InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tulcea

TALHARIE

(Sentinta penala nr. 200 din data de 24.02.2009 pronuntata de Judecatoria Tulcea)

Domeniu Talharie | Dosare Judecatoria Tulcea | Jurisprudenta Judecatoria Tulcea

SENTINTA PENALA NR. 200
Sedinta publica de la 24.02.2009

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Tribunalul ___. cu nr. ___, din data de ___., inregistrat pe rolul Judecatoriei ___., la data de ___, sub nr. ___., s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor ___.., CNP ___, fiul lui __.. si ___, nascut la data de ___. in ____, domiciliat in ____.., pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 211 alin. 1 -211 alin. 2 lit. b si c-211 alin. 21 lit. a C.p., cu aplicarea art. 75 lit. c C.p.; art. 211 alin. 1 -211 alin. 2 lit. b si c-211 alin. 21 lit. a C.p., cu aplicarea art. 75 lit. c C.p. ambele cu aplicarea art. 33 lit. a C.p.; ___.., CNP ____, fiul lui __. si __.., nascut la data de ___, in ___., domiciliat in ___.., pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 211 alin. 1 -211 alin. 2 lit. b si c-211 alin. 21 lit. a C.p., cu aplicarea art. 99 si urm. C.p.; art. 211 alin. 1 -211 alin. 2 lit. b si c-211 alin. 21 lit. a C.p., cu aplicarea art. 99 si urm. C.p. ambele cu aplicarea art. 33 lit. a C.p. si ____., CNP ____, fiul lui ____ si ___.., nascut la data de ___.. in ___, domiciliat in ____., pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 26-art. 211 alin. 1 -211 alin. 2 lit. b si c-211 alin. 21 lit. a C.p., cu aplicarea art. 99 si urm. C.p.; art.26-art. 211 alin. 1 -211 alin. 2 lit. b si c-211 alin. 21 lit. a C.p., cu aplicarea art. 99 si urm. C.p. ambele cu aplicarea art. 33 lit. a C.p.
S-a retinut prin actul de sesizare a instantei, in esenta, ca: la data de ___., in jurul orei 19,00, inculpatul minor ___., avand sprijinul inculpatului __., prin violenta, i-a sustras martorei ___. o poseta in care se afla suma de ___ lei, 2 telefoane mobile si alte bunuri; in seara de ___., cu ajutorul minorului ___.., inculpatul ___.an, prin violenta, a sustras din posesia numitei ____ un telefon mobil; in seara de ___. inculpatii ___.. si ___ au sustras din posesia numitului ____, prin violenta, un telefon mobil.
Vinovatia inculpatilor a fost retinuta pe baza plangerilor si a declaratiilor persoanelor vatamate coroborate cu declaratiile de recunoastere ale inculpatilor.
In cursul urmaririi penale, persoanele vatamate ___.., ___ si ____ au declarat ca nu doresc sa participe in cauza ca parti vatamate si nici nu se constituie parti civile impotriva inculpatilor, imprejurare fata de care acestia au fost audiati in calitate de martori.
Pe parcursul cercetarii judecatoresti au fost audiati martorii ___.., ___, ___. si inculpatii care au recunoscut faptele pentru care au fost trimisi in judecata.
La concluziile pe fond, aparatorul inculpatului ___, a solicitat instantei a nu se mai retine circumstanta agravanta prevazuta de art. 75 lit. c C.p., motivat de imprejurarea ca acesta nu a cunoscut starea de minoritate a inculpatilor ___. si ___
Examinand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
     La data de ____ in jurul orei 19,00 inculpatii ___. si ___ se plimbau prin apropierea Bisericii Bunavestire din ___. si, la un moment dat, au observat-o pe martora ___ta avand asupra sa o poseta.
     Inculpatul ____i-a propus colegului sau, ___., sa-si insuseasca respectiva poseta, aspect cu care acesta din urma a fost de acord. In realizarea acestei hotarari, cei doi s-au apropiat incet de partea vatamata, inculpatul ___ i-a smuls poseta si s-au indepartat in fuga de la locul savarsiri faptei. Cand au ajuns in apropierea Liceului ___, cei doi au impartit bunurile si banii gasiti in poseta sustrasa, pe care au aruncat-o intr-un tomberon.
     In drept, fapta inculpatului ___, de a sustrage cu ajutorul inculpatului ___., o poseta din posesia partii vatamate ___, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie prevazuta de art. 211 alin. 1 -211 alin. 2 lit. b si c-211 alin. 21 lit. a C.p., cu aplicarea art. 99 si urm. C.p. text de lege in baza caruia inculpatul urmeaza a fi condamnat.
