InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sinaia

art. 2781 C.proc.pen. Plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata

(Sentinta penala nr. 17 din data de 28.01.2009 pronuntata de Judecatoria Sinaia)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Judecatoria Sinaia | Jurisprudenta Judecatoria Sinaia

Prin plangerea formulata la data de 23.10.2008 si inregistrata sub numarul 1544/310/2008 pe rolul Judecatoriei Sinaia, petentii C. I si C.R au contestat rezolutia prim-procurorului de la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova, pe care au apreciat-o ca fiind nelegala si netemeinica.
In motivarea plangerii, petentii au aratat ca intimatul L.D.L. se face vinovat de savarsirea infractiunilor prevazute de art. 215 alin. 1 si 3 C.penal.
     Au mai aratat petentii faptul ca imprumutul stipulat in contractul incheiat la 27.08.2002 la Biroul Notarial ... si autentificat sub nr. ... a fost practic luat de numitul T.V., iar clauzele contractuale au fost modificate fata de intelegerea initiala, in fata notarului citindu-se un act, iar partile fiind nevoie sa semneze un altul.
     S-a mentionat totodata faptul ca intimatul L.D.L. a urmarit obtinerea apartamentului petentilor pe cai nelegale, respectiv prin fapte de camatarie, intimatul achizitionand prin astfel de mijloace alte asemenea apartamente.
     Prin plangerea formulata la data de 30.10.2008 si inregistrata sub numarul 1587/310/2008 pe rolul Judecatoriei Sinaia, petentul L.D.L. a contestat la randul sau rezolutia prim-procurorului de la Parchetul de pe langa Tribunalul Prahova nr. 811/VIII/1/2008 din 30.09.2008, prin care s-a respins plangerea sa impotriva rezolutiei 1352/P/2007 din 23.07.2008 a Parchetului de pe langa Judecatoria Sinaia, pe care a apreciat-o ca fiind nelegala si netemeinica.
     In motivarea plangerii, s-a aratat faptul ca organele de urmarire penala au facut o gresita interpretare a actelor si probelor administrate in dosarul format, fiind de asemenea apreciate in mod gresit elementele constitutive ale infractiunilor reclamate. S-a sustinut totodata faptul ca se permite in mod nejustificat desconsiderarea unui act emis de o autoritate in materia executarii silite, fiind incalcat dreptul sau de proprietate.
     La termenul de judecata din 11.11.2008, petentul a invocat exceptia de conexitate, invederand instantei faptul ca pe rolul Judecatoriei Sinaia exista dosarul nr. 1544/310/2008, ce are acelasi obiect.
     La termenul de judecata din 08.12.2008, instanta a pus in discutie aceasta exceptie, si avand in vedere faptul ca ambele dosare au ca obiect plangere impotriva aceleiasi rezolutii, privesc aceleasi parti, instanta a dispus conexarea dosarului nr. 1587/310/2008  la dosarul nr. 1544/310/2008 pentru o mai buna infaptuire a justitiei.
Nici una dintre parti nu a solicitat administrarea vreunei probe noi, astfel ca instanta, in baza art. 278¹ al. 7 Cpp, a procedat la verificarea rezolutiei atacate pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul cauzei.
La dosarul cauzei a fost atasat dosarul de urmarire penala nr. 1352/P/2007.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
     La data de 20.04.2007, petenta C.R. a formulat plangere penala impotriva numitului L.D.L. pentru savarsirea infractiunilor prevazute de art. 215 alin. 1 si 3 C.penal si art. 246 C.penal, in ceea ce il priveste pe d-l PB, executor judecatoresc.
     In motivarea plangerii s-a aratat faptul ca a desi initial a acceptat sa semneze un contract de imprumut, fara a verifica contractul in prealabil, ulterior, in urma consultarii unor avocati, a ajuns la concluzia ca a fost inselata de catre intimat, intrucat acesta a reusit sa obtina si alte imobile prin mijloace similare. S-a mentionat ca, in realitate, suma de bani imprumutata a fost inmanata fratelui sau, T V.
La data de 07.01.2008 petentul L.D.L. a formulat plangere impotriva lui C. I si C.R, fiind inregistrata sub nr. 1352/P/2007 la Parchetul de pe langa Judecatoria Sinaia cu privire la savarsirea infractiunilor prevazute si pedepsite de art. 192, art. 215 alin. 3, art. 220, art. 259, art. 271 alin. 2, art. 320 C.pen. cu aplicarea art. 33 lit. a si b C.pen.
     In motivarea plangerii s-a aratat faptul ca in cursul anului 2002, i-a imprumutat pe cei doi intimati cu suma de 9500 USD, fiind incheiat si un contract in acest sens, autentificat sub nr. .... Avand in vedere faptul ca intimatii nu au mai restituit imprumutul acordat, petentul a obtinut investirea cu formula executorie a respectivului contract de imprumut cu garantie imobiliara, procedandu-se la executare silita, fiind emis actul de adjudecare nr. .....
     Petentul a indicat faptul ca dupa punerea sa in posesia imobilului si dupa ce a schimbat incuietorile, intimatii au patruns din nou in imobil.
Prin rezolutia din dosarul 1352/P/2007 al Parchetului de pe langa Judecatoria Sinaia din data de 23.07.2008 s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a invinuitilor C. I si C.R, pentru fapta prev. de 271 alin. 2 C.pen., deoarece faptei ii lipseste unul din elementele constitutive ale infractiunii, precum si neinceperea urmaririi penale fata de aceiasi faptuitori sub aspectul savarsirii infractiunilor prevazute de art. 192 alin. 2, art. 215 alin. 1 si 3, art. 220, art. 259, art. 320 C.pen.
