InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu-Mures

Civil - uzucapiune

(Hotarare nr. 4561 din data de 23.05.2011 pronuntata de Judecatoria Targu-Mures)

Domeniu Uzucapiune (Prescriptia achizitiva) | Dosare Judecatoria Targu-Mures | Jurisprudenta Judecatoria Targu-Mures

Prin cererea inregistrata la data de 18.11.2008 reclamantul KF a solicitat in contradictoriu cu paratul Consiliul Local al comunei Ernei sa se constate vacanta succesorala dupa defuncta SM, decedata la data de 02.05.1972, in Tg. Mures, sa se constate ca reclamantul a dobandit dreptul de proprietate prin prescriptia achizitiva asupra imobilului teren intravilan in suprafata de1500 mp. si casa de locuit, inscris in CF nr. 626 Caluseri , situat in satul Caluseri, jud. Mures, cu evidentierea in cartea funciara a dreptului de proprietate asupra imobilului pe numele reclamantului.
In motivarea cererii, reclamantul a aratat ca imobilul reprezentand teren intravilan in suprafata de 2776 mp., situat in satul Caluseri, inscris in CF nr. 626 Caluseri, nr. top.119,120, a constituit proprietatea defunctei SM,nascuta Muica, decedata la data de 02.05.1972, in Tg. Mures. Intre aceasta, reclamant si numitul Markodi Gyorgy s-a incheiat la data de 25.04.1972, un antecontract  de vanzare cumparare in privinta acestui imobil.
Mai mentioneaza ca de la data cumpararii imobilul a fost partajat de dobanditori, in cote de cate de ˝ parte, astfel ca de la data intocmirii acestui act pana in prezent, reclamantul a exercitat asupra terenului intravilan in suprafata de circa 1500 mp. si constructii, o posesie utila, continua, neintrerupta , netulburata si publica.
De asemenea a invederat ca proprietara tabulara SM, nu a lasat mostenitori, fiind in prezenta unei succesiuni vacante si ca valoarea imobilului in litigiu este de 30.000 lei.
In drept, au fost invocate disp. art.28 - Legea nr. 115/1938, art. 112 C.pr.civ.
Prin precizarea de actiune depusa la dosar la termenul de judecata din data de 06.04.2009, de catre reclamant a fost modificat cadrul procesual prin introducerea in cauza in plus fata de paratul Consiliul Local, a Directiei Generale a Finantelor Publice Mures si a Comunei Ernei, in calitate de parati. A fost motivat acest cadrul prin invocarea disp. art. 20 alin.1 din Legea nr. 215/2001 si ale art. 5 alin.8 din Normele metodologice de aplicare a O.G. nr. 14/2007, in succesiuni le urmeaza a fi declarate vacante reprezentarea statului se face prin serviciul juridic din cadrul directiilor generale ale finantelor publice judetene sau a municipiului Bucuresti.
Directia Generala a Finantelor Publice Mures a depus la dosar note de sedinta, prin care a sustinut ca dupa constatarea vacantei succesorale sa se dea curs in sensul emiterii certificatului de vacanta succesorala.
Prin precizarea de actiune depusa de catre reclamant la termenul de judecata din data de 03.05.2010 a fost modificat cadrul procesual in ceea ce priveste partile, sustinand ca a inteles sa atraga in calitate de parat Statul Roman, prin D.G.F.P. In privinta obiectului, cererea a suferit de asemenea modificari, reclamantul solicitand pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare cu privire la imobilul descris.
Prin intampinarea depusa la dosar, paratul Statul Roman, prin Directia Generala a Finantelor Publice Mures a solicitat respingerea pretentiilor materializate in precizarea de actiune anterioara. Acesta a apreciat ca actiunea reclamantului imbraca forma unei actiuni in executarea silita a antecontractului de vanzare-cumparare, care poate fi indreptata numai impotriva celui care s-a obligat a vinde, Statul neavand aceasta calitate, sens in care apreciaza netemeinicia pretentiilor reclamantului.
Acelasi parat a formulat si cerere reconventionala, depusa la dosar la data de 2.09.2010, prin intermediul careia a solicitat sa se dispuna in sensul punerii in posesie a acestuia, pentru suprafata de teren indicata de catre reclamant in cuprinsul actiunii, emiterea certificatului de vacanta succesorala in favoarea sa.
Reclamantul, parat reconventional a solicitat respingerea cererii reconventionale (f.132-133). A sustinut ca prin constatarea vacantei succesorale si declararea ca mostenitor a Statului Roman, obligatia de a incheia contractul de vanzare-cumparare ii revine acestuia din urma, in calitate de mostenitor, potrivit art. 652 C civil.
Instanta a retinut cauza in pronuntare, pentru termenul din 20.12.2010, insa in raport de numarul mare al precizarilor, in special in privinta cadrului procesual, a dispus repunerea acesteia pe rol si a stabilit in sarcina reclamantului obligatia de a indica, dincolo de orice echivoc, partile cu care a inteles sa se judece in contradictoriu.
Reclamantul a formulat note de sedinta, si in final precizare de actiune.
Prin aceasta din urma a sustinut calitatea de parati a Comunei Ernei, a Statului Roman, fiind solicitata introducerea in cauza si a paratului Markodi Gyorgy, in calitate de coproprietar, in contradictoriu cu care sa se dispuna partajul terenului, in cote egale de ˝ parte fiecare, formarea a doua loturi, conform raportului de expertiza, atribuirea in favoarea reclamantului a lotului nr. 1, in suprafata totala de 1329 mp, si in favoarea acestui din urma parat a lotului nr. 2, in suprafata de 1447 mp. Au fost mentinute capetele de cerere vizand constatarea vacantei succesorale, pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare cu privire la imobilul descris.

