InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu Jiu

pensie intretinere

(Sentinta civila nr. 13947 din data de 08.11.2012 pronuntata de Judecatoria Targu Jiu)

Domeniu Pensii | Dosare Judecatoria Targu Jiu | Jurisprudenta Judecatoria Targu Jiu

Dosar nr. __
R O M A N I A
Cod operator 2445
JUDECATORIA TARGU JIU, JUDETUL GORJ
SECTIA CIVILA
Sentinta civila nr. 13947
Sedinta publica de la 08 Noiembrie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE: R.Z.N.
Grefier: E.B.

Pe rol fiind judecarea actiunii civile pentru pensie de intretinere formulata de reclamanta P.C. impotriva paratului L. P. si autoritatea tutelara C. L. Tg Jiu.
            La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns reclamanta asistata de avocat C.L., lipsa fiind celelalte parti.
Procedura de citare este completa.
S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, dupa care s-a constatat depuse la dosar prin serviciul Registratura a instantei, de catre reclamanta, doua adeverinte de elev si s-au depus la dosar de catre aparatoarea reclamantei, avocat C.L., doua extrase de cont.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, constatandu-se cauza in stare de judecata s-a acordat cuvantul pe fond.
Avocat C.L., pentru reclamanta a solicitat admiterea actiunii asa cum a fost formulata, majorarea pensiei la suma de 1000 Euro, in favoarea celor doi minori, cu cheltuieli de judecata, reprezentand onorariu avocat. J U D E C A T A

