InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Turnu Magurele

Divort cu copii

(Sentinta civila nr. 1385 din data de 03.11.2011 pronuntata de Judecatoria Turnu Magurele)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Turnu Magurele | Jurisprudenta Judecatoria Turnu Magurele

Prin actiunea civila inregistrata sub nr.2856/15 septembrie 2011, reclamanta D. A. C., cu resedinta in A., orasul H., a  chemat in judecata pe paratul D. O. I.,  solicitand instantei ca prin sentinta ce va pronunta sa dispuna desfacerea casaoriei, prin acordul lor, dupa desfacerea casatoriei sa isi pastreze numele purtat in timpul casatoriei, respectiv "D." si sa i se incredinteze reclamantei spre crestere si educare minora D. C. A., nascuta la data de 17 mai 2001.
La termenul de judecata din 20 octombrie 2011, fata de dispozitiile noului Cod civil si avand in vedere imprejurarea ca reclamanta are in prezent resedinta in Anglia, Marea Britanie, a pus in discutia aparatorului reclamantei precizarea capatului de cerere privind locuinta copilului dupa divort, reglementata de art.400 Cod civil, unde se stipuleaza ca locuinta acestuia este la parintele cu care locuieste in mod statornic si in acest sens sa ia legatura cu reclamanta si sa precizeze daca solicita ca locuinta copilului sa fie stabilita la locuinta actuala a acesteia din strainatate sau la locuinta mamei reclamantei, respectiv a bunicii materne a copilului, conform art.400 alin.3 Cod civil.
Astazi in sedinta publica, reclamanta prin aparator si-a precizat actiunea in sensul ca solicita ca autoritatea parinteasca privind pe minora sa fie exercitata de ambii parinti si sa se stabileasca locuinta minorei la ea, respectiv in Anglia A precizat ca locuieste intr-un imobil cu contract de inchiriere impreuna cu concubinul sau M. I.  A. si inca o persoana, avand amenajata pentru minora o camera a acesteia, minora avand posibilitatea sa invete la scoala, fiind in masura sa asigure acesteia conditii bune pentru crestere si educare, reclamanta fiind angajata la o societate conform contractului depus la dosar.
In motivarea actiunii reclamanta a aratat ca din toamna anului 2000 a intrat in relatii de concubinaj cu paratul pana la data de 25 iulie 2004, cand s-au casatorit.
Pe perioada concubinajului dar si dupa incheierea casatoriei au locuit impreuna cu paratul in locuinta mostenita de parat de la parintii sai in satul M.
Din relatia lor de concubunaj a rezultat minora D. C. A., nascuta la data de 17 mai 2001.
Imediat dupa ce s-au casatorit intre ea si parat au aparut neintelegeri minore care in timp s-au intensificat si au ajuns sa se certe destul de rau.
Daca la inceput neintelegerile porneau de la neajunsuri materiale, ulterior motivele certurilor au degradat relatiile conjugale, s-au diversificat si au devenit extrem de grave.
Casatoria lor se derula intr-o permanenta stare de tensiune care a dus la cateva despartiri, ca apoi sa se impace, iar in anul 2008 s-au despartit definitiv, cand ea impreuna cu minora au plecat din domiciliul conjugal si s-au mutat la parintii sai tot in satul M.
De la acel moment nu au mai reluat convietuirea.
Apreciaza ca este in interesul amandurora dar si al minorei ca desfacerea casatoriei lor sa fie facuta prin acordul partilor iar in conditiile in care paratul nu intelege acest lucru isi rezerva dreptul de a completa prezenta actiune de divort cu motivele care au condus la despartirea lor.
In ceea ce priveste custodia minorei este exclusiv in beneficiul acesteia de a-i fi incredintata ei spre crestere si educare, avand in vedere urmatoarele considerente: a discutat cu minora, i-a explicat situatia potrivit careia ea si paratul vor divorta si fara nici o ezitare a optat pentru a ramane impreuna cu ea - fapt la care se astepta avand in vedere atasamentul ei fata de ea dar si de bunica materna. De la nasterea sa minora a fost crescuta si educata de ea cu ajutorul substantial al bunicii reclamantei si al mamei reclamantei. De cand sunt despartiti paratul nu a contribuit cu nimic la intretinerea minorei, dimpotriva, timp de trei ani a incasat alocatia de stat destinata minorei si a cheltuit acesti bani pentru nevoile lui. Paratul a vizitat-o pe minora odata la patru luni, desi locuieste la o distanta de cinci minute de  domiciliul lor. Ea lucreaza si locuieste in Marea Britanie de circa doi ani si jumatate, minora ramanand in grija parintilor sai in satul Moldoveni dar ii asigura resursele financiare pentru ca minora sa aiba tot ce este necesar unui trai decent si lipsit de orice griji.