Cererea a fost legal timbrata cu taxa de timbru in cuantum de 1671, 20 lei si timbru judiciar in valoare de 5 lei.

Instanta a incuviintat si a administrat proba cu urmatoarele inscrisuri: extras de carte funciara (f.5), certificat de deces al numitei SM si extras din registrul de deces (f.6 si 51), contract provizoriu de vanzare cumparare (f.7 si13,), certificat de atestare fiscala nr. 2254/2009 (f.20 si 57), adeverinta cu privire la teren eliberata de Comuna Ernei (f.23), copie a C.F 626 (f.43-46), chitante pentru creantele bugetelor locale (f.58-59) . Au fost audiati martorii Markodi Gheorghe (f.60), Daniel Stefan (f.61), a fost administrata proba cu interogatoriul paratului Markodi Gyorgy. A fost realizata o expertiza topografica (f.113-126).

La termenul din 09.05.2011 a fost invocata de instanta din oficiu exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Comunei Ernei Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin inscrisul sub semnatura privata din 25.04.1972, Szitas Mártonné, in calitate de vanzatoare a transmis catre reclamantul Kijen Ferenc din Caluseri si catre paratul Markodi Gyorgy, intravilanul aflat in interiorul satului Caluseri, intre vecinii Daniel Janos si Kiss Ferenc, pentru 10000 lei (zece mii de lei), suma pe care cumparatorii au achitat-o cu ocazia incheierii contractului. S-a mentionat in cuprinsul inscrisului si predarea posesiei, la aceeasi data a incheierii contractului.
Terenul a fost identificat, prin intermediul expertizei topografice dispuse in cauza ca fiind situat in perimetrul intravilan al localitatii Caluseri, la numarul administrativ nr. 181, inscris in C.F. 626 Caluseri, sub nr. top. 119, 120, cu o suprafata de 2776 mp.
Inscrisul nefiind incheiat cu formalitatile prevazute de legea in vigoare la momentul incheierii sale, sub sanctiunea nulitatii (Decretul 144/1958, art. 11) nu a produs efectul translativ de proprietate urmarit de parti, desi acestea s-au inteles asupra pretului si asupra lucrului. In considerarea faptului ca promitenta-vanzatoare Szitas Mártonné /Maria nu si-a indeplinit in mod complet obligatia de transfera dreptul cu formalitatile prevazute de lege, promitentul-cumparator interesat a sesizat instanta judecatoreasca in vederea suplinirii consimtamantului promitentei-vanzatoare.

