InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete

Loviri si alte vatamari

(Sentinta penala nr. 130 din data de 29.05.2012 pronuntata de )

Domeniu Loviri si alte vatamari | Dosare | Jurisprudenta

                             
          Prin rechizitoriul nr. 943/P/2011 din 14.03.2011 al Parchetului de pe langa Judecatoria Strehaia au fost trimisi in judecata  inculpatii C.T.I., pentru savarsirea  infractiunii de lovire sau alte violente prev. de art 180 al. 2 c.p. asupra partii vatamate J.V.S si  J.V.,  pentru savarsirea  infractiunii de vatamare corporala, prev de art 180 al. 2 c.p. asupra partii vatamate C.T.I..
          In actul de sesizare a instantei a fost retinuta urmatoarea stare de fapt:
          La data de 14.07.2011, invinuitul parte vatamata C.T.I., partea vatamata  J.S., precum si martorii R.S., M.V. si  M.C., se aflau pe un camp, cu animalele la pasunat. La un moment dat si fiind indreptatit, minorul  i-a reprosat lui C.T.I. un gest necuviincios. Intre cei doi s-a declansat un conflict  si C.T.I. l-a lovit pe J.V.S cu un briceag in zona gambei drepte si deget mana dreapta. J.V.S  a suferit leziuni ce au necesitat 5-6 zile ingrijiri medicale, conform CML nr.402/18.07.2011 emis de SML Drobeta Turnu Severin. Minorul a plecat cu animalele spre casa si l-a anuntat pe tatal sau cu privire la cele intamplate. In jurul orei 20,00, C.T.I. se intorcea cu animalele spre casa si la intrarea in sat l-a observat pe J.V.S, indreptandu-se spre el, inarmat cu un ciomag. J.V.S l-a amenintat cu acte de violenta si a ridicat ciomagul pentru a lovi, vizand regiunea capului. C.T.I. a ridicat  bratul stang, in autoaparare si lovitura a fost aplicata  peste brat. C.T.I. a suferit leziuni ce au necesitat 30-35 zile ingrijiri medicale, conform CML nr. 417/22.07.2011 emis de SML Drobeta Turnu Severin.
          In termenul prevazut de art. 15 alin. 2 Cod procedura penala, C.T.I. s-a constituit parte civila cu suma de 7.000 lei din care 1.000 lei daune materiale si 6000 lei daune morale. J.V.S s-a constituit parte civila cu suma de 10.000 lei din care 5.000 lei daune morale si 5.000 lei daune materiale.
          Inainte de inceperea cercetarii judecatoresti, inculpatul C.T.I. a declarat ca recunoaste in totalitate savarsirea faptei retinute in sarcina sa prin actul de sesizare a instantei si a solicitat ca judecata sa se faca in baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
          Solicitarea a fost admisa de catre instanta, urmand a da eficienta juridica dispozitiilor art. 320 indice 1 Cod procedura penala.
          Prin  incheierea de sedinta din data de 15.05.2012, a fost disjunsa actiunea penala privind pe inculpatul J.V. si  actiunile  civile  formulate de  partile vatamate C.T.I. si J.V.S
          Analizand cauza dedusa judecatii prin prisma materialului probator administrat in cursul urmaririi penale, instanta retine ca la data de 14.07.2011 partea vatamata J.V.S a fost lovita de catre inculpatul C.T.I. cu un briceag in zona gambei drepte si a degetului de la mana dreapta si ca aceasta a suferit leziuni ce au necesitat 5 - 6 zile ingrijiri medicale, conform certificatului medico - legal nr. 402/18.07.2011 emis de SML Drobeta Turnu Severin, in concluziile caruia se mai arata ca leziunile traumatice s-au produs prin lovire cu sau de corpuri dure si ca leziunile pot data din 14 iulie 2011.
          Starea de fapt astfel retinuta in rechizitoriu este dovedita cu declaratiile martorilor M.C. (fila 27 din dosarul de urmarire penala), R. S. M.V. (fila 30 din dosarul de urmarire penala, certificatul medico - legal nr. 402/18.07.2011 emis de SML Drobeta Turnu Severin (fila 24), declaratii inculpat si parte vatamata.
          In drept, fapta inculpatului C.T.I. de a lovi partea vatamata J.V.S, avand drept consecinta producerea de leziuni ce au necesitat pentru vindecare 5-6 zile de ingrijiri medicale, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta de art. 180 alin. 2 din Codul penal, potrivit caruia "Lovirea sau actele de violenta care au pricinuit o vatamare ce necesita pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda."
          Sub aspectul laturii obiective, actiunea inculpatului de a aplica lovituri partii vatamate, in regiunea  gambei drepte si a degetului de la mana dreapta, realizeaza elementul material al infractiunii de lovire sau alte violente.
           Urmarea imediata consta in pricinuirea unei vatamari care a necesitat pentru vindecare 5-6 zile de ingrijiri medicale, intre actiunea inculpatului si aceasta urmare existand legatura de cauzalitate.
          Cu privire la latura subiectiva, atitudinea psihica a inculpatului fata de fapta savarsita si urmarile acesteia imbraca forma vinovatiei in modalitatea intentiei directe, asa cum aceasta este definita in art. 19 alin. 1 pct. 1 lit. a) Cod penal, acesta prevazand rezultatul faptei sale si urmarind producerea lui prin savarsirea faptei.
