InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Tg-Carbunesti

Instituire curatela

(Sentinta civila nr. 718 din data de 08.03.2012 pronuntata de Judecatoria Tg-Carbunesti)

Domeniu Autorizare | Dosare Judecatoria Tg-Carbunesti | Jurisprudenta Judecatoria Tg-Carbunesti


     R O M A N I A     Cod operator 3924
JUDECATORIA TARGU-CARBUNESTI

Dosar nr.123/317/201

Sentinta Civila Nr. 718
Sedinta publica din 8 martie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE : S.P.- Judecator
Grefier : A..I. Ministerul Public a fost reprezentat de doamna procuror C.C. din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria _. Pe rol fiind solutionarea actiunii avand ca obiect instituire curatela, formulata de reclamantul D.D.V., domiciliat in ___., impotriva paratului A.I.O., domiciliat in _
La apelul nominal facut in sedinta publica a raspuns paratul A.I.O., lipsa fiind reclamantul D.D.V. , reprezentat de avocat B.A.
Procedura completa.
S-a facut referatul oral al cauzei de catre grefierul de sedinta, s-a luat interogatoriul paratului, dupa care, constatandu-se dosarul in stare de judecata s-a acordat cuvantul pe fond.
Avocat B.A. pentru reclamant a solicitat admiterea actiunii in sensul de a se institui in calitate de curator paratul A.I.O. in vederea incheierii de catre D.D.V. a unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, dar si in vederea verificarii respectarii pe viitor a clauzelor contractuale.
Paratul A.I.O. a solicitat admiterea actiunii cu precizarea ulterioara.
Reprezentantul Parchetului de pe langa Judecatoria _ a pus concluzii de admitere a actiunii.
J U D E C A T O R I A
Asupra cauzei civile de fata :
Prin actiunea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 11 ianuarie 2012, sub nr. 123/317/2012, reclamantul D.D.V. a chemat in judecata pe paratul A.I.O., solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna instituirea curatelei in sarcina acestuia din urma si in favoarea sa in vederea incheierii unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.
In motivarea actiunii, reclamantul a aratat ca urmeaza sa  incheie cu numitii T.E. si T. A. in calitate de cumparatori un contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.
In acelasi scop, a mai aratat ca din cauza bolii de care sufera nu poate sa-si apere in mod corespunzator interesele si nici  nu poate sa ia masurile necesare pentru a incheia contractul de vanzare-cumparare cu clauza intretinerii, contract ce nu mai suporta amanare intrucat este lipsit de o  intretinere corespunzatoare si reala din partea intretinatorilor, respectiv familia T., fara incheierea in forma autentica a acestui contract.
In drept, si-a intemeiat cererea pe dispozitiile art. 178 alineat 1 litera a si b Cod civil.
Pentru dovedirea actiunii reclamantul a depus la dosar un formular de contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, copie carti de identitate, certificat de incadrare in grad de handicap, adeverinta nr. 2114 din 21.04.2010 si certificatul de mostenitor nr.65 din 23 mai 2011.
 Actiunea a fost legal timbrata.
Din oficiu, instanta a dispus emiterea unei adrese catre Colectivul de Sprijin al Autoritatii Tutelare din cadrul Primariei L., judetul G., pentru a efectua o ancheta sociala la domiciliul reclamantului D.D.V., domiciliat in ____, pentru a comunica instantei care sunt persoanele ce se ocupa de intretinere acestuia si alte aspecte legate de modul de viata al acestuia.
De asemenea, s-a dispus emiterea unei adrese catre Comisia de Expertizare Medicala a Persoanelor cu Handicap pentru Adulti, judetul G., pentru a inainta ultimul certificat de incadrare in grad de handicap privind pe numitul D.D.V., domiciliat in _
La termenul de judecata din data de 26 ianuarie 2012 s-a luat o declaratie reclamantului D.D.V. care a precizat ca este de acord ca numitul A.I.O. sa-i reprezinte interesele intrucat este bolnav (f.17).
In sedinta publica din data de 23.02.2012 reclamantul D.D.V., prin aparatorul ales, a depus la dosar nota de sedinta prin care si-a precizat actiunea initiala cu privire la indeplinirea tuturor clauzelor contractuale si a formalitatilor privind incheierea contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere.
  La data de 8 martie 2012  s-a luat interogatoriul paratului A.I.O., in care sens a declarat ca este de acord sa fie numit in calitate de curator pentru reclamantul D.D.V. in vederea incheierii contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere ce urmeaza a fi incheiat de acesta cu numitii T. E. si T. A..
Acelasi parat, a mai declarat ca este de acord si cu precizarea facuta de catre reclamant in sensul de a urmari derularea contractului de intretinere, respectiv a clauzelor contractuale pe viitor (f.34).
Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine ca cererea formulata de reclamantul D.D.V. indeplineste conditiile prevazute de art. 178 alineat 1 litera a si b Cod civil.
Potrivit art. 178 alineat 1 litera a Cod civil in afara de cazurile prevazute de lege, instanta de tutela poate institui curatela "daca, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal, sa isi administreze bunurile sau sa isi apere interesele in conditii corespunzatoare si, din motive temeinice, nu isi poate numi un reprezentant sau un administrator".
Conform art. 178 alineat 1 litera b Cod civil, instanta de tutela poate institui curatela si "daca, din cauza bolii sau din alte motive, o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, sa ia masurile necesare  in cazuri a caror rezolvare nu sufera amanare".
In acceptiunea textului de lege mentionat, cu referire la situatia reclamantului, instanta retine ca acesta este posesorul certificatului de incadrare in grad de handicap nerevizuibil avand numarul 4406 din 26.08.2005 eliberat de Comisia de Expertiza Medicala a Persoanelor cu Handicap pentru Adulti, judetul G. din care rezulta ca prezinta diagnosticul clinic "boala little (parapareza spastica post eci). Oligofrenie gr. II QI=46=48".
Din ancheta sociala intocmita de catre Primaria comunei L., judetul G., rezulta ca reclamantul D.D.V. locuieste impreuna cu familia numitilor T.A. si T. E. care se ocupa de intretinerea sa (f.30).
De asemenea, instanta mai retine ca reclamantul s-a prezentat impreuna cu cei doi soti T. la notariat pentru incheierea unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, insa a fost indrumat ca in prealabil sa se adreseze instantei de judecata in vederea instituirii unei curatele in favoarea sa in scopul incheierii acestui contract.
Fiind indeplinite cerintele legale, urmeaza ca instanta sa admita actiunea cu precizarea ulterioara.
Pe cale de consecinta va dispune instituirea in calitate de curator a paratului A.I.O. pentru reclamantul D.D.V. in vederea incheierii contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere,  precum si in vederea urmaririi derularii acestui contract pe viitor, referitor la respectarea clauzelor asumate.
Vazand si dispozitiile art. 274 Cod de procedura civila;