     Fapta inculpatului minor ___., de a-l sprijini pe inculpatul ____in savarsirea acestei fapte, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de complicitate la talharie, prevazuta de 26-art. 211 alin. 1 -211 alin. 2 lit. b si c-211 alin. 21 lit. a C.p., cu aplicarea art. 99, text de lege in baza caruia inculpatul urmeaza a fi condamnat.
     La data de ___, in jurul orelor 20,00 inculpatii ____ si ___.., se deplasau pe strada __.. din Municipiul ___.. si au observat-o pe numita ___.., vorbind la telefonul mobil. La propunerea inculpatului ___.., cei doi au convenit sa-i sustraga telefonul. Au urmarit-o si cand au ajuns intr-un loc intunecos, inculpatul ___. i-a smuls telefonul. Ulterior, inculpatii au fugit in directii diferite si s-au reintalnit dupa un timp pentru a examina telefonul sustras, constatand ca in acesta erau doua cartele SIM.
     Cei doi inculpati s-au hotarat sa valorifice telefonul si sa imparta banii obtinuti, ceea ce au si facut. A doua zi, inculpatul ___. a vandut telefonul martorului ____., fara a-l informa cu privire la provenienta sa ilicita, pentru suma de __. lei, bani pe care i-a cheltuit impreuna cu inculpatul _____.
     Una din cartele SIM a fost aruncata, cea de-a doua fiind data de inculpatul ___ inculpatului ____, care a predat-o lucratorilor de politie, ajungand in final in posesia partii vatamate.
     In drept, fapta inculpatului ____., ajutat de inculpatul minor ___.., de a sustrage prin violenta, intr-un loc public un telefon mobil din posesia partii vatamate ____, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie prevazuta de art. 211 alin. 1 -211 alin. 2 lit. b si c-211 alin. 21 lit. a C.p. text de lege in baza caruia inculpatul urmeaza a fi condamnat.
     Fapta inculpatului minor ___. de a-l sprijini pe inculpatul ___.. in savarsirea acestei fapte, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de complicitate la talharie prevazuta de art. 26-art. 211 alin. 1 -211 alin. 2 lit. b si c-211 alin. 21 lit. a C.p., cu aplicarea art. 99, texte de lege in baza carora inculpatul urmeaza a fi condamnat.
     In seara de ____, in jurul orei 19,00 inculpatii ___.. si ____, impreuna cu numitul ____ se deplasau pe strada ___.. din Municipiul ___. La un moment dat au observat ca pe strada se deplasau alti doi tineri, pe unul dintre ei, ___.., cunoscandu-l inculpatul ____. ___ le-a propus celor doi sa-i sustraga telefonul acestuia, sens in care dupa ce l-a salutat pe ___.., i-a cerut telefonul pentru un beep. Acesta a refuzat motivand ca nu are credit insa inculpatul i l-a smuls din mana iar cand ___. a cerut sa i-l restituie, inculpatul ___.min i-a aplicat o lovitura in cap cu pumnul.
     In drept, fapta inculpatilor ___. si ___ de a sustrage prin violenta, intr-un loc public un telefon mobil din posesia partii vatamate ___., intruneste elementele constitutive ale infractiunii de talharie prevazuta de art. 211 alin. 1 -211 alin. 2 lit. b si c-211 alin. 21 lit. a C.p.,. text de lege in baza carora inculpatii urmeaza a fi condamnati.
     Pentru a retine aceasta situatie de fapt, instanta a avut in vedere plangerile persoanelor vatamate si declaratiile date de acestea in calitate de martori, coroborate cu depozitiile inculpatilor care, atat in faza de urmarire penala cat si in timpul judecatii, au recunoscut faptele.
     La stabilirea pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatului major ____., instanta va tine seama de criteriile de individualizare prevazute de art. 72 C.p. si anume: limitele de pedeapsa, gradul de pericol social al faptei savarsite, de persoana infractorului si de imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
     Relativ la persoana inculpatului se retine ca acesta se afla la primul conflict cu legea penala iar pe parcursul procesului a avut o conduita sincera si cooperanta, imprejurari fata de care se impune a fi retinute in favoarea sa circumstante atenuante prevazute de art. 74 lit. a si c C.p. cu consecinta reducerii cuantumului pedepsei in conformitate cu dispozitiile art. 76 C.p.
