InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

Art. 321 Cod penal

(Sentinta penala nr. 400/2013 din data de 01.10.2013 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Ultraj | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

               R O M A N I A

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI
TG-CARBUNESTI

Sentinta penala Nr. 400/2013
Sedinta publica de la 01 Octombrie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE S:P
Grefier .L.V.
Ministerul Public a fost reprezentat prin procuror  D.C. din cadrul
Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti, jud. Gorj.

Pe rol fiind judecarea cauzei penale privind pe inculpatii P.A.F.,.cu domiciliul in comuna __,  sat __, nr.__, judetul __ si G:I., cu domiciliul in comuna__, sat __judetul__, trimisi in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg.Carbunesti nr. __ din _ pentru savarsirea infractiunii de ultraj contra bunurilor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice prev. si ped. de art. 321 alin. 1 Cod penal.
La apelul nominal facut in sedinta publica au lipsit inculpatii, reprezentati din oficiu de avocat S:G.
Procedura completa.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta care invedereaza ca s-au depus la dosar fisele de cazier judiciar ale celor doi inculpati.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau exceptii de invocat, instanta constata terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul pe fond.
Reprezentantul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti expune starea de fapt si pune concluzii de condamnare a inculpatilor in baza art. 321 alin. 1 Cod penal, cu obligarea acestora la plata cheltuielilor judiciare.
De asemenea, solicita ca in cauza sa fie aplicate dispozitiile art. 3201 alineat 7 Cod de procedura penala
Avocat S.G., pentru inculpati solicita ca la individualizarea pedepsei, sa se retina conduita sincera a acestora, care au recunoscut si regretat savarsirea faptei,  in care sens sa fie aplicate dispozitiile art. 3201 alienat 7 Cod de procedura penala si art 74, 76 Cod penal, iar pedeapsa aplicata sa fie orientata sub minimul special prevazut de lege.
Cu privire la modalitatea de executare a pedepsei a solicitat ca in baza art. 81 Cod penal instanta sa dispuna suspendarea conditionata a executarii.
.                                           
                                             J U D E C A T O R I A

