InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Targu-Bujor

Iesirea din indiviziune

(Sentinta civila nr. 1399 din data de 19.11.2012 pronuntata de Judecatoria Targu-Bujor)

Domeniu Cadastru. Intabulare | Dosare Judecatoria Targu-Bujor | Jurisprudenta Judecatoria Targu-Bujor

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei T  B , judetul G  sub numar unic de dosar 642/316/2012 la data de 02.05.2012, reclamanta S.C. GP L a solicitat in contradictoriu cu paratii S D, S P, S N, S N si S M, ca instanta de judecata sa dispuna iesirea din indiviziune asupra terenului in suprafata de 18.599 mp, asa dupa cum rezulta din masuratori, respectiv, 18.600 mp din acte, situat in extravilanul com. Baleni, jud. Galati, identificat in T .., P _, conform documentatiei cadastrale si inscris in C.F. nr. 100635 a localitatii cadastrale Baleni, conform incheierii nr. 1_/15.03.2012, eliberata de Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Galati, cu nr. cadastral _.
In motivare a aratat ca la data de 03.07.1975, in com. Baleni, jud. Galati, a decedat numitul C  H , cu ultimul domiciliu pe raza aceleiasi comune.
Pe numele defunctului, cu mostenitori C I si C A a fost eliberat T.P. nr. _../20.12.1994, in acest titlu fiind inclusa si suprafata de 18.599 mp, asa cum rezulta din masuratori respectiv, 18.600 mp din acte, situat in extravilanul com. Baleni, jud. Galati, identificat in T _, P _., conform documentatiei cadastrale si inscris in C.F. nr. _. a localitatii cadastrale Baleni, conform incheierii nr. _../15.03.2012, eliberata de Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Galati, cu nr. cadastral _, pe care il evalueaza la suma de 22.040 lei.
Precizeaza ca titlul de proprietate a fost emis pe numele mostenitorilor C A si C I, fiecareia revenindu-i o cota egala de ½ din teren, potrivit dispozitiilor art. 634 NCC.
Mai arata reclamanta ca numita C A a decedat la data de 02.06.2000, conform actului de deces nr. _/03.07.2000, iar cota i-a fost retransmisa catre S M, in calitate de fiica.
S M a decedat la data de 06.04.2008, in localitatea Baleni, iar cota sa a fost retransmisa catre mostenitori, paratii indicati in prezenta cerere.
In ceea ce priveste cota de ½ care a revenit mostenitoarei C I, arata ca aceasta le-a transmis dreptul de proprietate asupra cotei sale pentru terenul in cauza, potrivit contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. _2/12.04.2012 de catre Biroul Notarial Ostache si Capatan.
Precizeaza ca autoarea lor si ceilalti parati au administrat impreuna acest teren, insa la acest moment partile nu mai doresc starea de indiviziune.
Cererea a fost motivata in drept pe dispozitiile art. 673 indice 1 si urmatoarele C.P.C. si a fost insotita de copii ale T.P. nr_./20.12.1994 (fila 4), incheierea OCPI nr. _../15.04.2012 (fila 5), extras C.F. (fila 6 - 7), plan de amplasament (fila 8), contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. _./12.04.2012 de catre Biroul Notarial Ostache si Capatan (fila 9 - 13), B.I. C. I (fila 14), extras registru deces C H (fila 15), certificat de casatorie P D  (fila 16), extras registru deces P D (fila 17), extras act de casatorie C A (fila 18), certificat deces C A (fila 19), Anexa 24 C  A  (fila 20), certificat deces S  M  (fila 21), Anexa 24 S  M  (fila 22), certificat de nastere si casatorie S  M  (fila 23), certificat de nastere si B.I. S  D  (fila 24), certificat de nastere si C.I. S  P  (fila 25), certificat de nastere si C.I. S  N (fila 26), extras de nastere S  N  (fila 27).
Cererea a fost timbrata, conform dispozitiilor art. 3, al. 1 lit. c, ultima liniuta, cu 3% din valoarea indicata, respectiv, cu suma de 331 lei si timbru judiciar de 5 lei.
