InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Slobozia

Incuviintarea executarii silite. Contract accesoriu care nu constituie titlu executoriu, accesoriu unui contract care constituie titlu executoriu

(Hotarare nr. Incheiere din Camera Consiliu din data de 18.08.2011 pronuntata de Judecatoria Slobozia)

Domeniu Executarea silita | Dosare Judecatoria Slobozia | Jurisprudenta Judecatoria Slobozia

Prevederile legale in vigoare confera caracter executoriu contractelor de leasing, dar nu si contractelor de asigurare. Este adevarat ca in doctrina si in practica judiciara s-a conturat opinia conform careia conventiile accesorii unei conventii care constituie titlu executoriu sunt si ele, la randul lor, titluri executorii, insa cand legiuitorul a dorit sa confere caracterul de titlu executoriu unui contract accesoriu a realizat acest lucru in mod expres

In aceste conditii, nu se poate recunoaste caracterul de titlu executoriu al unui contract de asigurare pentru simplul motiv ca acest contract este accesoriu unui contract de leasing. Chiar daca actul accesoriu urmeaza soarta actului principal, acest principiu isi gaseste aplicabilitatea in materia efectelor actului juridic civil, iar nu si in materia caracterelor juridice ale actului juridic civil, ceea ce inseamna ca acest caracter de titlu executoriu al actului juridic principal, conferit expres de lege, nu se rasfrange asupra actului juridic accesoriu, ci doar existenta, intinderea in timp a efectelor actului juridic accesoriu si forma acestuia sunt direct influentate de existenta, intinderea in timp a efectelor actului juridic principal si de forma actului principal.

 

            Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Slobozia creditoarea X si creditoarea Y au solicitat incuviintarea executarii silite impotriva debitorului P.I., prin executor judecatoresc M.A., in toate formele de executare prevazute de lege, pana la concurenta sumei de 8049,34 lei reprezentand creanta neachitata si a cheltuielilor ocazionate de executarea silita impotriva debitorului.

            In motivare, a aratat ca titlul executoriu este reprezentat de contractul de leasing nr_..

            In drept, cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 3711 C. proc. civ.

            Cererea a fost legal timbrata.

            In dovedire a depus: cererea formulata de creditoare la executorul judecatoresc, copie de pe contractul de leasing financiar nr_..., fisa client.

            Analizand probele administrate in cauza, instanta retine urmatoarele:

            La data de 24.05.2006, creditoarea X si debitorul P.I. au incheiat contractul de leasing financiar nr_.., in care creditoarea a avut calitatea de finantator, iar debitorul pe aceea de utilizator, contractul avand ca obiect autoturismul marca_. serie sasiu_..

            Rata de leasing a fost stabilita de parti de comun acord la suma de 140,66 euro lunar, utilizatorul urmand a achita 48 de rate pana la finalul leasing-ului.

            La punctul C din contract s-a prevazut ca, la solicitarea utilizatorului, dupa ce acesta din urma a luat la cunostinta mai multe oferte de asigurare, locatorul a fost de acord ca bunul ce face obiectul contractului sa fie asigurat la G.A. SA, prin SC Y SRL.  Suma asigurata a fost stabilita la suma de 9774 euro, iar contractul de leasing a fost semnat si de un reprezentant al SC Y SRL.

            In continuare, in contract s-a prevazut ca asigurarea va fi incheiata de broker (asa cum s-a aratat, contractul a fost, intr-adevar, semnat de un reprezentant al brokerului), asiguratul fiind utilizatorul (mai putin in cadrul asigurarii obligatorii RCA si Carte Verde, unde asiguratul este locatorul), iar in toate cazurile beneficiarul asigurarii va fi locatorul. S-a mai stabilit ca plata asigurarii sa se faca exclusiv de catre utilizator.

In ceea ce priveste aceste ultime clauze din contractul de leasing, instanta apreciaza ca ele constituie, in realitate, un contract de asigurare inserat in textul contractului de leasing. In acest context, trebuie remarcat ca prevederile legale in vigoare confera caracter executoriu contractelor de leasing, dar nu si contractelor de asigurare. Este adevarat ca in doctrina si in practica judiciara s-a conturat opinia conform careia conventiile accesorii unei conventii care constituie titlu executoriu sunt si ele, la randul lor, titluri executorii, insa instanta nu impartaseste o asemenea opinie, deoarece atunci cand legiuitorul a dorit sa confere caracterul de titlu executoriu unui contract accesoriu a realizat acest lucru in mod expres. Spre exemplu, potrivit art. 120 din OUG nr. 99/2006 " Contractele de credit, inclusiv contractele de garantie reala sau personala, incheiate de o institutie de credit constituie titluri executorii.". De asemenea, conform art. 52 din Legea nr. 93/2009, "contractele de credit incheiate de o institutie financiara nebancara, precum si garantiile reale si personale afectate garantarii creditului constituie titluri executorii".

