InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

partaj succesoral

(Sentinta civila nr. 4095 din data de 19.12.2012 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Partaj | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti

TITLU : partaj  succesoral
DOMENIU  ASOCIAT : civil -partaj  succesoral

Dosar nr.   Cod operator 3924
               R O M A N I A
 

JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI
 Sentinta Civila nr.4095
      Sedinta publica de la 19 Decembrie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE M.R.
Grefier F.D.

 

Pe rol fiind judecarea cauzei civile privind pe reclamanta B L si pe paratii B. M., B. G. si B.A. M., , avand ca obiect partaj succesoral.
La apelul nominal  facut in sedinta publica  au raspuns  reclamanta, prin  avocat, parata B. M. in nume personal si ca procurator pentru paratii B.G. si B.A.M..
          Procedura  de citare  legal indeplinita.
          S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta care invedereaza instantei ca procuratorul reclamantei, numitul F. S., a depus, azi - 19.12.2012- cererea de revizuire IAP si obiectiuni la expertiza topografica si agricola.
Instanta pune in discutie admisibilitatea cererii de revizuire a Incheierii de admitere in principiu a cererii de partaj succesoral, formulata de reclamanta prin procurator:
Avocatul reclamantei solicita admiterea cererii.
Parata B.M. solicita respingerea cererii.
Instanta respinge cererea de revizuire a IAP ca inadmisibila, avand in vedere art. 6738 C.pr.civ., dupa care pune in discutie obiectiunile la expertizele topografica si agricola.
Avocat N. M., pentru reclamanta, solicita admiterea tuturor obiectiunilor, iar parata B. M. solicita respingerea acestora.
Instanta constata ca reclamanta a formulat obiectiuni la mai multe termene, primele fiind respinse ca neintemeiate, cele ulterioare fiind respinse ca tardive, iar reclamanta este decazuta din dreptul de a reitera aceleasi obiectiuni sau de a formula noi obiectiuni, situatie in care respinge cererile formulate de procuratorul reclamantei.
Avocatul reclamantei si parata B. M., in nume propriu si ca procurator al paratilor  B. G. si B. A.M., precizeaza ca nu mai au alte cereri de formulat si nici probe de administrat, situatie in care instanta constata cauza in stare de judecata si acorda cuvantul pe fond.
Reclamanta, prin avocat, solicita admiterea cererii principale si , in parte, a cererii reconventionale, atribuirea bunurilor conform variantei a II a din raportul de expertiza realizat de expert Maruta Sevastita, conform vointei mandatarului reclamantei cu care a precizat ca a luat legatura telefonic, compensarea partiala a cheltuielilor de judecata si obligarea paratilor la plata diferentei acestor cheltuieli.
Parata B. M., in nume propriu si ca procurator al paratilor  B.G si B. A.M., solicita admiterea in parte a ambelor cereri si atribuirea bunurilor conform variantei I din acelasi raport de expertiza, precizand ca reclamanta nu o sa-i achite sulta mai mare din varianta a II a, cu compensarea in intregime a cheltuielilor de judecata, avand in vedere cotele partilor din averea succesorala. I N S T A N T A Asupra prezentei cauze civile, constata urmatoarele :
Prin actiunea  inregistrata la 23.02.2009, reclamanta B. L. a chemat  in judecata pe paratii B.M, B. G. si B. A.,   solicitand  ca,  prin sentinta ce se  va pronunta,  sa se dispuna   partajul averii succesoral privind  bunurile ramase la decesul  defunctilor M.  M., B. C.   si B.  F., urmand   sa se stabileasca  masa de impartit, cotele  ce li se cuvin in calitate de  coindivizari si lichidarea starii  de indiviziune  prin atribuirea  bunurilor  ce li se cuvin.         
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca, in fapt :
 1) defunctul M. M. a  decedat la data de  3 septembrie  1969, cu ultimul  domiciliu  in Floresteni - Tg-Carbunesti.
 Mostenitori  cu vocatie la succesiunea acestuia  au ramas  M. M.si B. F., in calitate de sotie  supravietuitoare, respectiv fiica,  cuvenindu-li-se cota de 1, respectiv   3 din masa bunurilor  de impartit.
La decesul defunctului M. M. au ramas  urmatoarele bunuri:
- cota  de  1 dintr-o casa de locuit  situata  in vatra satului Floresteni - Tg - Carbunesti, construita  din lemn, acoperita  cu tigla, compusa  in intregime   din 3 camere   si sala deschisa si un gard la strada din lemn si porti  din lemn;
- un teren in suprafata  totala de  1366,70 mp, compus din suprafata  de 449,80 mp curti - constructii si in continuare 916,90 mp arabil, teren situat  in vatra satului Floresteni, cu vecinii;  N- M. M  E, S- P A, E- OS. Tg-Carbunesti, V- DC 59 Floresteni, pe terenul curti  - constructii fiind amplasata casa de mai sus;
- un teren  in suprafata  totala de  1881, 60 mp, situat  in vatra satului  Floresteni, in punctul Floresteni, compus   din suprafata  de 1236 arabil,488,80 vie si 156,80 fanete, cu vecinii E si N - M  I, V-  O.S. Tg.Carbunesti, S- M I.
Pentru  ca M. M. l-a  instituit  legatar universal al averii sale pe sotul sau B. I., iar acesta la randul  sau   a instituit-o  pe  ea  legatara  universala , urmeaza ca partea  din mostenire ce i se cuvenea acesteia,  in calitate de sotie supravietuitoare, sa fie  culeasa doar de ea, iar cota   ce se cuvenea  numitei B. F. sa fie culeasa de ea,  pe de o parte,   si  parati, pe de alta parte,  in cote egale.
         2) Defunctul  B. C. a decedat la data  de 15 august  1989, cu ultimul  domiciliu  in Floresteni - Tg. Carbunesti. Mostenitori  cu vocatie  la succesiunea  acestuia  au ramas  B. F. si B.I, in calitate de  sotie supravietuitoare, respectiv fiu, fiecaruia revenindu-i   cota de 1, respectiv  3 din masa  bunurilor de impartit. Autorul  paratilor, def. B. A., a  renuntat ,  cu declaratie expresa,  la succesiunea  tatalui lor.
          La decesul  defunctului  B. C. au ramas   urmatoarele bunuri  situate   pe raza satului  Floresteni - oras Tg. Carbunesti.
- un teren in suprafata totala de 7246 mp, situat pe raza satului Floresteni, din care  1725 mp arabil, 2175 mp vie, 385 mp pasune si 2961 mp arabil cu vecinii E-Drum Purcaricioaia, V- Valea Putinii, S- Cioplea Ilie, N- Florescu Elena;
- un teren in suprafata  de  1470 mp, fanete, cu vecinii  E- Valea Mare, V- Valea Copacesitei, S- C   I,  N - Tantu  Lapadoi;
- un teren  in suprafata  de 4495 mp, fanete , cu vecinii E- Valea  Pucaricioaia, V- Valea  Putinii, S -  S  E, N- M  E;
- o casa de  locuit construita din lemn, acoperita cu tigla, compusa din 3 camere si sala deschisa;
- un  sopru din lemn, acoperit cu tigla, compus  din 3 incaperi(2  pivnite si o incapere mai mare  ca grajd pt. animale), constructii situate  pe terenul  curti - constructii aratat mai jos;
- un  teren in suprafata totala de  4750 mp, situat in vatra satului  Floresteni, din care   850 mp curti - constructii, 2496 mp arabil si 1404 mp livezi, terenuri unul  in continuarea  celuilalt, cu vecini E-  drum  Floresteni, V- Drum Purcaricioaia, S-  C  I si I  A. N - R D si C V.
A mentionat reclamanta ca ea  si sotul sau B. I. au facut  o serie de lucrari de amenajare  si renovare la casa descrisa mai sus, precum  si o plantatie de vie  pe pat  de  teava  astfel ca  lotul sau urmeaza  sa fie  majorat  cu contravaloarea acestora.
Astfel, terenul  cu suprafata totala  de  4750 mp, are  o latime  d e 26 m, front la strada si porneste din  drumul satului  pana in drumul  Purcaricioia. La drum se  afla terenul  curti constructii cu suprafata de 850 mp, apoi terenul arabil in suprafata de  2496 mp, apoi terenul  livezi in suprafata de  1404 mp. Pe terenul curti constructii  si arabil, pe o fasie de  12 m si lungimea de 120 m, pe latura dinspre  nord, reclamanta  si sotul sau  au infiintat o plantatie  de vie pe pat din teava, iar lucrarile  pe care le-au facut  la casa  sunt urmatoarele:  tencuire  interior si exterior  toata casa, initial  tencuielile fiind din pamant,  zugravit interior - exterior  toata casa si revizuit   instalatia de curent  electric.
3) Defuncta   B. F. a decedat la data  de  6 ianuarie  1993, cu ultimul  domiciliu in Floresteni - Tg- Carbunesti. Mostenitori cu vocatie  la succesiunea   acesteia au ramas B. I.  si B. A. in calitate de  fii, fiecaruia  revenindu-i  cota de 1  din masa  bunurilor de impartit.
La decesul autoarei  a  ramas  cota  de  1 din  constructiile  si terenurile   mostenite  de   aceasta  de  la sotul sau  B.  C-tin, in calitate de  sotie supravietuitoare , bunuri  descrise mai sus, precum  si cota  sa  de mostenire  din partea tatalui  sau, autorul  M. M.
In drept, reclamanta si-a intemeiat   actiunea pe disp. art.728 C.civ.
In dovedirea actiunii reclamanta  a depus la dosar copie de pe urmatoarele inscrisuri: certificat de mostenitor  nr.736 din data de  26 decembrie 1990,   emis de  Notariatul  de Stat Local Tg-Carbunesti, judetul Gorj in dosarul nr.927/1990, testament autentificat  sub nr.372 din data de 03 decembrie 1996 de BNP Raceanu Ion Tg-Jiu, judetul Gorj, testament   autentificat  sub nr.3256 din data de 03 august  2000  de BNP Raceanu Ion  Tg-Jiu, judetul Gorj, acte de stare civila, o schita  a  filiatiei, adeverinta nr.19262/15.12.2009, iar  procurator   F. S. a depus   procura judiciara autentificata sub nr.586/08.03.2010, copia   cartii sale  de  identitate, copia cartii  de identitate  a reclamantei, schitele terenurilor situate in punctele Floresteni, Vatra Satului - Floresteni, Vatra Satului Cretesti, La opritura, La conac, La  Tatarasti, Vatra Satului -  Cretesti si schitele   terenurilor in suprafata   de 7480 mp, 640 mp  si a  solicitat  interogatoriul  paratilor si  proba cu martori, respectiv   C. L.M, C.P. si  S. C..
             Parata  B. M. a depus la  dosar intampinare prin care  a aratat  ca masa   succesorala  cuprinde 2 parti:
I. Casa si pamanturile def. M. M., decedat la data de 03.09.1969;
II. Casa    si pamanturile defunctului B. C.,  decedat la data de  15 august 1989.
Cu privire la aceste bunuri, parata a aratat urmatoarele:
Casa   defunctului  M. M. mostenita de   M. M. si B. F. a  fost renovata  intre anii 1991 - 1993 de  sotul sau, def.  B. A.,  nepotul si fiul   celor de mai sus.
Casa  se  compune din trei camere   si o terasa neinchisa, este construita  in cea mai mare parte  din lemn, iar sotul   sau a renovat-o  din temelie tencuind-o   interior si  exterior, a introdus   curent electric(casa fiind  neelectrificata) a tencuit terasa exterior  si interior,  a  turnat  beton pe jos.
           Langa a treia  camera a turnat  temelia pentru o viitoare  baie  si bucatarie. De asemenea   sotul sau  a  betonat curtea din fata casei, iar la strada a construit gard nou  din scandura  de  lemn.
          In anul  1993 - 6 ianuarie  a  decedat  soacra sa  B. F., fiica   defunctei   M M, iar aceasta,   din cauza   socului suferit,  s-a imbolnavit din  ce in ce mai rau, astfel incat, in anul 1996, sotul  paratei a angajat o femeie  din sat   s-o ingrijeasca dar cumnatului  sau  B  I nu  i-a convenit acest lucru si a luat-o   pe batrana  la Tg-Jiu in locuinta sa  impreuna cu   B L. Acest  lucru s-a intamplat  la sfarsitul lunii  octombrie  1996, iar batrana  a mai trait   pana   pe 16 decembrie   1996(cca  1 luna   si jumatate).
      Cu circa  10   zile   inainte de decesul ei , B I  a  trecut la intocmirea   testamentului care se afla la dosar fara ca parata si sotul ei sa cunoasca   acest lucru.
        La inmormantarea defunctei,  fiind prezenti  la fata locului  si participand   material,  au aflat de la vecini despre acest  testament , situatie in care  sotului   sau i s-a  agravat  boala si mai mult, iar la  8 luni  dupa bunica  sa  a  decedat si el.
         Dupa moartea bunicii,  B I si  B L   au pus lacat  pe casa renovata de sotul sau si pe curte.
         A mentionat parata   ca, in casa  si in curte,  au ramas foarte multe bunuri mobile cumparate  de sotul sau cum ar fi:  materiale de constructii(var, ciment, caramida   si 3  butoaie  noi nefolosite  de  cca 700 -1000 l.- dar ca aceste   bunuri nu le-a mai vazut  nici in ziua de astazi, nestiind  ce  s-a intamplat   cu ele.
          Casa  mai sus mentionata  se  afla si astazi   cu lacatul  pe ea, curtea   este neingrijita, iar  in exterior a  inceput  un proces profund   d e  degradare, acest lucru  demonstreaza  ca ea  nu mai poate fi  locuita.
          In legatura  cu a  doua   parte a masei  succesorale  adica cu casa si pamanturile   defunctului B. C, parata  a aratat ca doreste   sa arate ca, la moartea acestuia,   sotul sau,   B. A, a  renuntat   la partea  sa   de mostenire  - dupa tata - cu conditia  ca   fratele sau  B I sa aiba grija de mama lor,   B F,  pe timpul vietii  si sa renunte   la mostenirea   din partea  bunicilor lor,   aceasta urmand   sa-i ramana   numai sotului sau.         
          La prima  mostenire, parata a aratat ca, deoarece  considera   ca nu se mai poate  locui  in casa renovata  de  sotul sau, cea care urma  s-o primeasca de la bunica  sa  dupa moartea   acesteia, daca   i se cuvine  legal  ei si copiilor  sai, sa i se dea  banii pe ea de catre   B L.
