InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tulcea

infractiuni privind circulatia pe drumurile publice

(Sentinta penala nr. 23 din data de 11.01.2012 pronuntata de Judecatoria Tulcea)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Tulcea | Jurisprudenta Judecatoria Tulcea


 Dosar nr.5462/327/2011 SENTINTA PENALA NR.23
 Sedinta publica de la  11 ianuarie 2012

     INSTANTA

Asupra cauzei penale de fata:
     Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria .. nr. .. din data de 01.08.2011 s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului _, pentru savarsirea infractiunilor prevazute si pedepsite de art. 87 alin.1 si art.89 alin.1 din OUG nr. 195/2002 republicata, cu aplicarea art.33 lit.a Cod pen.
     Prin actul de inculpare s-a retinut ca la data de 23.11.2009 un echipaj de politie aflat in exercitarea atributiilor de serviciu, a fost sesizat prin serviciul national unic pentru apeluri de urgenta, ca intre orele 02,30-02,40 un autoturism marca Dacia 1310 inmatriculat sub nr_. a lovit un alt autoturism aflat intr-o parcare din Cartierul .., dupa care a parasit locul accidentului si se deplaseaza pe _ catre centrul municipiului. Urmare acestei sesizari, autoturismul respectiv a fost oprit in zona hotelului _, la volanul acestuia aflandu-se inculpatul _. Intrucat acesta prezenta halena alcoolica, a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultand o alcoolemie de 0,96 mg/l alcool pur in aerul expirat. Urmare acestui fapt, inculpatul a fost condus la Serviciul de ambulanta, unde i-au fost recoltate probe biologice. Potrivit Buletinului de analiza toxocologica-alcoolemie nr_., inculpatul a inregistrat o alcoolemie de 1,90 g‰ la prima proba si 1,75 g‰ la cea de-a doua proba recoltata.
     In cursul urmaririi penale, au fost administrate urmatoarele probe si mijloace de proba: proces-verbal incheiat la momentul producerii infractiunilor, buletin verificare alcotest, proces-verbal de prelevare, buletin de analiza toxicologica-alcoolemie, declaratie inculpat, declaratii martori.
     In cursul judecatii, inculpatul a inteles sa se prevaleze de prevederile art.320 ind.1 Cod proc.pen, sens in care instanta a procedat la audierea acestuia, in sensul prevederilor art.320 ind.1 alin.3 Cod proc.pen.
     Analizand materialul probator administrat in cursul urmaririi penale, tinand cont si de declaratia inculpatului, se retine urmatoarele:
     In fapt, in data de 23.11.2009, inculpatul a fost surprins de un echipaj de politie conducand pe _, autoturismul marca Dacia 1310 cu nr.de inmatriculare _, in stare de ebrietate. Fiind testat alcoolscopic, aparatul Drager a inregistrat o valoarea de 0,96 mg/l alcool pur in aerul expirat, fapt pentru care inculpatul a fost condus la serviciul de ambulanta, unde i-au fost recoltate probe biologice. Potrivit Buletinului de analiza toxicologica-alcoolemie nr_., prima proba recoltata (la ora 03:25) a inregistrat o alcoolemie de 1,90 g‰ iar cea de-a doua proba recoltata(la ora 04:25) a inregistrat o alcoolemie de 1,75 g‰. Se mai retine faptul ca, inculpatul dupa ce a consumat bauturi alcoolice, s-a urcat la volanul autoturismului marca Dacia 1310 cu nr.de inmatriculare _, in scopul de a se plimba pe strazile municipiului Tulcea, moment in care a acrosat in parcare, un alt autovehicul, dupa care si-a continuat deplasarea, fara a instiinta organele de politie despre producerea evenimentului rutier.
     In drept, fapta de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul, de catre o persoana care are o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange, constituie infractiune potrivit dispozitiilor art.87 alin.1 din OUG nr.195/2002 si se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Fapta inculpatului de a parasi locul accidentului rutier, produs urmare a infractiunii de conducere in stare avansata de ebrietate, fara instiintarea sau incuviintarea organelor de politie, se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani. Intrucat infractiunile au fost savarsite in concurs real, urmeaza a se face aplicarea dispozitiilor art.33 lit a Cod penal.
     Sub aspectul laturii obiective, elementul material al infractiunilor prev. de art.87 alin.1 si art.89 alin.1 din OUG 195/2002, consta in conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul, de catre o persoana avand o imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange si parasirea locului accidentului, urmarea imediata a faptelor constand in starea de pericol in siguranta traficului. Legatura de cauzalitate rezulta din insasi savarsirea faptei (ex re), asupra careia nu exista nici un dubiu, avand in vedere si declaratia inculpatului.