In aceste conditii, nu se poate recunoaste caracterul de titlu executoriu al unui contract de asigurare pentru simplul motiv ca acest contract este accesoriu unui contract de leasing. Chiar daca actul accesoriu urmeaza soarta actului principal, acest principiu isi gaseste aplicabilitatea in materia efectelor actului juridic civil, iar nu si in materia caracterelor juridice ale actului juridic civil, ceea ce inseamna ca acest caracter de titlu executoriu al actului juridic principal, conferit expres de lege, nu se rasfrange asupra actului juridic accesoriu, ci doar existenta, intinderea in timp a efectelor actului juridic accesoriu si forma acestuia sunt direct influentate de existenta, intinderea in timp a efectelor actului juridic principal si de forma actului principal.

Instanta considera ca aceste argumente sunt suficiente pentru a concluziona ca acea conventie de asigurare inserata in contractul de leasing care face obiectul prezentei cauze nu constituie titlu executoriu. In conditiile in care executarea silita se realizeaza numai in temeiul unui titlu executoriu, nu poate fi admisa in speta incuviintarea executarii silite a prevederilor contractului de asigurare inserat in contractul de leasing indicat mai sus.

In plus, instanta apreciaza ca, fie si in situatia in care contractul de asigurare ar fi constituit titlu executoriu, s-ar fi ridicat dubii serioase cu privire la caracterul cert al creantei pretinse, in conditiile in care valoarea asigurarii (in sensul de valoarea suportata de utilizator) sau valoarea ratelor de asigurare nu este prevazuta expres in contract, ceea ce ar fi ridicat problema validitatii contractului de asigurare in conditiile lipsei pretului. Aceasta lipsa ar fi putut fi suplinita eventual prin depunerea la dosarul cauzei de facturi acceptate de utilizator sau prin depunerea unui extras de cont sau a unui grafic de rambursare, solicitate de instanta, de altfel, prin adresa, la care creditoarele nu au formulat niciun raspuns, ramanand pur si simplu in pasivitate. De asemenea, in cauza ar fi trebuit clarificate raporturile dintre SC X SRL si G.A. SA, pentru a fi relevata identitatea entitatii indreptatite sa solicite incuviintarea executarii silite a contractului de asigurare.

Pentru toate aceste argumente si mai ales fata de lipsa caracterului de titlu executoriu al contractului de asigurare, instanta va respinge cererea de incuviintare a executarii silite formulata de creditoarea Y, cu privire la suma de 815,61 lei, reprezentand rate prime de asigurare casco restante la contractul de leasing, ca neintemeiata.

In ceea ce priveste temeinicia cererii de incuviintare a executarii silite a contractului de leasing, semnat de creditoarea X si debitorul P.I., instanta constata urmatoarele:

            La art. 4.1 din conditiile generale la contractul de leasing s-a prevazut ca utilizatorul are obligatia sa achite ratele de leasing la termenul si la valoarea stabilita conform planului de esalonare a ratelor. In baza art. 15 din OG nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, daca in contract nu se prevede altfel, in cazul in care locatarul/utilizatorul nu executa obligatia de plata integrala a ratei de leasing timp de doua luni consecutive, calculate de la scadenta prevazuta in contractul de leasing, locatorul/finantatorul are dreptul de a rezilia contractul de leasing, iar locatarul/utilizatorul este obligat sa restituie bunul si sa plateasca toate sumele datorate, pana la data restituirii in temeiul contractului de leasing.

            In plus, partile au prevazut in conditiile generale la contractul de leasing, la art. 8.3, ca locatorul are dreptul sa rezilieze unilateral contractul, cu efect imediat, fara implicarea instantelor de judecata, fara puneri in intarziere, fara alte formalitati, in caz de incalcare grava de catre utilizator a prevederilor contractului. In acest sens, in cererea de demarare a executarii silite, adresata executorului judecatoresc la data de .2011, creditoarea X a indicat ca considera intervenita rezilierea contractului de leasing din vina exclusiva a utilizatorului P.I..

