InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sinaia

Contestatie la procesul verbal de distribuire suma.

(Sentinta civila nr. 536 din data de 14.05.2012 pronuntata de Judecatoria Sinaia)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Judecatoria Sinaia | Jurisprudenta Judecatoria Sinaia

     Judecatoria Sinaia Judecator ANCUTA MONICA MITRACHE
     
     
     
     
     DREPT PROCESUAL CIVIL
     Sentinta civila nr.536 din data de 14.05.2012
     Dosar nr. 89/310/2012
     Domeniu asociat Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)     
     Titlul: Contestatie la procesul verbal de distribuire suma.
     Solutie de respingere.
     
     
     
     
     
     Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sinaia sub nr. 89/310/2012 contestatorul C. P. P. I. B. a solicitat ca prin hotararea ce se va pronunta in contradictoriu cu intimatii B. V. si BEJ P. B. Sinaia sa se dispuna anularea procesului verbal din 16.01.2012 deoarece distribuirea sumei de 46728,56 lei este gresita. In motivarea cererii contestatorul a aratat ca a formulat obiectiuni cu ocazia procesului verbal - obiectiuni privind tardivitatea executarii respectiv faptul ca sumele ce se executa nu sunt prevazute in titlu.
     In sustinerea cererii s-au depus la dosarul cauzei proces verbal din 16.01.2012, sentinta civila nr. .../2011 a Judecatoriei sector 1 Bucuresti, Decizia nr. ../R/2007 a Curtii de Apel Bucuresti,.
     In drept cererea a fost intemeiata pe dispozitiile art. 570 Cod procedura civila. Legal citat intimatul B. V. a formulat intampinare la data de 03.02.2012 prin care a solicitat respingerea contesatiei ca inadmisibila. A aratat intimatul ca obiectiile contestatoarei din procesul verbal contestat au fost formulate cu rea credinta si numai din dorinta de a tergiversa eliberarea sumei in executare catre unicul creditor, intimatul B. V.
     Prin cerera inregistrata pe rolul Judecatoriei Sinaia sub nr. 230/310/2012 contestatorul B. V. a solicitat ca in contradictoriu cu intimata C. P. P. I. B pe calea contestatiei la executare sa se anuleze partial procesul verbal din 16.01.2012, sa se indrepte acesta in sensul ca reprezinta process verbal de eliberare sin u de distribuire suma, sa se dispuna continuarea executarii, sa fie amendat executorul judecatoresc P. B. in caz de refuz de reluare a executarii; cu cheltuieli de judecata.
     In motivarea cererii contestatorul a aratat ca obiectiile contestatoarei din procesul verbal contestat au fost formulate cu rea credinta si numai din dorinta de a tergiversa
eliberarea sumei in executare catre unicul creditor. S-a aratat ca a fost stabilita creanta prin expertiza fata de care intimate nu a formulat obiectii.
     In drept cererea a fost intemeiata pe disp. art. 570 Cod procedura civila.
     Prin incheierea din sedinta publica de la 08.03.2012 s-a admis exceptia de conexita a pricinilor invocata de instanta din oficiu si s-a dispus conexarea dosarului nr. .. ./310/201 la dosarul nr. .. 7310/2012 retinandu-se ca intre cele doua cauze exista stransa legatura in c priveste partile, obiectul si cauza conform si cu art. 164 Cod procedura civila.
     S-a invocat la acelasi termen si exceptia de tardivitate a contestatiei din cau2 conexata, dosar nr. .../310/2012 fiind unita aceasta cu fondul prin incheierea din sedin publica de la 09.04.2012 conform art. 137 alin. 2 Cod procedura civila.
     La cererea partilor s-au incuviintat acestora probe cu inscrisuri si interogator reciproce; din oficiu s-a dispus atasarea dosarului executional nr. ../2011.
     La termenul din 07.05.2012 s-a invocat de catre intimatul contesator B. V. except: lipsei calitatii procesuale pasive a paratului BEJ P. B. Sinaia.
     Examinand actele dosarului instat retine in fapt urmatoarele:
     La solicitarea creditorului B. V. s-a constituit dosarul executional nr. ../11.04.201 pentru punerea in executare silita a Deciziei civila nr. .../R/13.12.2007 a Curtii de Ap Bucuresti.
     La data de 16.01.2012 s-a intocmit procesul verbal de distribuire suma.
     In cuprinsul acestuia s-a retinut ca partile au fost legal convocate, aspect dovedit c inscrisurile aflate la filele 70, 71 fiind prezent numai reprezentantul debitoarei care formulat obiectiuni - in sensul ca suma executata nu este correct calculate, ca exist ape r contestatie la executare si ca executarea este tardiva.
     S-a stabilit ca suma de 53.645 lei se va distribui astfel: suma de 6.916,44 lei cheltuie de executare silita din care suma de 906,3 lei se va elibera creditorului B. V. reprezentati taxe de timbru si c/val expertiza contabila; diferenta de 6.010,14 lei s-a stabilit ca se va vii in contul BEJ P. B.. S-a mai stabilit ca suma de 46.728,56 lei se va elibera creditorului I V.
     impotriva acestui proces verbal s-a formulat contestatie de catre C. P. P. I. B la dai de 17.01.2012.(dosarnr. .../310/2012)
     La data de 03.02.2012 a formulat contestatie impotriva aceluiasi act creditorul I V.(dosarnr. .../310/2012)
     Procesul verbal nu a fost comunicat partii lipsa desi legal citata, creditorul B. V.
     Potrivit art. 102 Cod procedura civila termenele incep sa curga de la dai comunicarii actelor de procedura, daca legea nu dispune altfel. Termenele incep sa curga impotriva partii care a cerut comunicarea de la data cand a cerut-o.
     In alte conditii principiul echipolentei nu actioneaza.
     Astfel fiind se va retine ca exceptia tardivitatii contestatiei din dosarul nr. .. ./310/2012 este neintemeiata si va fi respinsa
     Potrivit art. 570 Cod procedura civila (l)Despre eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare, executorul va intocmi de indata un proces-verbal, care se va semna de persoanele interesate care sunt prezente.(2)Cel nemultumit de modul stabilit pentru                                  
     
