InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sighisoara

Luarea masurii internarii medicale art.114 Cp, 162 Cpp

(Hotarare nr. 279 din data de 19.12.2012 pronuntata de Judecatoria Sighisoara)

Domeniu Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.) | Dosare Judecatoria Sighisoara | Jurisprudenta Judecatoria Sighisoara

Dosar nr. 1753/308/2012
R O M A N I A

JUDECATORIA SIGHISOARA
PENAL

SENTINTA PENALA Nr. 279/2012
Sedinta publica de la 19 Decembrie 2012
Completul compus din:
PRESEDINTE Doina Volanschi
Grefier Anca Bichis

Cu participarea reprezentantei Ministerului Public, procuror Virginia Marcu

Pe rol pronuntarea cauzei penale privind pe faptuitor R.G., avand ca obiect luarea masurii internarii medicale (art. 114 C.p. si art. 162 C.p.p.).
Fara citarea partilor.
Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din 14 decembrie 2012, iar sustinerile si concluziile partilor au fost consemnate in incheierea din acea data, care face parte integranta din prezenta sentinta, cand Judecatoria avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru azi, 19 decembrie 2012, cand s-a pronuntat urmatoarea sentinta:

INSTANTA

Prin Ordonanta din 23 iulie 2012 data de Parchetul de pe langa Judecatoria Sighisoara in dosarul 839/P/2012, s-a dispus in temeiul art. 228 alin. 1 C.p.p. si art. 10 lit. e C.p.p., neinceperea urmaririi penale fata de faptuitorul R.G. pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 239 al. 2 si 5 C.p., intrucat exista o cauza care inlatura caracterul penal al faptei, in temeiul art. 162 C.p.p., cu referire la art. 114 C.p.p., art. 112 lit b si art. 111 alin 2 C.p.p. sesizarea, Judecatoriei Sighisoara pentru a dispune fata de faptuitor masura de siguranta a internarii medicale.
In considerentele ordonantei s-a retinut ca la data de 11.05.2012, persoana vatamata P.S. agent sef de politie in cadrul Politiei Sighisoara, impreuna cu agentul sef Suciu Olimpiu, din cadrul aceleiasi unitati de politie, aflati in timpul exercitarii atributiilor de serviciu, au fost solicitati sa acorde sprijin echipajului medical din cadrul Spitalului Municipal Sighisoara, in vederea transportarii faptuitului la spital.
In timpul interventiei, faptuitul R.G. i-a atacat pe cei doi politisti cu un cutit, reusind sa il loveasca pe persoana vatamata P.S., cauzandu-i acestuia o plaga toracica superficiala prin injunghiere.
Din actele premergatoare efectuate in cauza, rezulta urmatoarea stare de fapt:
Numitul R.G. a fost internat in Spitalul Municipal "Dr. Gheorghe Marinescu" - Sectia Psihiatrie barbati, FO nr. 3063, in perioada 02.04.2012- 11.04.2012 cu diacnosticul: Schizofrenie paranoida acuta. Se mentioneaza ca afectiunea psihica a pacientului a debutat in anul 1992, cu repetate internari in sectii de psihiatrie cu tablouri in tip discordant paranoid, cu tratament nerespectat ambulatoriu,  se reinterneaza cu o simtimatologie dominata de comportament bizar, suspiciozitate, interpretativitate, neliniste psihomotorie, idei delirente paranoide de persecutie, comportament halucinator, delirant, insomnii mixte, irascibilitate, iritabilitate, scaderea randamentului fizic intelectual.
Din foia de observatie clinica psihiatrie, nr. 4216 a Spitalului Municipal Tarnaveni - Sectia Psihiatrie Barbati, rezulta ca susnumitul este internat in acest serviciu din data de 11.05.2012 cu diagnosticul: Schizofrenie paranoida recadere cu simptome predominant pozitive. Toxicofilie corinica. Tabagism cronic.
