InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

Majorare pensie minor

(Sentinta civila nr. 2619/2013 din data de 05.11.2013 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

Dosar nr. __/317/2013   Cod operator 3924
               R O M A N I A

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI
TG-CARBUNESTI

Sentinta civila Nr. 2619/2013
Sedinta publica de la 05 Noiembrie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE  S.P.
Grefier L.V.

Pe rol fiind solutionarea cauzei civile, avand ca obiect majorare  pensie de intretinere, formulata de reclamanta C.E., cu domiciliul in comuna __, sat__, judetul __,  impotriva paratului V.V.,  cu domiciliul in comuna __, sat __, judetul __, in contradictoriu cu autoritatea tutelara din cadrul Primariei __, cu sediul in comuna __, judetul ___. 
La apelul nominal facut in sedinta publica  a taspuns reclamanta, lipsa fiind celelalte parti..
Procedura de citare  legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta., dupa care, nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul in fond.
Reclamanta solicita admiterea actiunii.

                                                             I N S T A N T A  

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei __ la data de __ sub nr.__
, reclamanta C:E. a chemat in judecata pe paratul V.V., solicitand obligarea acestuia la plata majorata a pensiei de intretinere lunara  la care a fost obligat prin sentinta civila nr. __/09.04.2013 pronuntata de Judecatoria __ in dosarul nr.__ in favoarea minorelor V.R.N.  si V.S.E. 
In motivarea actiunii, reclamanta a aratat ca de la data pronuntarii sentintei civile, nevoile de trai ale minorelor au crescut, proportional cu salariul minim pe economie.
  Actiunea nu a fost motivata in drept.
In dovedirea actiunii, reclamanta a depus la dosar in copie sentinta civila nr.__, certificatele de nastere ale minorelor,cartea sa de identitate, adeverinta nr. __ eliberata de Colegiul Tehnic __.
Prin rezolutia presedintelui de complet din data de 26.08.2013, potrivit Noului Cod de procedura civila, s-a constatat ca cererea reclamantei nu indeplineste cerintele prev. de art.194 lit.a), 194 lit.d), 194 lit.e) raportat la art.150 din Codul de procedura, respectiv cererea de chemare in judecata nu este semnata si de V.R.V. si in consecinta, avand in vedere dispozitiile art. 200 alin.2 Cod procedura civila, i-au fost comunicate reclamantei lipsurile cererii de chemare in judecata, urmand ca in termen de 10 zile aceasta sa complineasca aceste lipsuri, respectiv cererea sa fie semnata si de V.R.V. si sa depuna dovada dreptului de a o reprezenta.
Reclamanta a primit comunicarea la data de __, iar la data de __ s-a prezentat numita V-R.V. care a semnat personal cererea de chemare in judecata.
Prin rezolutia din data de __, s-a constatat ca cererea de chemare in judecata formulata de reclamanta indeplineste cerintele prevazute de art. 194-197 din Codul de procedura civila si, avand in vedere dispozitiile art. 201 alin.1 Cod procedura civila, i-au fost comunicate paratului cererea de chemare in judecata si inscrisurile anexe, punandu-i-se in vedere ca, in termen de 25 de zile de la comunicare sa depuna intampinare insotita de toate inscrisurile de care intelege sa se foloseasca in aparare, in atatea exemplare cate parti cu interese contrare sunt, plus unul pentru instanta, sub sanctiunea art.208 alin.2 Cod procedura civila, respectiv decaderea din dreptul de a mai propune probe si de a mai invoca exceptii, in afara celor de ordine publica.
Paratul a primit comunicarea la data de __ si nu a formulat intampinare, astfel incat, fiind indeplinite toate cerintele, prin rezolutia din __, partile au fost citate pentru termenul din __.
 Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
 Prin sentinta civila nr __ pronuntata de Judecatoria __ in dosarul nr. __, a fost desfacuta casatoria dintre reclamanta si parat, s-a luat act de intelegerea partilor si au fost stabilite locuintele minorelor V.R.V. si V.S.I. la mama, iar a minorei V.I..A., la tata., a fost compensata partial obligatia de intretinere si obligat paratul sa contribuie la cheltuielie de crestere, educare si invatatura ale minorelor V.R.N. si V.S.I., sub forma unei pensii de intretinere in cuantum lunar de 45 lei pentru ambele minore, incepand cu data introducerii actiunii, __ si pana la intervenirea unei cauze legale de modificare sau de stingere a obligatiei. 
Potrivit art.499 C.civ., tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea profesionala iar in caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela.
De asemenea, potrivit dispozitiilor aceluiasi articol, parintii sunt obligati sa il intretina pe copilul devenit major, daca se afla in continuarea studiilor, pana la terminarea acestora dar nu mai tarziu de implinirea varstei de 26 de ani.
Potrivit dispozitiilor art.529 alin.2 C.civ.,,cand intretinerea este datorata de parinte, ea se stabileste pana la o patrime din venitul sau lunar net pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru doi sau mai multi copii.’’
Prin urmare, avand in vedere ca venitul minim pe economie este de 800 lei, instanta va admite actiunea si urmeaza sa majoreze pensia de intretinere stabilita prin sentinta civila nr. __ din __ a Judecatoriei __  privitor pe minora V.R.N., nascuta la data de __ si V.S D., nascuta la data de __ de la cate 45 lei de fiecare lunar, la cate 130 lei de fiecare,  incepand cu data de __ pana la majorat sau alte dispozitii ale instantei.
 Totodata, instanta va lua act ca paratul are in intretinere pe minora V.I.A., nascuta la data de __, rezultata din casatoria partilor.

                                      
PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



Admite actiunea civila avand ca obiect majorare  pensie de intretinere, formulata de reclamanta C.E., cu domiciliul in comuna __, sat__, judetul __,  impotriva paratului V.V.,  cu domiciliul in comuna __, sat __, judetul __, in contradictoriu cu autoritatea tutelara din cadrul Primariei __, cu sediul in comuna __, judetul ___. 
Majoreaza pensia de intretinere stabilita prin sentinta civila nr. __ din __ a Judecatoriei __ privitor pe minora V.R.N., nascuta la data de __ si V.S.D, nascuta la data de __ de la cate 45 lei de fiecare lunar, la cate 130 lei lunar de fiecare incepand cu data de __ pana la majorat sau alte dispozitii ale instantei.
 Ia act ca paratul are in intretinere pe minora V.I.A., nascuta la data de __, rezultata din casatoria partilor.
 Fara cheltuieli de judecata.
 Cu apel.
 Pronuntata in sedinta publica din 05.11.2013.
Presedinte,
                                                                          S.P.

                                                                       Grefier,
                                                                          L.V. Red.S.P./tenored L.V./5ex/27.11.2013
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010