InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Suceava

Fond funciar

(Sentinta civila nr. 40 din data de 05.11.2010 pronuntata de Judecatoria Suceava)

Domeniu Fondul funciar | Dosare Judecatoria Suceava | Jurisprudenta Judecatoria Suceava

Prin cererea de chemare in judecata  inregistrata pe rolul  acestei instante  sub nr. x/314/2010 din data de 26.02.2010, reclamanta BS, in  contradictoriu cu  paratele Comisia locala de fond funciar Ipotesti si Comisia judeteana Suceava, a solicitat desfiintarea in parte a Hotararii nr_ a Comisiei judetene Suceava si sa se dispuna constituirea dreptului de proprietate si pentru suprafata de 250 mp teren  de sub si aferent constructiilor situate in _, cu cheltuieli de judecata.
In motivare, reclamanta a aratat ca  prin Hotararea nr_ a Comisiei judetene Suceava si comunicata la data de _, i s-a admis in parte cererea de constituire a dreptului de proprietate asupra suprafetei de 500 mp aferent constructiei, la propunerea Comisiei comunale pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor _, in sensul ca s-a dispus constituirea doar in limita terenului de  250 mp. Reclamanta a subliniat ca au fost avute in vedere mentiunile din registrul agricol _., din care rezulta ca figureaza doar cu 250 mp curti-cladiri.
Reclamanta a mai aratat ca la data de _ a solicitat autoritatilor locale atribuirea unei suprafete de teren in vederea edificarii unei gospodarii si ca potrivit autorizatiei nr_. emisa de Sfatul Popular al comunei Ipotesti i s-a aprobat sotului sau predecedat BDconstructia unei case din lemn in vatra satului .., acoperita cu tabla, iar potrivit autorizatiei nr_. emisa de Comitetul Executiv al Consiliului Popular al comunei Ipotesti i s-a autorizat lui BD, de asemenea, constructia unei case. A precizat ca din cuprinsul planului de amplasare a casei de locuit rezulta ca la nivelul anului 1969 detinea cu tot cu lotul ajutator o suprafata de 0,15 ha teren.
De asemenea a mai precizat ca nici unul din inscrisurile la care a facut referire nu mentioneaza intinderea terenului atribuit in vederea edificarii gospodariei, insa, in fapt, a primit cu acest titlu suprafata de 500 mp, care in prezent este detinuta de catre ea si care este afectata de constructiile C2 - bucatarie de vara, C3 - magazie, C4 - sura si C1 - casa de locuit, constructii care ocupa functional in integralitatea sa terenul de 500 mp, ramanand libera o mica portiune in partea dinspre drum si care are destinatia curte.
In drept, reclamanta si-a intemeiat  cererea  pe dispozitiile  art.53 al.2 din Legea 18/1991 rep. , art.274 Cod procedura civila.
In dovedire, reclamantii au depus la dosar copia Hotararii nr.62 din 28.01.2010 (f.7), precum si alte inscrisuri (f.8-53).
In cauza, instanta a incuviintat  si administrat  proba  cu inscrisuri si proba testimoniala in cadrul careia a fost audiat martorul GI, declaratia acestuia fiind consemnata si atasata la fila 132 dosar.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Reclamanta BS a solicitat, in temeiul Legii nr.18/1991 modificata si republicata, prin cerere adresata autoritatilor competente, constituirea in favoarea sa a suprafetei de 500 mp, teren aferent constructiilor situate in sat ... Prin Hotararea Comisiei Judetene de fond funciar nr. _, cererea sa a fost admisa, in parte, respectiv doar pentru suprafata de 250 mp. teren aferent constructiilor situate in ..
Potrivit art. 53 alin.2 din Legea nr.18/1991 impotriva hotararii Comisiei Judetene (pronuntate asupra contestatiilor persoanelor care au cerut constituirea sau reconstituirea dreptului de proprietate privata asupra terenului) se poate face plangere la judecatoria in a carei raza este situat terenul  in termen de 30 de zile de la comunicare.
Instanta, analizand intregul material probator administrat in cauza, apreciaza ca reclamanta este indreptatita sa beneficieze de constituirea intregei suprafete de teren de 5 ari solicitate Comisiei de fond funciar. Astfel, din inscrisurile depuse la dosar rezulta (f.8-11) ca reclamanta si defunctul sau sot, au solicitat autoritatilor locale, in anul 1964, acordarea unui lot in vederea edificarii unei locuinte. cerere care a fost admisa. Potrivit autorizatiei nr_. emisa de Sfatul Popular al comunei Ipotesti  s-a aprobat constructia unei case din lemn in vatra satului .., acoperita cu tabla, iar potrivit autorizatiei nr_. emisa de Comitetul Executiv al Consiliului Popular al comunei Ipotesti i s-a autorizat lui BD, de asemenea, constructia unei case.
Comisia Judeteana de fond funciar Suceava a invocat faptul ca reclamantei nu I se poate constitui dreptul de proprietate pentru intreaga suprafata solicitata de 500 mp. deoarece la nivelul anilor 1981-1985, aceasta figura in registrul agricol doar cu o suprafata de 250mp.
Desi sustinerile paratei se confirma referitor la acest aspect, instanta apreciaza ca, in speta trebuie avute in vedere, atat imprejurarile concrete ale prezentei cauze, cat si modificarile legislative survenite de-a lungul timpului.
Mai intai trebuie precizat ca nici unul din inscrisurile invocate si depuse la dosarul cauzei nu mentioneaza intinderea terenului atribuit in vederea edificarii gospodariei.
Cu toate acestea, instant retine ca, asa cum se evidentiaza in R.A. din anii 1964-1970, reclamanta BS (impreuna cu defunctul sau sot BD) figura inscrisa cu o suprafata totala de 0,35 ha din care 0,05 curti-constructii in intravilanul satului Ipotesti, comuna ipotesti, jud.Suceava (f.40).
Conform art.5 din Statul cooperativei agricole de productie din anul 1966 (act normativ sub imperiul caruia reclamanta si sotul ei au beneficiat de lot pentru ridicare unei case) constituie proprietate personala a membrilor cooperatori casa de locuit si constructiile gospodaresti anexe precum  si terenul pe care se aflau acestea, fara a putea depasi 800mp. Prevederea mentionata a fost pastrata prin Statutul CAP din anul 1972 dar a fost modificata prin Statutul CAP din anul 1977. Potrivit acestuia din urma, suprafata ce constituia proprietate personala a membrilor cooperatori si pe care se afla casa de locuit cu anexele aferente nu putea depasi 250 mp. Diferentele de teren dintre suprafetele de teren de 800mp. prevazute de dispozitiile statutelor anterioare  si suprafata de 250 mp stabilita prin Statutul CAP din anul 1977 (si reluata prin Statutul CAP din anul 1983) au devenit proprietatea CAP, putand fi date in folosinta membrilor cooperatori. Restrangerea suprafetei terenului pe care se afla casa de locuit cu anexele aferente a survenit ca urmare a necesitatii de a corela diferite acte normative care reglementau acest domeniu, in concret, modificarea prevederilor Statutului CAP din anul 1977 s-a datorat intervenirii Legii nr. 58/1974 care stipula ca loturile necesare pentru construirea de locuinte nu pot depasi suprafata de 250 mp.
Astfel se explica mentiunile ulterioare ale registrului agricol, respectiv cel din anii 1981-1985.
Deosebit de aceasta instanta va avea lua in considerare si declaratiile numitului GI. In depozitia sa (fila 132 dosar), martorul a afirmat ca este vecin cu reclamanta incepand din anul 1974 primind, ca si ea, teren in vederea edificarii unei gospodarii. Totodata, martorul a mai aratat ca din momentul in care si-a ridicat propria casa (gospodaria reclamantei fiind deja edificata) nimeni nu a emis pretentii referitor la terenul pe care il stapaneste numita BS si care a ramas neschimbat. 
Potrivit dispozitiilor art. 24 din Legea nr. 18/1991 modificata si republicata terenurile situate in intravilanul localitatilor, care au fost atribuite de cooperativele agricole de productie, potrivit legii, cooperatorilor sau altor persoane indreptatite, pentru constructia de locuinte si anexe gospodaresti, pe care le-au edificat, raman si se inscriu in proprietatea actualilor detinatori, chiar daca atribuirea s-a facut din terenurile preluate in orice mod de la fostii proprietari.
Desi dispozitiile art. 24  alin.11  din Legea nr. 18/1991 modificata si republicata interzic depasirea suprafetei mentionate in actul de atribuire, in speta, reclamanta a facut dovada ca dreptul sau de proprietate priveste suprafata de 500mp. teren aferent constructiilor situate in sat ..
De altfel, din examinarea documentatiei cadastrale (intocmita de o persoana autorizata si avizata de catre OCPI) inaintata la dosar (f.16-18, 44-53) rezulta ca  intreaga suprafata de 500mp. detinuta in prezent de catre reclamanta este afectata de constructii (C1 casa de locuit, C2 bucatarie de vara, C3 magazie, C4 sura). Aceste constructii ocupa efectiv o suprafata de 174 mp., ramanand libera o suprafata de 326 mp. care este, insa, necesara exploatarii in conditii optime a gospodariei.
Pentru aceste motive, instanta, apreciind ca cererea reclamantei  BS este intemeiata, o va admite si va desfiinta, in parte, Hotararea nr. _ a Comisiei Judetene de fond funciar Suceava dispunand constituirea dreptului de proprietate in favoarea petentei si pentru suprafata de 250mp. teren aferent constructiilor situat in intravilanul satului ...
In vitutea principiului disponibilitatii care guverneaza procesul civil, instanta va lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Fondul funciar

