InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sighisoara

Prestatie tabulara

(Sentinta civila nr. 751 din data de 29.05.2009 pronuntata de Judecatoria Sighisoara)

Domeniu Cadastru. Intabulare | Dosare Judecatoria Sighisoara | Jurisprudenta Judecatoria Sighisoara

R O M A N I A

JUDECATORIA S
CIVIL

SENTINTA CIVILA Nr. 751
Sedinta publica de la 29 Mai 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE CP
Grefier NP

     Pe rol fiind pronuntarea in cauza civila introdusa de  reclamantul MF impotriva paratului PS avand ca obiect prestatie tabulara.
La apelul nominal facut in pronuntare nu se prezinta nimeni.
Procedura de citare este legal indeplinita.
Dezbaterile au avut loc in sedinta publica din 26 mai 2009, iar sustinerile si concluziile partilor au fost consemnate in incheierea din acea data, care face parte integranta din prezenta sentinta, cand Judecatoria avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru azi 29 mai 2009.
?

INSTANTA

Prin actiunea civila inregistrata la aceasta instanta sub nr. 1452/308/2007 din 21 august 2007 si precizata ulterior, succesiv (f. 36, 71 din dosar) reclamantul MF sen. a solicitat in contradictoriu cu paratii PM, SM nascuta P, ME, P E, MM, MFC, MM, KC si KE sa se constate ca in timpul casatoriei sale cu defuncta ME decedata la 4.05.2005 a dobandit printr-un act sub semnatura privata incheiat cu defunctul PS si parata PM la data de 15.12.1976 imobilul inscris in C.F. nr. 130 SP A+1, fara nr. top de natura teren intravilan cu 2.900 mp. si casa de locuit cu 2 camere, paratii sa fie obligati sa-i predea act apt pentru intabularea imobilului, in caz contrar hotararea sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare, sa se dispuna evidentierea constructiei pe numele reclamantului cu titlu de bun propriu, sa se dispuna intabularea in C.F. a dreptului de proprietate asupra intregului imobil pe numele reclamantului cu titlu de bun propriu si prestatia tabulara.
In considerente reclamantul arata ca a dobandit prin cumparare imobilul in timpul casatoriei cu defuncta sa sotie ME de la vanzatorii PS si PM la 15.09.1976, prin aportul material exclusiv al sau, imobilul fiind compus din teren cu 2.900 mp. si casa de locuit cu 2 camere, pretul imobilului fiind achitat din banii sai proprii, economisiti anterior casatoriei cu defuncta ME.
In drept s-au invocat disp.art. 480, 481, 700 c.civ., art. 969, 1073 c.civ., art. 111, 115 c.pr.civ. si art. 31 c.fam.
Au fost anexate : copia contractului sub semnatura privata si o traducere neautorizata a acestuia, schita imobilului, certificatul eliberat de Primaria SP privind existenta constructiei, certificat fiscal privind imobilul, copia certificatului de deces a defunctei ME decedata la 4 mai 2005, delegatie avocatiala.
Prin cererea de interventie in nume propriu, intervenienta MM a solicitat sa se constate ca in realitate contractul de vanzare cumparare din 15 decembrie 1976 situat in SP, str. Campului nr.  de natura teren a fost cumparat de defunctul sau sot, MFFD - respectiv MFJ si nu de catre reclamant, sa se dispuna obligarea paratilor sa predea act de intabulare in favoarea defunctului MFD, in caz contrar hotararea sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare sa se constate ca in timpul casatoriei cu defunctul ei sot au edificat pe teren o casa cu 3 camere, baie, bucatarie si anexe, sa se dispuna evidentierea constructiilor in C.F. pe numele intervenientei si defunctei ei sot, cu obligarea la cheltuieli de judecata.
In considerentele cererii de interventie, intervenienta arata ca imobilul a fost cumparat de sotul sau MFFD, adica MF jun., semnatura de pe contract fiind a sotului sau, ca imobilul figureaza si in evidentele fiscale pe numele sotului sau, si ca de altfel reclamanta nu a locuit niciodata in imobilul in litigiu, ca la data cumpararii era deja casatorita cu defunctul sau sot si ca dupa cumparare, impreuna pe fundatia unei case incepute si lasate in paragina au edificat actuala casa de locuit si au ingradit terenul si au continuat sa locuiasca acolo si acolo si-au crescut cei 4 copii si in prezent locuieste acolo.
In drept s-au invocat disp.art. 49 - 56 c.pr.civ.
Au fost anexate copii ale certificatelor de nastere a defunctilor, de casatorie a intervenientei cu defunctul MFD.
In precizarile scrise, reclamanta a solicitat respingerea cererii de interventie ca neavand suport real, ca in 1976 defunctul MFD jun. avea varsta de 26 ani si era lipsit de mijloace materiale pentru a putea cumpara imobilul si ca intervenienta, care ii era nora, creeaza deliberat confuzie intre reclamant si fiul sau, sotul intervenientei.
Paratii MM, SM, SM, ME nu au depus intampinare.
Parata MM la interogatoriu s-a declarat de acord cu actiunea reclamantului MF sen., declarand ca acesta a cumparat imobilul si el a si semnat inscrisul sub semnatura privata (f. 65).