     Prin aceeasi rezolutie, s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de faptuitorul L.D.L. sub aspectul savarsirii infractiunii prevazute de art. 215 alin. 1 si 3 C.penal
     La data de 09.09.2008, atat petentul L.D.L., cat si intimatii C. I si C.R au formulat plangeri impotriva acestei solutii, la prim procurorul Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova, care prin rezolutia din 30.09.2008 din dosarul nr. 811/VIII/1/2008 a dispus respingerea plangerilor.
     Analizand legalitatea si temeinicia solutiei pronuntate, instanta va avea in vedere, in primul  rand, motivele invocate de catre ambele parti in cuprinsul plangerilor.
     Potrivit art. 271 alin. 2 C.penal, constituie infractiunea de nerespectare a hotararilor judecatoresti impiedicarea unei persoane de a folosi o locuinta ori parte din locuinta sau imobil, detinute in baza unei hotarari judecatoresti.
     Din inscrisurile aflate la dosar rezulta ca faptuitorul L.D.L. a dobandit imobilul situat in Azuga, ... jud. Prahova, in temeiul actului de adjudecare nr. .... emis de executorul judecatoresc PB din Sinaia, investit cu formula executorie prin incheierea Judecatoriei Sinaia din 09.10.2003. Desi actul de adjudecare constituie titlu de proprietate, nu este suficient pentru a caracteriza fapta ca fiind infractiunea prev. de art. 271 alin. 2 C.penal.
     Mai mult decat atat, atat din declaratiile martorilor F.G si F.C, dar si din sustinerile petentului L.D.L. din cuprinsul plangerii sale, rezulta ca dupa punerea sa in posesia imobilului si dupa ce a schimbat incuietorile, iar intimatii au patruns din nou in imobil, petentul a fost de acord ca intimatii, cu exceptia d-nei C.R. sa locuiasca in continuare in apartament. Ulterior, termenii acestei intelegeri nu au mai fost pusi in aplicare si au intervenit discutii contradictorii intre invinuiti.
     Instanta apreciaza la randul sau ca, in mod corect, s-a apreciat ca referitor la infractiunile prev. de art. 192 alin. 2, art. 220, art. 320 C.pen, procurorul a incadrat fapta intimatilor petenti C. I si C.R in dispozitiile art. 271 alin. 2 C.penal.
     Nu se poate retine nici infractiunea de denuntare calomnioasa in sarcina acestora din urma, intrucat acestia si-au exercitat in mod legal dreptul de petitionare.
     Referitor la savarsirea infractiunii de inselaciune prevazuta de art. 215 alin. 1 si 3 C.penal, solicitata a fi retinuta in sarcina ambelor parti, din inscrisurile depuse la dosar, rezulta ca partile au incheiat un contract de imprumut cu garantie imobiliara autentificat sub nr. .... de Biroul Notarial ...din Sinaia, prin care petentii-intimati C. I si C.R se obligau sa plateasca suma de 9500 USD, cu termen de restituire 27.10.2002, imprumut garantat cu imobilul situat in Azuga, ...., jud. Prahova.
     Faptul ca in urma nerestituirii imprumutului, intimatul-petent L.D.L.  a trecut la executarea silita, obtinand actul de adjudecare nr. ...., nu are nimic ilegal in sine.
     Sustinerile petentilor-intimati in sensul ca au fost indusi in eroare la momentul semnarii contractului nu sunt reale, in conditiile in care acestia sunt persoane mature, cu capacitate deplina de exercitiu, care nu au depus nici o diligenta pentru a verifica contractul in prealabil sau a anticipa consecintele acestuia, asa cum recunoaste de altfel chiar petenta C.R. in cuprinsul plangerii.
     De asemenea, mentiunea potrivit careia s-a incercat restituirea imprumutului, iar faptuitorul L.D.L. a refuzat primirea acestuia, intrucat desfasoara in mod curent activitati de camatarie, nu sunt intemeiate, partile avand suficiente mijloace legale la care ar fi putut recurge intr-o astfel de situatie.
     In ceea ce priveste apararea intimatului petent L.D.L., potrivit careia, sotii C. I si C.R l-au indus in eroare cu privire la posibilitatea restituirii imprumutului, ei urmarind in realitate insusirea sumei acordate, instanta apreciaza ca aceasta nu poate constitui in nici un caz elementul material al infractiunii de inselaciune, restituirea neavand loc din motive independente de vointa intimatilor.
     Avand in vedere toate considerentele de mai sus, instanta apreciaza ca solutiile date in cauza sunt legale si temeinice, motiv pentru care va mentine rezolutiile de scoatere de sub urmarire penala, respectiv de neincepere a urmarii penale din 23.07.2008 a Parchetului de pe langa Judecatoria Sinaia data in dosarul nr. 1352/P/2007, respectiv din 30.09.2008 a Parchetului de pe langa Tribunalul Prahova, iar in baza art. 2781 alin. 8 lit. a Cod procedura penala, va respinge plangerile conexate formulate de petentii-intimati C. I si C.R, in contradictoriu cu intimatul-petent L.D.L. ca neintemeiate.
     In baza art. 192 alin. 2 Cod procedura penala, va obliga fiecare dintre cei trei petenti la plata a cate 70 RON, cheltuieli judiciare catre stat.
Totodata, tinand cont de faptul ca, in speta, complexitatea dosarului a fost aceeasi pentru toate partile, in raport de apararile efectuate de acestea, de prezenta si concluziile aparatorilor, instanta va admite in parte cererea formulata de petentii-intimati C. I si C.R privind acordarea cheltuielilor judiciare efectuate de parti si va dispune compensarea acestor cheltuieli cu cele efectuate de intimatul-petent L.D.L..
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012