La data de 111.05.2012, partea vatamata P.S. agent sef de politie in cadrul Politiei Municipiului Sighisoara, impreuna cu agentul sef Suciu Olimpiu, din cadrul aceleiasi unitati de politie, aflati in timpul exercitarii atributiilor de serviciu, au fost solicitati sa acorde sprijin echipajului medical din cadrul Spitalului Municipal Sighisoara, in vederea transportarii faptuitorului la spital.
In timpul interventiei, faptuitorul R.G. i-a atacat pe cei doi politisti cu un cutit, reusind sa il loveasca pe persoana vatamata P.S., cauzandu-i acestuia o plaga toracica prin injunghiere.
Din raportul de expertiza medico-legala nr. 1806/27.06.2012 intocmit de I.M.L. Tg. Mures rezulta ca faptuitorul R.G. de 53 de ani, prezinta diagnosticul: Schizofrenie paranoida -recadere cu simptome predominant pozitive. Toxicofilie cronica. Tabagism cronic.
In momentul comiterii faptei pentru care este cercetat a actionat fara discernamant. In contextul afectiunii psihice nu avea capacitatea de a intelege continutul si consecintele faptelor sale.
Parchetul de pe langa Judecatoria Sighisoara a propus aplicarea masurii de siguranta cu caracter medical prev. de art. 114 C.p.- internarea medicala.
Din aspectele prezentate anterior, rezulta ca, pe fondul afectiunii psihice de care sufera faptuitorul R.G. se afla intr-o stare care prezinta pericol pentru societate.
Aceasta stare rezulta din comportamentul acestuia din data de 11.05.2012 si de imprejurarile care au procedat si urmat acest comportament.
Rezulta in acest sens ca faptuitorul, incepand cu anul 1992 - moment la care a debutat boala psihica de care sufera, a facut obiectul unor repetate, internarii in sectia de psihiatrie. In perioada externarilor, acesta nu si-a urmat tratamentul prescris.
Periculozitatea sociala a faptuitorului este confirmata si de medicii specialisti. Astfel, din raportul de expertiza medico-legala nr. 1806/27.06.2012 intocmit de I.M.L. Tg. Mures rezulta ca faptuitorul "Prezinta elemente de periculozitate sociala (agitatie, delir mistic, toxicofilie) care constituie baza recomandarii aplicarii internarii medicale ca masura de siguranta.
S-a atasat dosarul nr. 893/P/2012 al Parchetului de pe langa Judecatoria Sighisoara cauza a fost inregistrata la Judecatoria Sighisoara sub nr. 1753/308/2012.
In sedinta publica din 14.decembrie 2012 instanta a procedat la ascultarea faptuitorului.
Din actele si lucrarilor dosarului instanta retine ca la data de 11.05.2012, ora 11.20 lucratorii Politiei Municipiului Sighisoara au fost solicitati sa acorde sprijin echipajului ambulantei din cadrul Spitalului Municipal Sighisoara pentru a transporta la spital pe numitul R.G..
La fata locului s-a deplasat un echipaj alcatuit din agent sef de politie P.S., agent sef Suciu Olimpiu, ambii din cadrul Politiei Municipiului Sighisoara si Plutonier adjutant Hocicu Marin, din cadrul Plutonului de jandarmi Sighisoara.
In scara blocului cu nr. 60 de pe str. Dumbravei din Sighisoara in momentul interventiei R.G. a atacat cu un cutit membrul echipajului de politie, producandu-i Asistentului sef P.S. o plaga toracica superficiala, prin injunghiere.
Fiind expertizat medical, s-a constatat ca faptuitorul R.G. prezenta diagnosticul " Schizofrenie paranoida- recadere cu simptome predominant pozitive. Toxicofilie cronica. Tabagism cronic. De asemenea, s-a concluzionat ca a actionat fara discernamant in momentul comiterii faptei, in contextul afectiunii psihice nu avea capacitatea de a intelege continutul si consecintele faptelor sale si s-a produs aplicarea masurii de siguranta prev., de art.  114 C.p., internarea medicala.
Prin Ordonanta din 23 iulie 2012 data in dosarul 893/P/2012 Parchetul de pe langa Judecatoria Sighisoara a dispus neinceperea urmaririi penale cu privire la infractiunea prev. de art. 239 alin. 2 si 5 C.p.
