InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tulcea

art.208-209 cp

(Sentinta penala nr. 1521 din data de 17.12.2010 pronuntata de Judecatoria Tulcea)

Domeniu Circulatie rutiera | Dosare Judecatoria Tulcea | Jurisprudenta Judecatoria Tulcea


SENTINTA PENALA NR. 1521
Sedinta publica de la 17 Decembrie 2010

     Prin rechizitoriul nr__ din ___ al Parchetului de pe langa Judecatoria __.. s-a dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatului minor ___, domiciliat in __.. pentru savarsirea unei  infractiuni de furt calificat, prevazuta de art.208 alin.1 si 4- 209 alin.1 lit.e,g,i C.pen. si a unei infractiuni de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere, prevazuta de art.86 alin.1 din OUG195/2002. De asemenea, s-a retinut incidenta art. 33 lit.a C.pen privitoare la concursul de infractiuni.
In fapt, s-a retinut ca in seara zilei de __.. inculpatul a parasit incinta ___, unde era internat si ajungand pe strada ____ din municipiul __, s-a urcat la volanul autovehiculului marca ___.., profitand de faptul ca portiera era neasigurata iar cheile se aflau in contact. Inculpatul a condus respectivul autovehicul pe o distanta de aproximativ __ de metrii, dupa care a pierdut controlul directiei si a intrat intr-un gard, avariind autovehiculul si respectivul gard.
Pe rolul instantei s-a format dosarul nr____..
Instanta a procedat la luarea declaratiei inculpatului, in prezenta avocatului din oficiu si a reprezentantului legal, declaratia fiind atasata la fila __.. De asemenea, s-a procedat la luarea declaratiei partii vatamate-parte civila __.., aceasta fiind atasata la ___. In cauza, a fost efectuata o expertiza medico-legala psihiatrica, avand in vedere starea de sanatate a inculpatului, raportul de expertiza fiind intocmit si atasat la filele ___ din dosarul de urmarire penala. Totodata s-a dispus si efectuarea unui referat de evaluare de catre Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul ___., acesta fiind intocmit si atasat la filele __ din dosar.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta constata ca atat situatia de fapt cat si incadrarea juridica retinute prin rechizitoriu sunt confirmate de probele administrate in cauza. Din aceste probe rezulta ca pe data de _.. inculpatul ___ a plecat din __. unde era internat si ajungand pe strada ____.din municipiul __. a urcat la volanul unui autovehicul marca Dacia _. apartinand partii vatamate ___, profitand de faptul ca portiera era deschisa. De asemenea, cheile autovehiculului se aflau in contact, inculpatul minor pornind masina si deplasandu-se pe o distanta scurta, la vale. Autovehiculul condus de catre inculpat s-a oprit intr-un gard. Inculpatul nu avea permis de conducere, fiind minor la data savarsirii faptei.
Aceasta situatie de fapt rezulta din coroborarea propriilor declaratii ale inculpatului, date atat in cursul urmaririi penale cat si al judecatii, prin care acesta a recunoscut savarsirea faptelor, cu declaratiile partii vatamate, date in aceleasi faze procesuale si cu procesul-verbal de cercetare la fata locului.
Prin urmare, fapta inculpatului de a sustrage autovehiculul apartinand partii vatamate __., in scopul de a-l folosi si de a conduce acest autovehicul fara a poseda permis de conducere, fapta savarsita pe timp de noapte, intr-un loc public si prin folosirea fara drept a unei chei adevarate, a fost probata si intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat, prevazuta de art.208 alin.1 si 4 -209 al.1 lit.e,g,i C.pen. si ale infractiunii de conducere pe drumurile publice fara a poseda permis de conducere, urmand sa atraga raspunderea penala a inculpatului.
Intrucat inculpatul a savarsit cele doua fapte mai inainte de a fi condamnat definitiv pentru vreuna dintre ele, in cauza sunt incidente dispozitiile referitoare la concursul de infractiuni, instanta urmand sa stabileasca pentru fiecare fapta concurenta cate o pedeapsa, si sa aplice o pedeapsa unica, rezultanta, raportata la intregul ansamblu infractional.
Relativ la antrenarea raspunderii penale, din expertiza medico-legala psihiatrica rezulta ca inculpatul minor avea discernamantul mult diminuat la momentul comiterii faptei, prezentand intarziere mentala usoara, cu tulburari severe de comportament. Intrucat ulterior savarsirii faptei starea de sanatate a inculpatului minor s-a agravat, acesta fiind internat la Centrul de Recuperare Neuropsihiatrica ___ instanta a solicitat precizari suplimentare privind discernamantul inculpatului minor la momentul comiterii faptei, cu atat mai mult cu cat din referatul de evaluare intocmit de catre Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul ___ rezulta ca inculpatul prezinta retard mintal, nefiind capabil sa constientizeze gravitatea comportamentului infractional si a consecintelor ce decurg din acesta. Aceste precizari au fost depuse la fila 143, precizandu-se ca la momentul comiterii faptei, din cauza discernamantului diminuat, inculpatul avea si o capacitate psihica diminuata, ce echivaleaza cu o responsabilitate atenuata.
