InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

obligatia de a face

(Sentinta civila nr. 4099 din data de 19.12.2012 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

Titlu -fond funciar
Domeniu asociat  obligatie de a face
Dosar nr. ******       Cod operator 3924
               R O M A N I A

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI
TG-CARBUNESTI

Sentinta civila  Nr. 4099
Sedinta publica de la 19 Decembrie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE NMP
Grefier AP
Pe rol fiind judecarea actiunii civile formulata de reclamantul DICdomiciliat in comuna T, judetul Gorj, in contradictoriu cu paratii CLFT, cu sediul in comuna T, judetul Gorj T in calitate de presedinte al CLF T, judetul Gorj si  Comisia Judeteana de Fond Funciar Gorj, cu sediul in Tg-Jiu, judetul Gorj,avand ca obiect fond funciar ,obligatia de a face.
La apelul nominal facut in sedinta publica  au lipsit partile.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza ca s-a depus la dosar, prin serviciul registratura, in format fax, adresa nr. 7981/2012 emisa de P T ,iar reclamantul a depus nota de sedinta , adresa emisa de PT  , acte de stare civila, adresa datata 14.12.2012, doua file rol agricol autor BC.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat ,instanta constata cauza in stare de judecata si o retine spre solutionare.

INSTANTA

Prin actiunea civila inregistrata pe rolul Judecatoriei Tg-Carbunesti la data de 30.10.2012, sub nr. ****, reclamantul DIC a chemat in judecata paratele Comisia Locala T de Fond Funciar, Comisia Judeteana Gorj de Fond Funciar si Primaria comunei T, prin Primar BI, solicitand ca prin sentinta ce se va pronunta sa fie obligati paratii sa-i elibereze titlul de proprietate  pentru  suprafetele de teren si padure care  sunt consemnate in registrul  agricol al Primariei Turburea si care  sunt validate  conform anexei 39 a  Legii Fondului Funciar.
In motivare, reclamantul a aratat ca, in fapt, a solicitat  Comisiei de  aplicare  a Legii Fondului Funciar si Primariei T, judetul Gorj eliberarea  titlului de  proprietate pentru  suprafetele de teren si padure  punerea  in posesie, in urma  cererilor adresate  conform  Legii 18/1991.
A aratat faptul ca paratii, pana in prezent au intocmit documentatia  necesara, au validat  suprafata  de teren si padure solicitate,conform registrului agricol, insa refuza  in mod categoric  sa-i elibereze titlul de proprietate pentru aceste suprafete mentionate in registrul agricol  pe numele  BVC, pozitia  140.
Arata reclamantul ca nu  se poate bucura si uza  de dreptul ce-i revine dupa urma autorului sau, nu-si poate  valorifica  acest drept  si de aceea   a apreciat  ca in acest mod  paratii  l-a prejudiciat  grav.
In drept, si-a  intemeiat actiunea  pe dispozitiile  art.1071 - 1073  Cod civil.
In temeiul art.242 Cod de procedura civila a solicitat judecarea cauzei chiar si in lipsa partilor.
Cererea este scutita de plata taxei judiciare de timbru si timbru judiciar.
In dovedire actiunii reclamantului a solicitat proba cu inscrisuri, fiind depuse la dosar urmatoarele:fila rol agricol HCJ ***/2001,HCJ ***/1991 ,anexele de validare ,procura judiciara,adresa emisa de Primaria Turburea  si acte de stare civila, adresa datata 14.12.2012.
In sedinta publica din data de 27.11.2012 ,procuratorul reclamantului a precizat cadrul procesual in sensul ca intelege sa se judece in contradictoriu cu cele doua comisii de fond funciar si primarul comunei Turburea, in calitate de presedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar T*** .
A precizat obiectul cauzei in sensul ca solicita obligarea parartilor si sa intocmeasca documentatia doar pentru terenurile agricole situate pe raza comunei Turburea ,nu si pentru cele din Aninoasa.
