InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

Art. 181 alin. 1 Cod penal cu aplic. art. 99 si urm. Cod penal - disjungere

(Hotarare nr. 595/2013 din data de 19.12.2013 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

               R O M A N I A

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI
TG-CARBUNESTI

Sentinta Penala Nr. 595/2013
Sedinta publica de la 19 Decembrie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE M. M.
Grefier L. I. B.

Ministerul Public - Parchetul de pe langa Judecatoria Tg.-Carbunesti a fost reprezentat de prim procuror C. C. Pe rol fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatul P. A. D., cu domiciliul in comuna S., sat B. , judet G., pe partile responsabile civilmente P. C. si P. E., ambii domiciliati in comuna S., sat B. , judet G. si partea vatamata G. G. O., cu domiciliul in comuna S., sat P., judet G., avand ca obiect infractiunea de vatamare corporala (art. 181 al. 1 cu aplic. art. 99 si urm. Cod penal) - disjungere.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns inculpatul personal si asistat de avocat B. M. M., partea responsabila civilmente P. E., partea vatamata personal si asistata de reprezentant legal G. E., lipsind partea responsabila civilmente P. C. si martorul C. G..
Procedura de  citare este legal  indeplinita.
S-a facut  referatul  cauzei de  catre  grefierul de  sedinta, care invedereaza ca prin serviciul registratura, la data de _.12.2013 a fost depus procesul-verbal de executare a mandatului de aducere al martorului C. G. cu mentiunea ca mandatul nu poate fi executat, intrucat martorul este plecat in Italia, dupa care,  
Partea vatamata depune un set de inscrisuri, respectiv bilete de calatorie, chitanta nr. _/_.04.2013, chitanta nr. _/...10.2012, chitanta nr. _/_.10.2012, chitanta nr. _/...02.2013, chitanta nr. _/_.03.2013, factura nr. _/...03.2013, factura nr. _/_.04.2013, factura nr. _/...05.2013.
Instanta, fata de lipsa martorului la acest termen de judecata, fiind al doilea termen acordat pentru audierea acestuia, si avand in vedere ca partea vatamata nu a inteles sa solicite inlocuirea martorului, constata decazuta partea vatamata din proba testimoniala cu martorul C. G..
Nemaifiind alte  cereri de  formulat  si probe  de  administrat, instanta constata  cauza  in stare   de  judecata  si acorda cuvantul  pe fondul cauzei.    
Reprezentantul  Ministerului  Public solicita admiterea actiunii civile in masura dovedirii, obligarea inculpatului la despagubiri materiale si daune morale in solidar cu partile responsabile civilmente si obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare catre stat.
Partea civila, asistata de reprezentant legal, solicita admiterea actiunii civile astfel cum a fost formulata si depune concluzii scrise.
Avocat B. M. M. pentru inculpat solicita respingerea actiunii civile, aratand ca se opune cu privire la cheltuielile privind onorariul de avocat, intrucat nu a avut calitate in acest dosar, fiind procurator in dosarul nr. _/317/2013.
Inculpatul isi  insuseste  concluziile  aparatorului sau.