Din toate aceste inscrisuri medicale rezulta ca, desi nu este incident cazul de inlaturare a caracterului penal al faptei prevazut de art.48 C.pen., inculpatul avea un discernamant mult diminuat, imprejurare de care instanta trebuie sa tina seama la individualizarea pedepsei. Pe langa acest element, instanta apreciaza ca in cauza sunt incidente si circumstantele atenuante judiciare prevazute de art.74 lit.a, c C.pen., intrucat inculpatul se afla la primul conflict cu legea penala si a recunoscut savarsirea faptelor. Prin urmare, este obligatorie stabilirea unor pedepse sub minimul special prevazut de lege, minim care este redus la jumatate, ca urmare a starii de minoritate a inculpatului.
In ceea ce priveste individualizarea executarii pedepsei rezultanta, instanta apreciaza ca aplicarea unei pedepse cu suspendarea conditionata a executarii este in concordanta cu imprejurarile concrete in care au fost savarsite faptele si mai ales cu starea de sanatate precara a inculpatului, stare care ar face ca executarea in regim de detentie a pedepsei sa aiba consecinte nefaste pentru inculpat si sa fie contrara scopurilor generale ale pedepsei si ale raspunderii penale. Pe de alta parte, tocmai aceasta stare de sanatate impune ca pe parcursul termenului de incercare inculpatul minor sa se supuna unor masuri de supraveghere, potrivit art.863C.pen., sarcina supravegherii inculpatului revenind Serviciului de Probatiune de pe langa Tribunalul ___..
Tot din cauza starii de sanatate a inculpatului, instanta apreciaza ca se impune ca fata de acesta sa se ia masura de siguranta a internarii medicale, potrivit art.114 C.pen., aceasta masura urmand sa dureze pana la insanatosirea inculpatului.
Pe latura civila, in cauza s-a constituit parte civila partea vatamata ___..cu suma de ____ lei reprezentand contravaloarea daunelor provocate autovehiculului. Instanta apreciaza ca actiunea civila nu este intemeiata, deoarece in lipsa unor inscrisuri sau a altor probe din care sa rezulte valoarea acestui prejudiciu (un deviz estimativ al lucrarilor de reparatii, un act constatator al stricaciunilor, etc.), nu se poate vorbi decat despre un prejudiciu cert sub aspectul existentei, nu insa si al intinderii, situatie in care nu sunt indeplinite toate conditiile antrenarii raspunderii civile delictuale a inculpatului.
     Avand in vedere aceste considerente, instanta urmeaza ca in baza art.208 alin.1 si 4-209 alin.1 lit.e, g, i C.pen., cu aplic.74 lit.a, c si art.76 alin.1 lit.d C.pen., raportat la art.99 si 109 C.pen., sa condamne pe inculpatul ___. la pedeapsa de ........... inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de furt calificat.
In baza art.86 alin.1 din O.U.G. nr.195/2002 cu aplic.74 lit.a, c si art.76 alin.1 lit.d C.pen., raportat la art.99 si 109 C.pen., va condamna acelasi inculpat la pedeapsa de ___. inchisoare,  pentru savarsirea infractiunii de conducere a unui autovehicul pe drumurile publice, fara a poseda permis de conducere.
In baza art.33 lit.a si 34 lit. b C.pen., va aplica inculpatului pedeapsa cea mai grea, de ____ inchisoare.
In baza art.71 C.pen., i se vor interzice inculpatului drepturile prevazute de art.64 lit. a teza a II-a si lit. b C.pen., pe durata executarii pedepsei.
In baza art.81 alin.2 C.pen., va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei, pe o durata de 1 an si 3 luni, ce constituie termen de incercare, potrivit art.110 C.pen. 
In baza art.1101 C.pen., va obliga inculpatul sa se supuna urmatoarelor masuri de supraveghere prevazute de art. 863 C.pen., pe durata termenului de incercare:
     - sa se prezinte, la Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul __.. la datele fixate de catre aceasta institutie;
     - sa anunte, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
     -  sa comunice si sa justifice schimbarea locului de munca;
     - sa comunice informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
In baza art.359 C.proc.pen., i se va atrage atentia inculpatului asupra cazurilor de revocare a suspendarii conditionate a executarii pedepsei, prevazute de art.83-84 C.pen.
In baza art.71 alin.5 C.pen., va dispune suspendarea executarii pedepselor accesorii, pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
     In baza art.114 alin.1 C.pen., va lua fata de inculpatul minor masura de siguranta a internarii medicale, pana la insanatosirea acestuia.
Va respinge actiunea civila formulata de catre partea civila ___, ca nefondata.
In baza art.191 alin.1  C.proc.pen., va obliga inculpatul la plata sumei de ___.de lei, cheltuieli judiciare avansate de stat, din care suma de __..de lei, reprezentand onorarii avocati oficiu, pentru faza de urmarire penala si de judecata, se va vira din fondul M.J. catre B.A. ___., pentru avocati ___..- _.. de lei - si __.. - ___..de lei.
 