Instanta retine ca potrivit art. 114 C.p. cand faptuitorul este bolnav mintal ori toxicoman si se afla intr-o stare care prezinta pericol pentru societate, se poate lua masura internarii intr-un institut medical de specialitate  pana la insanatosire. Aceasta masura poate fi luata in mod provizoriu si in cursul urmaririi penale sau al judecatii.
In temeiul art. 162 C.p.p. daca procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea  penala constata , in cursul urmaririi penale ca invinuitul sau inculpatul se afla in vreuna dintre situatiile aratate in art. 113 sau 114 din C.p. sesizeaza instanta care, daca este cazul dispune luarea, in mod provizoriu, a masurii de siguranta corespunzatoare. In cursul urmaririi penale masura de siguranta poate fi dispusa pe o durata ce nu poate depasi 180 de zile. In cursul judecatii, masura de siguranta, corespunzatoare este dispusa, de asemenea, in mod provizoriu de instanta de judecata. Instanta dispune luarea masurilor de siguranta, numai dupa ascultarea invinuitului ori inculpatului si in prezenta aparatorului si a procurorului.
Din interpretarea logica a celor doua texte legale, instanta retine ca masura de siguranta a internarii medicale poate fi luata numai in cursul procesului penal.
Masuri procesuale nu pot fi luate in cadrul actelor premergatoare. In ipoteza in care procurorul dispune neinceperea urmaririi penale, nu se mai poate lua, vreo masura  procesuala penala de siguranta. Aceasta masura ar fi putut fi dispusa doar daca  procurorul ar fi dispus scoaterea de sub urmarirea penala. Practica judiciara a statuat ca in aceasta situatie instanta penala poate fi sesizata pentru a dispune luarea masurii.
Ori, in prezenta cauza dedusa judecatii, prin ordonanta s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de R.G. in temeiul art. 228 alin. 1 C.p.p. si art. 10 lit. E C.p. pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 239 alin. 1 si 5 C.p., intrucat exista o cauza care inlatura caracterul penal al faptei, respectiv iresponsabilitatea.
Prin urmare, instanta constata  ca sesizarea pentru luarea masurii de siguranta a internarii medicale a faptuitului este inadmisibila.
Procurorul poate solicita internarea nevoluntara  a numitului R.G. conform prevederilor Legii sanatatii mintale si a protectiei persoanelor cu tulburari psihice 487/2002.
Pentru considerentele aratate mai sus, instanta va respinge ca inadmisibila sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sighisoara privind luarea masurii de siguranta a internarii medicale prev. de art. 114 Cp. Fata, de faptuitul R.G..
In baza art. 192 alin. 3 C.p.p. cheltuielile judiciare avansate de  stat in suma de 250 lei vor ramane in sarcina acestuia din care 100 lei contravaloare onorariu avocat din oficiu vor fi avansati din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul Mures.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Respinge ca inadmisibila sesizarea Parchetului de pe langa Judecatoria Sighisoara privind luarea masurii de siguranta a internarii medicale prev. de art. 114 C.p. fata de faptuitorul R.G., fiul lui Petru si Maria, nascut la data de 03.09.1958 in localitatea XXXX domiciliat in XXXXX  jud. Mures, CNP XXXXX
In baza art. 192 alin. 3 cheltuieli judiciare avansate de stat in suma de 250 lei raman in sarcina acestuia, din care 100 lei contravaloarea onorariu avocat din oficiu vor fi avansati din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul Mures.
Cu drept de recurs in termen de 10 zile de la pronuntare.
Pronuntata in sedinta publica, 19.12.2012.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Procedura civila si penala (cai de atac, competente etc.)