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Jiu, la data de 08.05.2012, reclamanta P.C. a solicitat instantei de judecata, in contradictoriu cu paratul L.P. si autoritatea tutelara C. L. Tg Jiu,  ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna majorarea pensiei de intretinere la care acesta a fost obligat prin sentinta civila nr. __./14.11.2003 a Judecatoriei Tg Jiu cat si prin sentinta nr. __/02.05.2011 a aceleiasi instante.
In motivare, reclamanta a aratat ca, prin sentinta civila nr. __../14.11.2003 pronuntata de Judecatoria Tg Jiu, paratul a fost obligat la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorei L.M., la suma de 500.000 lei Rol, iar printr-o alta sentinta s-a dispus obligarea acestuia la plata unei pensii de intretinere in suma de 600.000 lei Rol in favoarea minorului Limba Ioan, si ca in prezent veniturile paratului au crescut considerabil, crescand totodata si nevoile minorilor.
In drept, reclamanta si-a intemeiat actiunea pe disp. art. 531 Cod Civil.
In dovedirea cererii sale, reclamanta a inteles sa se foloseasca de proba cu inscrisuri.
S-au atasat cererii de chemare in judecata: certificat de nastere minor, sentinta civila nr. __/2006 a Judecatoriei Tg Jiu, decizia Tribunalului Gorj - sectia Civila nr. ___/29.05.2006, adeverinte de elev si extrase de cont.
Cererea este scutita de plata taxei de timbru si timbrului judiciar.
La termenul de judecata din 24.05.2012, reclamanta a depus o cerere precizatoare la dosar, prin care a aratat ca paratul locuieste de circa 4-5 ani in Franta si ca este angajat in munca si realizeaza un venit de 1500 Euro.
La solicitarea instantei, la data de 10.07.2012, Ambasada Frantei in Romania, a precizat ca venitul minim brut pe economie pentru anul 2012 in Franta este de 1402,27 euro brut.
La data de 28.08.2012, prin serviciul Registratura a instantei, paratul a formulat intampinare, prin care a aratat ca venitul sau lunar este in suma de 1327 Euro, din care achita utilitatile, ce constau in chirie, in suma de 470 Euro lunar, electricitate si gaze, in suma de 111,67 Euro lunar, telefon+ internet, in suma de 42 Euro lunar, asigurari medicale, in suma de 95 Euro lunar, asigurare imobil, in suma de 147 Euro anual, apa, in suma de 138 Euro de /12 an, impozit venit in suma de 135 Euro anual si impozit taxe in suma de 339 Euro anual, precum si pensiile alimentare pentru minori, in suma de 140 Euro lunar.
A mai aratat paratul ca in prezent, actuala sotie, nu este incadrata in munca si ca mai are un minor in intretinere.
A anexat intampinarii, in copie, mai multe facturi fiscale si un contract de inchiriere.
Instanta a incuviintat pentru ambele parti proba cu inscrisuri si a procedat la administrarea acestora.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Din casatoria partilor, incheiata la data de 14.07.2001, a rezultat minora L.M, ns. la data de ___...
Prin sentinta civila nr. __/14.11.2003 a Judecatoriei Tg-Jiu, definitiva prin neapelare la data de 26.01.2004, s-a desfacut casatoria partilor, a fost incredintata spre crestere si educare minora L.M., mamei reclamante, si s-a stabilit o pensie de intretinere in sarcina paratului si in favoarea minorei, in cuantum de 500.000 Rol, de la 04.10.2003 pana la majorat.
Ulterior desfacerii casatoriei partilor, din relatia acestora, la data de 03.02.2004  s-a nascut si minorul L.I. .
Prin sentinta civila nr. __./26.10.2004, pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu, definitiva prin nerecurare, paratul a fost obligat la plata unei pensii de intretinere in favoarea minorului L.I., in cuantum de 600.000 Rol, de la data 02.09.2004 pana la majorat.
Prin sentinta civila nr. __../02.05.2011, pronuntata de Judecatoria Tg-Jiu, definitiva prin neapelare, s-a dispus majorarea pensiei de intretinere stabilita, in favoarea minorului Limba Ioan, prin sentinta civila nr. ___/26.10.2004, de la 600.000 lei la 111 lei lunar, de la data de 02.11.2010 pana la majorat.
Din sentinta civila nr. __./19.05.2005, pronuntata de Judecatoria Rosiorii de Vede, instanta retine ca paratul mai are un minor in intretinere, L.A, ns. la data de __., caruia ii plateste o pensie de intretinere, in cuantum de 800.000 Rol lunar.
Din certificatul de nastere nr. __./2012A, instanta retine ca paratul mai are un al patrulea minor in intretinere, L.C., ns. la data de ___., care actualmente locuieste cu paratul.
In temeiul art. 499 alin. (1) Cod civil, "Tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala".
In baza art. 516 alin. (1) din acelasi act normativ, obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, rudele in linie dreapta, intre frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
Poate fi obligat la intretinere numai cel care are mijloacele pentru a o plati sau are posibilitatea de a dobandi aceste mijloace. La stabilirea mijloacelor celui care datoreaza intretinerea se tine seama de veniturile si bunurile acestuia, precum si de posibilitatile de realizare a acestora; de asemenea, vor fi avute in vedere celelalte obligatii ale sale. Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati. Cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii si o jumatate pentru 3 sau mai multi copii.