         In ceea ce  priveste suprafata  de  pamant  a  bunicii sale  doreste  ca aceasta sa  i se  repartizeze   ei si copiilor   ei daca i se  cuvine legal.
         La  a doua mostenire, cea lasata  de  tatal   sotului sau, doreste  ca ea si copiii  sai sa beneficieze  de ceea ce  li se cuvine   legal.
         Bunurile mobile   ramase in casa   socrilor  sai cum ar fi : mobilier, cazan de tuica, lemne de  constructii,  sa fie impartite,   de  asemenea, conform legii.
        Intrucat    toata masa  succesorala  prezentata de  B L  in actul de partaj  de la dosar a fost exploatata   timp de 13 ani  respectiv 16 ani de  ea si de  defunctul   B I, parata a solicitat sa se calculeze, prin  expertiza,  uzufructul  de pe  terenurile  ce le vor reveni  legal si sa li se restituie  valoarea in lei   a  acestora, cererea fiind calificata ca si cerere reconventionala.
  Parata a solicitat proba cu martori, respectiv   L I, B O, M M.
          Instanta   a procedat  la audierea  martorilor  C L M  si S C, la cererea reclamantei, si la audierea martorilor propusi de parata.
                   Prin Serviciul registratura al instantei, la data de 10.11.2010, paratii  B M, B G  R si  B A  M   au depus la dosar o nota de sedinta prin care si-au completat   cererea reconventionala, in sensul  de a  fi adus   la masa  de  impartit si partajate  urmatoarele terenuri:
-  un teren compus   din  2583 mp arabil, 703,50 mp vie,262,50  mp pomi, 1070 mp  curti constructii, situat  in vatra satului Cretesti, judetul Gorj, vecin la rasarit  cu drumul  comunal (DC) 59 Cretesti, la apus  Ocolul Silvic Tg-Carbunesti, la  miaza zi  cu S  L  M  si la  miaza -noapte   cu V I;
- un teren compus din  2064  mp arabil, 1435 mp fanete, 393 mp, curti constructii, situat   in vatra satului Cretesti, jud. Gorj, vecin  la rasarit cu Ocolul  Silvic  Tg-Carbunesti(Valea Comaneasca), la apus  cu Drumul Comunal(DC) 59 Cretesti, la miaza-zi cu Calugarita   D. A si la  miaza - noapte cu V I;
- un teren compus din 3057, 60 mp fanete, situat in vatra  satului  Cretesti, jud. Gorj, pct"La Opritura", vecin la rasarit cu drumul  Cretesti - Curteana, la apus   cu Drumul Comunal(DC) 59 Cretesti, la  miaza -zi  cu M  V si la miaza - noapte   V  I;
- un teren compus  din 5304 mp fanete, situat   in vatra satului  Cretesti, jud. Gorj, pct"La Miu", vecin la  rasarit  cu Drumul  Comunal (DC) 59 Cretesti, la apus  cu Ocolul Silvic Tg.Carbunesti(Valea  Gropanu), la miaza - zi  cu P V si la miaza - noapte cu V  I;
-un teren compus   din 6180 mp, situat   in vatra satului  Cretesti, jud. Gorj, pct."La Tatarasti"vecin la rasarit  cu Ocolul Silvic Tg-Carbunesti, la apus   cu M  C si cu  C  P, la miaza -zi  cu V I si la  miaza  - noapte  cu T  E;
-un teren compus   din 640  mp fanete, situat in vatra satului Cretesti, jud. Gorj, pct"La Tatarasti", vecin  la rasarit  si la miaza-zi  cu V  I, la  apus  cu G P  si las  miaza - noapte     cu I  L;
- un teren compus   din 5500 mp fanete, situat in vatra  satului Cretesti, jud. Gorj, pct"la Conac", vecin la rasarit  cu Drumul  d e  Acces , la apus   cu Paraul  Vana Conacului, la  miaza - zi cu  M  A si la miaza - noapte  cu V  I;
-un teren in suprafata de 7480 mp fanete, situat   in vatra satului  Cretesti, jud. Gorj, pct"La Vulpi", compus   din 6000 mp fanete, vecin  la rasarit  cu Ocolul Silvic Tg-Carbunesti, la apus  cu Vana lui  Iepure, la miza -zi cu V I si la miaza - noapte  cu V  V si din 1480 mp fanete, vecin la  rasarit cu Vana  lui Iepure , la  apus B  F , la  miaza -zi cu  V  I si la  miaza-noapte  cu  M V;
- un  teren in suprafata  de  1366, 70 mp compus   din 916,90 mp arabil, 449,80 mp curti constructii, situat in vatra  satului Floresteni, jud. Gorj, vecin  la rasarit cu Ocolul  Silvic Tg-Carbunesti, la apus  cu Drumul Comunal(DC) 59 Floresteni, la miaza zi cu  P  A  si la  miaza - noapte  cu M  E;
- un  teren in suprafata  d e 1881,60 m.p. situat in vatra   satului Floresteni, jud. Gorj, pct"Floresteni", compus   din suprafata  de  1236 mp arabil, 488,80 mp vie si 156,80 mp fanete  cu vecinii la   rasarit   si la miaza - noapte cu M I, la  apus Ocolul  Silvic  Tg-Carbunesti si la miaza -zi cu M I.
Paratii au depus copii  de pe  actele de   filiatie, procuri speciale, act de aductiune, certificat de  mostenitor  nr.736  din data de 26 decembrie 1990, testament autentificat sub nr. 372  din data de   3 decembrie  1996  de  BNP Raceanu Ion Tg-Jiu, judetul Gorj, un extras cu schite, testament  autentificat  sub nr.3256 din data de 03 august  2000 de BNP Raceanu Ion Tg-Jiu, certificat  de mostenitor nr.396 din data de 23.12.2002  emis de BNP  Tg-Jiu, certificat de mostenitor  nr.197  suplimentar  la certificatul d e mostenitor  nr.396  din data de  6 septembrie 2007  de  BNP  Tg-Jiu, adeverinta nr.19262 din data de  15.12.2009 de  Primaria  orasului Tg-Carbunesti, adeverinta nr.19263 din data de 15.12.2009  emisa de Primaria orasului Tg-Carbunesti, un set de chitante.
           Prin incheierea de sedinta din data  12 ianuarie 2011 a fost desemnat expert tehnic  Draganescu Cezar, cu un onorariu in cuantum de 600 lei, fiind stabilite obiectivele: identificarea si individualizarea terenurilor  din masa partajabila cu stabilirea  dimensiunilor, suprafetelor, vecinatatilor, tarla, parcela, valori, urmand  ca lotizarea  sa se efectueze dupa emiterea  incheierii de admitere  in principiu
           Prin incheierea de sedinta din data de  23.02.2011,  pronuntata de  Judecatoria Tg-Carbunesti, judetul Gorj,  a fost suspendata judecarea cauzei conform  dispoz. art.155 indice 1  Cod procedura civila, iar la data de 23.01.2012  reclamanta  B L a depus la dosar o cerere de repunere pe rol a cauzei.
           In sedinta publica din data de 24.02.2012  a fost desemnat  expertul Avram Gheorghe pentru a efectua   expertiza de specialitate  topo, cu un onorariu  provizoriu in cuantum de 800 lei fiind stabilite obiectivele: identificarea  prin schita, dimensiuni, vecinatati, plan parcelar, suprafata, numar tarla, numar parcela a tuturor terenurilor  indicate de parti.
            Reclamanta B L  a depus la dosar copie de pe urmatoarele acte:
A. B  N. C - Registrul  constructiilor; Gorj/Tg-Carbunesti/sat  Floresti(Floresteni)  nr.70 = parcela  226, plan 5;
- Cadastrul funciar; Gorj/Tg.Carbunesti/sat Floresti(Floresteni) = pozitia  278, pag. 180; cod   posesor 765:
- Certificat de  mostenitor  nr.156/396/2002 din 27.09.2011;
- certificat  d e atestare  constructii nr.13186/27.09.2011;
- Deschiderea   procedurii succesorale 13142/27.09.2011;
- Certificat  de atestare fiscala nr.13134/27.09.2011;
- schite topo nefinalizate(inainte de  anul  2000) intocmite de Cernaeanu  Nicolae.
   B. M.  M. M:
        -  registrul constructiilor; Gorj/Tg.Carbunesti/sat Floresti(Floresteni) nr.138 = parcela  179, plan 5;
       -Cadastrul  funciar; Gorj/Tg.Carbunesti/sat  Floresti(Floresteni)= pozitia  361; cod posesor 849;
        - Registrul agricol  vol.02; Gorj/Tg.Carbunesti/sat Floresti(Floresteni)= pozitia  137; rol  unic  1047.
         - descrierea   terenurilor - fila  din dosar
         - Schite  topo terenuri - ing. Dodoaca 2003, semnat   si avizat  Primar(11 planse);
        - Proces  verbal   terenuri  date  in grija  2000 - 2009;
        - certificat  de atestare  constructii nr.13187/27.09.2011;
        - deschiderea  procedurii  succesorale  nr.13143/27.09.2011;
        - certificat  d e atestare fiscala  nr.13233/27.09.2011
La data de  15.05.2012 a fost depus la dosar  raportul de expertiza tehnica judiciara intocmit  de   expertii tehnici   judiciari ing. Avram Gheorghe  si ing. Cezar Draganescu.
Reclamanta a formulat obiectiuni, invocand lipsa dovezii convocarii partilor, ceea ce echivaleaza, conform sustinerii sale, cu neefectuarea expertizei, precum si neluarea in seama a recuzarii expertului Draganescu Cezar, pentru incompatibilitate .
La termenul din 01.06.2012, avand  in vedere   ca  reclamanta  B.L      si  mandatarul acesteia  au  participat  direct  la  efectuarea  expertizei  tehnice   de  specialitate, sustinerea   in sensul  ca  nu a   avut  loc  expertiza   din nota  de  sedinta  depusa  de  catre   reclamanta  a fost  apreciata  de  instanta  ca  fiind  facuta  cu  rea  credinta, la  fel  si   cererea   de  a  i  se  inainta la  Galati   concluziile  expertizei, in  conditiile   in care reclamanta are  atat  mandatar cat  si  avocat.
La acelasi termen, parata B. M, in nume propriu si ca mandatar al paratilor B G si B A M, a declarat ca nu are obiectiuni la raportul de expertiza, avand ca obiect identificarea si evaluarea terenurilor indicate in litigiu de catre parti.
           Prin Serviciul  registratura, la data de  8  iunie 2012,  a fost  depusa de catre   mandatarul  reclamantei o nota  de  sedinta, insotita  de urmatoarele inscrisuri: procura judiciara autentificata  sub nr.586 din data de  8 martie 2010  de  BNP Cristian - Radu  Craciun  -Galati, judetul Galati, procura autentificata sub nr.1144 din data de 12 aprilie 2012 de BNP Asociati"Craciun" Galati, judetul Galati, procura speciala autentificata sub nr.662 din data d e 18 aprilie 2012 de BNP Asociati"Raceanu" Tg-Jiu, judetul Gorj, incheierea  d e sedinta din data  de  23.02.2011 de  Judecatoria Tg-Carbunesti, judetul Gorj in dosarul nr.802/317/2009, o cerere formulata d e reclamanta   B L,  nota de  sedinta  din data de  10.11.2010  formulata de paratii  B. M, B  G R si B  A M, act  de  aductiune  din data de  15.03.1927, proces verbal nr.2565, certificat  nr.1922 din 7 aprilie 1923  emis de  Arhivele Statului  Gorj, testament autentificat  sub nr.372 din data de 3.12.1996 de BNP  Radeanu  Ion - Tg-Jiu, judetul Gorj, incheierea   nr.2  data   la data de 20.04.2012  de  BNP Asociati "Raceanu" Tg-Jiu, judetul Gorj, certificat, testament autentificat  sub nr.3256 din data de 3 august 2000 de   BNP  Raceanu Ion - Tg-Jiu, judetul Gorj, certificat  de mostenitor nr.736  din data de 26 decembrie 1990 de  Notariatul  de Stat Local  Tg-Carbunesti in dosarul nr.927/1990, certificat de  mostenitor  nr.156  suplimentar  la certificatul  d e mostenitor nr.396/2002 din data de  27 septembrie  2011 de BNP Tg-Jiu, judetul Gorj, testament   autentificat  sub nr.3256 din data de  3 august 2000  de  BNP  Tg-Jiu, judetul Gorj, copie de pe intampinarea    formulata d e numita  B M  in dosarul nr.802/317/2009, patru declaratii de martor, planse foto, extract dupa actele   de stare civila, o cerere  a lui M  M, proces verbal din data de 2 septembrie 1955, inventar al bunurilor  mobile si imobile ramase  de pe urma   defunctei  B E , chitanta din data de  20 iunie 1951, doua acte de vanzare, act de vanzare  din data de  07 aprilie  1915, act de vanzare   din  data  de 10.09.1920, act de  vanzare  din data de 04.03.1899, act de aductiune , testament din data  de  18 august  1941, planuri cadastrale a terenurilor din litigiu, obiectiuni la raportul  de expertiza tehnica  intocmit de expertii  Avram Gheorghe si Draganescu  Cezar, o nota  cu concluzii  cu privire la incheierea  de  admitere in principiu, copie de pe; partaj voluntar   din data de  18 august 1941, act de aductiune  din data de  15.03.1927, act de vanzare din data de 10 septembrie 1920.
          Parata  B  M  a depus la dosarul  cauzei  adresa nr. 9314/11.06.2012, emisa de Primaria orasului Tg-Carbunesti, nota de sedinta, adeverinta  nr.9007  din data de  01.06.2012 emisa de  Primaria orasului Tg-Carbunesti, testament autentificat sub nr.372 din data de  3 decembrie  1996 de  BNP  Raceanu Ion Tg-Jiu, judetul Gorj, certificat de deces a lui M  M.
La termenul din 22.06.2012, reclamanta, prin avocat, a invocat doua cauze de nulitate absoluta a raportului de expertiza, respectiv :
- lipsa   convocarii  reclamantei prin  scrisoare  recomandata   cu  confirmare  de  primire  referitor  la data  la  care a   avut  loc  efectuarea   masuratorilor;
- lipsa  stampilei  expertilor   de  pe  raportul  de  expertiza  tehnica, ceea   ce  conduce  la  concluzia    ca  cei  doi experti  nu  sunt  autorizati   pentru  a  indeplini   atributiile  de  experti topograf si, respectiv,  agricol.
Prin Incheierea de la acel termen, instanta a respins cererea de constatare nulitate absoluta a raportului de expertiza, motivat de  faptul  ca prezenta  reclamantei, insotita  si de mandatarul  sau,  la  data  si  locul efectuarii  expertizei, fapt rezultat  din raport, chiar acestia  indicand  terenurile   ce  au  fost  identificate   de expert,  acopera  orice  viciu  de  convocare   a  reclamantei  prin scrisoare recomandata   cu  confirmare  de  primire,  tocmai aceasta prezenta   dovedind    ca  expertii   au  procedat  la  o  convocare, fie ea  si telefonica, precum si motivat de faptul ca   ambii   experti, unul  topograf  si unul agricol,   au  calitatea   de  experti  inscrisi in listele  intocmite de biroul local  de expertize  tehnice, contabile  si  judiciare  din cadrul  Tribunalului  Gorj  si  inaintate instantelor .