Recurs inadmisibil - Decizie nr. DP148/R/2008 din data de 31.03.2009
Apel respins ca tardiv formulat - Sentinta civila nr. 1053 din data de 23.12.2015
Gresita conexare a 2 cauza si gresita dobandire a calitatii de inculpat ca urmare a admiterii plangerii , art 278 al 8 , lit a c p p . Casare cu trimitere pentru respectarea art 372 c p p - Decizie nr. 121 din data de 30.04.2010
Admiterea plingerii si trimiterea cauzei la prim-procuror pentru motivare. Inadmisibilitatea acestei solutii fata de dispozitiile art.278 ind 1 al.8 C.p.p. - Decizie nr. 4 din data de 12.01.2009
ART.220 CP. MODALITATEA DE SESIZARE A INSTANTEI ANTERIOR INTRARII IN VIGOARE A LEGII 247/2005. - Decizie nr. 113 din data de 28.01.2009
Competenta materiala de solutionare a unei exceptii de nelegalitate, invocata dupa intrarea in vigoare a noului Cod de procedura civila, intr-un proces inceput sub incidenta vechiului Cod de procedura civila – regulator de competenta. - Sentinta civila nr. 129/F din data de 25.09.2014
Termenul de prescriptie a dreptului de a cere restituirea taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule, raportat la jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene. - Decizie nr. 2066/R din data de 11.09.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs. TVA tranzactii imobiliare. Efectele deciziei CJUE pronuntata la data de 07.11.2013 in cauzele conexe C-249/12 si C-250/12 (Tulica si Plavosin). Regim juridic nulitate acte administrativ fiscale. - Decizie nr. 1110/R din data de 28.03.2014
Noul cod de procedura civila - Recurs CASJ. Nivelul contributiei la FNUASS aferent veniturilor din profesii libere si comerciale, in anul 2009, este de 6,5 %. Decizie Curtea constitutionala nr. 439/2013. Legalitate decizie de impunere emisa de CASJ sub ac - Decizie nr. 1759/R din data de 06.06.2014
Noul cod de procedura civila - Apel impotriva incheierii de respingere ca inadmisibila a cererii de interventie accesorie – art. 64 alin. 4 c.pr.civ. Cerere interventie accesorie consilier local in litigiu avand ca obiect obligare Consiliu Local la adopta - Decizie nr. 2/Ap din data de 13.06.2014
Achizitii publice. Respingere ca tardiva a contestatiei la CNSC. Legalitate decizie CNSC - Art. 256 ind. 2 alin. 1 lit. b) raportat la art. 3 lit. z) din OUG nr. 34/2006 (Decizia nr. 1967/R/8.08.2014,Dosar nr. 350/64/2014 – redactat jud. M.I.M.) - Decizie nr. 1967/R din data de 08.08.2014
Exigenta motivarii masurii luate printr-un act administrativ este necesara pentru verificarea legalitatii acestuia. - Decizie nr. 1718/R din data de 04.04.2013
Actiune formulata de instanta de contencios administrativ impotriva Deciziei de impunere emisa de CASJ B pentru plata obligatiei la CAS si majorarea dobanzilor. Admisibilitatea actiunii. Legalitatea deciziei de impunere emisa de CASJ – Sanctiunea nelega - Decizie nr. 2075/R din data de 17.04.2013
Admisibilitatea cererii de revizuire in conditiile dovedirii de revizuenta a indeplinirii conditiilor prevazute de art. 322 pct. 2 Cod procedura civila. In sens contrar cererea de revizuire se va respinge ca neintemeiata si nelegala - Decizie nr. 436/R din data de 31.01.2013
1. In cazul veniturilor pentru care exista atat obligatia evidentierii, cat si obligatia declararii, daca veniturile au fost evidentiate in actele contabile sau in alte documente legale, dar nu au fost declarate la organul fiscal competent, nu se poate di - Decizie nr. 105/Ap din data de 03.10.2013
Audierea unui numar de martori in faza actelor premergatoare nu confera procesului verbal de consemnare a acestor audieri caracterul de proba ilegala. Incalcarea dreptului aparatorului de a asista la aceste audieri este sanctionata cu nulitatea relativa - Decizie nr. 365/R din data de 11.04.2013
Exceptia de nelegalitate prevazuta de art. 4 din Legea nr. 554/2004 – efecte In cazul admiterii exceptiei de nelegalitate instanta in fata careia s-a ridicat exceptia va solutiona cauza, fara a tine seama de actul a carui nelegalitate a fost ... - Decizie nr. 560/R din data de 08.02.2012
Nu se poate dispune, printr-o incheiere de indreptare a erorii materiale data in camera de consiliu, fara citarea partilor, ulterior redactarii minutei si pronuntarii hotararii, schimbarea incadrarii juridice retinute prin actul de sesizare al insta... - Decizie nr. 232/R din data de 16.03.2012
Traficul de persoane. Individualizarea judiciara a pedepsei. Criterii de apreciere. - Decizie nr. 129/R din data de 20.12.2011
Continutul convorbirilor telefonice interceptate in baza autorizatiei date de judecator in conditii de legalitate pot fi valorificate sub aspect probator de instanta investita cu solutionarea cauzei in fond, in masura in care acestea se coroboreaza c... - Decizie nr. 36/R din data de 19.01.2012