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circulatie rutiera

conducere a unui vehicul fara permis - Sentinta penala nr. xxx din data de 19.04.2018
conducerea sub influenta bauturilor alcoolice - Hotarare nr. 13159 din data de 14.12.2017
Masura blocarii rotilor unui autovehicul. Competenta - Decizie nr. 370/R/2010 din data de 29.03.2010
1 .Contencios administrativ. Plangere contraventionala. Neprecizarea obiectiunilor in mod distinct in procesul - verbal de constatare a contraventiei. - Sentinta comerciala nr. speta 11 din data de 14.01.2008
Vatamare corporala din culpa. Culpa comuna a partii civile si a inculpatului. Respingerea recursului cu privire la majorarea daunelor materiale ?i morale - Decizie nr. 61 din data de 31.12.2013
Aprecierea daunelor morale . Criterii . Majorarea cuantumului in apel - Decizie nr. 65 din data de 22.03.2010
Alcolemie. Analiza toxicologica a probelor de sange la mai mult de trei zile de la recoltare. Sanctiune. - Decizie nr. 30 din data de 15.02.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 658 din data de 02.09.2010
Infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 6 din data de 07.01.2010
Conducerea unui autovehicul sub influenta bauturilor alcoolice - Sentinta penala nr. 58 din data de 20.05.2010
infractiuni privind circulatia pe drumurile publice - Sentinta penala nr. 32 din data de 03.03.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 452 din data de 14.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 439 din data de 08.10.2009
conducere fara permis - Sentinta penala nr. 1 din data de 07.01.2009
Conducere sub influenta bauturilor alcoolice, parasire a locului accidentului - Sentinta penala nr. 101 din data de 02.10.2007
Ucidere din culpa - Sentinta penala nr. 7 din data de 21.01.2009
Gresita apreciere a probelor administrate cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 673 din data de 02.06.2011
Gresita achitare. Aprecierea categoriilor de drumuri publice. - Decizie nr. 727 din data de 16.06.2011
Exceptia de nelegalitate a art.3 din HCL nr.505/2008, precum si a art. 9 si 13 din Regulamentul privind reglementarea activitatii de imobilizare/blocare a rotilor vehiculelor si remorcilor, oprite sau stationate neregulamentar pe drumurile publice s... - Decizie nr. 2050 din data de 27.10.2010
Preschimbare permis de conducere emis de autoritatile straine.Conditii. - Decizie nr. 359 din data de 09.03.2010