InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

Art. 180 alineat 1 si 2 Cod penal

(Sentinta penala nr. 184/2013 din data de 25.04.2013 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

R O M A N I A
JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI Sentinta Penala Nr. 184
Sedinta publica din 25 aprilie 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE : S P
Grefier : A I Ministerul Public a fost reprezentat de doamna  procuror D C din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti, jud. Gorj.

Pe rol fiind judecarea procesului penal privind pe inculpatul AGD, domiciliat in __, trimis in judecata prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti nr.***, pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta si pedepsita de art. 180 alineat 1 si 2 Cod penal si partile  vatamate CCD, domiciliat in comuna _. si TMI, domiciliat in comuna _
La apelul nominal facut in sedinta publica au raspuns partile vatamate CCD si TMI, lipsa fiind inculpatul AGD
Procedura de citare legal indeplinita.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, a fost reaudiata martora Burtea Andreea Veronica, declaratia acesteia fiind consemnata si atasata la dosar.
Instanta a dispus ridicarea amenzilor judiciare aplicate martorilor BA si BAV, in suma de 300 lei amenda judiciara.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau exceptii de invocat, instanta a constatat terminata cercetarea judecatoreasca si a acordat cuvantul pe fond.
Reprezentantul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti a expus starea de fapt si a pus concluzii de condamnare a inculpatului in baza art. 180 alineat 1 si 2 Cod penal cu aplicarea art. 33-34 Cod penal si obligarea sa la cheltuieli judiciare in favoarea statului.
Pe latura civila a pus concluzii de obligare a inculpatului la plata despagubirilor civile catre partile vatamate in masura in care au fost dovedite.
Partea vatamata CCD a solicitat condamnarea inculpatului si obligarea acestuia la plata despagubirilor civile solicitate, cu cheltuieli judiciare.
Partea vatamata TMI a solicitat a solicitat condamnarea inculpatului si obligarea acestuia la plata despagubirilor civile solicitate, cu cheltuieli judiciare
 
