InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Jiu

Loviri si alte vatamari

(Sentinta penala nr. 2019 din data de 01.10.2013 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Targu Jiu | Jurisprudenta Judecatoria Targu Jiu

Dosar nr. 11082/318/2013
R O M A N I A
Cod operator 2444
JUDECATORIA TARGU JIU
JUDETUL GORJ
SECTIA PENALA
SENTINTA PENALA Nr. 2019/2013
Sedinta publica de la 01 Octombrie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE
Grefier
Ministerul Public a fost reprezentat de procuror D.M. din cadrul
Parchetului de pe langa Judecatoria Tg.Jiu.

Pe rol fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatii B.N.M. si T.L.M. trimis in judecata prin rechizitoriul --------  nr.------ din 10.07.2013 pentru savarsirea infractiunilor prevazute si pedepsite de art. 181 alin. 1 , art. 321 alin. 1 C.pen cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen.
La apelul nominal, facut in sedinta, au raspuns in stare de arest preventiv  inculpatul B.N.M., asistat de avocat U.C. si U.E., inculpatul T.L.M.  asistat de avocat din oficiu T.S. si martorii S.V. si I.G., lipsa fiind partea civila G.G.reprezentat de avocat M.G..
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, s-a depus adresa nr. 1609 din 06.09.2013 emisa de SML Gorj, adresa nr. 24279 din 27.09.2013 de Spitalul Judetean de Urgenta Tg-Jiu, au fost ascultati martorii prezenti declaratiile fiind consemnate si atasate la dosar, dupa care, aparatorul partii civile a solicitat schimbarea incadrarii juridice din infractiunea prevazuta de art 181 alin 1 C.pen in infractiunea prevazuta de art 182 alin 1 C.pen avand in vedere numarul zilelor de ingrijiri medicale, necesare pentru vindecare ale partii vatamate.
Reprezentantul Ministerului Public a solicitat schimbarea incadrarii juridice din infractiunea prevazuta de art 181 alin 1 C.pen in infractiunea prevazuta de art 182 alin 1 C.pen .
Avocat U.E., pentru inculpatul B.N.M. a aratat ca este de acord cu schimbarea incadrarii juridice avand in vedere numarul de ingrijiri medicale.
Avocat T.S., pentru inculpatul T.L.M. a aratat ca este de acord cu schimbarea incadrarii juridice avand in vedere numarul de ingrijiri medicale.
S-au audiat inculpatii  care au declarat ca nu solicita administrarea altor probe  sau lasare  cauzei mai la urma aratand ca doresc sa fie judecati in baza Legii 202/2010 si constatandu-se ca nu s-au formulat alte cererii, cercetarea judecatoreasca fiind incheiata s-a acordat cuvantul pentru dezbateri.
 Reprezentantul Ministerului Public dupa ce a expus starea de fapt, a formulat concluzii de condamnare a inculpatilor  la cate o pedeapsa privativa de libertate, deducerea  din pedepsele aplicate a perioadei retinerii si respectiv arestului preventiv, urmand a fi  obligati si  la plata cheltuielilor judiciare catre stat si a despagubirilor civile.
Avocat M.G. pentru partea civila a solicitat instantei condamnarea inculpatilor, obligarea acestora la plata despagubirilor civile, a daunelor morale si a cheltuielilor de judecata solicitate.
Avocat U.E., pentru inculpatul B.N.M., a solicitat aplicarea dispozitiilor Legii 202/2010, a dispozitiilor art. 74-76 Cod penal si aplicarea unei pedepse orientata spre minimul prevazut de lege.
Avocat T.S., pentru inculpatul T.L.M., a solicitat instantei aplicarea unei pedepse orientata spre minimul prevazut de lege in conditiile Legii 202/2010, iar ca modalitate de executare suspendarea conditionata a executarii pedepsei.
Inculpatii, pe rand, avand  ultimul cuvant, au recunoscut savarsirea infractiunilor pentru care au fost cercetati  si si-au  insusit concluziile aparatorilor lor.   J U D E CAT A