Potrivit art. 531 alin(1) C.civ. "Daca se iveste o schimbare in ceea ce priveste mijloacele celui ce presteaza intretinerea si nevoia celui care o primeste, instanta de tutela, potrivit imprejurarilor, poate mari sau micsora pensia de intretinere sau poate hotari incetarea platii ei".
Din interpretarea textului art. 531 C.civ, rezulta ca pentru a dispune majorarea pensiei de intretinere trebuie sa fi intervenit cumulativ schimbari, atat cu privire la mijloacele celui ce presteaza intretinere cat si cu privire la nevoile celui ce o primeste.
In ceea ce priveste mijloacele debitorului pensiei de intretinere, instanta retine ca acesta, in prezent, locuieste in Franta si este angajat la ____.din Chatelaillon Plage, in calitate de spalator de vase, si ca realizeaza, prin raportare la veniturile nete, cu caracter de continuitate, pe ultimele 6 luni, un venit mediu net lunar de 1389 euro. De asemenea, instanta retine ca paratul este casatorit si ca are in intretinere 4 minori.
Cu toate acestea, instanta, la aprecierea mijloacelor acestuia, nu poate retine sustinerea paratului potrivit careia la pensia ce o va stabili sa aiba in vedere ca din venitul sau plateste chirie, impozite, utilitati si ca sotia acestuia nu are serviciu, intrucat legiuitorul a prestabilit modul in care se calculeaza pensia de intretinere datorata pentru minorii aflati in intretinere, respectiv ce venit se ia in calcul la stabilirea acesteia.
In acelasi sens, si pentru aceleasi considerente legale, instanta nu poate retine nici sustinerea aparatorului reclamantei, potrivit careia pensia de intretinere ar trebui majorata la 1000 de euro lunar, din moment ce paratul realizeaza lunar un venit mediu net de 1389 euro si mai are in intretinere inca doi minori.
In ceea ce priveste nevoile minorilor cu privire la care se solicita majorarea pensiilor de intretinere, instanta retine ca acestia sunt in varsta de _. si respectiv __.. ani si ca sunt scolarizati, minorul L.I. fiind elev in clasa a II a la Scoala Gimnaziala " __.." din Tg-Jiu, iar minora L.M., eleva in clasa a IV a la aceeasi scoala. De asemenea, instanta retine ca ambii minori se afla in intretinerea mamei reclamante, astfel cum rezulta din hotararile mai sus analizate.
In acest sens, instanta retine ca la varsta de 8ani si 10 ani, un minor scolarizat are nevoie de rechizite, de haine si incaltaminte adecvate mediului scolar, articole care trebuie innoite in fiecare an, fata de evolutia biologica a minorului; de asemenea, minorul trebuie sa dispuna de hrana adecvata, diversificata si bogata in substante nutritive, pentru o dezvoltare sanatoasa, trebuie sa dispuna de sumele necesare pentru angrenarea sa in activitati culturale, sportive, de socializare si de divertisment, imperios necesare pentru o evolutie biologica si psihologica armonioasa. Nu in ultimul rand, minorul trebuie sa beneficieze de banii necesari pentru realizarea controalelor medicale regulate, esentiale pentru monitorizarea dezvoltarii copilului, si pentru tratamente medicale, fiind cunoscut faptul ca minorii necesita o supraveghere medicala deosebita si ca se imbolnavesc mai usor decat adultii, neavand inca un sistem imunitar puternic dezvoltat. In acest sens, este de notorietate ca, desi minorul este asigurat in sistemul de asigurari de sanatate, acest sistem nu poate asigura gratuitate 100% pacientilor, motiv pentru care parintii minorilor trebuie sa contribuie deopotriva la plata controalelor si analizelor medicale la care minorii trebuie supusi in mod regulat.
Potrivit art. 522 C.civ., pensia de intretinere se datoreaza de la data cererii de chemare in judecata.
Pentru toate aceste motive, constatand o marire a veniturilor debitorului pensiei de intretinere, fata de momentul la care acesta a fost obligat la pensie de intretiner, si a nevoilor minorilor, acestia fiind la acest moment scolarizati, si in consecinta indeplinirea cumulativaa a conditiilor statuate de art. 531 C.civ., instanta va admite cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta P.C. in contradictoriu cu paratul L.P. si va majora pensia de intretinere stabilita, in sarcina paratului si in favoarea minorei L.M., ns. la __, prin sentinta civila nr. 7064/14.11.2003 a Judecatoriei Tg-Jiu, definitiva prin neapelare, de la 50 lei(500.000 lei vechi) la echivalentul a 170 euro lunar,  si pensia de intretinere stabilita, in sarcina paratului si in favoarea minorului L.I. ns. la __.., prin sentinta civila nr. 3948/02.05.2011 a Judecatoriei Tg-Jiu, definitiva prin neapelare, de la 111 lei la echivalentul a 170 euro lunar, ambele pensii de la data introducerii actiunii, 08.05.2012, si pana la majoratul minorilor.
Constatand ca paratul este in culpa procesuala, prin admiterea cererii de chemare in judecata, vazand dispozitiile art. 274 C.proc.civ., instanta il va obliga pe parat la plata cheltuielilor de judecata, in cuantum de 300 lei, reprezentand onorariu avocat.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE  LEGII
              HOTARASTE :