Prin Serviciul registratura - fax au fost depuse relatiile solicitate  Comisiei Locale  de Fond Funciar T*****, respectiv adresa nr.7981/23.11.2012,cu precizarea ca  cererea de  reconstituire a  dreptului de proprietate dupa autorul  BC a fost formulata de mostenitorii acestuia DIC, RG si E sotie, cerere inregistrata sub nr.45/1991 ce a fost  solutionata prin HCJ nr.39/1991 pentru suprafata de 7,32 ha.
 Din suprafata validata  autorului BVC i-a fost  reconstituit prin titlul de proprietate cu nr.1506285/10.12.2007 terenul  cu vegetatie  forestiera validat  prin HCJ nr.2964 pentru  de 1,65 ha,iar pentru  diferenta  de teren petentul  nu a mai indicat  amplasamentul , fapt ce  face  imposibila intocmirea documentatiei pentru reconstituirea dreptului de proprietate, cu mentiunea ca din suprafata validata  autorul  BC  detine teren si pe raza altor comune, in speta A dupa cum urmeaza:D** 0,65 ha;La balta 0,50 ha;Valea lui caine  1,50 ha ;B 1,00 ha;La Morisca  0,23 ha.
       A depus in copie  cererile de reconstituire cu nr.45/1991, HCJ nr.39 si anexa 1 la aceasta; HCJ  nr.2964/2001 si anexa la aceasta, titlul de proprietate cu nr.1506285 din data de 10.12.2007.
 La solicitarea instantei Comisia Locala de fond funciar T a inaintat adresa nr.7981/23.11.2012,  prin care a  comunicat  faptul ca numitul BVC a fost validat  prin HCJ nr.39/1991 cu suprafata de 7,32 ha teren agricol, din care  pe raza comunei A detine  suprafata de  3,88 ha, iar pe raza  comunei Turburea detine  suprafata de  3,44  ha ce nu a fost indicata CLFF Turburea de  catre mostenitorii autorului pentru  a putea   fi reconstituita:
         Pentru terenul cu vegetatie   forestiera autorul BVC a  fost validat  prin HCJ nr.2964 cu suprafata  de 1.65 ha ce a  fost  reconstituita prin titlul de  proprietate cu nr.1506285/10.12.2007.
         Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
         Din precizarile Comisiei Locale T  si actele comunicate instanta retine ca prin HCJ  nr.38/1991 a fost validat dreptul de proprietate in favoarea  numitilor DM si RE,pentru suprafata de 7,32  ha  teren agricol ce provine de la autorul BC.
         Prin HCJ  nr. 2964/15.10.2001 in favoarea acelorasi mostenitori a fost validata reconstituirea dreptului de proprietate pentru suprafata de 1,65 ha teren cu vegetatie forestiera , teren ce provine de la acelasi autor .
            In baza acestei ultime hotarari de validare, a fost emis titlul de proprietate nr. 1506285/10.12.2007 pentru intreaga suprafata de 1,65 ha teren cu vegetatie forestiera.
           In ceea ce priveste terenul agricol ,autorul BC, figura la rolul agricol cu suprafata de 7,32 ha, validarea dispunandu-se conform filei de rol agricol.
            Potrivit adreselor comunicate de parata CLVT , din suprafata totala de teren de 7, 32 ha ,validata prin HCJ 38/1991 , suprafata de 3,88 ha se afla re raza comunei A respectiv:D -0,65 ha, La balta-0,50 ha, Valea lui ciine-1,50 ha, Bibesti, 1 ha si La morisca 0,23 ha. Aceste aspecte au fost confirmate si de procuratorul reclamantului,in acest sens fiind si notele de sedinta depuse la dosar.
        Astfel, din relatiile comunicate de parata CLFT , rezulta ca pana in prezent nu a fost intocmita documentatia in vederea eliberarii titlului de proprietate pentru terenul agricol cu suprafata de3,44 ha ,situat pe raza comunei T, teren ce provine de la autorul BVC
Potrivit actelor de stare civila depuse la dosar ,reclamantul este mostenitorul defunctei DM ,aceasta din urma fiind unul dintre beneficiarii reconstituirii dreptului de proprietate pentru terenurile ce provin de la autorul BVC.