     Sub aspectul laturii subiective, inculpatul a savarsit infractiunea cu intentie directa, in acceptiunea art.19 pct. 1 lit a Cod penal, avand reprezentarea faptelor sale si a pericolului social, urmarind producerea rezultatului.
     Pe cale de consecinta, apreciind ca in cauza sunt indeplinite conditiile prevazute de art. 345 alin. 2 Cod procedura penala, in sensul ca faptele exista, constituie infractiuni si au fost savarsite cu forma de vinovatie prevazuta de lege, instanta va dispune aplicarea unor pedepse, tinand cont de  criteriile generale de individualizare prevazute de art.72 cod penal, respectiv: dispozitiile partii generale a codului penal,  limitele de pedeapsa ale infractiunii, gradul de pericol social al faptei, modalitatea si imprejurarile in care au fost savarsite faptele, persoana inculpatului, comportamentul din cursul procesului penal. De asemenea, vor fi avute in vedere si dispozitiile art.320 ind.1 alin.7 Cod proc.pen. privind reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa.
     Instanta va retine circumstante atenuante in privinta inculpatului, in sensul prevederilor art.74 lit.a rap.la art.76 lit.d Cod pen., avand in vedere buna conduita a acestuia, anterior savarsirii infractiunilor si regretul manifestat cu privire la faptele retinute in sarcina sa.
     Fata de cele iterate anterior, instanta urmeaza  sa condamne inculpatul, dupa cum urmeaza :
-7 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii prev. de art.87 alin.1 din OUG 195/2002 ;
-4 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii prev. de art.89 alin.1 din OUG 195/2002.
In temeiul art.33 lit.a rap. la art.34 lit.b Cod pen., se vor contopi cele doua pedepse si se va aplica pedeapsa cea mai grea, de 7 luni inchisoare.
Raportat la imprejurarile cauzei, tinand cont si de atitudinea cooperanta a inculpatului, regretul manifestat si faptul ca acesta nu este cunoscut cu antecedente penale, instanta considera ca scopul educativ, preventiv si represiv ale pedepsei, poate fi atins si fara executarea efectiva a pedepsei privative de libertate si in consecinta, urmeaza sa suspende conditionat executarea acesteia, constatand ca sunt indeplinite conditiile prevazute  de art. 81 Cod penal, pe durata unui termen de incercare  de 2 ani si 7 luni, stabilit potrivit art. 82 Cp.
     In baza art. 71 Cod penal si al art. 3 din Protocolul aditional al Conventiei Europeana a Drepturilor Omului, va interzice inculpatului exercitiul drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a Cod penal, respectiv dreptul de a fi ales in autoritatile publice sau in functii elective publice precum si cele prevazute la art.64 lit.b Cod penal, respectiv dreptul de a ocupa o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat,  pe durata pedepsei.
     Instanta a retinut ca, natura infractiunii comise precum si atitudinea inculpatului  fata de norma de incriminare, conduce la concluzia existentei unei nedemnitati ce impune interzicerea exercitarii drepturilor de natura electorala, prevazute de art.64 lit.a teza a II-a si lit.b Cod penal, deoarece exercitarea acestor drepturi are in vedere o responsabilitate de ordin civic, responsabilitate pe care inculpatul, prin savarsirea infractiunii, a dovedit ca nu o are.
     In baza art. 359 Cod de procedura penala, instanta  va atrage atentia inculpatului, asupra dispozitiilor art.83 Cod penal, cu privire la normele a caror incalcare poate atrage revocarea suspendarii conditionate si anume savarsirea de noi infractiuni pe durata termenului de incercare.
     In baza art. 71 alin. 5 Cod penal va suspenda executarea pedepselor accesorii pe durata termenului de incercare, stabilit de catre instanta in baza art. 82 Cod penal.
     In baza art. 191 alin. 1 Cod proc.pen., instanta urmeaza sa oblige inculpatul la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, in cuantum total de 550 lei din care 150 lei cheltuieli judiciare efectuate in cursul urmaririi penale, 400 lei cheltuieli judiciare in cursul judecatii, din care 200 lei reprezinta onorariul de avocat.
      
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010