InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tulcea

Partaj bunuri comune

(Sentinta civila nr. 455 din data de 10.02.2009 pronuntata de Judecatoria Tulcea)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Tulcea | Jurisprudenta Judecatoria Tulcea

     Sen.civ.nr.455/2009
     Partaj bunuri comune
     
     
     
     Sub nr...... din ...... s-a inregistrat pe rolul acestei instante cererea formulata de catre reclamanta ..............., prin care solicita ca in contradictoriu cu paratul  .........................., sa se dispuna partajul bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei, cu retinerea unei cote de contributie de 1/2 pentru fiecare.
In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca a fost casatorita cu paratul, casatoria fiind desfacuta prin ......... a mai aratat reclamanta ca in timpul casatoriei cu paratul, cei doi au dobandit un apartament, situat la adresa de domiciliu a paratului, precum si o serie de bunuri mobile, constand atat in aparate electrocasnice, cat si in mobila.
In drept, au fost invocate disp.art.728 Cod civil si ale art.274 Cod proc.civ.
In probatiune, reclamanta a depus la dosarul cauzei ..... ..... De asemenea, prin intermediul avocatului ales, reclamanta a solicitat audierea in calitate de martor a numitei ......., proba ce a fost admisa, declaratia acesteia fiind consemnata si atasata la fila ....... Tot la cererea reclamantei paratul a fost citat cu mentiunea "la interogatoriu", insa nu s-a prezentat, astfel incat aceasta proba nu a putut fi administrata, desi interogatoriul a fost depus si atasat la fila .....
Tot la cererea reclamantei, in cauza a fost efectuata o expertiza tehnica imobiliara si una merceologica, de catre experti ......., desemnati prin tragere la sorti, rapoartele fiind intocmite si atasate la filele ......
Actiunea a fost legal timbrata cu taxa de timbru in suma de 20 de lei, potrivit chitantei atasata la fila 4 si 0.30 lei timbru judiciar.
La termenul din ....... reclamanta si-a precizat actiunea in sensul ca a solicitat introducerea in masa de partaj si a unei masini de spalat automata.
Paratul ......, legal citat, nu a formulat intampinare si nu s-a prezentat in fata instantei pentru a propune probe. La termenul de judecata din ...... paratul a depus o cerere scrisa prin care solicita acordarea unui nou termen pentru angajarea unui avocat, cerere ce a fost respinsa, intrucat a fost formulata la al treilea termen de judecata, in conditiile in care la fiecare termen paratul a fost legal citat, admiterea acestei cereri conducand astfel la tergiversarea nejustificata a solutionarii cauzei.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta constata ca actiunea formulata de catre reclamanta ......., astfel cum a fost precizata, este fondata. Astfel, din copia ...... rezulta ca partile au fost casatorite din anul ....... iar din contractul de vanzare-cumparare nr........ rezulta ca in acest interval au dobandit un apartament compus din doua camere, situat in ......... Tot in perioada casatoriei partile au dobandit si o serie de bunuri mobile,  si anume : un frigider gen combina, un aragaz inox cu patru ochiuri, doua corpuri suspendate, de bucatarie, canapea coltar cu un fotoliu, o biblioteca din trei corpuri, un televizor Goldstar, doua lustre, o masuta mica, mobila de dormitor formata din pat, doua noptiere, doua corpuri si sifonier cu doua canate, un birou si o masina de spalat automata.
Faptul dobandirii acestor bunuri mobile de catre parti in timpul casatoriei rezulta din coroborarea declaratiei martorului audiat in cauza cu atitudinea procesuala a paratului care nu s-a prezentat pentru a i se lua interogatoriu situatie in care instanta va face aplicatia art.225 Cod proc.civ.
Valoarea de circulatie a imobilului mentionat anterior este de ......., potrivit expertizei tehnice imobiliare, intocmite de catre expert ......, in timp ce valoarea de circulatie a bunurilor mobile este de ......de lei, potrivit raportului de expertiza merceologica, intocmit de catre expert ........
