InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tecuci

PLANGERE CONTRAVENTIONALA - PRESCRIEREA SANCTIUNII

(Sentinta civila nr. 686 din data de 11.03.2010 pronuntata de Judecatoria Tecuci)

Domeniu Amenzi | Dosare Judecatoria Tecuci | Jurisprudenta Judecatoria Tecuci

MATERIA CONTRAVENTIONAL
DOMENIUL ASOCIAT :AMENZI
PLANGERE CONTRAVENTIONALA - PRESCRIEREA SANCTIUNII

Dosar nr. 4899/324/2009
Sentinta civila nr. 686/ 11.03.2010 I. Procedura
A. Plangerea contraventionala
          Prin plangerea contraventionala inregistrata pe rolul Judecatoriei Tecuci la data de 26.11.2009 sub nr. 4899/324/2009, petentul A G a solicitat instantei, ca prin hotararea ce o va pronunta, sa dispuna anularea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei seria AP  nr. 000 intocmit la data de 17.08.2009 de intimatul Inspectoratul Judetean de Politie.
          In motivarea, in fapt  plangerii contraventionale, petentul a aratat ca, mergand la Primaria  comunei M, i-a fost comunicat ca are de platit o amenda in cunatum de 700 lei de la Brahasesti. Petentul a precizat ca este bolnav psihic.
Plangerea contraventionala nu a fost motivata in drept.
In temeiul art. 242 C.proc.civ. a solicitat judecarea cauzei in lipsa.
          Potrivit prevederilor art.36 din O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, art.15 lit.i din Legea nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru si art.1 din O.G. nr.32/1995 privind timbrul judiciar, plangerea contraventionala formulata de petent este scutita de plata taxelor judiciare de timbru si a timbrului judiciar.
B.Apararile formulate
Intimatul, desi legal citat nu a formulat intampinare la plangerea contraventionala formulata de catre petent si nu s-a prezentat in fata instantei prin reprezentant, pentru a invoca exceptii si pentru a arata dovezile si mijloacele sale de aparare.
C.Probe
    Petentul a depus la dosar copii de urmatoarele inscrisuri: procesul-verbal de contraventie seria  AP nr.  0810944 din data de 17.08.2009 (fila 3), bilete de iesire din spital ( fila 4 si 43) .
      In temeiul rolului activ, prevazut de art. 129 alin.5 Cod de procedura civila, articol ce reglementeaza rolul activ al judecatorului in materie probatorie, instanta a dispus din oficiu  administrarea probei cu inscrisuri.
      La solicitarea instantei, intimatul a depus la dosar adresa nr. 24/592756/13.01.2010 (fila 15),  adresa nr. 17/592820 /21.01.2010 (fila 19),  lista de distributie a trimiterilor recomandate din data de 20.01.2010(fila 21),  copie de pe plicul Judecatoriei Tecuci (fila 22),
    La solicitarea intimatului, s-a dispus emiterea unei adrese catre Primaria Comunei M prin care s-a solicitat sa comunice dovada de comunicarea procesului verbal de constatare a contraventiei. Primaria M a raspuns prin adresa nr. 1156/08.03.2010 (fila 42).
    In cauza a fost administrata proba cu inscrisuri.