Pe parcursul litigiului, partile au solicitat termen pentru incheierea unei tranzactii, aceasta nefiind posibila din cauza intereselor contrarii ale acestora si care nu s-au putut concilia.
Prin concluziile scrise depuse la data de 27.06.2012, prin serviciul registratura, in vederea pronuntarii IAP, paratii au invocat exceptia nulitatii absolute a testamentului incheiat de def. M. M nepotului sau B I, sotul reclamantei B L, invocand mai multe motive de nulitate, inclusiv faptul ca, prin testament, s-a incalcat rezerva succesorala, in fapt, dorind o reductiune a actului.
Instanta a retinut ca aceasta exceptie nu poate fi luata in consideratie in aceasta faza procesuala, ea nefiind pusa in discutia partilor, paratii fiind decazuti din dreptul de a solicita reductiunea testamentului, cerere care ar fi trebuit fi facuta in acelasi termen ca si intampinarea - cerere reconventionala.
Examinand cererile partilor in raport cu probele administrate si cu dispozitiile legale in materie, instanta a apreciat ca, in principiu, acestea sunt intemeiate in parte, motivat de urmatoarele considerente:
In cauza, s-a solicitat atat de reclamanta cat si de parati dezbaterea a trei mosteniri succesive, cea a def. M M, bunicul matern al sotilor reclamantei si paratei B M, ce a def. B C, tatal sotilor  reclamantei B L si paratei B M, def.tii B I si B A, precum si cea a def. B F, mama acelorasi defuncti, soacra, deci, a reclamantei si paratei mentionate, bunica paterna a paratilor B G si B A M.
Din probele administrate, rezulta ca def. M M a decedat la 03.09.1969, cu ultimul domiciliu in oras Tg. Carbunesti, sat Floresteni, judetul Gorj, iar in patrimoniul sau au existat bunuri imobile, terenuri in satul Floresteni, zona necooperativizata, precum si o cota de 1 dintr-o casa de locuit situata in orasul Tg. Carbunesti, sat Floresteni 138, judetul Gorj, construita din lemn, acoperita cu tigla, compusa din 3 camere si sala deschisa, in suprafata de 66 mp, cu gard la strada din lemn, pe stalpi din lemn si porti din lemn ( redata in anexa 6 la  rap. de expertiza); restul cotei de 1/2 apartine sotiei supravietuitoare M M;
 Terenurile din masa succesorala a defunctului sunt:
teren curti constructii in suprafata de 0,0422 ha, situat in sat Floresteni nr. 138, T 6, P 179, cu vecinii : N - S - I A, E - rest proprietate, V - Dc 59 Floresteni (anexa 6 la rap. de expertiza);
teren arabil intravilan in suprafata de 0,0591 ha, situat in Floresteni nr. 138, T 27, P 3944, invecinat la N, E si S - I A, V - rest proprietate (anexa 6 la rap. de expertiza);
  teren fanete extravilan in suprafata de 0,0131 ha, situat in punctul "Floresteni", T 17, P 2176/1, invecinat la N si S cu M I, E si V rest proprietate (anexa 7 la rap. de expertiza);
teren arabil extravilan in suprafata de 0,1091 ha, situat in punctul "Floresteni, T 17, P 2176/2, invecinat la N si S cu M I, E si V rest proprietate (anexa 7 la rap. de expertiza);
teren vie extravilan in suprafata de 0,0500 ha, situat in punctul "Floresteni", T 17, P 2171, invecinat la N si S cu M I, E rest proprietate, V O.S Pesteana (anexa 7 la rap. de expertiza);
Mostenitorii defunctului si cotele ce li se cuvin sunt fiica acestuia, B F, cu cota de 3, si sotia supravietuitoare, M M, ci cota de 1.