     
     eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare poate cere executorului sa consemneze obiectiile sale in procesul-verbal, care poate fi contestat in termen de 3 zile. Contestatia suspenda de drept eliberarea sau, dupa caz, distribuirea.
     Cu privire la exceptia lipsei calitatii procesulae pasive a intimatului BEJ P. B. Sinaia se vor retine urmatoarele.
     Potrivit Art. 39 din Legea nr. 188/2000
     (1) Executorii judecatoresti au dreptul, pentru serviciul prestat, la onorarii minimale si maximale stabilite de ministrul justitiei, cu consultarea Consiliului Uniunii Nationale a
Executorilor Judecatoresti.
     (3) Executorii judecatoresti nu pot conditiona punerea in executare a hotararilor judecatoresti de plata anticipata a onorariului.
     (4) Cheltuielile ocazionate de efectuarea executarii silite sunt in sarcina debitorului urmarit, cu exceptia cazului in care creditorul a renuntat la executare, situatie in care vor fi suportate de acesta, sau daca prin lege se prevede altfel.
     Aceste dispozitii ale legii speciale in deplin acord cu art. 371 indice 7 Cod procedura civila conduc la concluzia de certitudine ca pentru o parte a cheltuielilor de executare executorul judecatoresc este el insusi creditor al debitorului urmarit astfel cum dealtfel rezulta si din procesul verbal contestat.
     Considerentele de fapt si de drept expuse conduc la concluzia ca exceptia lipsei calitatii procesuale passive a intimatului BEJ P. B. Sinaia invocata de intimatul contestator B. V. este neintemeiata si va fi respinsa.
     Cu privire la fondul cauzei se vor retine urmatoarele:
     Contestatoarea C. P. P. I. B a formulat sustineri pe care le-a inserat si ca obiectiuni in procesul verbal contestat in sensul ca suma executata nu este corect calculata, ca exista pe rol contestatie la executare si ca executarea este tardiva. Aceste aparari nu pot fi antamate in procedura speciala de fata reglementata de art. 570 Cod procedura civila si care contestatie poate privi numai continutul intelectual al acestui act si respectiv "modul stabilit pentru eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare". Dealtfel toate aceste aparari au fost antamate si in contestatia de drept comun ce face obiectul dosarului
nr /310/2011 in care cadru s-a si suspendat executarea la data de 17.01.2012 - in ziua
imediat urmatoare procesului verbal contestat.
     Astfel fiind cum nu s-au formulat critici legate strict de acest act de executare in cadrul conferit de art. 570 Cod procedura civila se va aprecia aceasta contesattie neintemeiata si se va respinge ca atare.
     Cu privire la contestatia conexata se va retine ca singura critica este legata de o pretinsa eroare materiala in ce priveste sintagma "eliberare/distribuire suma".
     S-a argumentat anterior in sensul ca formula folosita de executorul judecatoresc - de
     distribuire a sumei - corespunde situatiei reale executorul fiind din punct de vedere tehnic creditor pentru propriul onorariu astfel cum rezulta din dispozitiile legale invocate - art. 371 indice 7 Cod procedura civila, art. 39 din Legea nr. 188/2000.
     A mai solicitat contesatorul B.V. in pricina conexata continuarea executarii
     suspendate si amendare executorului in caz de refuz. Niciuna din aceste solicitari nu

este intemeiata intrucat in cauza executarea suspendata in puterea legii se reia de asemeni i puterea legii prin solutionarea prezentei, daca nu mai este aceasta suspendata in dosarul n .../310/2011. Pentru considerentele expuse nici solicitarea amendarii executoruli judecatoresc nu are nici un suport.
     Se va lua act de solicitarea intimatului B. V. privind solicitarea cheltuielilor c judecata pe cale separata.
     

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012