InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

Art. 181 alin. 1 Cod penal

(Sentinta penala nr. 540/2013 din data de 21.11.2013 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

Dosar nr. _/317/2013        Cod operator 3924
               R O M A N I A

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI
TG-CARBUNESTI

Sentinta penala Nr. 540/2013
Sedinta nepublica de la 21 Noiembrie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE M. M.
Grefier L. I. B.

Ministerul Public - Parchetul de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti a fost reprezentat de Prim procuror Caragea Camelia

Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatul P. A. D., cu domiciliul in comuna S., sat B., judet Gorj, trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg.Carbunesti nr. _/P/2012 din 25.06.2013 pentru savarsirea infractiunii de "vatamare corporala" prev.si ped. de disp.art. 181 al. 1 cu aplic. art. 99 si urm. Cod penal, partile responsabile civilmente P. C.si P. E., ambii domiciliati in comuna S., sat B., judet Gorj si partea vatamata G. G. O., cu domiciliul in comuna S., sat P., judet Gorj.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns inculpatul personal si asistat de avocat B. M. M., partile responsabile civilmente P. E. si P. C., partea vatamata personal si asistata de reprezentant legal G. E..
Procedura de  citare este legal  indeplinita.
S-a facut  referatul  cauzei de  catre  grefierul de  sedinta, dupa care,  
Instanta procedeaza la luarea unei declaratii partii vatamate, in conformitate cu disp. art. 326 Cod procedura civila, care invedereaza ca se constituie ca parte civila cu suma de 15000 lei daune civile si daune morale, din care suma de 5000 lei daune morale.
Instanta pune in discutia participantilor cererea inculpatului formulata la termenul anterior de judecare a sa in cadrul procedurii simplificate prev. de art. 3201 Cod procedura penala.
Reprezentantul Ministerului Public solicita admiterea cererii inculpatului privind judecarea sa in cadrul procedurii simplificate prev. de art. 320 1C.p.p.
Avocat B. M. M. pentru inculpat solicita de asemenea, admiterea cererii.
Inculpatul solicita admiterea cererii privind judecarea lor in cadrul procedurii simplificate prev. de art. 3201 C.p.p.
Partea vatamata lasa solutia la aprecierea instatei.
Instanta, analizand cererea, prin prisma dispozitiilor art. 320 1C.p.p., constata ca aceasta indeplineste conditiile cerute de lege, in sensul ca recunoasterea inculpatului este nemijlocita si neechivoca, ca isi insuseste probatoriul administrat in cursul urmaririi penale in totalitate, astfel ca o admite.
Nemaifiind alte  cereri de  formulat  si probe  de  administrat, instanta constata  cauza  in stare   de  judecata  si acorda cuvantul  pe fondul cauzei.    
Reprezentantul  Ministerului  Public expune oral starea de fapt dupa care solicita condamnarea inculpatului pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 181 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 99 si urm. Cod penal si cu aplicarea art. 3201 Cod procedura penala, , aplicarea circumstantelor atenuante prev. de art. 74-76 Cod penal, obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare catre stat si disjungerea laturii civile.
Partea vatamata, asistata de reprezentant legal, solicita condamnarea inculpatului pentru fapta dedusa judecatii, disjungerea laturii civile, solicitand totodata incuviintarea probei testimoniale cu martorii C. G., cu domiciliul in comuna S., sat M., judet Gorj si B. C. I., cu domiciliul in comuna S., sat U. de S., judet Gorj.
Avocat B. M. M. pentru inculpat expune pe scurt starea de fapt, dupa care solicita condamnarea inculpatului pentru fapta dedusa judecatii, cu aplicarea art. 3201 Cod procedura penala si art. 74-76 Cod penal, disjungerea laturii civile, obligandu-se sa depuna lista cu martorii propusi de inculpat in termen de 5 zile.
Inculpatul recunoaste si regreta savarsirea faptelor pentru care a fost trimis in judecata si  isi  insuseste  concluziile  aparatorului sau.