Cu privire la cea de-a doua mostenire, cea a def. B C, din probele administrate, rezulta ca acesta a decedat la data de 15.08.1989, avand ultimul domiciliu in oras Tg. Carbunesti, sat Floresteni, judetul Gorj, iar in patrimoniul sau au existat bunuri imobile, terenuri in acelasi sat precum si o casa de locuit construita din lemn, acoperita cu tigla, compusa din trei camere si sala deschisa, in suprafata de 79 mp, si un sopru din lemn, in suprafata de 52 mp ; ambele constructii amplasate pe terenul CC de 0,0342 ha ( anexa 2 la raportul de expertiza);
Terenurile din masa succesorala a defunctului sunt:
Teren curti constructii in suprafata de 0,0342 ha, situat in satul Floresti nr. 70, T 8, P 226/1, invecinat la N - I A, E - Dc Floresteni, S si V rest proprietate;
Teren arabil intravilan in suprafata de 0,0522 ha, situat in satul Floresteni nr. 70, T 8, P 226/2, invecinat la N, S si V rest proprietate si E Dc Floresteni;
Teren vie intravilan in suprafata de 0,0548 ha, situat in satul Floresteni nr. 70, T 8, P 226/3, invecinat la N si V cu rest proprietate, E - Dc Floresteni, S - C Vl;
Teren arabil intravilan - cu pomi fructiferi- in suprafata de 0,0231 ha, situat in satul Floresteni nr. 70, T 8, P 226/4, invecinat la N  I A, E, S si V rest proprietate;
Teren arabil extravilan in suprafata de 0,0137 ha, situat in satul Floresteni nr. 70, T 21, P 3237/1, invecinat la N - I  A, E, S si V rest proprietate;
Teren extravilan vie in suprafata de 0,0203 ha, situat in satul Floresteni nr. 70. T 21, P 3237/2, invecinat la N, E si V rest proprietate, S - C V;
Teren arabil extravilan in suprafata de 0,3278 ha, situat in satul Floresteni nr. 70. T 21, P 3240, invecinat la N, E si S rest proprietate, V - de 3204;
Teren pasune extravilan in suprafata de 0,0432 ha, situat in satul Floresteni nr. 70. T 21, P 3238, invecinat la N - C I, E I  A si rest proprietate, S si V rest proprietate;
Teren cu pomi fructiferi extravilan in suprafata de 0,0261 ha, situat in satul Floresteni nr. 70. T 21, P 3232/1, invecinat la N-I  A, E - C   I si rest proprietate, S - rest proprietate si V De 3204;
Teren agricol in suprafata totala de 0,4414 ha, individualizat sub forma de curea in anexa 3 la raportul de expertiza dupa cum urmeaza :
Teren arabil extravilan in suprafata de 0,2752 ha, situat in punctul "La Purcaricioaia", T 20. P 3017, invecinat la N - M  E, E - OS Pesteana, S - S  E, V - De 3092/1;
Teren arabil extravilan in suprafata de 0,1662 ha, situat in punctul "La Purcaricioaia", T 20, P 3011, invecinat la N - M  E, E - De 3092/1, S - S  E, V - OS Pesteana;
Teren  extravilan in suprafata totala de 0,7159 ha, individualizat sub forma de curea in anexa 4 la raportul de expertiza dupa cum urmeaza :
Teren arabil extravilan in suprafata de 0,1740 ha, situat in punctul "Putina", T 20, P 3145/1, invecinat la N - V D, E - De 3204, S - S C, V rest proprietate;
Teren  extravilan - alte terenuri neagricole- in suprafata de 0,2083 ha, situat in punctul "Putina", T 20, P 3145/2, invecinat la N - V D, E - rest proprietate, S - S C, V - valea Putina;
Teren arabil extravilan in suprafata de 0,3336 ha, situat in punctul "Putina", T 19, P 2653, invecinat la N - N A, E - valea Putina, S - C  I, V - De 2216;
Teren arabil extravilan in suprafata de 0,1530 ha, situat in punctul "La Cojocaru", T 25, P 3502, invecinat la N - m T D, E - De 3547, S - C  D, V - De 3480;
Teren arabil extravilan in suprafata de 0,1529 ha, situat in punctul "Livejoara", T 20, P 3155, invecinat la N - I  A, E - de 3204, S - F  E, V - Valea Putina;
Mostenitorii def. B C si cotele ce se cuvin acestora sunt: B F, in calitate de sotie supravietuitoare, cu cota de 1/4 din masa succesorala; B I, in calitate de fiu, ( decedat la 22.11.2002) cu cota de 3/4 din masa succesorala, cota ce urmeaza a fi culeasa de reclamanta B L in calitate de mostenitoare testamentara ;
S-a constatat ca B A, fiu al defunctului, este strain de succesiune, ca urmare a  renuntarii prin declaratia inregistrata la nr. 7350/1990 la Not. Jud. Gorj.

