InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

Divort cu minori

(Sentinta civila nr. 2474/2013 din data de 17.10.2013 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

               R O M A N I A

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI
TG-CARBUNESTI

Sentinta Civila Nr. 2474/2013
Sedinta publica de la 17 Octombrie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE M. M.
Grefier L. I. B.

Pe rol fiind judecarea actiunii civile de divort cu minori formulata de reclamanta T. M. R., cu domiciliul procesual ales la avocat S. G.in Tg. C., str. T., judet Gorj - la Judecatoria Tg. Carbunesti in contradictoriu cu paratul T. S., cu domiciliul in comuna B., sat P., nr. _, judet Gorj, Autoritatea tutelara din cadrul Consiliului local B., cu sediul in comuna B., judet Gorj si Autoritatea tutelara din cadrul Consiliului local B. P., cu sediul in comuna B. P., judet Gorj.
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns pentru reclamanta procurator D. A., asistata de avocat S. G., paratul personal, lipsind reprezentantii autoritatii tutelare.
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de grefierul de sedinta, care invedereaza instantei ca prin Serviciul Registratura, la data de ...10.2013 a fost depus referatul de ancheta sociala efectuat de Autoritatea tutelara din cadrul consiliului local B.-P., dupa care,
Conform dispozitiilor art. 131 din Noul Cod de procedura civila, instanta constata ca este competenta general, material si teritorial sa judece prezenta cauza
Instanta, avand in vedere dispozitiile art. 238 din Noul Cod de procedura civila- raportat la dosarul cauzei, complexitatea acestuia si probele ce urmeaza a fi incuviintate, estimeaza perioada cercetarii procesului, ca fiind o luna.
Instanta procedeaza la luarea unei declaratii paratului, care invedereaza ca s-a inteles cu reclamanta cu privire la cota de contributie privind cresterea minorelor, urmand ca acesta sa achite 300 lei pe luna pentru ambele minore cu titlu de pensie de intretinere, declaratie consemnata si atasata la fila _ din dosarul cauzei.
Avocat S. G.pentru reclamanta depune o cerere de comunicare a actelor de procedura pentru reclamanta in comuna B.-P., sat B. D., judet Gorj, la parintii acesteia.
Nemaifiind alte cereri de formulat si probe de administrat, instanta constata terminata cercetarea judecatoreasca si acorda cuvantul in dezbateri.
Avocat S. G.pentru reclamanta solicita admiterea actiunii, desfacerea casatoriei prin acord, nemotivarea hotararii. Solicita ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata doar de catre reclamanta, intrucat paratul lucreaza in strainatate, iar reclamanta sa isi pastreze numele din timpul casatoriei.
Paratul solicita admiterea actiunii astfel cum a fost formulata de reclamanta.