 I N S T A N T A
 
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg.-Carbunesti nr_./P/2012 din data de 25.06.2013 s-a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a P. A. D. pentru savarsirea infractiunii de "vatamare corporala" prev.si ped. de disp.art. 181 al. 1 cu aplic. art. 99 si urm. Cod penal.
Ca stare de fapt s-a retinut in actul de sesizare a instantei ca prin plangerea adresata S. 8 de Politie Rurala S. la data de 25.10.2012, partea vatamata G. G. O. a solicitat tragerea la raspundere penala a inculpatului pentru savarsirea infractiunii de "vatamare corporala" prev.si ped. de disp.art. 181 al. 1 Cod penal, sesizand faptul ca in data de 01.10.2012, aflandu-se in pauza la G. S. I. S., a fost lovit cu pumnii de catre acesta, provocandu-i leziuni ce au necesitat pentru vindecare un numar de 30-35 zile de ingrijiri medicale.
Din probatoriul administrat a rezultat urmatoarea situatie de fapt: partea vatamata G. G. O. este elev in clasa a XII-a la G. S. I. S., fiind coleg de liceu cu inculpatul P. A. D., elev in clasa a XI-a.
In data de 01.10.2012, in pauza de la 10:20-10:30, intre orele de curs, partea vatamata se afla in clasa impreuna cu o parte din colegi, respectiv C. G., cu care statea in aceeasi banca, B. C. N.si altii.
La un moment dat, in sala de clasa si-au facut aparitia inculpatul, P. A. D., insotit de colegul sau, V. D. C., cei doi intentionand sa-i bata pe partea vatamata, G. G. O. si colegul de banca al acestuia, C. G..
Inculpatul s-a napustit asupra partii vatamate, lovind-o cu pumnii la corp, iar la momentul in care aceasta a incercat sa se apere, punand palmele la fata, inculpatul a lovit-o cu pumnul in degetul mare al mainii drepte, provocandu-i fracturarea acestuia. In timp ce inculpatul o lovea pe partea vatamata, celalalt coleg care il insotea, V. D. C. il lovea pe C. G., insa acesta din urma nu a formulat plangere prealabila, intre cei doi nefiind pornit un conflict de drept penal, astfel ca ambii au calitatea de martori in aceasta cauza.
Datorita faptului ca in clasa unde se desfasura agresiunea se auzeau zgomote, profesorii P.Z. si P. L., care se aflau la cancelarie, au intervenit si au aplanat conflictul. Din declaratiile acestora rezulta ca, atunci cand au intrat in clasa, mai multi elevi erau angrenati in conflict, iar dupa interventia acestora, unii dintre ei s-au retras la banci, la locul altercatiei ramanand doar inculpatul, partea vatamata, precum si V. D. C. si C. G., iar din discutiile ulterioare pe tema conflictului, cele doua profesoare au aflat de la elevii care au asistat la eveniment ca inculpatul a lovit-o cu pumnii pe partea vatamata, inclusiv in zona mainii drepte fracturandu-i degetul.
Martorii oculari la eveniment, C. G. si B. C. N., inclusiv V. D. C., au confirmat aspectele sesizate de partea vatamata, declarand ca inculpatul a lovit-o initial pe partea vatamata cu pumnii la corp, iar atunci cand aceasta si-a pus palmele la fata pentru a se apara, a lovit-o cu pumnul in degetul mare al mainii drepte, fracturandu-l.
Dupa agresiune, partea vatamata a lipsit circa trei saptamani de la scoala, iar a doua zi, pe data de 02.10.2012, s-a prezentat la Spitalul T.. C. unde, in urma examinarii, s-a constatat ca sufera de fractura baza metacarpian I mana dreapta, fiindu-i imobilizata prin ghips.
La data de 29.10.2012 a fost examinata de medicul legist, ocazie cu care, in Certificatul medico-legal nr. _/29.10.2012 al SML Gorj s-a concluzionat ca prezinta leziuni traumatice care s-au putut produce prin lovire cu corp dur, pot data din 01.10.2012 si necesita pentru vindecare 30-35 zile de ingrijiri medicale.
In drept, fapta inculpatului P. A. D., constand in aceea ca, la data de 01.10.2012 a lovit-o cu pumnii pe partea vatamata G. G. O., provocandu-i leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare un numar de 30-35 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de vatamare corporala, prev. si ped. de art. 181 alin. 1 Cod penal.
La data de 19.07.2013 Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Gorj a inaintat referatul de evaluare cu privire la inculpatul P. A. D..
In sedinta publica din data de 05.09.2013 partea vatamata G. G. O. s-a constituit ca parte civila in procesul penal cu suma 15000 lei despagubiri civile.
Inculpatul a recunoscut si regretat savarsirea faptelor pentru care a fost trimis in judecata, solicitand ca judecata sa aiba loc potrivit procedurii instituite de dispozitiile art. 3201C.p.p.
La individualizarea judiciara a pedepsei aplicate inculpatului vor fi avute in vedere criteriile generale prevazute de art.72 alin.1 C.pen., respectiv dispozitiile partii generale a codului, limitele de pedeapsa fixate in partea speciala, gradul de pericol social al faptei, persoana infractorului si imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala, dispozitiile art. 320 ind. 1 C.p.p. si dispozitiile art. 99 si urm. Cod penal referitoare la minoritate, astfel ca acesta va fi  condamnat, dupa cum urmeaza:
In baza art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea dispozitiilor art.99 alin.3 si 109 alin.1 C.pen., si art.3201 alin.7 C.proc.pen. va condamna inculpatul P. A. D., la 5(cinci) luni inchisoare.
In baza art. 71 alineat 2 Cod penal va aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 alineat 1 litera a teza a II a si litera b Cod penal.
In baza art. 81 Cod penal va suspenda conditionat executarea pedepsei pe o perioada de 2 ani si 5 luni  termen de incercare stabilit in conditiile art.82 Cod penal.
In baza art. 359 alin.1 Cod procedura penala va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
In baza art. 71 alin. 5 Cod penal va suspenda executarea pedepsei accesorii constand in interzicerea unor drepturi civile pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.
In baza art.191 alin.1 C.proc.pen.va obliga inculpatul la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare in favoarea statului. 
Va disjunge latura civila a cauzei si va acorda termen la data de 5.12.2013, urmand a fi citate partile, martorii propusi de partea vatamata, respectiv C. G., cu domiciliul in comuna S., sat M., judet Gorj si B. C. I., cu domiciliul in comuna S., sat U. de S., judet Gorj si a martorilor propusi de inculpat, dupa depunerea listei de catre acesta. PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII

H O T A R A S T E

In baza art.181 alin.1 C.pen., cu aplicarea dispozitiilor art.99 alin.3 si 109 alin.1 C.pen., si art.3201 alin.7 C.proc.pen. condamna inculpatul P. A. D., fiul lui .. si _, nascut la _ in comuna M., judet D., domiciliat in comuna S., sat B., jud. Gorj, CNP _, posesor CI seria _  nr. _, elev, necasatorit, fara antecedente penale, la 5(cinci) luni inchisoare.
In baza art. 71 alineat 2 Cod penal aplica inculpatului pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art. 64 alineat 1 litera a teza a II a si litera b Cod penal.
In baza art. 81 Cod penal, suspenda conditionat executarea pedepsei pe o perioada de 2 ani si 5 luni  termen de incercare stabilit in conditiile art.82 Cod penal.
In baza art. 359 alin.1 Cod procedura penala atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
In baza art. 71 alin. 5 Cod penal suspenda executarea pedepsei accesorii constand in interzicerea unor drepturi civile pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale.
In baza art.191 alin.1 C.proc.pen.obliga inculpatul la plata sumei de 600 lei cheltuieli judiciare in favoarea statului. 
Cu recurs in termen de 10 zile de la pronuntare.
Disjunge latura civila a cauzei si acorda termen la 5.12.2013, cu citare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 21.11.2013. Presedinte,
M. M. Grefier,
L. I. B.

Red. M.M., tehnored. L.B. 2 ex.
16.12.2013
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011