Cu privire la cea de-a treia mostenire, cea a def. B F, se constata ca aceasta a decedat la data de 06.01.1993, cu ultimul domiciliu in oras Tg. Carbunesti, sat Floresteni, judetul Gorj, iar in masa succesorala a acesteia se includ contele din bunurile imobile dobandite prin mostenire, respectiv cota de 3 din bunurile incluse in masa succesorala  a tatalui acesteia, def. M M, si cota de 1 din bunurile incluse in masa succesorala a sotului acesteia, def. B C.
Mostenitorii defunctei si cotele ce li se cuvin sunt fiii acesteia, B I si B A, cu cate 1 fiecare.
Fata de cele astfel constate, in temeiul art. 651 si urm. C.civ. si art. 6735 C.pr.civ. si 6736 C.pr.civ., la data de 06.07.2012 s-a pronuntat  Incheierea de admitere in principiu, prin care :
A fost  admisa in parte si in principiu cererea principala formulata de reclamanta B L in contradictoriu cu  paratii B M, B G si B A M;
S-a admis in parte si in principiu cererea reconventionala.
S-a constatat  deschisa succesiunea def. M  M la data de 03.09.1969, cu ultimul domiciliu in oras Tg. Carbunesti, sat Floresteni, judetul Gorj;
S-a constatat ca  masa succesorala a defunctului se compune din urmatoarele bunuri imobile:
Cota de 1 dintr-o casa de locuit situata in orasul Tg. Carbunesti, sat Floresteni 138, judetul Gorj, construita din lemn, acoperita cu tigla, compusa din 3 camere si sala deschisa, in suprafata de 66 mp, cu gard la strada din lemn, pe stalpi din lemn si porti din lemn ( redata in anexa 6 la  rap. de expertiza); restul cotei de 1 apartine sotiei supravietuitoare M M;
teren curti constructii in suprafata de 0,0422 ha, situat in sat Floresteni nr. 138, T 6, P 179, cu vecinii : N - S - I  A, E - rest proprietate, V - Dc 59 Floresteni (anexa 6 la rap. de expertiza);
teren arabil intravilan in suprafata de 0,0591 ha, situat in Floresteni nr. 138, T 27, P 3944, invecinat la N, E si S - I  A, V - rest proprietate (anexa 6 la rap. de expertiza);
 teren fanete extravilan in suprafata de 0,0131 ha, situat in punctul "Floresteni", T 17, P 2176/1, invecinat la N si S cu M I, E si V rest proprietate (anexa 7 la rap. de expertiza);
teren arabil extravilan in suprafata de 0,1091 ha, situat in punctul "Floresteni, T 17, P 2176/2, invecinat la N si S cu M I, E si V rest proprietate (anexa 7 la rap. de expertiza);
teren vie extravilan in suprafata de 0,0500 ha, situat in punctul "Floresteni", T 17, P 2171, invecinat la N si S cu M I, E rest proprietate, V O.S Pesteana (anexa 7 la rap. de expertiza);
S-a constatat  ca mostenitorii defunctului si cotele acestora sunt :
M M, sotie supravietuitoare, cu cota de 1 (cota este transmisa testamentar lui B I si in continuare, tot testamentar, reclamantei B L);
Buzuru Floarea, fiica, cu cota de 3;