In ceea ce priveste constatarea vacantei succesorale dupa defuncta SM:
Din certificatul de deces rezulta ca promitenta vanzatoare SM, nascuta Muica, la 29.12.1900 a decedat la 2 mai 1972.
Reclamantul a propus martori, in demonstrarea decesului fara posteritate, iar din ascultarea acestora (f.61, Daniel Stefan) a rezultat ca intr-adevar aceasta nu a avut copii. Totodata a fost relevat si faptul ca sotul acesteia a decedat anterior promitentei - vanzatoare.
Instanta a dispus si audierea persoanei care a declarat decesul fostei proprietare, insa ascultarea acesteia nu a fost posibila, neexistand suficiente elemente care sa conduca la identificarea ei (f. 50 si 85).
A fost consultat sistemul de evidente Infonot, rezultatul fiind consemnat in adresa din 29.04.2010 (f.87), verificarile efectuate confirmand lipsa unor proceduri notariale succesorale cu privire la aceasta defuncta. Totodata, din relatiile oferite de Serviciul de Stare Civila al comunei Sangeorgiu de Mures, a rezultat ca nu exista date cu privire la mostenitorii defunctei SM, cu ultimul domiciliu cunoscut in Singeorgiu de Mures, str. Dupa Garduri, nr. 356, jud. Mures.
In aceste conditii, avand in vedere prevederile art. 680 si 652 C civil, constatandu-se lipsa mostenitorilor legitimi sau naturali, Statul dobandeste succesiunea vacanta in calitate de mostenitor.
In calitate de succesor in drepturi al defunctei, Statul poate fi obligat fata de creditori pentru obligatiile asumate inclusiv prin antecontractul de vanzare-cumparare.
Obligatia asumata de defuncta, de a incheia contractul astfel incat acesta sa produca efectul de transfer al dreptului de proprietate a trecut asupra Statului, situatie in care instanta va continua analiza temeinicia cererii reclamantului in contradictoriu cu Statul in calitate de succesor al defunctei SM.

In ceea ce priveste exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a Comunei Ernei, exceptie invocata de instanta din oficiu:
In raport de obiectul cererii, astfel cum acesta a fost modificat, respectiv de pronuntare a unei hotarari care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare cu privire la imobilul descris, instanta apreciaza ca justifica o calitate procesuala pasiva cel care s-a obligat prin intermediul unei conventii sa vanda lucrul. Acesta este in mod necesar parte in antecontractul de vanzare-cumparare, sau un succesor al acestuia, potrivit celor mai sus retinute.
In cauza, nu a fost demonstrata nici calitatea de parte, nici cea de succesor, cu titlu universal sau particular a Comunei Ernei, motiv pentru care instanta, apreciind ca nu exista identitatea necesara intre cel chemat in judecata si cel fata de care se poate realiza dreptul, va admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a acestui parat.

Conditiile cerute pentru a pronunta o hotarare care sa tina loc de act autentic de vanzare-cumparare,

a)Calitatea de proprietar a vanzatoarei la momentul incheierii conventiei.
In privinta terenului: in cartea funciara CF 626 Caluseri sub nr. top 119, 120 figureaza ca ultim proprietar, defuncta SM, cu cota de 1/1 din imobilul curte intravilan, gradina, in suprafata totala de 2776 mp. Instanta mai retine ca potrivit adeverintei, depusa de reclamant si eliberata de Comuna Ernei, terenul nu a facut obiectul legilor fondului funciar.

In privinta constructiei:
Desi cererea reclamantului vizeaza pe langa terenul intravilan si o constructie, neidentificata in concret de acesta, instanta constata ca promisiunea bilaterala incheiata de parti nu face referiri si la un astfel de bun, iar in cartea funciara nu este evidentiata o constructie care sa fi format proprietatea defunctei. Nu in ultimul rand probatiunea a vizat exclusiv terenul intravilan, fara ca reclamantul similar numeroaselor completari aduse cadrului sa propuna completarea probatoriului cu privire la acest bun. In concluzie, instanta va respinge cererea reclamantului in privinta imobilului casa de locuit ca neintemeiata.

b)Plata pretului, predarea lucrului bunului:
Din certificatul de atestare fiscala, eliberat de comuna Ernei, rezulta ca reclamantul figureaza in evidentele fiscale cu teren intravilan de 1200 mp, in localitatea Caluseri, nr. 181 (f.57). Din declaratia martorilor ascultati a rezultat ca de la momentul vanzarii reclamantul a luat in stapanire intregul imobil si ca nu a fost tulburat in folosinta.