Carte funciara - Sentinta civila nr. 224 din data de 30.07.2013
Actiune oblica. Legea nr. 18/1991 - Sentinta civila nr. 805 din data de 21.09.2017
Contestatie in anulare speciala intemeiata pe motivul erorii materiale - Decizie nr. 452 din data de 10.05.2012
Constatarea nulitatii absolute partiale a titlului de proprietate - Decizie nr. 18 din data de 13.01.2011
Atribuirea unui teren revolutionarilor - Decizie nr. 45 din data de 19.02.2010
Actiune in revendicare - Decizie nr. 289 din data de 22.04.2010
Fond funciar - Decizie nr. 835 din data de 17.12.2009
Fond funciar - Sentinta civila nr. 680 din data de 12.09.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 629 din data de 19.07.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 376 din data de 18.04.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 333 din data de 04.04.2012
Modificare titlu - Sentinta civila nr. 230 din data de 01.03.2012
Fond funciar - Sentinta civila nr. 561 din data de 16.02.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 1387 din data de 16.12.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 992 din data de 27.10.2010
Revendicare - Sentinta civila nr. 842 din data de 06.10.2010
Modificare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 620 din data de 14.07.2010
Proprietate privata - Sentinta civila nr. 549 din data de 16.06.2010
Anulare titlu proprietate - Sentinta civila nr. 22 din data de 29.04.2010
Fond funciar - Sentinta civila nr. 116 din data de 17.02.2010