S-a constatat deschisa succesiunea defunctului B C la data de 15.08.1989, cu ultimul domiciliu in oras Tg. Carbunesti, sat Floresteni, judetul Gorj;
S-a constatat ca  masa succesorala a defunctului se compune din urmatoarele bunuri imobile:
Casa de locuit construita din lemn, acoperita cu tigla, compusa din trei camere si sala deschisa, in suprafata de 79 mp, situata in sat Floresteni nr. 70, oras Tg. Carbunesti , judetul Gorj;
Un sopru din lemn, in suprafata de 52 mp ; ambele constructii amplasate pe terenul CC de 0,0342 ha ( anexa 2 la raportul de expertiza);
Teren agricol in suprafata totala de 0,5954 ha, individualizat sub forma de curea in anexa 2 la raportul de expertiza dupa cum urmeaza :
Teren curti constructii in suprafata de 0,0342 ha, situat in satul Floresti nr. 70, T 8, P 226/1, invecinat la N - I A, E - Dc Floresteni, S si V rest proprietate;
Teren arabil intravilan in suprafata de 0,0522 ha, situat in satul Floresteni nr. 70, T 8, P 226/2, invecinat la N, S si V rest proprietate si E Dc Floresteni;
Teren vie intravilan in suprafata de 0,0548 ha, situat in satul Floresteni nr. 70, T 8, P 226/3, invecinat la N si V cu rest proprietate, E - Dc Floresteni, S - C V;
Teren arabil intravilan - cu pomi fructiferi- in suprafata de 0,0231 ha, situat in satul Floresteni nr. 70, T 8, P 226/4, invecinat la N I  A, E, S si V rest proprietate;
Teren arabil extravilan in suprafata de 0,0137 ha, situat in satul Floresteni nr. 70, T 21, P 3237/1, invecinat la N - I A, E, S si V rest proprietate;
Teren extravilan vie in suprafata de 0,0203 ha, situat in satul Floresteni nr. 70. T 21, P 3237/2, invecinat la N, E si V rest proprietate, S - C V;
Teren arabil extravilan in suprafata de 0,3278 ha, situat in satul Floresteni nr. 70. T 21, P 3240, invecinat la N, E si S rest proprietate, V - de 3204;
Teren pasune extravilan in suprafata de 0,0432 ha, situat in satul Floresteni nr. 70. T 21, P 3238, invecinat la N - C I, E- I A si rest proprietate, S si V rest proprietate;
Teren cu pomi fructiferi extravilan in suprafata de 0,0261 ha, situat in satul Floresteni nr. 70. T 21, P 3232/1, invecinat la N-I  A, E - C  I  si rest proprietate, S - rest proprietate si V De 3204;

Teren agricol in suprafata totala de 0,4414 ha, individualizat sub forma de curea in anexa 3 la raportul de expertiza dupa cum urmeaza :
Teren arabil extravilan in suprafata de 0,2752 ha, situat in punctul "La Purcaricioaia", T 20. P 3017, invecinat la N - M   E, E - OS Pesteana, S - S  E, V - De 3092/1;
Teren arabil extravilan in suprafata de 0,1662 ha, situat in punctul "La Purcaricioaia", T 20, P 3011, invecinat la N - M E, E - De 3092/1, S - S E, V - OS Pesteana;

Teren  extravilan in suprafata totala de 0,7159 ha, individualizat sub forma de curea in anexa 4 la raportul de expertiza dupa cum urmeaza :
Teren arabil extravilan in suprafata de 0,1740 ha, situat in punctul "Putina", T 20, P 3145/1, invecinat la N - V D, E - De 3204, S - S  C, V rest proprietate;
Teren  extravilan - alte terenuri neagricole- in suprafata de 0,2083 ha, situat in punctul "Putina", T 20, P 3145/2, invecinat la N - V D, E - rest proprietate, S - S C, V - valea Putina;
Teren arabil extravilan in suprafata de 0,3336 ha, situat in punctul "Putina", T 19, P 2653, invecinat la N - N A, E - valea Putina, S - C I, V - De 2216;

Teren arabil extravilan in suprafata de 0,1530 ha, situat in punctul "La Cojocaru", T 25, P 3502, invecinat la N - m T D, E - De 3547, S - C D, V - De 3480;

Teren arabil extravilan in suprafata de 0,1529 ha, situat in punctul "Livejoara", T 20, P 3155, invecinat la N - I A, E - de 3204, S - F  E, V - Valea Putina;
S-a constatat ca mostenitorii defunctului si cotele ce se cuvin acestora sunt:
B F, in calitate de sotie supravietuitoare, cu cota de 1 din masa succesorala;
B I, in calitate de fiu, ( decedat la 22.11.2002) cu cota de 3 din masa succesorala, cota ce urmeaza a fi culeasa de reclamanta B L in calitate de mostenitoare testamentara ;
S-a constatat ca B A, fiu al defunctului, este strain de succesiune, ca urmare a  renuntarii prin declaratia inregistrata la nr. 7350/1990 la Not. Jud. Gorj.

S-a constatat deschisa succesiunea defunctei B F la data de 06.01.1993, cu ultimul domiciliu in oras Tg. Carbunesti, sat Floresteni, judetul Gorj ;
S-a constatat ca masa succesorala a defunctei se compune din urmatoarele cote din bunurile  imobile inscrise in masa succesorala a defunctilor M M  si B C
Cota de 3 din masa succesorala a defunctului M  M, cota in care se include  cota de 3/8 ( 3 x 1) din casa de locuit situata in orasul Tg. Carbunesti, sat Floresteni nr. 138, judetul Gorj, si 3 din terenurile individualizate in anexele 6 si 7 la raportul de expertiza, ( in calitate de fiica a defunctului); Cota de 5/8 din casa si cota de 1 din terenuri apartin sotiei supravietuitoare M M, decedata in prezent, cote cuvenite mostenitorului testamentar B I si care urmeaza a fi culese de reclamanta, ca mostenitoare testamentara a sotului B I;
Cota de 1 din masa succesorala a defunctului B C, in calitate de sotie supravietuitoare;
S-a constatat ca mostenitorii defunctei si cotele ce li se cuvin sunt:
B I, in calitate de fiu, ( decedat la 22.11.2002) cu cota de 1 din masa succesorala, cota ce urmeaza a fi culeasa de reclamanta B L in calitate de mostenitoare testamentara;
B A, in calitate de fiu, cu cota de 1 din masa succesorala, cota ce urmeaza a fi culeasa de parati in calitate de mostenitori legali, sotie supravietuitoare si fii;

