InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tulcea

talharie

(Sentinta penala nr. 1460 din data de 31.12.2011 pronuntata de Judecatoria Tulcea)

Domeniu Abandon de familie | Dosare Judecatoria Tulcea | Jurisprudenta Judecatoria Tulcea



SENTINTA PENALA NR.1460
 Sedinta publica de la  31 octombrie  2011

     INSTANTA

        Asupra actiunii penale de fata, constata:
     Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria ... nr. ... s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatilor ... pentru savarsirea infractiunii de talharie prevazuta de art. 211 alin. 1,2 lit.b si c si alin. 2 1 lit.a Cod penal cu aplicarea art.  99 si urm. Cod penal; ... pentru savarsirea infractiunii de talharie prevazuta de 211 alin. 1,2 lit.b si c si alin. 2 1 lit.a Cod penal cu aplicarea art.  99 si urm. Cod penal; ... pentru savarsirea infractiunii de loviri sau alte violente prevazuta de art. 180 alin. 2 Cod penal; .... pentru savarsirea infractiunii de loviri sau alte violente prevazute de art. 180 alin. 2 Cod penal.
S-a retinut in rechizitoriu ca in noaptea de 15/16.09.2007, in zona centrala a loc. Bestepe, in loc public inculpatii .... au agresat partea vatamata ..., provocandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un numar de 12-14 zile de ingrijiri medicale, iar ultimii doi l-au si deposedat de un telefon mobil MOTOROLA V547.
     Pe parcursul cercetarii judecatoresti au fost audiati partea vatamata si martorii ..., in privinta martorului ... instanta facand aplicare art. 327 alin. 3 C.proc.pen., inculpatii ... declarand ca-si mentin declaratiile date in cursul urmaririi penale, ... sustragandu-se judecatii, in timp ce ... neprezentandu-se decat anterior inceperii cercetarii judecatoresti.
     Din analiza materialului probator administrat la dosarul cauzei, in cele doua faze ale procesului penal, instanta retine urmatoarea situatie de fapt:
In seara zilei de 15.09.2007 partea vatamata ... s-a deplasat la discoteca din loc. ... insotita de mai multe persoane, respectiv ...
In jurul orelor 00.30-01.00, dupa ce ... a cumparat doua pungi de chipsuri, martorul  ... i-a smuls in gluma una dintre pungi fugind afara din local si fiind urmarit de partea vatamata. Din declaratia celor doi se retine ca partea vatamata a urmarit martorul pana pe terenul de fotbal si cum nu a reusit sa-l prinda s-a intors cu intentia de a reveni in discoteca.
     In acelasi local se mai aflau si cei patru inculpati, care au iesit dupa partea vatamata si despre care aceasta a afirmat ca nu a avut nicio legatura cu acestia. Inculpatul ..., ajuns langa ... l-a intrebat de ce l-a lovit pe "George" fara a mentiona cine este acesta, iar la raspunsul partii vatamate ca nu cunoaste nici un George i-a aplicat o lovitura de pumn in zona fetei, daramandu-l. ... ... s-a ridicat repede de la pamant fugind spre terenul de fotbal si strigandu-l pe .. sa-l ajute. A ajuns in partea opusa a terenului la un gard metalic pe care a incercat sa-l sara, fiind insa prins de picior de inculpatul ... care l-a tras determinand caderea de pe gard. La acel moment, langa el se aflau inculpatii ..... Partea vatamata mai arata ca cei doi l-au tinut de una dintre maini , timp in care ... a incercat sa-i desfaca, fara succes fermoarul de la unul dintre buzunarele laterale ale pantalonilor, ulterior verificand si buzunarul opus unde a gasit un telefon mobil pe care l-a luat.
     Deposedarea partii vatamate de telefonul mobil rezulta din declaratiile partii vatamate, cat si ale inculpatului ... care a aratat ca ulterior conflictului .... i-a dat un telefon mobil spunandu-i ca l-a luat de la partea vatamata. Inculpatul ... a aratat ca ... i-a luat telefonul din buzunar partii vatamate, in timp ce le continua sa-l loveasca cu pumnii. Inculpatul ... a aratat ca, profitand de faptul ca ... era lovita cu pumnii de catre .. i-a bagat mana in buzunar partii vatamate de unde i-a sustras telefonul si fiind indrumat de ... care i-a spus in ce buzunar se afla telefonul, imediat dupa sustragere incredintandu-i telefonul acestui din urma inculpat. Declaratia inculpatului ... este confirmata de cea a inculpatului ... care a aratat ca in timp ce-l loveau pe partea vatamata. .. i-a zis lui ... sa-i ia telefonul lui ..., indicand si faptul ca se afla in buzunarul pantalonilor, iar dupa ce acesta din urma s-a conformat i l-a dat lui .., care a fugit apoi de la fata locului.
     De asemenea, inculpatul ... a declarat ca in data de 18.09.2007, in timp ce se afla cu ... pe camp, acesta din urma i-a spus ca in timp ce-l batea pe i-a luat telefonul.
     Martorul.... a declarat ca unchiul sau i-a spus ca in timpul altercatiei i-a fost sustras telefonul mobil.
     Martorul ...a declarat ca nu a vazut in timpul altercatiei ca cineva sa sustraga vreun telefon, insa in data de 18.09.2007 i-a auzit pe ....vorbind despre un telefon mobil, cel de-al doilea afirmand "telefonul asta nu avea baterie".
     Martorul ... a declarat ca in timp ce .... era lovit a strigat ca i s-a furat telefonul, iar ... a fugit de la locul respectiv, sarind gardul terenului de sport.
     Telefonul mobil a fost recuperat asa cum rezulta din procesul verbal din 18.09.2007, ... predandu-l organelor de politie si aratand ca  i-a fost dat de inculpatul ... in ziua de 16.09.2007, telefon luat de catre acesta de la .....