Cu privire la promisiunea bilaterala de vanzare-cumparare (antecontract bilateral de vanzare cumparare), instanta arata ca este un contract distinct, nenumit, care nu este apt sa transmita proprietatea, insa, daca lucrul se mai gaseste in patrimoniul vanzatorului si nu exista impedimente legale, in temeiul prevederilor art. 1073 si 1077 C civil, in aplicarea principiului executarii in natura a obligatiilor, cel interesat se poate adresa instantei pentru a obtine o hotarare care sa tina loc de contract de vanzare-cumparare.
Din situatia de fapt expusa, instanta retinute ca reclamantul si-a indeplinit toate obligatiile asumate prin antecontract, iar incheierea contractului de vanzare-cumparare in forma autentica nu s-a perfectat.
In drept, in cauza isi gasesc incidenta dispozitiile art. 1298 C civil, art. 1073, 1075 si 1077 din Codul civil, fiind admisibila pronuntarea unei hotarari care sa tina loc de contract autentic de vanzare-cumparare, fata de indeplinirea cumulativa a conditiilor legale (cerintele generale de valabilitate ale actelor juridice prevazute de art. 948 din Codul civil), nefiind relevate impedimente de natura a nu permite pronuntarea unei astfel de hotarari.
Nu in ultimul rand prevederile art. 5 Titlul X al Legii nr. 247/2005, incidente in baza principiului aplicarii imediate a legii civile noi, stabilesc ca in situatia in care dupa incheierea unui antecontract cu privire la teren, una dintre parti refuza ulterior sa incheie contractul, partea care si-a indeplinit obligatiile poate sesiza instanta competenta care poate pronunta o hotarare care sa tina loc de contract.
Fata de cele expuse, instanta va admite cererea, in sensul ca va constata vacanta succesorala dupa defuncta SM, decedata la 02.05.1972 Tg. Mures, cu ultimul domiciliu cunoscut in Singeorgiu de Mures, str. Dupa Garduri, nr. 356, jud. Mures, va constata calitatea de mostenitor a Statului Roman, dupa aceasta defuncta si ca bunul imobil teren intravilan, identificat in C.F. nr. 626 Caluseri, sub nr. top 119 si 120, in suprafata de 2776 mp face parte din masa succesorala, va constata incheiata conventia de vanzare cumparare cu privire la imobilul, teren intravilan, identificat in C.F. nr. 626 Caluseri, sub nr. top 119 si 120, in suprafata de 2776 mp, la data de 25.04.1972 intre defuncta SM, reclamantul KF si paratul Markodi Gyorgy. Hotararea pronuntata va suplini consimtamantul in forma autentica al Statului Roman, in calitate de mostenitor al defunctei si va reprezenta act autentic de vanzare-cumparare pentru terenul intravilan identificat in C.F. nr. 626 Caluseri, sub nr. top 119 si 120.

