InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Valenii de Munte

Minori si Familie

(Sentinta civila nr. 1052 din data de 14.05.2012 pronuntata de Judecatoria Valenii de Munte)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Valenii de Munte | Jurisprudenta Judecatoria Valenii de Munte

Prin actiunea inregistrata pe rolul instantei sub nr. (_) reclamantul (_) a chemat in judecata pe parata (...), solicitand instantei ca prin hotararea ce va pronunta sa se dispuna obligarea paratei sa permita gazduirea de catre reclamant a minorului (_) la domiciliul si/sau resedinta lui timp de trei zile saptamanal, conform urmatorului program : de luni orele 10,00 pana miercuri orele 18,00; sa permita vizitarea minorului (_), la locuinta din (_)  si orice alta locuinta in care s-ar afla, atat de reclamant cat si de fratele acestuia, (_) impreuna si/sau separate, in afara programului stabilit mai sus; sa I se comunice in termen de maxim 3 zile de la pronuntare, informatii certificate privind starea de sanatate curenta a minorului (...) si sa se permita deplasarea de urgenta a minorului (_), insotit de reclamant, la Clinica medicala (_), in vederea realizarii investigatiilor medicale necesare si tratamentului recomandat de medici pentru vindecarea si recuperarea acestuia.
In motivarea actiunii reclamantul arata ca s-a deplasat impreuna cu minorul (_), la locuinta unde fiul cel mic, (_), in varsta de (_) ani, a fost dus de parata fara acordul lui, insa aceasta a refuzat sa le permita accesul si orice contact dintre copilul sau si reclamant, respective fratele acestuia.
A mai sustinut ca, refuzul a fost mentinut chiar si in conditiile in care la fata locului
 s-a prezentat si reprezentantul Serviciului pentru Protectia Copilului.   A mai precizat ca, are informatii privind o recenta boala de care ar suferi minorul, astfel ca solicita ca parata sa-i comunice in termen de 3 zile informatii certificate de cadre medicale de specialitate privind starea de sanatate actuala a minorului (_), astfel ca solicita admiterea actiunii.
In drept, a invocat dispozitiile Legii nr. 272/2004 si art. 43 si art. 97 codul familiei.
In sedinta publica din (_) reclamantul a depus la dosar cerere modificatoare a cererii introductive
La data de (_) parata a formulat intampinare si cerere reconventionala, prin care solicita respingerea cererii ca neintemeiata si admiterea cererii reconventionale
            Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:
            Reclamantul/parat si parata/reclamanta s-au casatorit in anul (_) dar s-au despartit in fapt in luna (_), prin plecarea paratei/reclamante din domiciliul comun aflat in (_), la domiciliul parintilor sai din (_). Din casatoria partilor au rezultat doi minori, respectiv (_), acesta din urma fiind luat de catre mama sa la plecarea din domiciliul comun iar celalalt minor a ramas la domiciliul tatalui sau.
             Din cuprinsul tuturor inscrisurilor depuse la dosarul cauzei rezulta fara dubiu ca intre parti exista o stare conflictuala acuta, generata de totalul dezacord cu privire la modul in care fiecare  trebuie sa aiba legaturi personale cu copiii lor, dupa despartirea in fapt. Aceasta stare conflictuala a influentat negativ comportamentul minorului (_) care prezinta tulburari emotionale profunde. Situatia deosebita a acestui copil a fost avuta in vedere la motivarea sentintei civile nr.(_), pronuntata de (_) in dosarul nr.(_), avand ca obiect cererea de ordonanta presedintiala formulata de reclamanta (_) in contradictoriu cu paratul (_), prin care s-a solicitat obligarea acestuia din urma sa permita gazduirea de catre reclamanta a acestui minor, timp de 3 zile pe saptamana, precum si comunicarea oricarei masuri luata cu privire la cresterea si educarea minorului.
            Instanta sesizata cu aceasta cerere a constatat ca minorul (_)-in varsta de (_) ani a fost, cel putin, victima abuzului emotional, aflandu-se intr-o situatie de risc. S-a precizat ca intreaga cercetare judecatoreasca nu a avut ca obiectiv elucidarea relelor tratamente aplicate minorului de ambii parinti dar s-a constatat ca minorul prezinta in plan emotional, sentimente de culpabilitate si inferioritate, apreciind ca este vinovat de parasirea domiciliului de catre mama, care il prefera pe fratele sau mai mic, din moment ce l-a ales pentru a-l lua la (_) iar pe el l-a lasat cu tatal sau. Din moment ce nu a dorit sa ia legatura cu el in decursul a 6 luni de separare, minorul crede ca mama sa nu-l iubeste. S-a constatat ca minorul (_) prezinta profilul psihologic al copiilor cu parinti separati, pe fondul caruia manifesta o fragilitate emotionala si psihologica, avand o nevoie majora de securitate afectiva, de un cadrul familial constant si stabil, de valorizare si incurajare permanenta iar ceea ce poate pune in pericol dezvoltarea ulterioara a minorului sunt relatiile deteriorate dintre parintii sai, care nu au dat dovada de o abordare matura si asumata a problemelor copilului si nici a problemelor personale.
            In prezenta cauza instanta a fost investita cu solutionarea actiunii formulata de reclamantul/parat (_) privind stabilirea de legaturi personale cu celalalt copil minor, in varsta de (_)ani si (_) luni-in prezent. In mod firesc se poate aprecia ca la aceasta varsta un copil nu poate realiza si nici intelege situatia conflictuala a parintilor sai dar aceasta nu inseamna ca nu poate fi influentat de aceasta stare. Fara pretentia unei evaluari psihologice pe care instanta o poate realiza se poate totusi aprecia asupra existentei unei stari de risc si in cazul acestui copil, cu atat mai mult cu parintii nu au facut dovada unei relaxarii a starii conflictuale retinuta de completul de judecata mentionat mai sus. Potrivit dispozitiile art.14 din Legea nr.272/2004,  copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament. Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior iar parintii sau alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul   s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.