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Jiu, nr.--------- din 10.07.2013, s-a  dispus trimiterea in judecata a inculpatilor B.N.M. si T.L.M. pentru savarsirea infractiunilor prevazute si pedepsite de art. 181 alin. 1 , art. 321 alin. 1 C.pen cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen  .
 S-a retinut ca, in seara zilei de 24.06.2013, inculpatii  impreuna cu alte persoane au mers la terasa din statia Peco Succes situata pe Bulevadrul Ecaterina Teodoroiu din Tg-Jiu unde au consumat bauturi alcoolice pana in jurul orelor 02,00 cand au plecat si la aproximativ 200 metri martorul T.A.O.  a traversat strada si a inceput sa tipe la poarta casei partii vatamate G.G.cu sotia caruia este ruda, moment in care partea vatamata a iesit si l-a udat cu furtunul cu apa pe martor si l-a impins pentru a pleca de la fata locului .
In aceste imprejurari cei doi inculpati s-au indreptat catre partea vatamata si l-au lovit pe rand cu pumnii la nivelul fetei, provocandu-i un traumatism maxilo - facial cu fractura unghi mandibular stang si dintele 38 inclavat in focarul de fractura, fractura unghi mandibular stand cu usoara deplasare, conform CML 1154 emis la data de 27.06.2013 de catre SML Gorj.
In urma loviturilor primite partea vatamata a cazut la pamant si intrucat cei doi inculpati continuau sa-l loveasca a fost necesara interventia martorului C.A. dupa care partea vatamata a reusit sa se deplaseze la domiciliu relatandu-i sotiei cele intamplate dupa care s-a deplasat la spital unde a fost internat.
Fiind audiati in sedinta publica inculpatii au recunoscut savarsirea infractiunilor pentru care au fost trimisi in judecata si au solicitat aplicarea dispozitiilor Legii 202/2010 in sensul ca isi insusesc probatoriul administrat in cursul urmaririi penale si nu solicita administrarea altor probe.
Partea vatamata s-a constituit parte civila in cadrul procesului penal si a solicitat efectuarea unei expertize medico legale in vederea stabilirii numarului zilelor de ingrijiri medicale necesare pentru vindecare .
Pe latura civila au fost audiati martorii S.V. si I.G..
Intrucat prin adresa nr. 1609/06.09.2013 Serviciul de Medicina Legala Gorj a comunicat instantei de judeca ca numarul de zile de ingrijiri medicale necesar pentru vindecarea partii civile este de 65-70 zile in care se includ si cele acordate initial, instanta de judecata a procedat la schimbarea incadrarii juridice din infractiunea prevazuta de art 181 alin 1 C.pen. in infractiunea prevazuta de art 182 alin 1 C.pen.
Inculpatii au recunoscut si  regretat savarsirea infractiunilor asa cum au fost descrise mai sus solicitand aplicarea dispozitiilor Legii 202/2010 aratand ca isi insusesc intreg materialul probator administrat si nu solicita administrarea altor probe.
Starea de fapt expusa mai sus mai este dovedita si cu: adrese cheltuieli de spitalizare,declaratii parte vatamata, declaratii martori si declaratiile inculpatilor care au recunoscut savarsirea infractiunilor .
In drept faptele inculpatilor B.N.M. si T.L.M. care in data noaptea de 24/25.06.2013 au exercitat acte de violente asupra patii civile G.G. producandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar de 65-70 zile, producand  scandal public si tulburand ordinea si linistea publica intrunesc elementele constitutive ale infractiunilor  prevazute si pedepsite de art. 182 alin. 1 C.pen si art. 321 alin 1 C.pen cu aplicarea art. 33 lit. a  Cod penal, texte de lege in baza carora inculpatii urmeaza a fi condamnati.
La individualizarea pedepselor ce se vor aplica inculpatilor, instanta va avea in vedere  criteriile  generale  prevazute de art. 72 C.pen., imprejurarile concrete ale savarsirii infractiunilor, faptul ca acestia au avut o atitudine sincera in timpul procesului penal,  recunoscand si regretand fapta si ca intentioneaza sa achite prejudiciul produs partii civile.
Astfel, instanta va dispune condamnarea inculpatilor B.N.M. si T.L.M. in conditiile concursului de infractiuni la o pedeapsa rezultanta de 2 ani inchisoare fiecare, apreciind ca scopul preventiv si educativ al pedepselor poate fi atins si prin suspendarea executarii pedepselor  pe  durata prevazuta de art.  82  C.p.  si punand in vedere inculpatilor dispozitiile art. 83 C.pen. .
        Se va interzice  inculpatilor  exercitarea drepturilor civile  prev.  de  art. 64  lit.  a  teza  a  II- a   si  lit.  b  C.p. pe  durata   executarii pedepsei principale, cu  aplic. art. 71 alin. 5 C.p. .        
De va deduce din pedepsele astfel stabilita perioada retinerii si arestarii preventive de la 01.07.2013 la zi .
 In baza art. 350  alin.3 lit. b C.pr. penala se va dispune punerea de indata in libertate a inculpatului B.N.M., ---------------------, de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. --- din 02.07.2013 emis de Judecatoria Tg-Jiu, daca nu este arestat in alta cauza.  
In baza art. 350  alin.3 lit. b C.pr. penala se va dispune punerea de indata in libertate a inculpatului T.L.M., ----------------, de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. --- din 02.07.2013 emis de Judecatoria Tg-Jiu, daca nu este arestat in alta cauza.  
Vor fi obligati inculpatii in solidar la plata sumei de 2592 lei despagubiri civile reprezentand contravaloarea zilelor de spitalizare cu dobanzile legale aferente pana la achitarea integrala a debitului catre Spitalul Judetean Tg-Jiu.
Urmeaza sa fie admisa in parte actiunea civila formulata de catre partea civila G.G. si obligati inculpatii in solidar la plata sumei de 5.000 lei despagubiri civile, reprezentand contravaloarea zilelor de ingrijiri medicale, medicamente, tratamente, etc., si la 10.000 daune morale apreciind ca partii civile in urma loviturilor primite i s-a adus un prejudiciu moral fiind afectata imaginea acestuia in societate
De asemenea inculpatii urmeaza sa fie obligati si la plata a 500 lei cheltuieli de judecata catre partea civila G.G., reprezentand contravaloarea onorariu avocat. 
Inculpatii vor fi obligati la plata a 1.200 lei cheltuieli judiciare statului, din care suma de 300 reprezentand onorariu avocat oficiu T.S. ce se va  avansa din  fondurile  Ministerului  Justitiei. 
Vazand si disp. art 191 C.pr.pen.,