     Intrucat probatoriul administrat in cauza nu a dovedit, fara dubiu, imprejurarea ca inculpatul ____ a cunoscut in momentul savarsirii faptelor varsta inculpatilor ___.. si ____, instanta nu va retine circumstanta agravanta prevazuta de art. 75 lit. c C.p. Se cuvine a se mentiona sub acest aspect ca instanta nu va face aplicarea art. 334 C.p. deoarece retinerea sau inlaturarea unor circumstante agravante sau chiar atenuante tine de individualizarea pedepselor si nu de incadrarea juridica a faptei.
     Cu privire la inculpatii ____. si ____, se retine ca acestia erau minori la data savarsirii faptelor, imprejurare fata de care instanta urmeaza a face aplicabilitatea dispozitiilor art. 99 si urm. C.p.
     Apreciind ca luarea unei masuri educative nu este suficienta pentru indreptarea minorilor, instanta urmeaza a le aplica acestora o pedeapsa al carui cuantum va fi stabilit tinand seama de criteriile generale prevazute de art. 72 C.p.
     Lipsa antecedentelor penale precum si conduita corespunzatoare adoptata de catre cei doi inculpati minori pe parcursul procesului penal, necesita a fi retinute in favoarea lor circumstantele atenuante prevazute de art. 74 lit. a si c C.p. cu consecinta reducerii pedepsei in conformitate cu dispozitiile art. 76 C.p.
     Pentru toti inculpatii, instanta urmeaza a retine incidenta dispozitiilor art. 33 C.p. cu privire la concursul de infractiuni si a face aplicabilitatea dispozitiilor art. 34 din acelasi cod.
     In baza art. 211 alin. 1-211 alin. 2 lit. b si c -211 alin. 21 lit. a C.p. cu aplicarea art. 74 lit. a si c C.p.-76 C.p., va condamna pe inculpatul ____, la 3 ani inchisoare, iar in baza art. 211 alin. 1-211 alin. 2 lit. b si c -211 alin. 21 lit. a C.p. cu aplicarea art. 74 lit. a si c C.p.-76 C.p., va condamna pe acelasi inculpat, la 3 ani inchisoare.
In baza art. 33-34 C.p. va contopi pedepsele aplicate inculpatului _____, in pedeapsa cea mai grea de 3 ani inchisoare. In baza art. 71 C.p. i se vor interzice acestuia, drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p.
Referitor la modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului, instanta apreciind ca scopul coercitiv si preventiv al pedepsei poate fi atins si fara privarea de libertate a acestuia, urmeaza a face aplicabilitatea dispozitiilor art.81 Cod Penal privind suspendarea conditionata a executarii pedepsei, in cauza de fata fiind indeplinite toate conditiile instituite de acest text de lege atat cele referitoare la cuantumul pedepsei aplicate inculpatului ____., cat si cele referitoare la persoana acestuia.
     Va suspenda conditionat executarea pedepsei pe o durata de 5 ani, termen de incercare stabilit in baza art.82 C.p.
In baza art. 71 alin. 5 C. pen. va suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata termenului de incercare.
     I se va atrage atentia inculpatului ____, asupra dispozitiilor art. 83 C.pen. cu privire la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
     In baza art. 211 alin. 1 -211 alin. 2 lit. b si c -211 alin. 21 lit. a C.p. cu aplicarea art. 99 si urm. C.p., art. 74 lit. a si c C.p.-76 C.p., va condamna pe inculpatul ____., la 2 ani inchisoare.
     In baza art. 211 alin. 1 -211 alin. 2 lit. b si c -211 alin. 21 lit. a C.p. cu aplicarea art. 99 si urm. C.p., art. 74 lit. a si c C.p.-76 C.p., va condamna pe acelasi inculpat la 2 ani inchisoare.
     In baza art. 33-34 C.p. va contopi pedepsele aplicate inculpatului ___.., in pedeapsa cea mai grea de 2 ani inchisoare.
In baza art. 71 C.p. i se vor interzice inculpatului drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p.
     Cum in cauza de fata sunt indeplinite toate conditiile instituite de art. 81 C.p. atat cele referitoare la cuantumul pedepsei aplicate inculpatului ___.., cat si cele referitoare la persoana acestuia, si apreciind ca scopul coercitiv si preventiv al pedepsei poate fi atins si fara privarea de libertate a inculpatului, instanta urmeaza a suspenda conditionat executarea pedepsei pe o durata de 3 ani, termen de incercare stabilit in baza art.110 C.p.
In baza art. 71 alin. 5 C. pen. va suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata termenului de incercare.