In ceea ce priveste valoarea de circulatie pe care expertul a stabilit-o pentru imobil, trebuie observat ca, desi aceasta este inferioara preturilor practicate pe piata imobiliara pentru imobile cu aceleasi caracteristici, paratul nu a formulat obiectiuni la raportul de expertiza, desi acesta i-a fost comunicat.
Relativ la cota de contributie a partilor la dobandirea acestor bunuri trebuie observat ca in cauza nu a fost inlaturata prezumtia relativa potrivit careia contributia sotilor este egala la dobandirea bunurilor in timpul casatoriei. Astfel, prin cererea de chemare in judecata reclamanta a precizat ca are o cota de contributie de 50%, aceasta sustinere nefiind in nici un fel contestata de catre parat, care, asa cum s-a precizat anterior, nu s-a prezentat in instanta pentru a propune probe.
Potrivit art.728 C.proc.civ., nimeni nu poate fi obligat sa ramana in indiviziune si oricare dintre coindivizari poate cere oricand sistarea acestei stari. In prezenta cauza, modalitatea optima de a pune capat starii de indiviziune consta, in ceea ce priveste imobilul-apartament, in atribuirea lui catre reclamanta ......., argumentul decisiv in acest sens constand in faptul ca reclamanta are in ingrijire cei patru minori rezultati din casatoria partilor, asa cum rezulta din .......
Prin urmare, necesitatile locative ale reclamantei sunt mult mai mari decat ale paratului.
In ceea ce priveste bunurile mobile, instanta apreciaza ca acestea pot fi partajate in natura, sens in care reclamantei i se vor atribui bunurile pe care le-a solicitat la ultimul termen de judecata iar paratului celelalte bunuri mobile. In acest sens, trebuie observat ca paratul nu a manifestat nici un fel de opozitie la solicitarile reclamantei si ca, desi legal citat, nu s-a prezentat la nici un termen de judecata.
Bineinteles ca, pentru egalizarea loturilor, este necesar ca reclamanta sa plateasca o sulta in favoarea paratului in suma de .......
          Avand in vedere aceste considerente, instanta urmeaza sa admita actiunea formulata de catre reclamanta ........ avand ca obiect partaj bunuri comune si va constata ca partile au dobandit in timpul casatoriei, cu o cota de contributie de cate 50% fiecare, urmatoarele bunuri:
- un imobil-apartament ...... cu o valoare de circulatie de ......, potrivit raportului de expertiza imobiliara intocmit de catre expert .......
- bunuri mobile: un frigider gen combina, un aragaz inox cu patru ochiuri,; doua corpuri suspendate de bucatarie; o canapea coltar cu un fotoliu,; o biblioteca din trei corpuri,; un televizor Goldstar,; doua lustre, in valoare de; o masuta mica,; mobila de dormitor formata din pat, doua noptiere, doua corpuri si sifonier cu doua canate,; un birou si o masina de spalat automata, in valoare de  potrivit raportului de expertiza merceologica intocmita de catre expert Total valoare masa partajabila :
Va dispune iesirea din indiviziune a partilor.
Va atribui reclamantei in proprietate exclusiva imobilul-apartament precum si urmatoarele bunuri mobile : un frigider gen combina, un aragaz inox ; canapea coltar cu un fotoliu, o biblioteca cu trei corpuri si o masina de spalat automata.
Total valoare bunuri atribuite
I se vor atribui paratului in proprietate exclusiva, urmatoarele bunuri mobile:  doua corpuri suspendate, de bucatarie, un televizor Goldstar, doua lustre, o masuta mica, mobila de dormitor formata din pat, doua noptiere, doua corpuri si sifonier cu doua canate, un birou.
Total valoare bunuri atribuite paratului.
Va fi obligata reclamanta la plata sumei de catre parat, cu titlul de sulta, pentru egalizarea loturilor.
Va obliga paratul la plata sumei de, catre reclamanta, reprezentand 1/2 din cheltuielile de judecata constand in onorariu avocat, onorarii experti si taxa de timbru

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009