            Fata de aceste imprejurari, instanta urmeaza a admite cererea de incuviintare a executarii silite formulata de creditoarea X, pentru urmatoarele motive:

Pentru admiterea cererii de incuviintare silita este necesara indeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii: existenta unui titlu executoriu, a cererii creditorului precum si existenta unei creante certe, lichide si exigibile.

In conformitate cu art. 372 C.pr.civ., executarea silita se va efectua numai in temeiul unei hotarari judecatoresti ori al unui alt inscris care, potrivit legii, constituie titlu executoriu. Art.374¹ C.pr.civ. prevede ca inscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse in executare fara investirea cu formula executorie.

Art. 8 din OG nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing arata ca contractele de leasing, precum si garantiile reale si personale, constituite in scopul garantarii obligatiilor asumate prin contractul de leasing, constituie titluri executorii.

Totodata, prin Decizia nr.458/2009, Curtea Constitutionala a aratat ca verificarile efectuate de catre instanta de executare, in vederea incuviintarii executarii silite se refera la existenta si legalitatea titlului executoriu, caracterul cert, lichid si exigibil al creantei, calitatea partilor din procedura de executare silita. Acestea reprezinta conditiile pentru incuviintarea executarii silite.

In ceea ce priveste caracterul cert, lichid si exigibil al creantei, instanta are in vedere dispozitiile art. 379 alin.1 C.pr.civ. care arata ca "Nici o urmarire asupra bunurilor mobile sau imobile nu poate avea loc decat pentru o creanta certa, lichida si exigibila", si constata ca datoria rezulta din insusi actul de creanta, este determinata si exigibila.

In ceea ce priveste cheltuielile de executare, instanta are in vedere dispozitiile art. 3711 alin. 3 C.pr.civ., executarea silita incluzand si recuperarea cheltuielilor de executare.

Fata de aceste considerente, instanta va admite cererea  si va incuviinta executarea silita impotriva debitorului, prin toate formele prevazute de lege, in conformitate cu prevederile titlului executoriu  - contract de leasing financiar nr_., executarea incluzand si cheltuielile de executare.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Executarea silita

Incheiere - Investire cu formula executorie - Hotarare nr. IIII din data de 22.02.2010
Obligatia de a face - Decizie nr. 816 din data de 27.11.2017
Titlul de creanta si titlul executoriu potrivit codului de procedura fiscala - acte distincte. - Decizie nr. speta 6 din data de 08.01.2008
CHELTUIELI JUDICIARE - Decizie nr. 66/A din data de 05.02.2004
Incuviintarea executarii silite a unei creante prescrise - Decizie nr. 64/A/CC/ din data de 11.07.2005
Incuviintare executare silita formulata de executorul judecatoresc. Amenda aplicata de I.S.C.T.R. - Decizie nr. 366 din data de 20.04.2017
Titlu suspendarea executarii - Sentinta comerciala nr. 212/CA din data de 15.04.2010
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita. - Decizie nr. 154 din data de 04.03.2010
Executare silita - Decizie nr. 155 din data de 04.03.2010
Validarea popririi. Termenul de 3 luni prev. de art.460 c.pr.civ. - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Validarea popririi - Decizie nr. 416 din data de 22.12.2008
Competenta de solutionare a litigiului purtand asupra executarii silite a unei hotarari pronuntate in contencios administrativ. - Sentinta civila nr. 7/F din data de 31.08.2005
Executarea silita - Sentinta civila nr. 1119/C din data de 26.05.2012
Executare silita prin poprire. Obligatiile tertului poprit in cazul in care executarea silita este suspendata. - Decizie nr. 288 din data de 18.04.2013
Executarea silita a creantelor fiscale stabilite prin hotarari judecatoresti pronuntate de instanta de contencios administrativ. - Hotarare nr. 477 din data de 23.01.2013
Titlu executoriu emanand de la o instanta straina. Incuviintarea executarii silite. Limitele investirii. Dispozitii aplicabile. - Decizie nr. 389 din data de 28.06.2012
Executarea silita a titlurilor emise in materia actiunilor reale imobiliare - Decizie nr. 401 din data de 04.05.2006
Executare silita imobiliara. Anulare licitatie - Decizie nr. 309 din data de 07.04.2006
Incuviintarea executarii silite - Decizie nr. 164 din data de 24.02.2006
Cererea de incuviintare a executarii silite. - Decizie nr. 1070 din data de 17.11.2005