In timp ce era lovita de inculpatii ..., partea vatamata a observat ca de respectivul loc se apropiau si inculpatii ... si .., in timp ce martorul ... era tinut de ....
Inculpatul .. i-a dat o lovitura de pumn martorului Serban Florin tinut de catre Huian Gheorghe, dupa care, impreuna cu .. s-au dus spre locul unde era agresat .. incepand si ei sa loveasca partea vatamata. Participarea celor doi la agresiunea partii vatamate rezulta din declaratia martorilor .. ..., precum si declaratiile date in faza de urmarire penala in care recunosc ca l-au lovit pe ...
     In drept, fapta inculpatilor ... de a agresa partea vatamata ..L, provocandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un numar de 12-14 zile de ingrijiri medicale si de a  deposeda-o de un telefon mobil MOTOROLA V547 intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie prev. si ped. de art. 211 alin.1,2 lit.b si c, alin.21 lit.a din Codul penal.
     Sub aspectul laturii obiective, elementul material s-a realizat prin actiunea de luare a telefonului mobil dupa folosirea in prealabil a violentei cu scopul de a  asigura sustragerea bunurilor, urmarea imediata a constat in deposedarea partii vatamate de telefonul mobil pe care-l avea asupra sa si crearea unei vatamari corporale, iar legatura de cauzalitate dintre acestea rezulta din insasi savarsirea faptei.
     Fapta a fost savarsita in conditiile art. 211 alin.1,2 lit.b si c, alin.21 lit.a din Codul penal, respectiv in timpul noptii, intr-un loc public si de doua persoane impreuna, circumstante care confera faptei un grad de pericol social sporit.
     In ceea ce priveste latura subiectiva, inculpatii au actionat cu intentie directa intrucat acestia au prevazut rezultatul faptei lor si au urmarit producerea acestuia.
     Fapta inculpatilor ... constand in aceea ca, in noaptea de 15/16.09.2007, in zona centrala a loc. ... in loc public, impreuna cu ... au agresat partea vatamata ..., provocandu-i leziuni care au necesitat pentru vindecare un numar de 12-14 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de loviri sau alte violente prevazute de art. 180 alin. 2 Cod penal.
     Din rapoartele de expertiza psihiatrica rezulta ca inculpatii minori au avut discernamant la data comiterii faptelor, astfel, fata de dispozitiile art. 99 alin. 2 c.pen. acestia vor raspunde penal.
     La stabilirea pedepselor fata de inculpati, instanta va avea in vedere criteriile generale de individualizare a pedepselor prev. de art. 72 c.pen., respectiv: dispozitiile partii generale a acestui act normativ, limitele de pedeapsa fixate in norma incriminatoare, gradul de pericol social al faptelor savarsite, persoana inculpatilor si imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
     In ceea ce-i priveste pe inculpatii ...., legiuitorul insusi a considerat ca infractiunea prevazuta de art. 211 c.pen. prezinta un grad ridicat de pericol social generic din moment ce a prevazut numai pedeapsa inchisorii pentru aceasta infractiune.
     In cauza, inculpatii au hotarat sa-l agreseze pe partea vatamata, iar in acest timp au luat hotararea de a-l si talhari, fapt demonstrat de imprejurarea ca in timp ce ... il lovea pe .... a incercat sa deschida unul dintre buzunare si nereusind i-a sustras un telefon mobil MOTOROLA V547 partii vatamate, pe care i l-a dat celuilalt inculpat.
     Prejudiciul relativ mic nu poate conduce la  concluzia ca fapta nu prezinta pericol social concret. Dimpotriva, prin modul si scopul  savarsirii faptei instanta apreciaza ca pericolul social concret al faptei este ridicat. Acest lucru rezulta si din imprejurarile in care a fost savarsita fapta, respectiv de doua persoane impreuna, in timpul noptii, intr-un loc public.
     Din fisele de cazier judiciar ale inculpatilor, instanta retine ca acestia sunt la primul conflict cu legea penala.
     Din referatele de evaluare intocmite de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Tulcea rezulta ca inculpatii sunt lipsiti de supravegherea parintilor, care nu se ocupa in mod corespunzator de cresterea si educarea acestora, au abandonat scoala, fapt ce a contribuit la integrarea lor intr-un anturaj delincventional, consumul de alcool si actele de violenta.
     Pe de alta parte faptul ca inculpatii au savarsit infractiunea in perioada in care erau minori si ca nu au antecedente penale, instanta va retine aplicabilitatea art. art. 74 lit.a si art. 76 lit. c Cod penal
     Pentru considerentele expuse instanta apreciaza ca scopul preventiv educativ al pedepsei si de reeducare a inculpatilor, poate fi atins prin aplicarea  unor pedepse orientate sub minimul prevazut de lege pentru faptele savarsite.
     Astfel, instanta va condamna inculpatii ... la cate 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de talharie.
     In baza art. 71 Cod penal va interzice inculpatilor exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a ,b C.pen. pe durata executarii pedepsei principale.
     In ceea ce priveste modalitatea  executarii pedepsei, instanta, in baza art. 81 Cod penal, va suspenda conditionat executarea pedepsei pe o durata de 4 ani, termen de incercare stabilit in conditiile art. 110 Cod penal.
     In baza art.359 C.proc.penala va atrage atentia inculpatilor asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prevazute de art.83-84 Cod penal.