In privinta impartelii judiciare:
Avand in vedere ca reclamantul a sustinut in continuare cererea de partaj in contradictoriu cu paratul coproprietar Markodi Gyorgy, raportat la cotele de ˝ parte detinute de fiecare, dand curs cererii acestuia, instanta va proceda la sistarea starii de coproprietate, caci potrivit art. 728 din Codul Civil, "nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune_", iar in baza art. 741 Cod Civil, "la formarea si compunerea partilor, trebuie sa se dea in fiecare parte, pe cat se poate, aceeasi cantitate de _imobile_".
Desi reclamantul a sustinut cota de ˝ parte, ca urmare a realizarii expertizei, a inteles sa modifice cantitativ suprafata de teren care sa compuna lotul sau, de la 1500 mp la 1329,suprafata regasita in teren cu ocazia masuratorilor.
Din cuprinsul raportului de expertiza realizat in cauza a rezultat ca atat reclamantul  cat si paratul Markodi Gyorgy stapanesc efectiv acest teren intravilan, fiecare cate un lot, delimitate prin gard de sarma, iar aceasta stapanire faptica a si fost avuta in vedere de catre expert la propunerile de partajare. 
Avand in vedere raportul de expertiza, privind modalitatea de partajare intre parti a imobilului ce face obiectul cauzei, facand aplicarea prevederilor legale sus-mentionate, care se completeaza cu art. 673 ind. 1 si urm. din Codul de procedura civila, instanta va incuviinta iesirea din indiviziune solicitata de reclamant, in modalitatea stabilita prin raportul de expertiza intocmit in cauza.
In consecinta, instanta va admite si cererea subsidiara si va dispune sistarea starii de coproprietate asupra terenului intravilan identificat in C.F. nr. 626 Caluseri, sub nr. top 119 si 120, in suprafata de 2776 mp, in doua loturi, corespunzatoare cotelor de ˝ parte ce revin reclamantului KF si respectiv paratului Markodi Gyorgy, conform raportului de expertiza intocmit de expert Merutiu Florian, care face parte integranta din prezenta, astfel:
- lotul nr. 1 inscris in C.F. Caluseri, sub nr. 119, 120, in suprafata de 1329 mp, cuprins intre punctele 118-110-111-112-114-102-101-113-117-118, va reveni reclamantului, conform planului de situatie, anexa la raportul de expertiza;
- lotul nr. 2 inscris in C.F. Caluseri, sub nr. 119, 120, in suprafata de 1447 mp, cuprins intre punctele 107-106-105-104-103-102-114-112-111-110-109-108-107 va reveni paratului Markodi Gyorgy, conform planului de situatie, anexa la raportul de expertiza.
Inscrierea in Cartea Funciara a dezmembrarii se va efectua, dupa intocmirea documentatiei cadastrale prevazute de Legea nr. 7/1996.

In privinta cererii reconventionale formulata de Statul Roman prin reprezentant:
Instanta retine ca vacanta succesorala poate fi constatata atat in cadrul procedurii notariale, procedura necontencioasa, care se finalizeaza prin eliberarea certificatului de vacanta succesorala, cat si in cadrul procedurii judiciare, direct de catre instanta de judecata, care prin hotararea pe care o pronunta da dezlegare insa numai cu privire la aspectele in privinta carora a fost sesizata, deci in limitele investirii.
In acest caz sesizarea a vizat strict calitatea de succesor a Statului dupa defuncta SM, si numai in scopul valorificarii dreptului obtinut de reclamant in raport cu aceasta defuncta si cu acest bun identificat in patrimoniul succesoral transmis.
Avand in vedere ca in aceasta privinta instanta a apreciat ca intemeiata cererea reclamantului, pe cale de consecinta, cererea reconventionala ce vizeaza acelasi imobil, eliberarea certificatului de vacanta succesorala si predarea bunului in posesia Statului Roman va fi respinsa ca neintemeiata
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uzucapiune (Prescriptia achizitiva)

Neindeplinirea conditiilor pentru a uzucapa. Posesie intrerupta si neexercitata ulterior sub nume de proprietar - Decizie nr. 116 din data de 01.04.2015
Actiune respinsa fata de paratul decedat - Decizie nr. 16 din data de 17.01.2014
Cerere de uzucapiune intemeiata pe Codul civil - Decizie nr. 354 din data de 28.04.2011
Uzucapiune - Decizie nr. 42 din data de 20.01.2011
Dobandirea unui imobil prin prescriptie achizitiva - Decizie nr. 970 din data de 03.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 951 din data de 02.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 222 din data de 25.03.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 407 din data de 31.05.2010
Uzucapiunea-mod de dobandire a dreptului de proprietate. - Decizie nr. 79 din data de 04.02.2010
Uzucapiune-mod de dobandire a dreptului de proprietate - Sentinta civila nr. 150 din data de 05.03.2009
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 117 din data de 25.01.2012
uzucapiune - Sentinta civila nr. 629 din data de 09.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 6 din data de 08.01.2009
Uzucapiune in regim de carte funciara. Legea aplicabila. Uzucapiunea extratabulara. - Decizie nr. 338 din data de 02.10.2009
Art. 304 pct. 5 cod procedura civila - Decizie nr. 100 din data de 02.02.2006
uzucapiune si accesiune - Sentinta civila nr. 2955 din data de 11.04.2011
- Sentinta civila nr. 4508 din data de 10.06.2010
- Sentinta civila nr. 489 din data de 27.01.2009
- Sentinta civila nr. 6012 din data de 28.10.2005