          La individualizarea judiciara a pedepsei vor fi avute in vedere criteriile enumerate de art. 72 din Codul penal si anume: regulile generale de individualizare a sanctiunilor penale, limitele de pedeapsa stabilite de legea penala speciala (de la 3 luni la 2 ani sau amenda), faptul ca infractiunea savarsita prezinta un grad mediu de pericol social concret, circumstantele personale ale inculpatului (fara antecedente penale), imprejurarile care atenueaza sau agraveaza raspunderea penala.
          De asemenea, instanta urmeaza sa aiba in vedere si faptul ca, ulterior savarsirii infractiunii, atat in cursul urmaririi penale, cat si in cursul judecatii, inculpatul a avut un comportament sincer, recunoscand fapta si aratand ca o regreta, fiind prezent la toate chemarile organelor judiciare.
           Avand in vedere scopul pedepsei prevazut de art. 52 Cod penal si necesitatea asigurarii preventiei generale si speciale, fata de modul si mijloacele de savarsire a faptei, instanta apreciaza ca aplicarea fata de inculpat a unei pedepse cu inchisoarea orientate spre minimul special al pedepsei pentru infractiunea savarsita, satisface exigentele individualizarii judiciare a pedepsei.
          Intrucat inculpatul a solicitat aplicarea dispozitiilor prevazute de art. 320 indice 1 si urmatoarele Cod procedura penala, instanta retine ca inculpatul care recunoaste savarsirea unei infractiuni si solicita sa fie judecat potrivit procedurii simplificate beneficiaza de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei inchisorii, si de reducerea cu o patrime a limitelor de pedeapsa prevazute de lege, in cazul pedepsei amenzii (cauza legala de reducere a pedepsei).
          Fata de aceste considerente, instanta apreciaza ca o pedeapsa de 2 luni inchisoare pentru savarsirea infractiunii prevazute de art. 180 alin. 2 Cod penal  este suficienta si de natura a-l reeduca pe inculpat.
          Potrivit fisei de cazier judiciar a inculpatului, acesta este cunoscut ca o persoana fara antecedente penale.
          Potrivit dispozitiilor art. 71 alin. 1 din Codul penal ``pedeapsa accesorie consta in interzicerea drepturilor prevazute in art. 64``, iar in conformitate cu aliniatul al doilea al aceluiasi articol ``condamnarea la pedeapsa detentiunii pe viata sau a inchisorii atrage de drept interzicerea drepturilor prevazute in art. 64 lit. a) - c) din momentul in care hotararea de condamnare a ramas definitiva si pana la terminarea executarii pedepsei (_)``.
          Desi art. 71 alin. 2 din Codul penal impune aplicarea obligatorie a pedepsei accesorii constand in interzicerea tuturor drepturilor prevazute la art. 64 lit. a) - c) din acelasi act normativ, instanta constata ca, raportat la circumstantele spetei, interzicerea dreptului de a alege nu raspunde nici unuia dintre dezideratele enuntate de art. 52 din Codul penal privind scopul pedepsei.
          In baza art. 71 alin 2 Cod penal si fata de considerentele anterior expuse, instanta va interzice inculpatului pe durata executarii pedepsei principale rezultante drepturile prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal.
          Apreciind ca scopul educativ si preventiv al pedepsei aplicate inculpatului poate fi atins si fara executarea acesteia, inculpatul prezentand sanse sporite de reintegrare in societate si constatand ca sunt indeplinite si celelalte conditii impuse de art. 81 Cod penal (pedeapsa aplicata in prezenta cauza este inchisoarea mai mica de 3 ani), instanta va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei rezultante aplicate inculpatului pe o durata de  2 ani si 2 luni, termen de incercare stabilit in conditiile art. 81 Cod penal.
          Pe cale de consecinta, in conformitate cu dispozitiile art. 71 alin. 5 Cod penal instanta va dispune si suspendarea executarii pedepselor accesorii pe durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei principale a inchisorii.
          In baza art. 359 Cod procedura penala instanta va atrage atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83 Cod penal, potrivit cu care  savarsirea unei noi infractiuni in cursul termenului de incercare are drept urmare revocarea suspendarii conditionate si executarea in intregime, in regim de detentie, a pedepsei aplicate in prezenta cauza la care se va adauga pedeapsa pentru noua infractiune.
          In baza art. 193 Cod procedura penala, inculpatul va fi obligat la plata sumei de 400 lei catre partea vatamata J.V.S, reprezentand cheltuieli de judecata facute de aceasta.
          In baza art. 191 Cod procedura penala, inculpatul va fi obligat la plata sumei de 800 lei, reprezentand cheltuieli judiciare avansate de stat.
 
