InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sinaia

Divort

(Sentinta civila nr. 6 din data de 15.01.2015 pronuntata de Judecatoria Sinaia)

Domeniu Situatii la divort | Dosare Judecatoria Sinaia | Jurisprudenta Judecatoria Sinaia

Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de 08.04.2014 si inregistrata sub nr. 407/310/2014, reclamanta T G L, , a chemat in judecata pe paratul  T B G si a solicitat desfacerea casatoriei incheiate la data de 31.08.1991 si inregistrata la Registrul Starii Civile al Primariei Azuga la nr.      din vina paratului,  exercitarea autoritatii parintesti asupra minorului T R T nascut la data de 04.06.2000  , in comun de ambii parinti, stabilirea locuintei minorului la domiciliul mamei parate si sa se stabileasca contributia paratului la cheltuielile de crestere, educare si invatatura ale minorului, cu cheltuieli de judecata
In sustinerea cererii a fost anexat certificatul de casatorie  seria       nr.      , in copie legalizata.
Analizand cererea formulata de cei doi soti, instanta constata urmatoarele:
Din casatoria partilor a rezultat minorul T R T nascut la data de      2000  , care a fost audiat in camera de consiliu de catre instanta de judecata si care si-a manifestat dorinta de a i se stabili locuinta la domiciliul tatalui de care este foarte atasat intrucat tatal sau are grija si doreste sa aiba camera lui, nu sa locuiasca cu chirie cu mama sa si cu concubinul acesteia.
Minorul a mai aratat ca tatal sau ii spala lucrurile si face lectii cu el.
In motivarea cererii, reclamanta invedereaza faptul ca este separata de parat de mai mult timp deoarece au intervenit certuri deoarece acesta era foarte gelos, consuma alcool si ii vorbea urat , dar de ingrijirea minorului se ocupa paratul  la care minorul locuieste efectiv.
In prezent, reclamanta are  un prieten cu care este insarcinata in luna a sasea si cu care doreste sa-si refaca viata.
          Relatiile dintre soti sunt degradate din cauza certurilor grave, reclamanta nu-i mai facea menajul paratului iar paratul provoaca scandal , o ameninta cu moartea, motiv pentru care aceasta a formulat plangeri la politie .
Paratul, la randul sau a formulat cerere reconventionala prin care a aratat ca cele expuse de reclamanta nu corespund realitatii, motivand faptul ca reclamanta este o persoana care provoaca certuri deoarece intretine relatii extraconjugale cu alti  barbati , fiind o sotie  infidela.
Reclamantul reconventional sustine ca parata reclamanta convietuieste cu alt barbat iar discutiile au pornit tocmai pe motivul infidelitatii acesteia, nu este la prima abatere de acest gen , si in plus este insarcinata in luna a sasea cu acel barbat, lucru total anormal, mai ales ca partile nu sunt divortate iar atitudinea reclamantei a afectat inclusiv copilul minor care sufera.
Paratul precizeaza ca este pus intr-o situatie delicata pentru ca toti vecinii din cartier vorbesc de situatia nefireasca in care se afla familia acestuia deoarece reclamanta are un  concubin cu care s-a mutat, motiv pentru care a solicitat desfacerea casatoriei din culpa exclusiva a reclamantei, aceasta sa revina la numele de "Stanciu" purtat anterior casatoriei, exercitarea autoritatii parintesti asupra minorului T.R.T. nascut la data de      .2000  , in comun de ambii parinti, locuinta minorului sa fie stabilita la locuinta tatalui parat  si sa se stabileasca o pensie de intretinere in sarcina reclamantei in cuantumul prevazut de lege pentru minorul rezultat din casatorie, cu cheltuieli de judecata.
In dovedirea cererii reconventionale, paratul reclamant reconventional a depus la dosarul cauzei si mai multe inscrisuri.
Reclamanta a depus la dosarul cauzei adeverinta cu veniturile pe ultimele 6 luni pe care le realizeaza la locul de munca.
Din raportul de ancheta psihosociala depus la dosarul cauzei de Primaria Orasului Azuga - Serviciul de Autoritate Tutelara rezulta faptul ca tatal si copilul locuiesc impreuna, intr-o casa cu curte, 3 camere  si dependinte, proprietate personala a acestuia.
Conform acestui raport, fiul de 14 ani este atasat de tatal sau care se ocupa de acesta.
In cauza s-au incuviintat si administrat probele cu inscrisuri si 2 martori, in persoanele domnului  Preda Daniel si doamnei  Stanciu Liliana , propusi de catre parti.
Din actele si lucrarile dosarului instanta constata urmatoarele:
Reclamanta si paratul s-au casatorit la data de      , casatorie inregistrata  in registrul de stare civila al Primariei Azuga la nr.     .
Din aceasta casatorie a rezultat minorul T.R.T nascut la data de      2000  .
Neintelegerile dintre soti au aparut asa cum rezulta din declaratiile martorilor din cauza faptului ca au intervenit grave disensiuni intre acestia.
Martorii cunosc faptul ca intre parti au existat mereu certuri, deoarece paratul consuma alcool , era gelos  pe sotie si le adresa cuvinte urate reclamantei si mamei acesteia, fiind violent cu acestea.
           Martorul PD , arata ca relatia intre soti nu era una normala , existand violenta verbala intre acestia,  considera ca ambii soti sunt de vina ca au ajuns in aceasta situatie, litigii domestice, care au culminat cu  infidelitatea notorie a sotiei reclamante .
Certurile, dupa cum relateaza celalalt martor, Stanciu Liliana, incepeau datorita faptului ca, paratul  nu ii accepta pe parintii reclamantei in casa lui, consuma alcool si nu ii deschidea usa reclamantei cand venea de la serviciu acasa lasand-o  sa stea in strada .
           Analizand toate aceste aspecte, instanta a constatat ca este imputabila ambilor soti cauza dezbinarii, deoarece fiecare dintre soti a urmarit propriul interes si nu unul comun, intrucat a rezultat, din probatoriul administrat, ca au fost incalcate toate obligatiile personale dintre soti, respectiv aceea de sprijin moral reciproc, fidelitate,  de a convietui impreuna, precum si aceea a respectarii indatoririlor conjugale.
Evident ca martorii propusi de reclamant au sustinut cauza celui care i-a desemnat pentru audiere, insa, este foarte clar ca ambii soti nu prezinta atasament si afectiune reciproca, iar sentimentele acestora sunt instabile.
Ambii soti se fac vinovati de deteriorarea profunda a relatiilor de caasatorie deoarece nici unul dintre ei nu a facut vreun efort serios pentru salvarea ei, pentru a ramane impreuna, ambii soti dand dovada de raceala in comunicare si nedorind reluarea convietuirii in comun.
Din cele de mai sus rezulta cu certitudine faptul ca intre parti nu mai exista absolut deloc raporturi normale de casatorie, relatiile dintre ei fiind extrem de grav si iremediabil vatamate.
   Vazand cele de mai sus, precum si prevederile art. 373 lit. c din noul Cod civil, instanta urmeaza a admite in parte cererea formulata de reclamanta  T.G.L in contradictoriu cu paratul, T.B.G.,  in contradictoriu si cu Autoritatea Tutelara din cadrul PRIMARIEI or. Azuga  va admite in parte cererea reconventionala formulata de paratul reclamant  si va desface casatoria sotilor "T     " , incheiata la data de 31.08.1991 , casatorie trecuta in registrul starii civile al Primariei. Azuga  ,   la nr.         din culpa comuna , va dispune ca exercitarea autoritatii parintesti asupra minorului TRT nascut la data de      2000 sa se faca in comun, de ambii parinti si va stabili locuinta minorului la domiciliul tatalui; va obliga pe reclamanta TGL, sa plateasca in favoarea minorului  TRT o pensie lunara de intretinere in cuantum de 200 lei incepand cu data de 08 .04. 2014 si pana la majoratul copilului sau incheierea studiilor universitare sau alte dispozitii legale, reclamanta reia numele de familie purtat anterior casatoriei, cel de “S      “, va sista si compensa cheltuielile de judecata.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Situatii la divort

