InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tulcea

art. 184 cp

(Sentinta penala nr. 1138 din data de 05.10.2010 pronuntata de Judecatoria Tulcea)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri) | Dosare Judecatoria Tulcea | Jurisprudenta Judecatoria Tulcea


SENTINTA PENALA NR. 1138
Sedinta publica de la 05 Octombrie 2010

     Prin rechizitoriul numarul ..... din ... al Parchetului de pe langa Judecatoria .... s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului ...., domiciliat in com. ...., judet ..., pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 alin.1 si 3 C.pen.
In fapt, s-a retinut ca in  dimineata zilei de ... inculpatul a imprumutat atelajul fiului sau, cu care intentiona sa mearga pe camp sa adune iarba. Inainte de a pleca de acasa a consumat o sticla de spirt medicinal de ... ml amestecat pe jumatate cu apa. Dupa ce a plecat cu caruta, s-a oprit la un bar din comuna ... unde a mai consumat doua beri de ... ml si a mai cumparat o sticla de spirt medicinal din care insa nu a baut. Plecand de la bar in stare avansata de ebrietate, invinuitul s-a suit in caruta si a inceput sa loveasca calul cu banca de lemn a carutei. In acel moment calul a inceput sa alerge iar invinuitul s-a dezechilibrat si a cazut din caruta cu capul de asfalt, ramanand inconstient pe carosabil. Caruta scapata de sub control s-a deplasat mai departe pe carosabil acrosand-o pe numita .... care se deplasa pe marginea  soselei. Aceasta a cazut intre cal si caruta, dupa care numita .... si alte femei i-au acordat primul ajutor , partea vatamata fiind transportata la Spitalul Judetean de Urgenta .... in stare de inconstienta si ramanand internata pana in data de 05.09.2008 cu fracturi costale V-VI dreapta, fractura mandibula -ram vertical drept, traumatism  cranio-facial cu hematom periorbitar stang, plagi excoriate pe ambele membre superioare si contuzie abdominala, leziuni ce au necesitat cca... zile de ingrijiri medicale. Partea vatamata s-a constituit parte civila cu ..... lei reprezentand cheltuieli de spitalizare.
Pe rolul instantei s-a format dosarul numarul .... din .....
     In sedinta publica din .... partea vatamata prezenta in instanta a precizat ca i-a cerut inculpatului doar sa-i plateasca spitalizarea si ca nu doreste ca inculpatul sa fie inchis pentru fapta lui, ci solicita condamnarea acestuia doar in situatia in care nu-i plateste spitalizarea.
     La termenul de judecata din data de ... instanta a pus in discutia partilor prezente lipsa plangerii prealabile cu privire la fapta pusa in sarcina inculpatului si a ramas in pronuntare pe acest aspect.
     Analizand cauza in aceasta privinta, instanta constata ca in dosarul de urmarire penala nu exista nici o declaratie sau plangere a partii vatamate .... care sa intruneasca conditiile necesare pentru a fi considerata plangere penala prealabila. Astfel, in dosarul de urmarire penala exista trei declaratii ale numitei ....., atasate la filele ..... In prima dintre aceste declaratii numita .... precizeaza ca i s-a adus la cunostinta ca poate formula plangere penala prealabila impotriva numitului ...., in termen de ....de zile, dar nu mentioneaza daca doreste sa faca o astfel de plangere. Aceasta declaratie a fost data pe ..., cand persoanei vatamate .... i s-a adus la cunostinta identitatea faptuitorului.
     Urmatoarea declaratie a fost data de catre numita ... pe data de ...., ocazie cu care persoana vatamata a precizat ca doreste ca faptuitorul sa-i plateasca cheltuielile de spitalizare si ca doreste sa se judece cu acesta in vederea recuperarii prejudiciilor pe care le-a suferit. In opinia instantei, o astfel de declaratie nu poate constitui plangere penala prealabila, persoana vatamata neprecizand nici un moment ca doreste tragerea la raspundere penala a inculpatului ci solicitand doar ca acesta sa-i plateasca cheltuielile de spitalizare.
     Sub acest aspect, instanta apreciaza ca din continutul plangerii penale prealabile trebuie sa rezulte expres faptul ca persoana vatamata solicita tragerea la raspundere penala a faptuitorului, chiar daca aceasta cerinta nu rezulta din dispozitiile art.283 C.proc.pen., care reglementeaza continutul plangerii, intrucat plangerea prealabila are o natura juridica mixta, constituind atat o conditie de procedibilitate cat si una de pedepsibilitate, in sensul ca plangerea prealabila reprezinta conditia necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale.
     Tocmai de aceea, instanta apreciaza ca simpla solicitare a unor despagubiri civile, nu poate conferi unei declaratii a persoanei vatamate caracterul de plangere penala prealabila,in lipsa solicitarii exprese a tragerii la raspundere penala, cu atat mai mult cu cat in procesul penal actiunea civila este subordonata actiunii penale, putand fi solutionata numai in masura in care a fost pusa in miscare actiunea penala.
     In ceea ce priveste ultima dintre declaratiile date de catre numita ..... in cursul urmaririi penale, nu numai ca nici in acea sta nu se precizeaza expres daca persoana vatamata doreste tragerea la raspundere penala a faptuitorului, dar se constata ca aceasta declaratie a fost facuta pe data de ....., deci la mai mult de un an din momentul in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul. Sub acest aspect, trebuie precizat ca aceasta ultima declaratie este, din punct de vedere formal, cea mai apropiata de continutul unei plangeri penale prealabile, intrucat persoana vatamata precizeaza ca doreste sa se constituie parte civila, aceasta fiind o calitate procesuala specifica procesului penal, insa nu poate fi avuta in vedere de instanta intrucat a fost facuta cu mult peste termenul de doua luni prevazut de art.284 alin.1 C.proc.pen., termen care curge de la data cunoasterii faptuitorului si in care persoana vatamata poate formula plangere prealabila.
     In ceea ce priveste latura civila a cauzei, atat numita ..... cat si Spitalul Judetean de Urgenta ..... s-au constituit parti civile, instanta urmand insa sa lase nesolutionate actiunile civile atat timp cat va inceta procesul penal ca urmare a lipsei plangerii penale prealabile, partile civile avand posibilitatea de a formula separat actiune civila.
Avand in vedere aceste considerente, instanta urmeaza ca in baza art.11 pct.2 lit.b C.proc.pen., raportat la art.10 alin.1 lit.f C.proc.pen., sa inceteze procesul penal pornit impotriva inculpatului ...., pentru infractiunea de vatamare corporala din culpa, prevazuta de art.184 alin.1 si 3 C.pen., ca urmare a lipsei plangerii penale prealabile.
In baza art.346 alin.4 C.proc.pen., va lasa nesolutionate actiunile civile formulate de catre partile civile .... si Spitalul Judetean de Urgenta ......
In baza art.192 alin.3 C.proc.pen., cheltuielile judiciare vor ramane in sarcina statului.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri)