                                                          INSTANTA

Prin actiunea inregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Carbunesti la data de _.09.2013, sub nr_./317/2013, reclamanta T. M. R. l-a chemat in judecata pe paratul T. S., in contradictoriu cu Autoritatea tutelara din cadrul Consiliului local B., si Autoritatea tutelara din cadrul Consiliului local B. P., solicitand instantei ca prin sentinta ce o va pronunta, sa dispuna desfacerea casatoriei dintre parti prin acordul partilor, instanta urmand sa pronunte o hotarare nemotivata, exercitarea de catre reclamanta a autoritatii parintesti cu privire la minorele T. M. A. si T. G. D., obligarea paratului la cheltuieli de crestere si educare ale minorelor, pastrarea de catre reclamanta a numelui dobandit in timpul casatoriei.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca din casatorie au rezultat minorele T. M.A., nascuta la data de _.1998 si T. G. D., nascuta la data de _.2001.
Cererea a fost intemeiata in drept pe disp. art. 373 lit. a Cod civil.
In dovedire, reclamanta a depus la dosarul cauzei: procura judiciara speciala autentificata sub nr. _/_.2013 de BNP D. C. G., certificat de casatorie, certificat de nastere minore, cartile de identitate ale partilor, proces verbal de informare gratuita privind avantajele medierii, invitatie la procedura de informare cu privire la mediere din data de ...09.2013.
Cererea a fost legal timbrata cu taxa de timbru in cuantum de 200 lei, achitata prin chitanta nr. _/_.09.2013.
Prin rezolutia de primire a cererii de chemare in judecata din data de _.09.2013 instanta a stabilit termen de judecata la data de _.10.2013, dispunand citarea partilor, a reprezentantilor autoritatii tutelare si emiterea unor adrese catre Autoritatea tutelara de la domiciliile partilor pentru a efectua ancheta sociala.
Analizand probele administrate in cauza,  instanta retine urmatoarele:
Partile s-au casatorit la data de _.1998, casatoria fiind inregistrata in registrul de stare civila al Primariei Orasului T.,  judet Gorj, iar din casatorie au rezultat minorele  T. M. A., nascuta la data de ...1998 si T. G. D., nascuta la data de ...2001.
Partile sunt despartite in fapt, reclamanta locuind separat de parat.
Instanta, avand in vedere acordul partilor si constatand indeplinite dispozitiile art.374  din Codul civil, coroborat cu art. 930 alin. 1 Cod procedura civila, va admite actiunea si va desface casatoria prin acordul partilor.
In baza art. 926 Cod procedura civila instanta va lua act ca partile au solicitat nemotivarea hotararii.
In baza art.383 alin.1 C.civ, instanta va lua act de intelegerea partilor referitoare la numele pe care acestea il vor purta dupa desfacerea casatoriei, urmand ca reclamanta sa-si pastreze numele dobandit prin incheierea casatoriei.
Instanta, analizand inscrisurile existente la dosarul cauzei precum si declaratiile partilor, in conformitate cu dispozitiile art.398 alin. 1 C.civ, exercitarea autoritatii parintesti asupra minorelor se va face exclusiv de catre reclamanta, iar locuinta acestora va fi la domiciliul mamei.
Potrivit art.499 C.civ., tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea profesionala iar in caz de neintelegere, intinderea obligatiei de intretinere, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se stabilesc de instanta de tutela.
Avand in vedere ca minorele vor locui la reclamanta, aceasta urmand sa contribuie in natura la cresterea acestora, va  obliga paratul la plata unei pensii lunare de intretinere in favoarea acestora in cuantum de cate de 300 lei lunar pentru ambele minore, incepand cu data de  20.09.2013 si pana la majoratul acestora sau intervenirea altei cauze legale de modificare sau stingere a obligatiei, potrivit intelegerii partilor.

  
PENTRU ACESTE MOTIVE
         IN NUMELE LEGII
    HOTARASTE

Admite actiunea avand ca obiect divort formulata de reclamanta T. M. R., cu domiciliul procesual ales la avocat S. G.in Tg. C., str. T., judet Gorj - la Judecatoria Tg. Carbunesti in contradictoriu cu paratul T. S., cu domiciliul in comuna B., sat P. J., nr. _, judet Gorj, Autoritatea tutelara din cadrul Consiliului local B., cu sediul in comuna B., judet Gorj si Autoritatea tutelara din cadrul Consiliului local B. P., cu sediul in comuna B. P., judet Gorj si in consecinta:
Desface prin divort casatoria incheiata intre parti la data de _1998, prin acordul partilor, urmand ca reclamanta sa-si pastreze numele dobandit prin incheierea casatoriei.
Stabileste domiciliul minorelor T. M. -A. si T. G. D. la reclamanta, in com. B., sat P. -J., autoritatea parinteasca stabilindu-se exclusiv in sarcina reclamantei.
Stabileste pensie de intretinere in sarcina paratului si in favoarea minorelor, de 300 lei lunar pentru ambele minore, incepand cu data de  ...09.2013 si pana la majoratul acestora sau intervenirea altei cauze legale de modificare sau stingere a obligatiei, potrivit intelegerii partilor.
Irevocabila cu privire la divort si cu drept de apel privind celelalte cereri.
Pronuntata in sedinta publica, azi,17.10.2013.
  
Presedinte,
M. M.
Grefier,
L. I. B.
   

Red. M.M., tehnored. L.B., 6 ex.
24.10.2013

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010