Desfacerea casatoriei. Incredintare minori. Contributie lunara de intretinere. - Decizie nr. 419 din data de 08.11.2010
divort cu copii - Sentinta civila nr. 6322 din data de 26.09.2011
Divort fara minori - Sentinta civila nr. 544/2014 din data de 02.07.2014
RAPORT DE DREPT INTERNATIONAL PRIVAT. RECUNOASTEREA HOTARARII STRAINE PRIVITOARE LA DIVORT. NOTIUNEA DE HOTARARE STRAINA - Sentinta civila nr. 316 din data de 22.01.2006
DIVORT. INCREDINTARE MINORI. INTERESUL SUPERIOR AL COPIILOR. CRITERII. NEVOIA DE A CRESTE IMPREUNA - Sentinta civila nr. 10115 din data de 05.11.2008
divort - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.05.2014
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 1879 din data de 25.10.2016
Desfacerea casatoriei, stabilirea domiciliului minorului - Sentinta civila nr. 1274 din data de 01.07.2015
Desfacere casatorie - Sentinta civila nr. 1281 din data de 01.07.2015
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 900 din data de 13.05.2015
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2795 din data de 15.10.2012
Situatii la divort - Sentinta civila nr. 2387 din data de 13.09.2012
Desfacerea casatoriei - Sentinta civila nr. 247 din data de 13.07.2010
Desfacere casatorie, incredintare minori, stabilire pensie intretinere, revenire la numele anterior casatoriei - Sentinta civila nr. 1 din data de 22.10.2008
Actiune de divort, stabilirea exercitarii autoritatii parintesti in mod rxclusiv de catre unui dintre parinti - Sentinta civila nr. 3249 din data de 19.12.2011
Divort - Sentinta civila nr. 263 din data de 15.02.2010
Divort - Sentinta civila nr. 310 din data de 25.04.2013
divor? cu minori - Sentinta civila nr. 1542/2015 din data de 08.10.2015
partaj bunuri comune pe calea actiunii oblice - Sentinta civila nr. 0 din data de 27.03.2014
stabilire domiciliu minor - Sentinta civila nr. 366 din data de 18.06.2014