Asupra cauzei penale de fata ;
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti nr. __ din data de __ au fost trimisi in judecata inculpatii P:A.F. si G.I. pentru savarsirea infractiunii de ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice, prevazuta si pedepsita de art. 321 alin 1 Cod penal.
In fapt, in noaptea de 18.10.2012, in jurul orei 24,50, inculpatii P:A.F. si G.I. au patruns in incinta barului SC __ SRL unde inculpatul P.A.F.a comandat bauturi alcoolice, respectiv bere.
Intrucat se aflau in stare de ebrietate, martora M.G.L a refuzat sa-i serveasca cu bauturi alcoolice.
In aceasta imprejurare, inculpatul :P.A.F. a aruncat cu un scaun in directia mesei in care se aflau martorii S.M.A. si G.I., fara a lovi insa pe vreunul dintre acestia.
De frica, martorul G.I. a fugit din bar si a anuntat organele de politie, moment in care cei doi inculpati au parasit barul, deplasandu-se in directia barului invecinat, respectiv SC __ SRL
In acest din urma local, inculpatul P.A.F. a luat telefonul mobil apartinand martorei N.A. si l-a trantit de tejgheaua barului, afirmand totodata ca "bate mar pe toata lumea, cu politie cu tot".
Cei doi inculpati au inceput sa profereze cuvinte si expresii jignitoare la adresa consumatorilor din bar, gesticuland, tipand si manifestandu-se violent.
In mod repetat, inculpatii au afirmat ca " bat pe toata lumea, cu politie cu tot".
Dupa aproximativ 15 minute, la fata locului au sosit si organele de politie care le-au solicitat celor doi sa se legitimeze, insa acestia au refuzat, continuand sa urle, sa tipe, sa adreseze cuvinte si expresii jignitoare si sa ameninte cu acte de violenta.
Data fiind atitudinea agresiva a inculpatilor, organele de politie au fost nevoite sa faca uz de forta pentru a-i incatusa.
Fiind in fata localului, cei doi inculpati au refuzat sa intre in autospeciala politiei, lovind cu capul si cu picioarele in aceasta, urland si tipand.
Urmare a atitudinii agresive a celor doi, mai multe persoane aflate in barul invecinat, __, au iesit in drumul public pentru a vedea ce se intampla.
Cei doi inculpati au fost condusi la sediul Politiei __ cu ajutorul martorilor H.D., N.C. si H.G.M., continuand sa adreseze cuvinte si expresii jignitoare atat pe tot parcursul drumului, cat si in incinta sectiei de politie.
Starea de fapt asa cum a fost prezentata anterior, a fost dovedita in cursul urmaririi penale cu procesul-verbal de sesizare din oficiu, cu raportul privind folosirea fortei si a mijloacelor din dotare, cu declaratii de invinuit si cu declaratii de martori.
In cursul cercetarii judecatoresti, la termenul de judecata din data de 10.09.2013, cei doi inculpati au recunoscut si regretat faptele comise, solicitand ca judecata sa aiba loc numai in baza probelor administrate in cursul urmaririi penale.
Analizand probele de la dosar, instanta retine ca in drept, faptele inculpatilor P.A:F. si G.I., asa cum detaliat au fost expuse anterior, care in noaptea de __, au proferat cuvinte si expresii jignitoare la adresa consumatorilor din bar, creand o stare de temere, panica si indignare, expresii jignitoare proferand si la adresa organelor de politie, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de ultraj contra bunurilor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice prev. si ped. de art. 321 alin. 1 Cod penal
La individualizarea pedepsei ce urmeaza a fi aplicata inculpatilor, instanta va avea in vedere dispozitiile partii generale a codului penal, limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a codului penal, gradul de pericol social al faptelor savarsite si conduita sincera manifestata in tot cursul procesului penal.
Totodata, instanta va avea in vedere si dispozitiile art. 3201 Cod de procedura penala care reglementeaza reducerea limitelor pedepselor atunci cand judecata are loc in cazul recunoasterii vinovatiei de catre inculpat pana la inceperea cercetarii judecatoresti.
Potrivit art. 3201 alineat 7 Cod de procedura "Instanta va pronunta condamnarea inculpatului, care beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii".
Fata de aceste criterii, instanta apreciaza ca rolul educativ si preventiv al pedepsei ce urmeaza a fi aplicata poate fi realizat prin condamnarea inculpatului la o pedeapsa constand in inchisoare cu orientare spre minimul special prevazut de lege.
In acest sens urmeaza ca instanta,  in baza art. 321 alineat 1 Cod penal cu aplicarea art. 320 1  alineat 7 Cod de procedura penala sa condamne inculpatul P.A.F la 8 luni inchisoare.
In baza art. 321 alineat 1 Cod penal cu aplicarea art. 3201  alineat 7 Cod de procedura penala, urmeaza sa  condamne inculpatul G.I. la 8 luni inchisoare.
In baza art. 71 alineat 2 Cod penal, instanta va aplica inculpatilor pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alineat 1 litera a teza a II a si litera b Cod penal.
In baza art. 81 Cod penal instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepselor aplicate inculpatilor pe o perioada de 2 ani si 8 luni, termene de incercare stabilite in conditiile art. 82 Cod penal.
In baza art. 359 Cod de procedura penala instanta va atrage atentia inculpatilor cu privire la dispozitiile art. 83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepselor.
In baza art. 71 alineat 5 Cod penal instanta va suspenda executarea pedepsei accesorii constand in interzicerea unor drepturi civile pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepselor principale.
De asemenea, vor fi obligati inculpatii la cate 550 lei de fiecare cheltuieli judiciare in favoarea statului, din care cate 150 lei de fiecare avansate din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, reprezentand contravaloare onorariu pentru avocatul desemnat din oficiu ( S.G. - 300 lei).