          II.Solutia instantei
          Analizand ansamblul materialului probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
                    Prin procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei  seria AP nr. 000 intocmit la data de 17.08.2009 de intimatul Inspectoratul Judetean de Politie -Postul de Politie B, s-a retinut in sarcina petentului  A G ca la data mai sus mentionata in jurul orelor 09,30 a adresat injurii si expresii jignitoare numitului C N in piata din satul T, producand astfel indignarea cetatenilor aflati in aceasta localitate.
                  Fapta a fost incadrata juridic  potrivit dispozitiilor art. 2 pct. 1 din Legea 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, si s-a dispus, in temeiul art. 3 alin.1 pct. 5 lit.a din acelasi act normativ, aplicarea unei amenzi contraventionale in cuantum de 700  lei.
       Procesul verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor nu este semnat de petent.
        La rubrica alte mentiuni a procesului verbal de contraventie  nu sunt mentionate  obiectiuni.
      Conform art. 34 alin.1 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, instanta verifica legalitatea si temeinicia procesului-verbal de contraventie pronuntandu-se, de asemenea cu privire la sanctiunea aplicata de catre agentul constatator.
       Totodata, instanta are in vedere ca pentru a putea fi sanctionata o fapta contraventionala, se impun a fi indeplinite doua tipuri de cerinte: extrinseci -  constand in constatarea de catre o persoana abilitata in acest sens - agentul constatator - a faptei, cu respectarea conditiilor de forma expres prevazute de O.G. nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, ce au menirea de a proba dincolo de orice indoiala existenta faptei, vinovatia contravenientului si legalitatea actului realizat in acest sens, precum si intrinseci, constand in incalcarea cu vinovatie a unei norme de drept, fapta care va atrage dupa sine o sanctiune prevazuta de lege.
I. In ceea ce priveste legalitatea, potrivit art. 17 din O.G. 2/2001, lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, a faptei savarsite si a datei comiterii sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu. Aplicand aceste dispozitii la situatia de fapt  retinuta in cauza, instanta, verificand procesul verbal seria  AP nr.0000, din punct de vedere al legalitatii, apreciaza ca sunt respectate cerintele imperativ-limitativ prevazute de lege, sub sanctiunea nulitatii, care ar putea fi luate in considerare si din oficiu.
II. In ceea ce priveste temeinicia procesului verbal de contraventie, instanta retine ca petentul nu face referire prin plangerea contraventionala la temeinicia procesului verbal.
III. In ceea ce priveste sanctiunea aplicata,  instanta constata ca petentul arata ca nu stia de existenta procesului verbal de contraventie, afland accidental ca are o amenda de platit la Primaria M.
 Din interpretarea art. 25 alin.1 rap. la art. 26 alin.2 si art. 27 din ordonanta,  rezulta ca in cazul in care procesul-verbal nu semnat si inmanat contravenientului, acesta nefiind prezent sau refuzand sa semneze,  agentul constatator trebuie sa procedeze la comunicarea  procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiei si a instiintarii de plata prin posta, cu aviz de primire sau prin afisare la domiciliul  petentului, operatiunea consemnandu-se printr-un proces verbal de afisare semnat de cel putin un martor.
     Instanta apreciaza ca scopul pentru care a fost reglementata obligativitatea afisarii sau comunicarii procesului verbal de constatare a contraventiei este  luarea la cunostinta  de catre contravenient de procesul verbal de constatare a contraventiei  pentru ca acesta sa-si formuleze apararile, iar obligatia de a dovedi data la care a fost comunicat procesul-verbal revine, in temeiul art.25 alin.2 din O.G.2/2001, organului constatator.
              Conform art. 25 alin.2 din O.G. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, comunicarea procesului-verbal de contraventie se va face de catre organul care a aplicat sanctiunea, in termen de cel mult o luna de la data aplicarii acesteia, iar potrivit art. 14 alin.1 din acelasi act normativ, executarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie daca procesul-verbal de constatare a contraventiei nu a fost comunicat in termen de o luna de la data aplicarii sanctiunii.
In speta, instanta constata  ca desi i s-a pus in vedere  intimatului sa depuna la dosar dovada de comunicare, iar cauza a suferit numeroase amanari din acest motiv, intimatul nu a facut dovada ca a indeplinit procedura de comunicare a procesului-verbal de constatare a contraventiei. Totodata, prin adresa nr. 1156/08.03.2010 Primaria M (de la domiciliul petentului)- fila 42- a comunicat instantei ca procesul verbal de afisare sau avizul de primire  nu a fost comunicat de catre intimat in momentul in care petentul a fost dat in debit.
        Deoarece exista un dubiu asupra indeplinirii procedurii de comunicare a procesului verbal de contraventie, avand in vedere ca procesul-verbal a fost intocmit la data de 17-08-2009,  intrucat in cauza nu s-a facut dovada ca s-a inceput executarea silita pentru a justifica invocarea exceptiei numai pe calea unei contestatii la executare, pentru a nu pune in sarcina petentului o sarcina  excesiva garantand in acest mod dreptul la un proces echitabil prevazut de art. 6 CEDO, apreciind ca in temeiul art.  34 alin.1 din OG 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor instanta se poate pronunta asupra sanctiunii, va admite exceptia  prescriptiei executarii sanctiunii si va constata ca a intervenit prescriptia executarii sanctiunii amenzii in cuantum de 700 lei.

      In consecinta, fata de obiectul plangerii contraventionale, instanta va admite in parte plangerea formulata de catre petentul   A G si va constata ca  a intervenit prescriptia executarii sanctiunii amenzii contraventionale aplicate petentului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Amenzi

MOTIVAREA SENTINTEI - Sentinta penala nr. 151 din data de 15.05.2004
Inlocuirea pedepsei amenzii penale[art 449 ind 1 cpp] Anularea in recurs a mandatului de executare a pedepsei . Neindeplinirea conditiilor art 63 ind 1 c.p. - Decizie nr. 156 din data de 28.04.2010
Plangere impotriva procesului verbal de constatare a contraventiei - Sentinta comerciala nr. 656/CA din data de 24.09.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 460 din data de 09.02.2011
Contestatie la executare - Sentinta civila nr. 881 din data de 13.10.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 599 din data de 30.06.2010
Plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 551 din data de 16.06.2010
Anulare proces verbal - Sentinta civila nr. 246 din data de 21.04.2010
Reexaminare sanctiune contraventionala - munca in folosul comunitatii - Sentinta civila nr. 84 din data de 04.02.2010
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 349 din data de 15.07.2009
Potrivit art. 2341 alin. 1 din Legea nr. 302/2004, prin sanctiunile pecuniare ce pot fi recunoscute, se inteleg atat amenzile aplicate de organele judiciare cat si cheltuielile judiciare stabilite in sarcina persoanei condamnate. Diferentierea dintre aces - Decizie nr. 61/AP din data de 13.03.2014
Incadrare juridica. Santaj. Fals intelectual. - Decizie nr. 73/Ap din data de 18.06.2013
Esalonare amenda penala art. 425 alin.2 din Codul de procedura penala - Sentinta penala nr. 93/S din data de 28.03.2012
Proces verbal - Decizie nr. 371/R din data de 04.05.2012
Proces verbal de contraventie - Decizie nr. 373/R din data de 04.05.2012
procesul verbal de contraventie-amenda - Decizie nr. 930/R din data de 14.10.2011
Amenda penala. Art. 61 din noul Cod penal. - Decizie nr. 297/A din data de 17.03.2015
In cazul aplicarii unei amenzi penale potrivit Codului penal din 1969, inculpatului i se va atrage atentia ca, in caz de neplata a amenzii, inlocuirea acesteia cu inchisoarea se va face potrivit dispozitiilor pertinente din acelasi cod. - Decizie nr. 696/A din data de 29.09.2014
Litigiu asigurari sociale. Amenda civila. Daune cominatorii. - Decizie nr. 175 din data de 31.01.2011
In legislatia romana nu exista posibilitatea aplicarii amenzii cumulativ cu inchisoarea, asa cum prevede Legea nr.39/1934; prin decizia Curtii Constitutionale nr.160/2000 s-a stabilit ca prin dispozitiile art. III din Decretul nr.544/19... - Decizie nr. 652 din data de 14.09.2010