     I se va atrage atentia inculpatului ____.. asupra dispozitiilor art. 83 C.pen. cu privire la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
     In baza art. 26- 211 alin. 1 -211 alin. 2 lit. b si c -211 alin. 21 lit. a C.p. cu aplicarea art. 99 si urm. C.p., art. 74 lit. a si c C.p.-76 C.p., va condamna pe inculpatul ____., la 1 an si 6 luni inchisoare.
     In baza art. 26-211 alin. 1 -211 alin. 2 lit. b si c -211 alin. 21 lit. a C.p. cu aplicarea art. 99 si urm. C.p., art. 74 lit. a si c C.p.-76 C.p., va condamna pe acelasi inculpat la 1 an si 6 luni inchisoare.
     In baza art. 33-34 C.p. va contopi pedepsele aplicate acestuia, in pedeapsa cea mai grea de 1 an si 6 luni inchisoare.
In baza art. 71 C.p. interzice inculpatului ____.., drepturile prevazute de art. 64 alin. 1 lit. a teza a II-a si lit. b C.p.
     Referitor la modalitatea de executare a pedepsei aplicate inculpatului, instanta urmeaza a face aplicabilitatea dispozitiilor art.81 Cod Penal privind suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Pentru a se orienta la aceasta modalitate, instanta a avut in vedere ca in cauza sunt indeplinite cumulativ cerintele instituite de art.81 Cod Penal, astfel inculpatul se afla la primul conflict cu legea penala, pedeapsa ce i s-a aplicat pentru fapta dedusa judecatii este mai mica de 3 ani, iar scopul acesteia poate fi atins si fara privarea de libertate a inculpatului.
In consecinta, instanta va suspenda executarea pedepsei ce i s-a aplicat inculpatului pe o durata de 2 ani si 6 luni, termen de incercare stabilit in conformitate cu disp. art.110 Cod Penal.
In baza art. 71 alin. 5 C. pen. va suspenda executarea pedepsei accesorii pe durata termenului de incercare.
     I se va atrage atentia inculpatului _____ asupra dispozitiilor art. 83 C.pen. cu privire la revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
Inculpatul ____. va fi obligat la plata sumei de ___. lei, din care suma de ___ lei reprezentand onorariul aparatorului din oficiu, se va vira din fondul MJLC catre BA __.., pentru avocat ___..
     Inculpatul ____, va fi obligat la plata sumei de __.. lei, din care suma de ___ lei reprezentand onorariul aparatorului din oficiu, se va vira din fondul MJLC catre BA ___., pentru avocat ____..
     Va fi obligat inculpatul ____., la plata sumei de ___ lei, din care suma de ___.. lei reprezentand onorariile aparatorilor din oficiu, se va vira din fondul MJLC catre BA ___, pentru avocat ___ si avocat ____..
     In cauza, nu se justifica aplicarea dispozitiilor art. 118 lit. e C.p. cu privire la confiscare, pentru urmatoarele considerente:
     Telefonul mobil sustras din posesia martorului ___ i-a fost restituit acestuia astfel cum rezulta din declaratia sa data in cursul urmaririi penale (fila 60 din dosarul de urmarire penala).
     Martorei ___ in cursul urmaririi penale, i s-a restituit cartela si telefonul mobil (filele 19, 20 si 54 din dosarul de urmarire penala) si a primit suma de __.. lei, iar martora ____ a primit suma de ___ lei. Aceasta din urma a declarat in cursul urmaririi penale ca valoarea prejudiciului suferit este de ___ lei insa nu s-a constituit parte civila in procesul penal.
     Sunt supuse confiscarii, potrivit dispozitiilor art. 118 alin. 1 lit. e C.p., bunurile dobandite prin savarsirea faptei prevazute de legea penala, daca nu sunt restituite persoanei vatamate si in masura in care nu servesc la despagubirea acesteia.
     Imprejurarea ca o persoana vatamata isi recupereaza doar o parte din prejudiciul ce i s-a produs prin savarsirea faptei nu justifica aplicarea prevederilor legale mai sus aratate pentru prejudiciul nerecuperat, obiectul confiscarii, putandu-l forma doar bunurile ce se afla in posesia inculpatului si care au fost dobandite prin savarsirea infractiunii insa numai daca nu servesc la despagubirea acesteia.
     Or, numitei ___.. i s-a restituit  o suma de bani mai mare decat cea care se afla in poseta ce i-a fost sustrasa de catre inculpatii ___.. si ____. Poseta a fost aruncata iar telefonul mobil a fost vandut unei persoane ce nu a fost identificata.
     In aceste conditii, prevederile art. 118 alin. 1 lit. e C.p., in opinia instantei, nu pot fi aplicabile.
     