Din probele administrate in cauza, inscrisuri, expertiza grafica, declaratiile martorilor, instanta retine si constata urmatoarele :
Imobilul inscris in C.F. nr. 130 SP A+1, fara nr. top de natura teren intravilan cu 2.900 mp. a format proprietatea tabulara a numitilor PS si PM nascuta M, din 1955 cu titlu de cumparare (f. 4, 38 din dosar).
La data de 15 decembrie 1976 intre PS, MM pe de o parte si MF jun. se incheie inscrisul sub semnatura privata intitulat "Contract etern de vanzare-cumparare a casei" prin care primi vand celui de-al doilea "terenul intravilan si o casa pe jumatate terminata" _ cu suma de 47.500 lei, din care la data incheierii actului MM a primit suma de 24.000 lei, iar PS 20.000 lei, urmand sa primeasca restul pretului la data transcrierii in C.F. a dreptului de proprietate asupra imobilului (f. 49-50, 56 din dosar).
Parata MM a sustinut in raspunsul la interogatoriu si in declaratia autentificata (f. 65, 39) ca inscrisul a fost semnat de reclamantul MF sen., ori raportul de expertiza grafica dispus si efectuat in cauza a demonstrat ca semnatura de pe inscris la pozitia "vevo"(cumparator) apartine numitului MFD (jr.), precizandu-se ca la randul 4 cuvantul al 5-lea s-a efectuat o modificare peste cuvantul initial "ifj" (care inseamna "junior" -s.n.) pentru a sugera cuvantul "idos" (care inseamna "senior" - s.n.) - fila 136 - 154 din dosar.
Din declaratiile martorelor Buchmann E Ana si M Paraschiva (f. 180, 181 din dosar), rezulta ca pe teren se afla o casa in rosu, in paragina, cu 2 camere si acolo s-a mutat intervenienta cu sotul sau MFD in prezent decedat si au refacut casa, au mai construit, camera, bucatarie, baie, au ingradit terenul, au instalat gazul, apa, lumina.
In ce il priveste pe reclamantul MF, acesta nu a folosit niciodata terenul si casa.
Instanta urmeaza astfel sa constate ca imobilul teren cu 2.900 mp. inscris in C.F. 130 SP, A+1, fr. Nr. top, a fost cumparat prin contract sub semnatura privata de la vanzatorii PS si MM de catre defunctul MFD sen. decedat la 5 noiembrie 2006.
Potrivit art. 27 din Legea nr. 7/1996 cel ce s-a obligat sa stramute sau sa constituie in folosul altuia un drept real asupra unui imobil, este dator sa ii predea toate inscrisurile necesare pentru inscrierea acelui drept, iar in situatia in care cel obligat nu preda inscrisurile, persoana interesata va putea solicita instantei sa dispuna inscrierea in cartea funciara, hotararea instantei suplinind consimtamantul la inscriere al partii care are obligatia de a preda inscrisurile necesare inscrierii, dreptul la actiunea in prestatie tabulara este imprescriptibil..
Paratele MM - vanzatoare si SM - fiica defunctului PS, vor fi obligate sa incheie cu intervenienta MM act autentic de vanzare cumparare cu privire la imobilul teren intravilan cu 2.900 mp., in caz contrar hotararea va tine loc de act autentic de vanzare cumparare.
Fata de declaratiile martorilor, certificatul eliberat de Primaria SP, instanta va constata ca intervenienta impreuna cu sotul sau, MFD au edificat pe teren o casa de locuit cu 3 camere, bucatarie, baie, dispunand evidentierea acestor constructii in C.F. pe numele intervenientei si a defunctului MFD, cu titlu de bun comun conform art. 30 c.fam.
Actiunea reclamantului MF sen., urmeaza sa fie respinsa ca nefondata, reclamantul nefacand dovada ca el a incheiat contractul de vanzare cumparare cu vanzatorii.
Raspunsul la interogatoriu a paratei MM in sensul ca a incheiat actul cu MF sen. care l-a si semnat, urmeaza sa fie inlaturat, cate vreme prin proba stiintifica s-a demonstrat ca actul de vanzare a fost semnat de defunctul MFD junior. Cumpararea de catre fiul reclamantului a imobilului este confirmata si de faptul ca acesta si familia lui au intrat in posesia imobilului, au refacut casa de locuit, au extins-o si s-au comportat ca adevarati proprietari, ceea ce reclamantul nu a facut , el nu a folosit niciodata imobilul.
De mentionat este ca paratii P E si MM sunt copiii rezultati din casatoria defunctei ME si a reclamantului (215, 216 din dosar).
Paratii MF-Csaba, Moldovan Miklos, KC si KE sunt copiii rezultati din casatoria intervenientei cu defunctul MFD sen. (f. 225, 227, 228, 229 din dosar).
Paratul ME a fost chemat din eroare in judecata, neavand calitate procesuala pasiva in cauza, nefiind mostenitorul defunctului PS, astfel ca instanta a invocat din oficiu exceptia lipsei calitatii acestui parat, exceptie pe care in temeiul art. 137 c.pr.civ. a admis-o, respingand actiunea principala fata de el pe acest temei.
In temeiul art. 274 c.pr.civ., fata de solutia adoptata in ce priveste fondul cauzei, instanta va obliga pe reclamantul MF sen. si pe paratele MM si SM la cheltuieli de judecata justificate de 4.740 lei constand in taxe judiciare de timbru, onorariu avocat  (f. 27, 169, 185 - 187 din dosar).