     In temeiul art. 71 alin 5 Cod penal va suspenda executarea pedepselor accesorii aplicate inculpatilor.
     In ceea ce-i priveste pe inculpatii ..., instanta va avea in vedere faptul ca este o infractiune contra persoanei, ca partii vatamate i s-au produs leziuni care au necesitat pentru vindecare un numar de 12-14 zile de ingrijiri medicale.
     De asemenea, la agresiune au participat patru persoane, care au lovit partea vatamata si-n imprejurarea in care aceasta era fara aparare, fiind cazuta la pamant.
     In ceea ce-l priveste pe inculpatul .., instanta va retine circumstanta agravanta prevazuta de art. 75 lit. c Cod penal, fapta fiind savarsita impreuna cu inculpatii minori. De asemenea, se va retine si faptul ca inculpatul l-a agresat initial pe martorul Serban Florin, pentru ca ulterior sa se alature celorlalti inculpati in actiunea lor contra partii vatamate, fapt ce demonstreaza caracterul violent al inculpatului.
     Din fisele de cazier judiciar ale inculpatilor, instanta retine ca acestia sunt la primul conflict cu legea penala, astfel incat instanta va retine aplicabilitatea art. art. 74 lit.a si art. 76 lit. c Cod penal.
     Pe de alta parte faptul ca inculpatii au savarsit infractiunea in perioada in care erau minori si ca nu au antecedente penale, instanta va retine aplicabilitatea art. art. 74 lit.a si art. 76 lit. c Cod penal
     Pentru considerentele expuse instanta apreciaza ca scopul preventiv educativ al pedepsei si de reeducare a inculpatului ..., poate fi atins prin aplicarea  unor pedepse orientate sub minimul prevazut de lege pentru fapta savarsita.
     Astfel, instanta va condamna inculpatul ... la pedeapsa de 2 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii de talharie.
     In baza art. 71 Cod penal va interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a ,b C.pen. pe durata executarii pedepsei principale.
     In ceea ce priveste modalitatea  executarii pedepsei, instanta, in baza art. 81 Cod penal, va suspenda conditionat executarea pedepsei pe o durata de 2ani si 2 luni
     In baza art.359 C.proc.penala va atrage atentia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prevazute de art.83-84 Cod penal.
     In temeiul art. 71 alin 5 Cod penal va suspenda executarea pedepselor accesorii aplicate.
     In ceea ce-l priveste pe inculpatul ..., instanta va retine faptul ca acesta era minor, iar participarea acestuia este relativ redusa la agresiunea partii vatamate.
     Pe de alta parte din referatul de evaluare intocmit de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul ... rezulta ca minorul si-a asumat responsabilitatea faptelor comise, neputandu-le motiva, nu a realizat ca va comite o infractiune. De asemenea se retine ca avea cunostinta ca participa la ceva ce nu trebuie facut, dar a ignorat aceste consecinte, fiind influentat de anturaj.
     Fata de cele aratate anterior, instanta il va condamna pe inculpat la pedeapsa amenzii de 250 lei.
     Instanta va face aplicarea art.63 1 c.pen atragand atentia inculpatului ca daca se va sustrage cu rea-credinta de la executarea amenzii penale se poate dispune inlocuirea acesteia cu inchisoarea.
     In ceea ce priveste modalitatea  executarii pedepsei, instanta, in baza art. 81 Cod penal, va suspenda conditionat executarea pedepsei pe o durata de 1 an.
     In baza art.359 C.proc.penala va atrage atentia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prevazute de art.83-84 Cod penal.
     Sub aspectul laturii civile instanta constata ca partea vatamata ...... sa- constituit parte civila cu suma de 8.000 lei reprezentand daune morale.
     Conform art.14 al.2 c.proc.pen., repararea pagubei se face potrivit disp.legii civile; sunt deci aplicabile prevederile art.998 Cod civil conform carora orice fapta a omului, care cauzeaza altuia un prejudiciu, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara.
     Pentru angajarea raspunderii civile delictuale este necesara intrunirea conditiilor stabilite de lege: existenta prejudiciului, fapta ilicita, vinovatia si legatura de cauzalitate.
     Prejudiciul moral suferit de partea vatamata este cert dat fiind cuantumul zilelor de ingrijiri medicale stabilit, dar si starea de teama pe care a incercat-o partea vatamata si ulterior savarsirii actelor de violenta. Agresiunea la acre a fost supusa aceasta de catre cei patru inculpati este de natura sa duca la concluzia existentei daunelor morale si cuantificarea acestora la suma de 8.000 lei la care vor fi obligati inculpatii in solidar.
     In baza art. 191 alin 1 C.proc.pen.  va obliga inculpatii la plata sumei de 2250  lei cheltuieli judiciare avansate de stat, dupa cum urmeaza : ... la plata sumei de 625 lei din care, onorariul aparatorului din oficiu in cuantum de 75 lei se va vira din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati .., avocat ..), ... la plata sumei de 750 lei din care, onorariul aparatorului din oficiu in cuantum de 300 lei se va vira din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati .., avocat ..), ... la plata sumei de 450 lei din care, onorariul aparatorului din oficiu in cuantum de 300 lei se va vira din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati ..., avocat ....), ...  la plata sumei de 425 lei din care, onorariul aparatorului din oficiu in cuantum de 75 lei se va vira din fondul Ministerului Justitiei catre Baroul de Avocati ...).
      