In dovedirea actiunii, asa cum a fost precizata astazi, reclamanata a depus la dosar certificatul de casatorie in copie si in original, copie certificat de nastere minora, contract de inchiriere, dovada locului de munca al reclamantei, acte traduse si autentificate la B.N.P. P. P., procura speciala autentificata sub nr.1648 din 13 septembrie 2011 la acelasi birou notarial pentru reprezentarea sa de catre aparator H. L. V..
La termenul de judecata din data de 20 octombrie 2011, aparatorul paratului - avocat V. C. C. a depus la dosar intampinare prin care acesta a aratat ca paratul isi exprima acordul cu privire la desfacerea casatoriei in modalitatea propusa de reclamanta, avand in vedere ca este in interesul amandurora ca desfacerea casatoriei sa fie facuta cu acordul partilor, relatiile de casatorie fiind iremediabil vatamate, actualmente reclamanta avandu-si resedinta in Marea Britanie, despartirea in fapt producandu-se in urma cu patru ani, iar minora  D. C. A., nascuta la data de 17 mai 2001 este de acord sa-i fie incredintata reclamantei spre crestere si educare. A invederat instantei faptul ca, nu isi exprima acordul fata de solicitarea reclamantei de a pastra numele dobandit prin casatorie.
La termenul de astazi, paratul a aratat ca este de acord cu admiterea actiunii asa cum a fost formulata si precizata, dar nu este de acord ca reclamanta sa poarte pe viitor numele sau, solicitand ca aceasta sa-si reia numele avut anterior incheierii casatoriei.
Potrivit disp.art.6131 Cod procedura civila, la termenul de judecata instanta verifica daca sotii staruie in desfacerea casatoriei pe baza acordului lor si in caz afirmativ va trece la judecarea cererii fara a administra probe cu privire la motivele de divort, acestia stabilind si modalitatile in care au convenit sa fie solutionate cererile accesorii divortului.
Coroborand sustinerile partilor cu actele depuse la dosar, instanta constata ca partile au intrat in relatii de concubinaj in anul 2000 si s-au casatorit la data de 25 iulie 2004, din relatia lor de concubinaj rezultand minora. Dupa multe neintelegeri partile s-au despartit in fapt, definitiv, in anul 2008, in prezent reclamanta locuind in Anglia - Marea Britanie.
 Avand in vedere acordul sotilor, instanta, in temeiul disp.art.373 lit.a si art.374 alin.1 si 3 Cod civil va admite actiunea civila de divort si va declara desfacuta prin acordul sotilor casatoria incheiata la data de 25 iulie 2004 si inregistrata la nr.10 in Registrul Starii civile al Primariei comunei I., judetul Teleorman.
In ceea ce priveste cererea reclamantei de a pastra numele purtat in timpul casatoriei si anume “D" instanta, constata ca aceasta cerere este justificata de interesul superior al copilului care ar accepta cu mai multa usurinta despartirea parintilor prin purtarea de catre mama a aceluiasi nume cu al sau, evitand astfel, data fiind si varsta fetitei care frecventeaza si va frecventa si in Anglia cursurile scolare, interpretarea pe care eventual unii colegi malitiosi ar avea-o fata de situatia sa familiala, cu atat mai mult cu cat aceasta urmeaza sa locuiasca in Anglia doar cu mama sa.
Pentru aceste considerente, constatand ca exista motive temeinice justificate de interesul superior al minorului si vazand disp.art.383 alin.2 Cod civil si art.263 Cod civil, instanta va dispune ca dupa desfacerea casatoriei reclamanta sa isi pastreze numele purtat in timpul acesteia, respectiv “D".
Conform disp.art.396 si 397 Cod civil, coroborate cu art.503 si urmatoarele Cod Civil(minora fiind rezultata din concubinajul partilor) instanta va dispune ca autoritatea parinteasca privind pe minora  D. C.A. nascuta la 17 mai 2001,  sa fie exercitata de ambii parinti.
Potrivit disp.art.396, art.400 coroborate cu art.274 si art.496 Cod civil, tinand cont de invoiala parintilor si avand in vedere declaratia minorei audiata in camera de consiliu conform careia aceasta si-a exprimat dorinta de a i se stabili locuinta acolo unde locuieste si mama sa, respectiv in Anglia, instanta va stabili locuinta minorei la reclamanta, respectiv in Anglia, Marea Britanie.
Se va lua act ca reclamanta nu solicita in prezent obligarea paratului la plata unei pensii de intretinere pentru minora si ca nu solicita obligarea acestuia la plata cheltuielilor de judecata.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010