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

     Admite exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului ME si respinge actiunea reclamantului MF sen. in contradictoriu cu acest parat, ca fiind formulata in contradictoriu cu o persoana fara calitate procesuala pasiva.
     Respinge actiunea precizata a reclamantului MF sen. domiciliat in SP str. nr.  Jud. M in contradictoriu cu paratii MM, domiciliata in S str. bl. , sc. , ap. ,  SM, domiciliata in S str. nr. , P E, domiciliata in SP str. nr. , MM, domiciliat in SP str. nr. , MFC, domiciliat in SP str. nr. , MM, domiciliat in SP str nr. , KC, domiciliata in SP str. nr.  si KE, domiciliata in SP str.  nr.  pentru constatare, obligatie de a face.
     Admite cererea de interventie a intervenientei MM, domiciliata in SP str. nr.  in contradictoriu cu aceleasi parti si  in consecinta:
     Constata ca intre defunctul P S , parata MM , ambii in calitate de vanzatori , pe de o parte, si defunctul MFD jr. decedat la data de 5 noiembrie 2006 in SP in calitate de cumparator, pe de alta parte, s-a incheiat la data de 15 decembrie 1976 Contractul  de vanzare cumparare  sub semnatura privata cu privire la imobilul inscris  in CF nr. 130 SP A+1, f.nr. top, de natura teren cu 2900 mp.
     Obliga pe paratele MM si SM  sa predea intervenientei toate inscrisurile necesare in vederea inscrierii  in CF a dreptului de proprietate asupra imobilului pe numele defunctului  MFD, in caz contrar prezenta hotarare va suplini consimtamantul paratelor.
     Constata ca pe terenul inscris in CF nr. 130 Sang de Padure , A+1 , f. nr. top,, cu suprafata de 2900 mp defunctul MFD nun. Impreuna cu intervenienta au edificat o casa de locuit cu 3 camere, bucatarie , baie.
     Dispune evidentierea in CF a acestor constructii pe numele intervenientei  si a defunctului MFD jun. , cu titlu de bun comun.
     Obliga pe reclamantul  MF sen. si pe paratele SM  si MM la 4730 lei  cheltuieli de judecata catre  interveniente MM .
     Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica, azi 29 Mai 2009