           
     
     
     
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Talharie

talharie - Hotarare nr. 6711 din data de 09.05.2017
talharie - Sentinta penala nr. 954 din data de 14.12.2017
Talharie (art.211 C.p.) - Sentinta penala nr. 19 din data de 21.03.2013
Talharie - Sentinta penala nr. SP62/2007 din data de 31.03.2009
Executarea efectiva a pedepsei inchisorii .Asigurarea indeplinirii scopurilor si functiei pedepsei .Mentinerea in apel a hotararii de condamnare - Decizie nr. 236 din data de 22.09.2010
Individualizarea judiciara a pedepsei Circumstante atenuante - Decizie nr. 21 din data de 01.02.2010
Corecta individualizare a pedepsei sub aspectul cuantumului si a modului de executare - Decizie nr. 44 din data de 24.02.2010
Talharie - Sentinta penala nr. 470 din data de 26.08.2009
Retinand in mod intemeiat varianta agravanta a tentativei de omor prev. de art. 176 lit. d Cod penal, instanta de fond a apreciat in mod judicios ca in speta nu sunt aplicabile prevederile art. 3201 Cod procedura penala referitoare la judecarea cauzei i - Decizie nr. 3/Ap din data de 21.02.2013
Activitatea infractionala a inculpatului major care in baza unei intelegeri anterioare cu inculpatii minori, autori ai unei infractiuni de talharie in forma continuata, promite autorilor ajutor in valorificarea la casele de amanet bunurilor obtinute in - Decizie nr. 125/R din data de 14.02.2013
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 1041 din data de 08.10.2012
Talharie. Forma agravata a savarsirii de doua sau mai multe persoane impreuna. - Decizie nr. 847 din data de 05.07.2012
Talharie. Continut obiectiv al infractiunii. - Decizie nr. 60 din data de 14.03.2011
Talharie. Notiunea de arma. Folosirea unui pistol de jucarie la comiterea faptei. Incadrare juridica. - Decizie nr. 620 din data de 15.10.2009
Talharie. Stabilirea modalitatii de executare a pedepsei. Criterii de evaluare. - Decizie nr. 528 din data de 05.09.2009
Talharie savarsita in forma continuata. Mai multe infractiuni de talharie in concurs real. Distinctie. - Decizie nr. 80/A din data de 14.02.2006
Talharie si violare de domiciliu. Concurs de infractiuni. - Decizie nr. 30/A din data de 12.01.2006
art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 840 din data de 28.03.2012
art. 211 C.p. - Sentinta penala nr. 2100 din data de 22.10.2010
- Sentinta penala nr. 2070 din data de 20.11.2008