INSTANTA

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg.-Carbunesti nr_./P/2012 din data de _.06.2013 s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a P. A. D. pentru savarsirea infractiunii de "vatamare corporala" prev.si ped. de disp.art. 181 al. 1 cu aplic. art. 99 si urm. Cod penal.
Ca stare de fapt s-a retinut in actul de sesizare a instantei ca prin plangerea adresata Sectiei 8 de Politie Rurala S. la data de _.10.2012, partea vatamata G. G. O. a solicitat tragerea la raspundere penala a inculpatului pentru savarsirea infractiunii de "vatamare corporala" prev.si ped. de disp.art. 181 al. 1 Cod penal, sesizand faptul ca in data de _.10.2012, aflandu-se in pauza la Grupul Scolar Industrial S., a fost lovit cu pumnii de catre acesta, provocandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar de 30-35 zile de ingrijiri medicale.
Instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt:
In data de _.10.2012, in pauza de la 10:20-10:30, intre orele de curs, partea vatamata se afla in clasa impreuna cu o parte din colegi, respectiv C. G., cu care statea in aceeasi banca, B. C. N. si altii.
La un moment dat, in sala de clasa si-au facut aparitia inculpatul, P. A. D., insotit de colegul sau, V. D. C., cei doi intentionand sa-i bata pe partea vatamata, G. G. O. si colegul de banca al acestuia, C. G..
Inculpatul s-a napustit asupra partii vatamate, lovind-o cu pumnii la corp, iar la momentul in care aceasta a incercat sa se apere, punand palmele la fata, inculpatul a lovit-o cu pumnul in degetul mare al mainii drepte, provocandu-i fracturarea acestuia. In timp ce inculpatul o lovea pe partea vatamata, celalalt coleg care il insotea, V. D. C. il lovea pe C. G., insa acesta din urma nu a formulat plangere prealabila, intre cei doi nefiind pornit un conflict de drept penal, astfel ca ambii au calitatea de martori in aceasta cauza.
Urmare a loviturilor primite, partea vatamata a suferit leziuni care au necesitat pentru vindecare 30-35 zile ingrijiri medicale, astfel cum rezulta din certificatul medico-legal nr. _/...10.2012 al SML G..
Instanta a constatat ca fapta inculpatilor de a-l  lovi pe partea vatamata, cauzandu-i leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare un numar de 30-35 zile de ingrijiri medicale intruneste atat sub aspectul laturii obiective, cat si sub aspectul laturii subiective, elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta de art. 181 alineat 1 C. pen.
Prin sentinta penala nr_./_.11.2013 pronuntata de Judecatoria Tg.-Carbunesti in dosarul nr_./317/2013, instanta a hotarat, in baza art. 181 alineat 1 Cod penal, cu aplicarea art.99 alin.3, art.109 alin.1 C.pen. si art. 3201 C.p.p., condamnarea inculpatului P. A. D., fiul lui .. si .., nascut la _.01.1995 in comuna M., judet D., domiciliat in comuna S., sat B. , jud. G., CNP _, posesor CI seria _  nr. _, elev, necasatorit, fara antecedente penale, la 5(cinci) luni inchisoare, cu suspendarea conditionata a executarii .
In baza art. 71 alineat 2 Cod penal a aplicat inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 alineat 1 litera a teza a II a si litera b Cod penal, iar in baza art. 71 alin. 5 Cod penal a suspendat executarea pedepsei accesorii constand in interzicerea unor drepturi civile pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.
In baza art.191 alin.1 C.proc.pen.a fost obligat inculpatul la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare in favoarea statului. 
Dat fiind faptul ca pentru solutionarea actiunii civile era necesara administrarea de probe, instanta a disjuns actiunea civila, formandu-se astfel prezentul dosar.
In cursul cercetarii judecatoresti au fost audiati martorii M. S. D., D. A. D. si B. C. I..
Din probele administrate in cauza precum si din cuprinsul sentintei penale nr. _/...11.2013 pronuntata de Judecatoria Tg.-Carbunesti in dosarul nr. _/317/2013,  instanta retine ca In data de ...10.2012, in pauza de la 10:20-10:30, intre orele de curs, inculpatul s-a napustit asupra partii vatamate, lovind-o cu pumnii la corp, iar la momentul in care aceasta a incercat sa se apere, punand palmele la fata, inculpatul a lovit-o cu pumnul in degetul mare al mainii drepte, provocandu-i fracturarea acestuia, partea vatamata suferind leziuni care au necesitat pentru vindecare 30-35 zile ingrijiri medicale, astfel cum rezulta din certificatul medico-legal nr. _/_.10.2012 al SML G..
Partea vatamata G. G. O. s-a constituit parte civila cu suma de 15.000 lei, reprezentand despagubiri materiale si daune morale.
Mai retine instanta ca, din ansamblul mijloacelor de proba administrate in cauza, partea civila G. G. O. a facut dovada, in parte, a daunelor morale solicitate, insa nu a putut face dovada daunelor materiale.
Astfel, desi partea civila a depus o serie de inscrisuri in dovedirea laturii civile, acesta nu a putut indica ce reprezinta facturile depuse si daca au legatura cu prezenta cauza, cu atat mai mult cu cat o parte dintre acestea sunt chitante reprezentand onorariu aparator, care , nu a acordat nici un fel de asistenta sau reprezentare a acestuia pe parcursul derularii procedurii judiciare, urmand in consecinta, ca instanta sa respinga cererea partii vatamate-parte civila de acordare a despagubirilor civile, ca nedovedita.
Cu privire la daunele morale solicitate, instanta retine ca partii vatamate G. G. O. i-a fost adus un prejudiciu ca urmare a loviturilor primite, prejudiciu rezultand din faptul ca acesta nu s-a mai prezentat la scoala, fiindu-i teama de oprobriul public, urmand a obliga inculpatul in solidar cu partile responsabile civilmente la 500 lei daune morale catre partea civila.
In baza art. 191 alin. 2 Cod procedura penala, va obliga inculpatul, in solidar cu partile responsabile civilmente la 200 lei cheltuieli judiciare catre partea civila si la 100 lei cheltuieli judiciare statului.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

Admite in parte actiunea civila formulata de partea civila  G. G. O., cu domiciliul in comuna Stoina, sat Paisani, judet G. si in consecinta:
Obliga inculpatul P. A. D., fiul lui _ si _, nascut la _.01.1995 in comuna M., judet D., domiciliat in comuna S., sat B. , jud. G., CNP _, posesor CI seria _  nr. _, elev, necasatorit, fara antecedente penale, in solidar cu partile responsabile civilmente P. C. si P. E., ambii domiciliati in comuna S., sat B. , judet G. la plata sumei de 500 lei daune morale catre partea civila .
Respinge cererea partii civile de acordare a despagubirilor civile, ca nedovedita.
Obliga inculpatul, in solidar cu partile responsabile civilmente, 200 lei cheltuieli judiciare catre partea civila si la la 100 lei cheltuieli judiciare statului.
Cu drept de recurs.
Pronuntata azi, 19.12.2013, in sedinta publica.

Presedinte,
M. M. Grefier,
L. I. B.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011