La data de 14.06.2012, presedintele completului CC 3 fiind in concediu de odihna, in sedinta de judecata a intrat completul de permanenta, data la care instanta a ramas in pronuntare asupra incheierii de admitere in principiu, dar a constatat ca nu se poate pronunta asupra acesteia, deoarece la dosar lipseau certificatele de mostenitor, iar in actiunea introductiva nu se solicitase si stabilirea calitatii de mostenitor a paratilor.
Fata de aceasta imprejurare, reclamanta GP Land a depus la dosar precizari, prin care a aratat ca solicita iesirea din indiviziune cu privire la intreaga masa succesorala ramasa de pe urma def. C  H , reclamanta cu o cota de ½ din aceasta, iar paratii toti cu o cota de ½ din masa succesorala.
De asemenea, a solicitat atribuirea intregului bun, in temeiul art. 673 ind. 10 al. 4 C.P.C. si sa se stabileasca sumele care se cuvin celorlalti coproprietari si termenul in care este obligat sa le plateasca.
La termenul din 20.06.2012, la solicitarea instantei de a preciza ce intelege prin intreaga masa succesorala ramasa de pe urma defunctului, aparatorul reclamantei a indicat ca, de fapt, se refera doar la suprafata de 18.599 mp, asa dupa cum rezulta din masuratori, respectiv, 18.600 mp din acte, situat in extravilanul com. Baleni, jud. Galati, identificat in T _, P _., fiind efectuate si mentiunile necesare pe cererea precizatoare, confirmate de semnatura celui care le-a efectuat.
Reclamanta a mai depus la dosar si incheierea nr. ../04.07.2012 privind verificarile efectuate in evidentele succesorale ale Camerei Notarilor Publici Galati (fila 67 - 70).
In cauza a fost efectuata o expertiza topometrica, avand ca obiective stabilirea valorii de circulatie a terenului si propuneri de lotizare.
Raportul de expertiza intocmit in cauza a fost depus la dosar la data de 15.10.2012, iar prin incheierea de sedinta din data de 25.10.2012, s-a dispus comunicarea acestuia partilor, spre luare la cunostinta si formularea de obiectiuni.
Partile nu au prezentat obiectiuni la raportul de expertiza.
La termenul din data de 15.11.2012, reprezentatul reclamantei a solicitat iesirea din indiviziune conform variantei b din raportul de expertiza intocmit in cauza.
Reclamanta a completat taxa judiciara de timbru cu suma de 114 lei, conform valorii rezultate din raportul de expertiza intocmit in cauza.
Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
Avand in vedere ca la data pronuntarii prezentei, a intrat in vigoare Legea nr. 287/23009 privind Codul Civil, instanta va analiza incidenta noii legii la speta de fata.
Astfel, art. 66 din Legea nr. 71/2011, pentru punerea in aplicarea a NCC, stabilesc in al. 1 ca dispozitiile art. 669 - 686 (referitoare la partaj) din Codul civil sunt aplicabile conventiilor de partaj incheiate dupa intrarea in vigoare a Codului civil, iar in al. 2 ca dispozitiile art. 669 - 686 din Codul civil se aplica si partajului judiciar, atunci cand cererea de chemare in judecata a fost introdusa dupa intrarea in vigoare a Codului civil.
Avand in vedere data introducerii actiunii, instanta apreciaza ca in cauza sunt incidente prevederile NCC.
Pe fondul cauzei, instanta retine ca la data de 12.04.2012, reclamanta a cumparat de la numita C. I., cota indiviza de ½ din terenul in suprafata de 18.599 mp, asa dupa cum rezulta din masuratori, respectiv, 18.600 mp din acte, situat in extravilanul com. Baleni, jud. Galati, identificat in T .., P _., conform documentatiei cadastrale si inscris in C.F. nr. _.. a localitatii cadastrale Baleni, conform incheierii nr. 1_../15.03.2012, eliberata de Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Galati, cu nr. cadastral _.., fiind incheiat contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. _. de catre Biroul Notarial Ostache si Capatan.