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Abandon de familie

abandon de familie - Sentinta penala nr. 769 din data de 30.12.2013
Incetarea procesului penal pornit impotriva inculpatului ca urmarea a retragerii plangerii partii vatamate. Anularea formelor de executare. - Decizie nr. 25 din data de 05.03.2012
Suspendarea condi?ionata a executarii pedepsei. - Sentinta penala nr. 50 din data de 25.01.2012
Consecinta neplatii cu rea credinta a pensiei de intretinere. Individualizarea proportionala a pedepsei. - Decizie nr. 78 din data de 14.03.2011
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 429 din data de 07.10.2009
divort - Sentinta civila nr. 36 din data de 28.01.2009
Incredintare minor rezultat din casatorie. Notiunea de interes al copilului. Motiv pentru desfiintarea hotararii in recurs. - Decizie nr. 37/R din data de 19.05.2006
GRANITUIRE; TRANSMITERE CALITATE PROCESUALA; EXPERTIZE CU CONCLUZII DIFERITE; DIFERENTA INTRE SUPRAFATA MENTIONATA IN CARTEA FUNCIARA SI CEA DETINUTA IN POSESIE - Decizie nr. 27/A din data de 03.02.2009
abandon de fmailie - Sentinta penala nr. 2303 din data de 17.11.2010
somatie de plata - Sentinta civila nr. 1618 din data de 23.01.2011
Revendicare imobiliara. Legea nr. 10/2001. Necontestarea titlului paratei in termenul legal prevazut de Legea nr. 10/2001 a avut ca efect consolidarea dreptului in patrimoniul dobanditorilor - Sentinta civila nr. 1962 din data de 07.02.2007
abandon familie - Sentinta penala nr. 81 din data de 03.11.2016
INTRERUPERE EXECUTARE PEDEAPSA IN BAZA ART. 453 ALIN. 1 LIT.C C.P.P. - Sentinta penala nr. 65/2004 din data de 06.09.2005
Abandon de familie - Sentinta penala nr. 375 din data de 10.06.2010
Abandon de familie - Sentinta penala nr. 85 din data de 26.02.2014
Abandon de familie - Sentinta penala nr. 143 din data de 14.03.2013
Abandon de familie - Sentinta penala nr. 195 din data de 03.04.2013
Abandon de familie - Sentinta penala nr. 63 din data de 06.02.2013
Abandon de familie - Sentinta penala nr. 503 din data de 14.11.2012
Abandon de familie - Sentinta penala nr. 434 din data de 17.10.2012