                                                   PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E

In baza art. 321 alineat 1 Cod penal cu aplicarea art. 320 indice 1 alineat 7 Cod de procedura penala  condamna inculpatul P.A.F., fiul lui __ si __, nascut la data de __ in __, judetul __, cu domiciliul in comuna __, sat __, nr. __, judetul __, CNP__,  la 8 luni inchisoare.
In baza art. 321 alineat 1 Cod penal cu aplicarea art. 320 indice 1 alineat 7 Cod de procedura penala  condamna inculpatul G.I. fiul lui __ si __, nascut la data de __ in __, judetul __, cu domiciliul in comuna __, sat __, nr. __, judetul __, CNP__,  la 8 luni inchisoare..
In baza art. 71 alineat 2 Cod penal aplica inculpatilor pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor civile prevazute de art.64 alineat 1 litera a teza a II a si litera b Cod penal.
In baza art. 81 Cod penal dispune suspendarea conditionata a executarii pedepselor aplicate inculpatilor pe o perioada de 2 ani si 8 luni, termene de incercare stabilite in conditiile art. 82 Cod penal.
In baza art. 359 Cod de procedura penala atrage atentia inculpatilor cu privire la dispozitiile art. 83 Cod penal a caror nerespectare are ca urmare revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepselor.
In baza art. 71 alineat 5 Cod penal suspenda executarea pedepsei accesorii constand in interzicerea unor drepturi civile pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepselor principale.
Obliga inculpatii la cate 550 lei de fiecare cheltuieli judiciare in favoarea statului, din care cate 150 lei de fiecare avansate din fondurile Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, reprezentand contravaloare onorariu pentru avocatul desemnat din oficiu ( S.G Grigore - 300 lei).
Cu recurs.
Pronuntata in sedinta publica din 1.10.2013 .                         Presedinte,             Grefier
                                          S.P.                                       L. V.
Red. P.S.Tehnodact. L.V./2 ex/10.10.2013.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Ultraj

amenintare si ultraj - Hotarare nr. 8606 din data de 08.06.2017
Individualizarea pedepsei .Gradul de pericol social al infractiunii - Decizie nr. 3 din data de 13.01.2010
ultrajul contra bunelor moravuri - Sentinta penala nr. 74 din data de 25.06.2009
Infractiunea prevazuta de art. 2 pct. 1 din Legea nr.61/1991. Portul unei bate de baseball in contextul in care s-ar primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica. - Decizie nr. 1091 din data de 16.10.2012
- Sentinta penala nr. 384 din data de 25.02.2009
- Sentinta penala nr. 384 din data de 25.02.2009
- Sentinta penala nr. 1994 din data de 12.11.2008
Ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii publice - Hotarare nr. 167 din data de 04.05.2011
Ultraj - Sentinta penala nr. 209 din data de 31.10.2014
Ultrajul contra bunelor moravuri si tulburarea ordinii si linistii publice - Sentinta penala nr. 123 din data de 07.04.2011
Ultraj contra bunelor moravuri, lovire, alte violente - Sentinta penala nr. 282 din data de 13.08.2009
Ultraj contra bunelor moravuri - art. 321 alin.1 Cod penal; amenintare - art. 193 alin.1 Cod penal; port fara drept al unei arme albe - art.1 ind.1 pct. 1 din Legea 61/1991, cu aplicarea art.33 Cod penal - Sentinta penala nr. 266 din data de 28.11.2008
ULTRAJ PREVAZUT DE ART. 239 ALIN.1, 4 COD PENAL. DEZINCRIMINARE. INCIDENTA ART. 205 COD PENAL. INAPLICABILITATEA DISPOZITIILOR ART. 334 COD PROCEDURA PENALA. - Decizie nr. 7154 din data de 22.12.2005
INFRACTIUNEA DE ULTRAJ SAVARSITA IN CONDITIILE ART. 239 AL 1 COD PENAL. DISCRIMINARE - Decizie nr. 558/R din data de 22.09.2005
Ultaj - Sentinta penala nr. 333 din data de 03.06.2015
Ultraj - Sentinta penala nr. 349 din data de 24.06.2009
Ultraj. Fapta inculpatei de a exercita acte de violenta, concretizate in prinderea de gat a persoanei vatamate, lucrator de politie, in timp ce aceasta se afla in exercitiul functiunii, participand la imobilizarea unei persoane in urma manifestarii v... - Sentinta penala nr. 341/ 30.04.2009 din data de 22.09.2009
Ultraj-art. 239 alin.2 Cod Penal - Sentinta penala nr. 260 din data de 19.03.2012
art. 239 Cp - Sentinta penala nr. 159 din data de 03.03.2011
Infractiunea de ultraj - Sentinta penala nr. 433 din data de 14.10.2016