Vanzatoarea dobandise dreptul sau de proprietate asupra cotei indivize prin mostenire legala de la def. C. H., acesteia fiindu-i reconstituit dreptul de proprietate, in aceasta calitate, alaturi de C. M. A., conform T.P. nr. _./20.12.1994.
Conform actelor de stare civila depuse la dosar, rezulta ca  numita C  A  a decedat la data de 02.06.2000, conform actului de deces nr. _/03.07.2000, iar cota i-a fost retransmisa catre S M, in calitate de fiica.
S M a decedat la data de 06.04.2008, in localitatea Baleni, iar cota sa a fost retransmisa catre mostenitori, respectiv, fii si sotul supravietuitor, paratii indicati in prezenta cerere.
Drept urmare, reclamanta este proprietara in indiviziune cu paratii, asupra suprafetei de 18.599 mp, asa dupa cum rezulta din masuratori, respectiv, 18.600 mp din acte, situat in extravilanul com. Baleni, jud. Galati, identificat in T _, P _., conform documentatiei cadastrale si inscris in C.F. nr. _. a localitatii cadastrale Baleni, conform incheierii nr. _/15.03.2012, eliberata de Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Galati, cu nr. cadastral _..
Art. 669 NCC arata ca incetarea coproprietatii prin partaj poate fi ceruta oricand, afara de cazul in care partajul a fost suspendat prin lege, act juridic ori hotarare judecatoreasca, iar art. 670 stabileste ca partajul poate fi facut prin buna invoiala sau prin hotarare judecatoreasca, in conditiile legii.
De asemenea, art. 676 NCC stabileste regulile privitoare la modul de impartire, aratand ca regula ca partajul bunurilor comune se va face in natura, proportional cu cota-parte a fiecarui coproprietar, iar daca bunul este indivizibil ori nu este comod partajabil in natura, partajul se va face fie prin atribuirea intregului bun, in schimbul unei sulte, in favoarea unuia ori a mai multor coproprietari, la cererea acestora; fie prin vanzarea bunului in modul stabilit de coproprietari ori, in caz de neintelegere, la licitatie publica, in conditiile legii, si distribuirea pretului catre coproprietari proportional cu cota-parte a fiecaruia dintre ei.
Potrivit raportului de expertiza intocmit in cauza, pentru terenul in suprafata de 18.600 mp, partile prezente, respectiv paratii S  D , S  P , S  N  si S  M , au convenit cu reclamanta ca aceasta sa le achite cate o suma de bani, in contul cotelor pe care le detin asupra terenului. Pentru paratul lipsa, S  N , s-a dispus atribuirea in natura, lotul format pastrand utilitatea sa economica si functionala, acesta avand iesire directa la drumul de acces.
Avand in vedere principiul disponibilitatii, care guverneaza intreg procesul civil, constatand ca prin intelegerea efectuata nu au fost incalcate drepturile paratului lipsa, iar partile nu au dispus asupra unor drepturi declarate ca fiind indisponibile de lege, fiind respectate si criteriile prevazute de art. 673 indice 10 C.P.C., referitor la pastrarea destinatiei economice a bunului, instanta va lua act de intelegerea partilor si, va dispune iesirea din indiviziune asupra terenului in suprafata de 18.599 mp (din masuratori), respectiv 18.600 mp din acte, situat in extravilanul com. Baleni, jud. Galati, identificat in T _., P _. si inscris in C.F. nr. _. a localitatii cadastrale Baleni, conform incheierii nr. _./15.03.2012, prin omologarea variantei B din Raportul de expertiza topometrica intocmit in cauza de expert Albu Florin, care face parte integranta din prezenta si in consecinta:
- reclamantei S.C. GP Land ii va fi atribuit lotul nr. 1, in suprafata de 16.856,232 mp, avand ca vecinatati la N - proprietate particulara, pe o distanta de 48,21 ml (latura A - B), la V - Musca V., pe o distanta de 392,85 ml (latura A - D), la S - Drum, pe o distanta de 4,07 ml (latura G - D) si lotul 2 S  N , pe distanta 44,14 ml (latura E - F), iar la E - Cristea S. - pe distanta de 352,57 ml si  lotul 2 S  N , pe distanta 40,22 ml (latura E - G).