PRESEDINTE GREFIER
CP NP  Red. C.P./Tehnored. N.P.
11 ex./14.07.2009
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cadastru. Intabulare

Cadastru, Intabulare - Decizie nr. 251 din data de 29.03.2011
Servitute - Sentinta civila nr. 634 din data de 02.08.2012
Constatare nulitatea absoluta contract vanzare- cumparare incheiat in baza Legii nr.112/1995 - Decizie nr. 400/R din data de 08.04.2011
Inaplicabilitatea at.35 din Legea 33/1994 dupa intrarea in vigoare a Legii 10/2001. - Sentinta civila nr. 396/s din data de 11.11.2011
Inscriereea dreptului de proprietate asupra terenului in cartea funciara, in favoarea ceta?eanului strain, fost asociat intr-o societate comerciala dizolvata, potrivitprevederilor legale interne in raport cu cele comunitare. - Decizie nr. 244/Ap din data de 27.10.2011
STINGEREA IPOTECII PRIN PRESCRIPTIE; EXCEPTIA PRESCRIPTIEI DREPTULUI LA ACTIUNE. - Decizie nr. 40/Ap din data de 12.02.2009
ACTIUNE IN REVENDICARE A UNUI IMOBIL PRELUAT DE CATRE STAT IN PERIOADA 1945-1989. ADMISIBILITATEA ACTIUNII DUPA APARITIA LEGII NR.10/2001. - Decizie nr. 140/Ap din data de 12.05.2009
Admisibilitatea actiunii in constatarea nulitatii documentatiei cadastrale - Hotarare nr. 2328 din data de 03.04.2008
Anulare certificat atestare drept proprietate - Hotarare nr. 8108 din data de 05.11.2008
Accesiunea imobiliara artificiala - Hotarare nr. **** din data de 13.07.2016
Civil - prestatie tabulara - Sentinta civila nr. 241/2009 din data de 04.05.2009
Civil - fond funciar - Sentinta civila nr. 1295/2008 din data de 21.08.2008
Civil - actiune in constatare - NULITATE TITLU DE PROPRIETATE - Sentinta civila nr. 1221/2009 din data de 29.06.2009
Modificarea suprafetelor tabulare. Alipirea imobilelor invecinate . Stabilirea liniei de granita. - Sentinta civila nr. 2361 din data de 04.06.2008
Plangere de carte funciara. Imposibilitatea intabularii unui drept de proprietate in temeiul unei posesii. Lipsa calitatii procesuale pasive a Oficiului de Cadastru si Publicitate - Decizie nr. 167 din data de 28.01.2013
Plangere impotriva incheierii de intabulare pronuntata de Oficiul de Cadastru si Publicitate. Calitatea procesuala activa. - Decizie nr. 1638 din data de 05.11.2008
Conditii de admisibilitate a actiunii in restituirea pretului incasat pentru vanzarea imobilelor in baza Legii nr. 112/1995, intemeiata pe dispozitiile L 10/2001 astfel cum a fost modificata prin L 1/2009. - Sentinta civila nr. 7007 din data de 23.06.2009
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Hotarare nr. 4597 din data de 09.09.2015
Cadastru, Intabulare - Decizie nr. 251 din data de 29.03.2011
Rectificare carte funciara - schita de amplasament imobil. - Sentinta civila nr. 2707 din data de 19.11.2010