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

In baza art. 334 C.pr.pen schimba incadrarea juridica  privind pe inculpatii B.N.M. si T.L.M. din infractiunile prevazute de art 181 alin 1 C.pen si art. 321 alin 1 C.pen cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen in infractiunile  prevazute de art. 182 alin 1 C.pen si art. 321 alin 1 C.pen cu aplicarea art. 33 lit. a C.pen.
Admite cererea formulata de inculpatii privind judecarea lor potrivit procedurii prevazute de art. 320 indice 1 C.pr.pen.
In baza  art. art. 182 alin 1 C.pen cu aplicarea art. 320 ind. 1 alin 7 Cod procedura penala  condamna inculpatii  B.N.M. ----------- si T.L.M. ----------- la cate 1 an si 10 luni inchisoare.
In baza art. 321 alin. 1 C.pen cu aplicarea art. 320 ind. 1 C.pr.pen condamna inculpatii  B.N.M. si T.L.M. cate la 9 luni inchisoare.
In baza art. 33-34 C.pen. contopeste pedepsele in pedeapsa cea mai grea pe care o sporeste cu 2 luni, inculpatii urmand sa execute pedeapsa de cate 2 ani inchisoare fiecare.
In  baza  art.  81  C.p.  dispune  suspendarea  conditionata   a  executarii pedepsei    pe  durata prevazuta de art.  82  C.p.  si pune in vedere inculpatilor disp. art. 83 C.p. .
        Interzice  inculpatilor  exercitarea drepturilor civile  prev.  de  art. 64  lit.  a  teza  a  II- a   si  lit.  b  C.p. pe  durata   executarii pedepsei principale, cu  aplic. art. 71 alin. 5 C.p. .        
Deduce din pedepsele astfel stabilita perioada retinerii si arestarii preventive de la 01.07.2013 la zi .
 In baza art. 350  alin.3 lit. b C.pr. penala dispune punerea de indata in libertate a inculpatului B.N.M., -----------------, de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. - din 02.07.2013 emis de Judecatoria Tg-Jiu, daca nu este arestat in alta cauza.  
In baza art. 350  alin.3 lit. b C.pr. penala dispune punerea de indata in libertate a inculpatului T.L.M., --------------, de sub puterea mandatului de arestare preventiva nr. -- din 02.07.2013 emis de Judecatoria Tg-Jiu, daca nu este arestat in alta cauza.  
Obliga inculpatii in solidar la plata sumei de 2592 lei despagubiri civile reprezentand contravaloarea zilelor de spitalizare cu dobanzile legale aferente pana la achitarea integrala a debitului catre Spitalul Judetean Tg-Jiu.
Admite in parte actiunea civila formulata de catre partea civila G.G. domiciliat in Tg-Jiu, B-dul Ecaterina Teodoroiu, nr. 151, judetul Gorj.
Obliga inculpatii in solidar la plata sumei de 5.000 lei despagubiri civile, 10.000 daune morale  si 500 lei cheltuieli de judecata catre partea civila G.G..
Obliga inculpatii  la plata a 1.200 lei cheltuieli judiciare statului, din care suma de 300 reprezentand onorariu avocat oficiu T.S. ce se va  avansa din  fondurile  Ministerului  Justitiei. 
Cu   recurs .
          Pronuntata in sedinta publica  din  01.10. 2013  la Judecatoria  Tg-Jiu.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011