           De asemenea, conform art.16 din acelasi act normativ copilul care a fost separat de ambii parinti sau de unul dintre acestia printr-o masura dispusa in conditiile legii are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului. Instanta judecatoreasca, luand in considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului poate limita exercitarea acestui drept, daca exista motive temeinice de natura a periclita dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala a copilului.
             In prezenta cauza se impune stabilirea unei modalitati optime de concretizare a relatiilor personale ale reclamantului/parat cu minorul (_), prin raportare la situatia conflictuala deosebita a partilor, cat si la starea psihica a celuilalt copil, generata tocmai de aceasta imprejurare.
             La stabilirea acestei modalitati instanta are in vedere interesul superior al copilului, care presupune asigurarea unei stari sufletesti, emotionale si materiale optime a copilului, cat si a unei ingrijiri, cresteri si educari intr-un mediu propice dezvoltarii normale a unui copil.
             Potrivit art.15 din Legea nr.272/2004 relatiile personale se pot realiza prin intalniri ale copilului cu parintele sau cu o alta persoana care are, potrivit legii, dreptul la relatii personale cu copilul; vizitarea copilului la domiciliul acestuia; gazduirea copilului pe perioada determinata de catre parintele sau de catre alta persoana la care copilul nu locuieste in mod obisnuit; corespondenta ori alta forma de comunicare cu copilul; transmiterea de informatii copilului cu privire la parintele ori la alte persoane care au, potrivit legii, dreptul de a mentine relatii personale cu copilul; transmiterea de informatii referitoare la copil, inclusiv fotografii recente, evaluari medicale sau scolare, catre parintele sau sau catre alte persoane care au dreptul de a mentine relatii personale cu copilul. Transmiterea informatiilor se va face cu respectarea interesului superior al copilului, precum si a dispozitiilor speciale vizand confidentialitatea si transmiterea informatiilor cu caracter personal.
           Pentru concretizarea unei modalitati optime de realizare a relatiilor personale ale reclamantului/parat cu minorul (_) instanta are in vedere atat relatiile de familie prezentate, cat si varsta copilului, precum si imprejurarea ca distanta dintre cele doua localitati de domiciliu ale partilor este de peste (_) km si nu, in ultimul rand necesitatea asigurarii unei relatii apropiate a celor doi frati.
           Astfel se impune ca realizarea acestor legaturi sa se faca prin luarea minorului (_) la locuinta tatalui sau, unde exista conditiile necesare unei bune ingrijiri si unde relationarea tatalui cu cei doi copii si a copiilor intre ei se poate desfasura cu un minim de stari conflictuale intre parinti. Avand in vedere ca minorul (_) locuieste la mama sa se impune ca parata/reclamanta sa asigure informatii cu privire la orice schimbare a locuintei acestuia, astfel incat celalalt parinte sa poata beneficia de realizarea drepturilor si obligatiilor ce-i revin fata de acest copil.
           In privinta capetelor de cerere privind obligarea paratei/reclamante la comunicarea informatiilor privind starea de sanatate a minorului,a documentelor medicale privind tratamentele suportate incepand cu data de (_), precum si deplasarea minorului la o clinica specializata in vederea unei expertize medicale intrucat exista informatii ca operatia la ochi nu a reusit in totalitate, instanta retine ca aceste solicitari pot fi realizate in mod direct de catre reclamantul/parat, care exercita asupra minorului autoritatea parinteasca conferita prin lege.
           Referitor la cererea reconventionala formulata de parata/reclamanta instanta constata ca prin aceasta se solicita stabilirea unui program de vizitare a minorului la domiciliul din (_) sau luarea minorului la domiciliul (_) pe durata a (_) de ore. Or, dupa cum s-a aratat mai sus, data fiind natura relatiilor dintre parti, vizitarea minorului la domiciliul paratei/reclamante ar putea genera noi discutii in contradictoriu-ceea ce nu este de dorit-iar luarea minorului pe o durata de mai putin (_) zile si transportul dus-intors pe o distanta totala de peste (_) km nu ar fi in beneficiul acestuia si cu atat mai putin, in interesul sau.
          Drept urmare, instanta va admite in parte actiunea formulata de reclamantul/parat si va respinge ca neintemeiata cererea reconventionala formulata de parata/reclamanta. Va obliga parata/reclamanta sa permita reclamantului/parat sa aiba legaturi personale cu minorul (_), in sensul luarii minorului la domiciliul tatalui sau in prima si a treia saptamana din luna, de vineri ora 16,00 pana duminica ora 16,00. Va obliga parata/reclamanta sa comunice reclamantului/parat orice schimbare a locuintei minorului in termen de 24 de ore de la realizarea acesteia. Totodata va obliga parata/reclamanta la plata catre reclamantul/parat a sumei de (_)  lei cu titlu de cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu de avocat.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010