- paratului S  N  ii va fi atribuit lotul nr. 2, in suprafata de 1.743,768 mp, in valoare de 1.395 lei, avand ca vecinatati la N - lotul 1 proprietar S.C. GP Land, pe o distanta de 44,14 ml (latura E - F), la E - lotul 1 proprietar S.C. GP Land, pe o distanta de 40,22 ml (latura E - G), la S - Drum, pe o distanta de 44,14 ml (latura C - G) si la V - Cristea S., pe o distanta de 40,22 mp, (latura F - C).
Pentru echilibrarea loturilor, conform intelegerii prezentate, reclamanta S.C. GP Land va plati fiecaruia dintre paratii S  D , S  P  si S  N r, suma de 1.395 lei, reprezentand echivalentul cotei de 3/32, iar paratului S  M , suma de 1.860 lei, echivalentul cotei de 4/32.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cadastru. Intabulare

Cadastru, Intabulare - Decizie nr. 251 din data de 29.03.2011
Servitute - Sentinta civila nr. 634 din data de 02.08.2012
Constatare nulitatea absoluta contract vanzare- cumparare incheiat in baza Legii nr.112/1995 - Decizie nr. 400/R din data de 08.04.2011
Inaplicabilitatea at.35 din Legea 33/1994 dupa intrarea in vigoare a Legii 10/2001. - Sentinta civila nr. 396/s din data de 11.11.2011
Inscriereea dreptului de proprietate asupra terenului in cartea funciara, in favoarea ceta?eanului strain, fost asociat intr-o societate comerciala dizolvata, potrivitprevederilor legale interne in raport cu cele comunitare. - Decizie nr. 244/Ap din data de 27.10.2011
STINGEREA IPOTECII PRIN PRESCRIPTIE; EXCEPTIA PRESCRIPTIEI DREPTULUI LA ACTIUNE. - Decizie nr. 40/Ap din data de 12.02.2009
ACTIUNE IN REVENDICARE A UNUI IMOBIL PRELUAT DE CATRE STAT IN PERIOADA 1945-1989. ADMISIBILITATEA ACTIUNII DUPA APARITIA LEGII NR.10/2001. - Decizie nr. 140/Ap din data de 12.05.2009
Admisibilitatea actiunii in constatarea nulitatii documentatiei cadastrale - Hotarare nr. 2328 din data de 03.04.2008
Anulare certificat atestare drept proprietate - Hotarare nr. 8108 din data de 05.11.2008
Accesiunea imobiliara artificiala - Hotarare nr. **** din data de 13.07.2016
Civil - prestatie tabulara - Sentinta civila nr. 241/2009 din data de 04.05.2009
Civil - fond funciar - Sentinta civila nr. 1295/2008 din data de 21.08.2008
Civil - actiune in constatare - NULITATE TITLU DE PROPRIETATE - Sentinta civila nr. 1221/2009 din data de 29.06.2009
Modificarea suprafetelor tabulare. Alipirea imobilelor invecinate . Stabilirea liniei de granita. - Sentinta civila nr. 2361 din data de 04.06.2008
Plangere de carte funciara. Imposibilitatea intabularii unui drept de proprietate in temeiul unei posesii. Lipsa calitatii procesuale pasive a Oficiului de Cadastru si Publicitate - Decizie nr. 167 din data de 28.01.2013
Plangere impotriva incheierii de intabulare pronuntata de Oficiul de Cadastru si Publicitate. Calitatea procesuala activa. - Decizie nr. 1638 din data de 05.11.2008
Conditii de admisibilitate a actiunii in restituirea pretului incasat pentru vanzarea imobilelor in baza Legii nr. 112/1995, intemeiata pe dispozitiile L 10/2001 astfel cum a fost modificata prin L 1/2009. - Sentinta civila nr. 7007 din data de 23.06.2009
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Hotarare nr. 4597 din data de 09.09.2015
Cadastru, Intabulare - Decizie nr. 251 din data de 29.03.2011
Rectificare carte funciara - schita de amplasament imobil. - Sentinta civila nr. 2707 din data de 19.11.2010