1
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Loviri si alte vatamari

LOVIRI SAU VATAMARI CAUZATOARE DE MOARTE - Sentinta penala nr. 25 din data de 31.03.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 18115 din data de 31.10.2017
vatamare corporala - Hotarare nr. 9009 din data de 30.10.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 3047 din data de 14.12.2017
loviri si alte violente - Hotarare nr. 256 din data de 08.06.2017
LATURA CIVILA. MOD DE SOLUTIONARE IN CAZUL DECESULUI INCULPATULUI - Decizie nr. 40/A din data de 06.01.2004
Loviri sau alte violen?e. Amenin?are. Port fara drept, in locurile si imprejurarile in care s-ar putea primejdui viata sau integritatea corporala a persoanelor ori s-ar putea tulbura ordinea si linistea publica a cutitului. Necompeten?a materiala a inst - Decizie nr. 5 din data de 17.02.2014
Vatamare corporala din culpa. Reducerea in apel a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 3 din data de 10.02.2014
Infrac?iunea de lovire. Re?inerea circumstan?elor atenuante - Sentinta penala nr. 265 din data de 10.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Revocarea suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei - Sentinta penala nr. 192 din data de 31.12.2013
Loviri ?i alte violen?e. Reducerea in recurs a cuantumului daunelor morale - Decizie nr. 29 din data de 31.12.2013
Vatamare corporala din culpa. Reducerea cuantumului daunelor morale raportat la propor?ionalitatea cu prejudiciul de agrement suferit de victima - Decizie nr. 102 din data de 27.08.2012
Loviri ?i alte violen?e.Recunoa?terea vinova?iei in fa?a instan?ei de judecata, art.320 ind.1 c.pr. pen. Efecte. - Sentinta penala nr. 38 din data de 21.02.2012
Loviri ?i alte violen?e . Gre?ita aplicare a pedepsei sub minimul special prevazut de lege. Majorarea in recurs a pedepsei. - Decizie nr. 104 din data de 10.10.2012
Corecta incadrare ?i individualizare judiciara a infrac?iunii de lovire ?i alte violen?e - Decizie nr. 55 din data de 07.05.2012
Loviri sau alte violente. Latura penala - Corecta individualizare a sanctiunii amenzii, raportata la circumstantele reale ale faptei si la circumstantele personale ale inculpatului. Latura civila – Neindeplinirea conditiei de pornire din oficiu a act... - Decizie nr. 99 din data de 18.04.2011
Vatamare corporala din culpa. Casarea sentintei instantei de fond in ceea ce priveste latura civila. Reducerea cuantumului daunelor morale. - Decizie nr. 83 din data de 21.03.2011
Loviri sau alte violente. Aplicarea efectului extensive al recursului cu privire la inculpatii care nu au declarat recurs. Reducerea cuantumului pedepselor si a termenelor de incercare. - Decizie nr. 111 din data de 11.05.2011
Loviri sau alte violente. Corecta cuantificare a daunelor morale. Neacordarea daunelor materiale (prejudiciu incert). - Decizie nr. 86 din data de 28.03.2011
Vatamare corporala. Neretinerea circumstantei agravante a savarsirii faptei de trei persoane impreuna. Majorarea, in recurs, a pedepselor aplicate inculpatilor. - Decizie nr. 87 din data de 28.03.2011