Ca urmare a mostenirilor succesive, s-a constat ca partile au dreptul la urmatoarele cote din bunurile in intregul lor:
A - bunuri din masa succesorala a def. M M plus cota def. M M, plus cota def. B F:
Reclamanta B L : cota de 13/16 din casa situata in oras Tg. Carbunesti, sat Floresteni nr. 138, judetul Gorj ; cota de 5/8 din terenuri;
Paratii B M, B G si B A  M: cota de 3/16 din casa situata in oras Tg. Carbunesti, sat Floresteni nr. 138, judetul Gorj ; cota de 3/8 din terenuri;
B - bunuri din masa succesorala a def. B C plus cota din bunurile succesorale ce i se cuvine def. B  Floarea :
Reclamanta B L: cota de 7/8 din  casa si soprul situate in oras Tg. Carbunesti, sat Floresteni nr. 70, judetul Gorj, si din terenurile inscrise in masa succesorala;
Paratii B M, B G si B A M: cota de 1/8 din aceleasi bunuri.
S-a constatat ca, la constructiile supuse partajului, autorii partilor, respectiv B I si B A, au adus imbunatatiri , situatie in care s-a compensat creantele partilor fata de mostenirile succesive, urmand ca, in masa de impartit, sa fie incluse constructiile la valoarea actuala, fara a se calcula distinct imbunatatirile;
S-a respins cererea reconventionala avand ca obiect : dezbaterea succesiunii def. M M pentru terenurile situate in satul Cretesti, oras Tg. Carbunesti, judetul Gorj, completarea masei succesorale a def. B C cu bunuri mobile si obligarea reclamantei la plata contravalorii lipsei de folosinta a bunurilor supuse partajului.
S-a dispus iesirea partilor din indiviziune, scop in care s-a acordat termen pentru numirea expertului in constructii si pentru evaluarea tuturor bunurilor supuse partajului si formarea loturilor.
Pentru pronuntarea acestei IAP, instanta a mai avut in vedere urmatoarele:
In scopul stabilirii cotelor finale ce se cuvin partilor, ca urmare a mostenirilor succesive, s-au  avut in vedere bunurile in intregul lor, impartite pe cele doua linii ale succesiunilor, respectiv :
A - bunurile din masa succesorala a def. M M plus cota def. M M - sotia supravietuitoare-, plus cota def. B F - fiica, din care reclamanta B L are cota de 13/16 din casa situata in satul Floresteni, judetul Gorj si cota de 5/8 din terenuri, iar paratii au cota de 3/16 din aceeasi casa, precum si cota de 3/8 din terenuri.
La aceste cote s-a ajuns avand in vedere ca reclamanta B L preia intreaga cota ce se cuvine def. M M, respectiv 5/8 din casa ( cota de 1 mostenita de la sotul M M plus cota proprie de 1 - casa fiind bun comun) plus cota de 1 din terenuri, pe langa cota ce i se cuvine din mostenirea def. B F. Se retine ca def. M M, prin testamentul nr. 372/03.12.1996, a dispus de intreaga sa avere in favoarea lui B I, sotul reclamantei B  L , acesta, la randul sau, testand intreaga sa avere in favoarea sotiei, reclamanta in cauza .
Aceste cote s-au calculat si ca urmare a faptului ca paratii nu au solicitat in termenul legal, cel prevazut de art. 119 alin.3 rap. la art.132 C.pr.civ., reductiunea testamentului nr. 372/03.12.1996, cererea formulata prin concluziile scrise depuse in vederea pronuntarii IAP neindeplinind conditiile legale pentru a fi luata in consideratie.
B - bunuriile din masa succesorala a def. B C plus cota din bunurile succesorale ce i se cuvine def. B F, din care reclamanta are cota de 7/8 din toate bunurile succesorale, casa, sopru si terenuri, iar paratii, in indiviziune, cota de 1/8.
La aceste cote se ajunge ca urmare a faptului ca autorul direct al paratilor, sot si tata, adica def. B A, a renuntat la succesiunea tatalui sau, def. B C, avand, deci, doar 1 din cota de 1 cuvenita sotiei supravietuitoare a def. B C, def. B F.

Instanta a mai retinut ca ambele parti procesuale au invocat drepturi ce li s-ar cuveni din imbunatatirile aduse celor doua case de locuit, una din patrimoniul def. M M(1/2 acesta si 1 M Ma) si una din patrimoniul def. B C.
Din declaratiile martorilor audiati rezulta ca ambii frati, def. B I si B A, au facut, intr-adevar, imbunatatiri la cele doua case, unul la casa lui M M, altul la casa lui B C, fara ca, in speta, sa se dovedeasca o contributie majora a unuia sau a celuilalt dintre cei doi frati. Mai rezulta din chiar sustinerile partilor ca cele doua case, in prezent, sunt parasite, deteriorate, neingrijite, astfel ca instanta a constatat existenta acestora dar a compensat creantele partilor fata de mostenirile succesive, in masa de impartit urmand sa fie incluse constructiile la valoarea actuala, fara un calcul distinct al imbunatatirilor, solutia fiind apreciata si ca echitabila.
Cu privire la cererea reconventionala, aceasta a fost luata in consideratie in limita solicitarii dezbaterii mostenirilor succesive aratate mai sus, doar in aceasta limita  fiin admisa, respingandu-se in limita dezbaterii succesiunii def. M M pentru terenurile situate in satul Cretesti, oras Tg. Carbunesti, judetul Gorj, motivat de faptul ca la aceste terenuri are dreptul doar reclamanta B L, in calitatea sa de unica mostenitoare a sotului B I care, la randul sau, este mostenitorul testamentar al defunctei.
In conditiile in care paratii nu au nici un drept de mostenire cu privire la terenurile proprietatea exclusiva a def. M M, evident ca cererea lor de dezbare a succesiunii, in aceasta limita, a fost  respinsa.
S-a respins, totodata, si cererea reconventionala in limita completarii masei succesorale a def. B C cu bunuri mobile, nefiind dovedita existenta acestor bunuri, dar si cererea avand ca obiect obligarea reclamantei la plata contravalorii lipsei de folosinta a bunurilor supuse partajului, nefiind administrate probe din care sa rezulte ca reclamanta a impiedicat paratii sa se foloseasca de aceste bunuri sau ca reclamanta a dobandit un profit din folosinta exclusiva a bunurilor succesorale, tocmai ca urmare a impiedicarii folosintei acestora si de catre parati.

La primul termen dupa pronuntarea IAP, respectiv la 14.09.2012, instanta, constatand ca, la data de  27.06.2012, paratii au depus  concluzii scrise  in vederea pronuntarii IAP, concluzii prin care  acestia au invocat  exceptia  nulitatii absolute a testamentului incheiat de M M, dar si ca, in considerentele  IAP, instanta  a retinut  ca aceasta exceptie  nu poate  fi luata  in considerare in acea faza  procesuala, dar numai  sub aspectul uneia din  cauzele  de  nulitate, respectiv  depasirea  rezervei succesorale, si constatand  ca, prin  acele concluzii scrise , au fost invocate  mai multe  cauze  de nulitate  a respectivului testament, dar si ca, prin cererea  depusa de parati la data de  11.09.2012, acestia au solicitat punerea in discutie a acestei  exceptii, instanta a procedat in consecinta:
Parata B  M  a invederat  instantei  ca isi mentine  toate cele 3 cauze de nulitate absoluta a  testamentului, cele invocate  prin concluziile  din 27.06.2012, cu motivarea aferenta.
Avocatul reclamantei a solicitat respingerea exceptiei.
Prin incheierea de sedinta din data de 14 septembrie 2012, pronuntata de  Judecatoria Tg-Carbunesti in dosarul nr.802/317/2009, instanta  a respins  exceptia  de nulitate  absoluta a  testamentului, avand in vedere  ca niciuna  dintre cauzele  invocate de  catre parati  nu reprezinta  cauze de  nulitate absoluta a  actului juridic.
Astfel, prima cauza, aceea  ca nu ar fi  individualizate  bunurile  asupra carora  s-a testat, nu poate   constitui un astfel de motiv, formularea   testarii intregii averi fiind legala, bunurile  individualizandu-se  dupa deschiderea   succesiunii de  catre mostenitori, functie de  ce  bunuri exista  efectiv  in masa succesorala, la data decesului.
De asemenea, data intocmirii testamentului, cca  10 zile inainte de deces, nu constituie, prin ea insasi, o dovada a vreunei  incapacitati a testatorului, iar lipsa  discernamantului constituie  o cauza de nulitate relativa si  nu de nulitate absoluta.
De altfel, nu s-a facut  nici un fel  de dovada a lipsei discernamantului testatoarei la data intocmirii testamentului.
Cu  privire  la   incalcarea  rezervei succesorale, instanta  a motivat  in  cuprinsul  Incheierii  de  Admitere  in  Principiu  faptul  ca   respectiva cerere,  de  drept,  poate  avea   caracterul  de  cerere  in reductiune , cerere   care   trebuia   facuta  in  termenul  prevazut  de  lege, asa cum s-a retinut   in  Incheierea  de  admitere    in  Principiu.
De altfel,  depasirea   rezervei succesorale   nu  poate  constituii  niciodata  o cauza  de  nulitate   a  testamentului,   nici  absoluta,  nici  relativa,  ci  doar   un motiv   de  reductiune.