J U D E C A T O  R I  A

Asupra cauzei penale de fata:
Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Tg-Carbunesti nr.*** a fost trimis in judecata inculpatul AGD, pentru savarsirea infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta si pedepsita de art. 180 alineat 1 si 2 Cod penal.
In fapt, prin plangerea inregistrata la data de 22.03.2012 la P O T, judetul Gorj partea vatamata CCD a solicitat tragerea la raspundere penala a inculpatului AGD pentru fapta acestuia de a o lovi in dimineata zilei de 18.03.2012 in jurul orelor 01,45, in timp ce se afla in incinta discotecii  SC ILAVMAR SRL Ticleni.
Partea vatamata TMI a formulat plangere penala, la aceeasi data, impotriva inculpatului AGD pentru savarsirea in aceleasi imprejurari, a infractiunii de lovire sau alte violente, mentionand ca, in prezenta agentilor de paza si a altor persoane a fost lovit cu pumnul in zona fetei, fiindu-i provocate leziuni care au necesitat pentru vindecare 14-16 zile de ingrijiri medicale, conform CML nr. 265 din 20.03.2012, emis de SML Gorj Prin rezolutia nr. 734/P/2012 din 20.04. 2012 cele doua cauze au fost conexate .
Din materialul probator administrat in cauza a rezultat ca in dimineata zilei de 18.03.2012, in timp ce se aflau in incinta localului discotecii RS CLUB  din orasul Ticleni, pe fondul unor discutii contradictorii, inculpatul AGD a exercitat acte de violenta asupra partilor vatamate CCD si TMI in prezenta martorilor N V, B A, P C C, B D I si BAV.
In urma interventiei martorilor PCC si BDI - agenti de paza, inculpatul a fost condus la sediul P orasului T .
Potrivit certificatului medico legal nr. 265 din 20.03.2012  partea vatamata TMI a prezentat leziuni traumatice care au necesitat  pentru vindecare un nr. de 14-16 zile ingrijire medicala .
Sustinerile partilor vatamate in sensul ca au fost lovite de catre invinuit in timp ce se aflau pe ringul de dans al discotecii RS CLUB se coroboreaza cu declaratiile martorilor audiati in cauza, precum si cu  constatarile efectuate cu prilejul examinarii medico legale a partii vatamate TMI potrivit carora a prezentat leziuni traumatice care au necesitat  pentru vindecare un nr. de 14-16 zile ingrijire medicala.
Fiind audiat in cursul urmaririi penale, inculpatul AGDa recunoscut savarsirea faptelor in declaratia sa din 19.12.2012.
Starea de fapt expusa  a fost dovedita in cursul urmaririi penale cu : plangerile si declaratiile partilor vatamate, declaratii inculpat, declaratii martori, certificat medico-legal, fisa de cazier judiciar, foaie de observatie clinica generala si procesul-verbal de prezentare a materialului de urmarire penala.
In sedinta publica din data de 24 ianuarie 2013 s-a luat o declaratie partii vatamate Tirsoaga Marian Iulian care a mentionat ca se constituie parte civila in procesul penal cu suma de 10.000 lei daune morale.
In aceeasi sedinta publica s-a luat o declaratie partii vatamate Cocoranu Constantin Doru care a mentionat ca se constituie parte civila in procesul penal cu suma de 10.000 lei daune morale.
La acelasi termen de judecata s-a luat o declaratie inculpatului Alexandru Gheorghe Marian care a recunoscut ca l-a lovit numai pe Cocoranu Constantin Doru.
In scopul aflarii adevarului, instanta a dispus audierea martorilor din rechizitoriul parchetului, respectiv B D I, BA, BAV, NVM,  PCC si TCD.
De asemenea, au fost admise cererile formulate de partile vatamate CCD, TMI privind incuviintarea probei testimoniale cu un martor pe latura civila.
In sedinta publica din data de 14 februarie 2013 au fost audiati martorii BDI, NVM, PCC si T C.
In sedinta publica din data de 28 februarie 2013 a fost audiat martorul propus de partile vatamate pe latura civila, respectiv BOA.
La termenul din data de 28 martie 2013 au fost audiati martorii BA si BAV, ultima fiind reaudiata in sedinta publica din data de 25 aprilie 2013.
Toti martorii audiati in cauza au relatat aceeasi stare de fapt pe care au scos-o in evidenta in cursul urmaririi penale.
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine ca in drept, fapta inculpatului AGD, asa cum detaliat a fost expusa anterior, care, in dimineata zilei de 18.03.2012, in jurul orelor 02,00, in timp ce se afla in incinta discotecii  RS CLUB  din Ticleni, a exercitat acte de violenta asupra partilor vatamate CCD si TMI, acestuia din urma producandu-i  leziuni traumatice  care au necesitat pentru vindecare  un nr. de 14- 16 zile ingrijire medicala, intruneste elementele constitutive ale infractiunilor de lovire sau alte violente, prevazute si pedepsite de art. 180 alineat 1 Cod penal si art. 180 alineat 2 Cod penal.
La individualizarea pedepsei ce urmeaza a fi aplicata inculpatului, instanta va avea in vedere dispozitiile partii generale a codului penal, limitele de pedeapsa fixate in partea speciala a aceluiasi cod, gradul de pericol social al faptelor savarsite, conduita relativ sincera manifestata in tot cursul procesului penal, numarul zilelor de ingriji medicale din certificatul medico-legal, imprejurarile concrete in care s-au produs faptele si ca nu este cunoscut cu antecedente penale.
De asemenea, se va avea in vedere si pozitia adoptata de inculpat care de la primul termen de judecata nu s-a mai prezentat in instanta, in acest fel avand o conduita indiferenta fata de actul de justitie.
Fata de aceste criterii, instanta apreciaza ca rolul educativ si preventiv al pedepselor ce urmeaza a fi aplicate inculpatului poate fi realizat prin condamnarea acestuia la pedepse constand in amenda penala cu orientare spre minimul special prevazut de lege.
In acest sens urmeaza ca instanta sa condamne inculpatul AGD, in baza art. 180 alineat 1 Cod penal la 1.500 lei amenda penala.
In baza art. 180 alineat 2 Cod penal va fi condamnat acelasi inculpat la 2.500 lei amenda penala.
Intrucat cele doua infractiuni se afla in concurs real, instanta, in baza art. 33-34 Cod penal va contopi pedepsele aplicate in pedeapsa cea mai grea de 2.500 lei amenda penala, urmand ca inculpatul sa execute aceasta pedeapsa.
Se va pune in vedere inculpatului dispozitiile art. 631 Cod penal si art. 425 Cod de procedura penala.
Pe latura civila, instanta va admite in parte actiunea civila si va obliga inculpatul sa plateasca partii vatamate TMI suma de 2.000 lei si partii vatamate CCD suma de 500 lei, reprezentand daune morale.
Pe latura civila instanta retine ca prin conduita sa inculpatul a adus atingere relatiilor sociale care ocrotesc integritatea fizica si afectiva a persoanei, astfel ca pentru cuantificarea suferintelor partilor vatamate se apreciaza ca prin obligarea acestuia la plata sumelor mentionate anterior, in acest fel se poate asigura o reparatie a prejudiciului moral cauzat partilor vatamate.
In acest sens este edificatoare declaratia martorului BOA care a relatat ca a doua zi partea vatamata TMI era negru la ochi, relatandu-i ca il dor coastele, fiind afectat.
Acelasi martor a mentionat ca cealalta parte vatamata CCD i-a spus ca il doare capul si o ureche ( f. 24).
Vazand si dispozitiile  art. 191 si urmatoarele Cod de procedura penala; PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E
In baza art. 180 alineat 1 Cod penal condamna inculpatul AGD la  1.500 lei amenda penala .
In baza art. 180 alineat 2 Cod penal condamna acelasi inculpat la 2.500 lei amenda penala.
In baza art. 33-34 Cod penal contopeste pedepsele aplicate in pedeapsa cea mai grea de 2.500 lei amenda penala, urmand ca inculpatul sa execute aceasta pedeapsa.
Pune in vedere inculpatului dispozitiile art. 631 Cod penal si art. 425 Cod de procedura penala.
Admite in parte actiunea civila.
Obliga inculpatul sa plateasca partii vatamate TMI suma de 2.000 lei si partii vatamate CCD suma de 500 lei, reprezentand daune morale.
Obliga inculpatul sa plateasca partilor vatamate cate 360 lei de fiecare cheltuieli judiciare
Obliga inculpatul la 800 lei cheltuieli judiciare in favoarea statului.
Cu recurs.
Pronuntata in sedinta publica din 25 aprilie 2013

PRESEDINTE, GREFIER,
P S            I A
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011