           Asadar, reclamantul fiind mostenitorul unuia dintre  beneficiarii reconstituirii dreptului de proprietate pentru terenul  validat,  este indreptatit sa solicite intocmirea documentatiei in vederea obtinerii titlului de proprietate, actul final obtinut in cadrul procedurii de reconstituire de persoanele beneficiare legilor fondului funciar.
Astfel, conform art. 5 lit f) si h) din Regulamentul de aplicare a legilor fondului funciar, comisiile locale au obligatia de a intocmi situatiile definitive privind persoanele indreptatite sa li se atribuie teren si obligatia de a proceda la punerea in posesie a acestor persoane pe suprafetele de teren la care sunt indreptatite,  pe baza documentatiilor inaintate de comisiile locale, care cuprind anexele validate, planurile parcelare, procesele-verbale de punere in posesie si schitele terenurilor, comisia judeteana emite titluri de proprietate.
Atat timp cat  mostenitorii autorului BVC  nu au obtinut titlu de proprietate pentru intreaga suprafata de teren validata, nefiind atinsa finalitatea reconstituirii dispusa prin hotararea de validare, este justificata partial  solicitarea  reclamantului  in acest sens,   urmand sa fie admisa in parte aceasta cerere si sa fie obligata CLFT   si  presedintele acesteia  sa intocmeasca si sa  inainteze comisiei judetene documentatia in vederea eliberarii titlului de proprietate  pentru terenul agricol de 3,44 ha ,teren validat prin HCJ 39/08.11.1991, pentru autor B GH V C  .
Va fi respinsa cererea privind obligarea paratilor sa intocmeasca si sa inainteze documentatia pentru terenul cu vegetatie forestiera, aceasta obligatie fiind indeplinita anterior formularii cererii de chemare in judecata.
Instanta va respinge capatul de cerere in obligarea paratelor la eliberarea titlului de proprietate pentru terenurile mentionate, avand in vedere faptul ca art.36 din HG 890/2005, titlul de proprietate se elibereaza pe baza documentatiei inaintate de organul local, care cuprinde anexele validate, planurile parcelare, procesele verbal de punere in posesie si schitele terenurilor. Este cert ca obligatia organului judetean de eliberare a titlului ia nastere numai dupa indeplinirea de catre organul local a obligatiei de intocmire si inaintare a documentatiei premergatoare, astfel incat, la acest moment, nu se poate retine un refuz al organului judetean de a-si indeplini obligatiile prevazute de lege,cat timp comisia locala nu a intocmit documentatia pentru suprafata de 3,44 ha teren agricol.
        Va fi respinsa cererea privind obligarea paratei CLFG sa elibereze titlul de proprietate pentru terenul cu vegetatie forestiera, aceasta obligatie fiind indeplinita anterior formularii cererii de chemare in judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE   Admite in parte actiunea  precizata,formulata de reclamantul DIC domiciliat in comuna Turburea, judetul Gorj, in contradictoriu cu paratii CLFT cu sediul in comuna T, judetul Gorj ,Primarul comunei T in calitate de presedinte al CLFT judetul Gorj si  Comisia Judeteana de Fond Funciar Gorj, cu sediul in Tg-Jiu, judetul Gorj,avand ca obiect fond funciar ,obligatia de a face.
         Obliga CLVT   si  presedintele acesteia  sa intocmeasca si sa  inainteze comisiei judetene documentatia in vederea eliberarii titlului de proprietate  pentru terenul agricol de 3,44 ha ,teren validat prin HCJ 39/08.11.1991, pentru autor BGH V C  .
            Respinge celelalte cereri ale actiunii .
           Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
           Pronuntata in sedinta publica azi *****.

PRESEDINTE

 NMP

Grefier
AP
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010