Mandatarul reclamantei  a precizat ca are   obiectiuni la Incheierea  de Admitere in Principiu.
Cu privire la aceste obiectiuni, Instanta a retinut ca orice  nemultumiri  cu privire la IAP se pot invoca doar pe calea  recursului, exceptand situatia  in care   s-ar  omite anumite bunuri, din eroare, sau  s-ar aduce  dovezi  ca au mai fost  si alte bunuri in patrimoniul  defunctului, situatie  in care  s-ar proceda  la pronuntarea   unei IAP suplimentare.
In aceste conditii, mandatarul reclamantei a precizat ca obiectiunile la IAP privesc si erori din raportul de expertiza, erori care le-au determinat pe cele de IAP, astfel ca, la acel termen, a formulat obiectiuni la raportul de expertiza.
Instanta a constatat ca, la termenul legal pentru depunerea obiectiunilor la raportul de  expertiza, 01.06.2012, reclamanta a  solicitat doar refacerea  raportului de expertiza, pe motive  netemeinice, cererea fiind  respinsa, ca obiectiuni  la acelasi raport s-au facut  abia la termenul  de 22.06.2012, acestea fiind apreciate ca tardive, ca, pe baza   rapoartelor  de expertize  s-a pronuntat  o IAP, astfel ca a  respins cererea  de  punere in discutie a  noilor obiectiuni la raportul de expertiza si la IAP, partile fiind decazute  din dreptul de a formula  obiectiuni la raportul  de expertiza, iar criticile  aduse IAP se  pot invoca  doar pe calea recursului, promovat   odata  cu fondul.
S-a solicitat expertilor Avram Gheorghe  si  Cezar  Draganescu, sa faca evaluarea si lotizarea terenurilor retinute in incheierea  de admitere in principiu  din data de  06.07.2012.
Raportul de  expertiza solicitat de  instanta a fost depus la dosar la data de 06.11.2012.
Mandatarul  reclamantei  a precizat  ca are obiectiuni la lotizarea   facuta de expertii  Draganescu Cezar  si Avram Gheorghe.
Prin incheierea de sedinta din data de 23 noiembrie 2012 instanta a retinut   ca obiectiunile  urmeaza  a se  formula in raport  cu lotizarea finala, deci dupa  ce se va efectua si  expertiza   in constructii, evitand, astfel, un alt motiv  de intarziere  a judecatii.
Partile   au solicitat efectuarea  expertizei  in constructii, dupa care instanta,   de  comun acord cu partile,   a stabilit  urmatorul obiectiv:
- identificarea  constructiilor din Incheierea  de Admitere in Principiu din data de 06.07.2012, evaluarea acestora si formarea   lotizarii finale, in doua variante, cu stabilirea  sultelor, daca este necesar, functie de cotele din IAP si avand in vedere si raportul de  expertiza tehnica  prin care s-a realizat  evaluarea terenurilor si formarea loturilor, intocmit  de catre  expertii  Draganescu  Cezar  si Avram Gheorghe.
 A fost desemnat  expert tehnic  Maruta Sevastita, fiind admisi si experti asistenti, la cererea partilor, iar raportul de  expertiza final a fost depus la dosar la data de 10.12.2012, fiind realizate doua variante de lotizari, atat valorice cat si fizice, raportul fiind semnat si de expertul asistent Banciu Margareta, pentru reclamanta.
La raportul de expertiza in constructii si la variantele de lotizare realizate de expertul Maruta Sevastita, partile nu au avut obiectiuni, dar mandatarul reclamantei a formulat din nou obiectiuni la expertizele topografica si agricola, instanta respingandu-le in sedinta publica din 19.12.2012, cu motivarea ce se regaseste in practicaua prezentei hotarari, termen la care s-a respins ca inadmisibila si cererea aceleiasi persoane, avand ca obiect revizuirea IAP.
La termenul din 19.12.2012, reclamanta a solicitat iesirea din indiviziune conform variantei a IIa din raportul de lotizare, iar parata B M a solicitat valorificarea variantei I din acelasi raport.
Cu privire la iesirea din indiviziune a partilor, instanta apreciaza ca varianta solicitata de reclamanta, respectiv varianta a II-a, corespunde intereselor partilor, iar "temerea" paratei cu privire la faptul ca reclamanta nu o sa-i plateasca sulta mai mare stabilita in aceasta varianta, nu are nici un temei in situatia in care chiar reclamanta, prin avocat, a solicitat iesirea din indiviziune prin atribuirea loturilor conform celei de-a II a variante.
Avand in vedere aceste considerente, instanta va  atribui partilor bunurile din masa succesorala a defunctilor conform variantei a II-a din raportul de expertiza si va obliga reclamanta sa plateasca paratilor sulta de 4560,8925 lei.
Verificand actele dosarului, instanta constata ca paratii nu au achitat taxa judiciara de timbru in intregime, situatie i care va dispune darea in debit a acestora, in solidar, cu sumale de 76 lei taxa judiciara de timbru si 1,2 lei timbru judiciar.
Cu privire la cheltuielile de judecata, avand in vedere ca paratii au cote minore din bunurile supuse partajului, instanta apreciaza ca onorariu de expertiza achitat plus taxele judiciare de timbru acopera cheltuielile aferente cotelor lor, astfel ca, in temeiul art. 276 C.pr.civ., va dispune compensarea in intregime a cheltuielilor de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E:

Admite  in  parte  cererea principala formulata de reclamanta B L cu domiciliul  in oras Galati , str. Feroviarilor, nr.3, bl.A2, sc.3,ap.51, judetul Galati, in contradictoriu cu paratii B M, B G si B A M, avand ca obiect partaj succesoral.
Admite  in parte  cererea  reconventionala formulata de parati in contradictoriu cu reclamanta..
Atribuie  reclamantei si paratilor  bunurile din masa  succesorala
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Partaj

Partaj bunuri comune. Lichidarea regimului matrimonial. - Decizie nr. 902 din data de 19.12.2017
Prestatie tabulara. - Decizie nr. 314 din data de 02.11.2012
Sistarea starii de codevalmasie asupra bunurilor sotilor. Drept de creanta. - Decizie nr. 27 din data de 06.02.2012
Drept de proprietate. Partaj de folosinta. Despagubiri. - Decizie nr. 127 din data de 18.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 662 din data de 05.09.2012
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 651 din data de 30.08.2012
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 300 din data de 21.03.2012
Pretentii - Sentinta civila nr. 387 din data de 02.02.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1564 din data de 21.12.2011
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 1340 din data de 27.10.2011
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 674 din data de 08.09.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 809 din data de 30.09.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 390 din data de 13.05.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 194 din data de 07.04.2010
Partaj bunuri comune - Sentinta civila nr. 170 din data de 15.04.2009
Nulitate titlu proprietate - Sentinta civila nr. 71 din data de 25.02.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 625 din data de 02.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 619 din data de 02.12.2009
iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 605 din data de 18.11.2009
partaj succesoral - Sentinta civila nr. 587 din data de 11.11.2009