Admite cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta P.C., cu domiciliul in __ judetul Gorj in contradictoriu cu paratul L.P. cu domiciliul procedural ales pentru comunicarea actelor de procedura la procurator P. M., din __. judetul Gorj si autoritatea tutelara C.L. Tg Jiu.
Majoreaza pensia de intretinere stabilita, in sarcina paratului si in favoarea minorei L.M., ns. la _..   , prin sentinta civila nr. __../14.11.2003 a Judecatoriei Tg-Jiu, definitiva prin neapelare, de la 50 lei(500.000 lei vechi) la echivalentul a 170 euro lunar,  si pensia de intretinere stabilita, in sarcina paratului si in favoarea minorului L.I. ns. la __.., prin sentinta civila nr. __./02.05.2011 a Judecatoriei Tg-Jiu, definitiva prin neapelare, de la 111 lei la echivalentul a 170 euro lunar, ambele pensii de la data introducerii actiunii, 08.05.2012, si pana la majoratul minorilor.
Obliga paratul la plata cheltuielilor de judecata, in cuantum de 300 lei, reprezentand onorariu avocat.
Cu drept de recurs in 15 zile de la comunicare.
            Pronuntata in sedinta publica, azi, 08.11.2012.

PRESEDINTE, GREFIER,
        ,,,,,,,,,,,,,,,,                                                                                                                               .,,,,,,,,,,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Pensii

LITIGIU DE ASIGURARI SOCIALE. CUMULUL PENSIEI DE INVALIDITATE GRADUL III CU INDEMNIZATIA AFERENTA UNEI FUNCTII PUBLICE. CONTESTATIE DECIZIE DEBIT - Sentinta civila nr. 6617/97/2010 din data de 18.04.2011
Litigiu de asigurari sociale. Contestarea deciziei de respingere a cererii privind acordarea pensiei de serviciu in baza Legii nr.303/2004. Decizie de debit emisa de Casa de Pensii pentru recuperarea diferentelor de pensie. - Sentinta civila nr. 334/LM/2011 din data de 22.02.2011
Litigiu de asigurari sociale. Recalcularea pensiei prin valorificarea veniturilor realizate in acord global, in raport de considerentele Deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 30/2009 - Sentinta civila nr. 1567LM/2010 din data de 02.11.2010
CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL - Sentinta civila nr. 282/LM/2010 din data de 10.12.2010
PENSIE DE INVALIDITATE. POSIBILITATEA CUMULARII CU VENITURI REALIZATE DIN PRESTAREA UNEI ACTIVITATI IN BAZA UNUI CONTRACT INDIVIDUAL DE MUNCA. - Sentinta civila nr. 980/LM/2009 din data de 14.05.2009
Contestatie decizie de pensionare - Sentinta civila nr. 1180/LM/2007 din data de 28.12.2007
1. Decizie de stabilire a pensiei de serviciu in baza Legii nr. 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea. Conditii de acordare. - Decizie nr. speta 9 din data de 14.01.2008
4. Anulare Decizie pentru stabilirea pensiei pentru limita de varsta si munca depusa. Valorificarea indemnizatiei de conducere conform inregistrarilor din carnetul de munca. - Sentinta civila nr. speta 8 din data de 14.01.2008
Contestatie impotriva deciziei de revizuire a pensiei - Sentinta civila nr. 413 din data de 29.03.2012
Recalcularea pensiei cu luarea in calcul al veniturilor obtinute in acord global - Sentinta civila nr. 643 din data de 07.05.2012
Anulare decizie de debit emisa ca urmare a cumulului pensiei de invaliditate de gr. III. cu alte venituri. - Sentinta civila nr. 496 din data de 23.04.2012
Sume retinute din pensie reprezentand contributie de asigurari sociale in procent de 5.5%. - Sentinta civila nr. 405 din data de 21.04.2011
Contestatie impotriva Deciziei de pensionare - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2011
Abandon de familie. Modificarea sanctiunii in apel. - Decizie nr. 147 din data de 26.04.2010
Abandon de familie .Achitarea debitului restant la plata contributiei la pensia de intretinere in timpul procesului ,Suspendarea conditionata a executarii pedepsei - Decizie nr. 133 din data de 19.04.2010
Contestatie impotriva deciziei de recalculare a pensiei de serviciu - Sentinta civila nr. 1187 din data de 18.11.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 629 din data de 17.07.2010
Pensii - Sentinta civila nr. 118 din data de 27.01.2011
Transformare pensie de serviciu in pensie de asigurari sociale - Sentinta civila nr. 1253 din data de 30.11.2010
Ajutor acordat militarilor la cu ocazia trecerii in rezerva - Sentinta civila nr. 1174 din data de 18.11.2010