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E

Admite actiunea cu precizarile ulterioare avand ca obiect instituire curatela, formulata de reclamantul D.D.V., domiciliat in _, impotriva paratului A.I.O., domiciliat in _
Instituie curator pe paratul A.I.O. pentru reclamantul D.D.V. in vederea incheierii contractului de vanzare-cumparare cu clauza de intretinere, precum si in vederea urmaririi derularii acestui contract, referitor la respectarea clauzelor asumate.
Fara cheltuieli de judecata
Cu recurs
Pronuntata in sedinta publica din 8 martie 2012

    PRESEDINTE, GREFIER
            P.S.                               A.I.
            

Red.  P.S.
Tehnodact. I.A.
5 ex/14 martie 2012
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Autorizare

Cerere de autorizare desfiintare lucrare. Certificat de urbanism obtinut ulterior. - Sentinta civila nr. 238 din data de 26.03.2015
anulare dispozi?ii - Sentinta comerciala nr. 155/CA din data de 03.04.2014
Ordonanta presedintiala. Admisibilitate. - Decizie nr. 319/R din data de 18.09.2007
Autorizatie de constructie pentru extinderea pe verticala a constructiei deja existenta. Acordul vecinilor – conditii in care este solicitat. Notiunea de schimbare a destinatiei imobilului. Hotarare de partaj - relevanta pentru dreptul de proprietate... - Decizie nr. 225 din data de 02.02.2011
Autorizatie de construire - Decizie nr. 1377 din data de 02.12.2009
Autorizatie Utilizator Final. - Decizie nr. 1310 din data de 18.11.2009
Retragere autorizatie taxi. Obligativitatea procedurii prealabile. - Decizie nr. 710 din data de 26.05.2009
Autorizare persoana fizica. Refuz nejustificat al autoritatii competente - Decizie nr. 96 din data de 27.01.2009
Autorizatie de constructie. Nerespectarea P.U.Z. si P.U.D. Refuz de eliberare. - Decizie nr. 2112 din data de 03.11.2005
Constructie edificata fara autorizatie de construire. Intrare in legalitate. - Decizie nr. 1074 din data de 13.11.2009
Autoritate de lucru judecat in materia legii privind procedura insolventei - Decizie nr. 78 din data de 03.02.2009
OBLIGARE EMITERE ACT ADMINISTRATIV - Sentinta civila nr. 554/17.02.2010 din data de 05.03.2010
Radiere auto - Sentinta civila nr. 5743 din data de 09.11.2011
Transformarea fatadei blocului intr-un spatiu de expunere necesita o autorizatie eliberata de autoritatea competenta, instanta fiind chemata sa verifice caracterul legal sau nelegal al constructiilor supuse desfiintarii. - Decizie nr. 1608R din data de 28.09.2012
Obligatia obtinerii autorizatiei de construire. Obtinerea autorizatiei de catre titularul unui drept real. - Decizie nr. 622 din data de 23.03.2012
Autorizatii. - Decizie nr. 730 din data de 20.02.2012
Refuz nejustificat al autoritatii publice de a comunica necesitatea completarii dosarului aferent eliberarii autorizatiei de construire. - Decizie nr. 2202 din data de 25.10.2010
Obligatia desfiintarii lucrarilor realizate fara autorizatie de construire. Irelevanta diligentelor intreprinsa in lipsa autorizatiei. Legea nr.50/1991 - art.26 alin.1, art.28 alin.3 si art.30 alin.1. - Decizie nr. 1313 din data de 18.09.2008
Instanta de tutela, noul cod civil, autorizare act de dispozitie minor coproprietar cu mama reprezentant legal - Sentinta civila nr. 32525/2011 din data de 28.11.2011
Autorizarea intrarii in incaperi (Art. 384 ind.1 al. 2 C.p.c./ art.679 NCPC - Hotarare nr. 964 din data de 12.02.2015