DISCRIMINARE SI HARTUIRE MORALA IN CADRUL DERULARII RAPORTURILOR DE MUNCA. DAUNE MORALE. NETEMEINICIA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. - Sentinta civila nr. 1752/LM/2009 din data de 14.05.2009
Neindeplinirea procedurii prevazute de art. 720/1 Cod proc. civila atrage respingerea cererii ca inadmisibila. - Decizie nr. 77/R din data de 23.03.2006
Cerere pentru recunoasterea tranzactiei formulate pe cale principala - Decizie nr. 186 din data de 25.06.2015
Restituire bursa de studii ca urmare a pierderii calitatii de student - Sentinta civila nr. 612 din data de 10.12.2014
Actiune in contencios administrativ avand ca obiect cererea de contestare a unui fapt negativ. Inadmisibilitate. Respingere recurs reclamant - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Drepturi revolutionari - Decizie nr. 173/R din data de 02.03.2010
Cheltuieli de judecata. Momentul de la care se datoreaza in caz de renuntare la judecata. - Decizie nr. 316 din data de 07.04.2006
Motive de recurs invocate dupa expirarea termenului prevazut de art. 303(1) Cod procedura civila - Decizie nr. 201 din data de 08.03.2006
Apel declarat peste termen de mostenitorul paratului nelegal citat - Decizie nr. 217 din data de 10.03.2006
Repunerea in termenul de exercitare a cailor de atac - Decizie nr. 184 din data de 02.03.2006
Compensare bugetara-situatii de inadmisibilitate - Decizie nr. 775 din data de 12.10.2004
Anulare act - Sentinta civila nr. 3761 din data de 13.05.2010
Hotarare care sa tina loc de act autentiv - Sentinta civila nr. 4692 din data de 17.06.2010
Internare medicala - Hotarare nr. 182 din data de 23.05.2011
Autoritate de lucru judecat - Hotarare nr. 1543 din data de 29.06.2011
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita - Hotarare nr. 1598 din data de 05.07.2011
Perceptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita - Hotarare nr. 1591 din data de 05.07.2011
Art. 248,215,292 CP cu aplicare Art. 33 lit A CP - Hotarare nr. 315 din data de 07.11.2011
Schimbare incadrare juridica - Hotarare nr. 3462 din data de 03.05.2011
Atribuire termen aferent DL 42/1990 - Hotarare nr. 2514 din data de 15.11.2011