InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 2

Hotarare care tine loc de act de vanzare - cumparare a unui autovehicul. Inadmisibilitatea cererii privind radierea autoturismului din evidentele fiscale si din cele ale politiei

(Sentinta civila nr. 5373 din data de 09.04.2012 pronuntata de Judecatoria Sectorului 2)

Domeniu Contracte | Dosare Judecatoria Sectorului 2 | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 2

DOMENIU: CONTRACTE
Hotarare care tine loc de act de vanzare - cumparare a unui autovehicul. Inadmisibilitatea cererii privind radierea autoturismului din evidentele fiscale si din cele ale politiei. SENTINTA CIVILA NR.5373/09.04.2012 Deliberand asupra prezentei cauze, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Sectorului 2 Bucuresti, reclamantul P.S., in contradictoriu cu paratul V.M., a solicitat instantei ca, prin hotararea pe care o va pronunta, sa constatate intervenit intre parti contractul de vanzare - cumparare a autoturismului identificat in petitul actiunii si sa dispuna radierea autoturismului din evidentele fiscale si din cele ale politiei, cu cheltuieli de judecata.
In fapt, in motivarea actiunii, in esenta, reclamantul a aratat ca, la data de 19.07.2001, a vandut paratului un autoturism Dacia 1310, predandu-i acestuia si toate documentele de identificare a autovehiculului, si ca, desi de la momentul vanzarii au trecut mai mult de 10 ani, paratul nu si-a indeplinit obligatia de a inmatricula autoturismul pe numele sau.
In drept, reclamantul a invocat art.82, art.112 si urm. si art.111 C.proc.civ.
Actiunea a fost legal timbrata cu taxa judiciara de timbru si timbru judiciar.
In dovedirea actiunii, reclamantul a propus proba cu inscrisuri si cu interogatoriul paratului, ambele incuviintate si administrate de instanta. La dosarul cauzei au fost depuse urmatoarele inscrisuri, in copii xerox: contract de vanzare - cumparare, carte de identitate. La data de 09.04.2012, a fost luat interogatoriul paratului.
Paratul nu a formulat intampinare, dar s-a prezentat la judecata, recunoscand pretentiile reclamantului.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In temeiul art.137 C.proc.civ., instanta se va pronunta cu prioritate asupra exceptiei inadmisibilitatii capatului de cerere privind radierea autoturismului din evidentele fiscale si din cele ale politiei, invocata din oficiu, pe care o considera intemeiata pentru urmatoarele motive:
Potrivit art.17 alin.(3) din O.U.G. nr.195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, republicata, "radierea din evidenta a vehiculelor inregistrate, la trecerea acestora in proprietatea altei persoane, se face de catre autoritatea care a efectuat inregistrarea, la cererea proprietarului, in conditiile legii", iar potrivit art.1 alin.(3) din acelasi act normativ, "autoritatea competenta in domeniul circulatiei pe drumurile publice privind initierea si avizarea unor reglementari, precum si aplicarea si exercitarea controlului privind respectarea normelor din acest domeniu este Ministerul Administratiei si Internelor, prin Inspectoratul General al Politiei Romane".
De asemenea, art.24 si art.25 din Ordinul nr.1501/2006 privind procedura inmatricularii, inregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor, emis de Ministerul Administratiei si Internelor, stabilesc ca radierea din circulatie a unui autoturism este de competenta Directiei regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, si poate fi efectuata, in ipoteza trecerii vehiculului inregistrat in proprietatea altei persoane, in baza documentelor care atesta intervenirea acestei situatii (inclusiv prin hotararea judecatoreasca prin care a fost constatata intervenirea contractului de vanzare - cumparare a autoturismului). Astfel, competenta de solutionare a cererii de radiere a autoturismului de pe numele unei persoane si de inscriere a acestuia pe numele altei persoane apartine Inspectoratului General de Politie, organ fara activitate jurisdictionala.
In consecinta, pentru motivele de fapt si de drept anterior mentionate, instanta va admite exceptia inadmisibilitatii capatului de cerere privind radierea autoturismului indicat in petitul actiunii, si va respinge aceasta pretentie ca atare.
Asupra capatului de cerere privind constatarea incheierii contractului de vanzare - cumparare:
La data de 19.07.2001, reclamantul P.S., in calitate de vanzator, si paratul V.M., in calitate de cumparator, au incheiat un contract de vanzare - cumparare avand ca obiect transmiterea dreptului de proprietate asupra autoturismului marca Dacia 1310 cu nr. de inmatriculare _, serie sasiu _, serie motor _, pentru suma de 800 dolari. Desi pretul a fost achitat in doua transe, iar vehiculul a fost luat in posesie de parat, partile nu au incheiat contractul si in forma tipizata necesara pentru radierea inmatricularii autoturismului de pe numele vanzatorului si inmatricularea acestuia pe numele cumparatorului, iar paratul nu s-a prezentat la politie pentru efectuarea acestor formalitati, astfel cum acesta a recunoscut la interogatoriu.
Contractul de vanzare cumparare a unui vehicul este un contract consensual si, potrivit art.971 si art.1295 C.civ., proprietatea se transmite in momentul incheierii acordului de vointa, nefiind necesara indeplinirea anumitor formalitati. Pentru radierea inmatricularii de pe numele vanzatorului si inmatricularea pe numele cumparatorului, este necesara insa incheierea contractului in forma tipizata la organele de politie.
In situatia in care cumparatorul refuza sa se prezinte la organele de politie in vederea incheierii contractului in forma tipizata, vanzatorul este indreptatit sa intenteze o actiune in constatarea dobandirii dreptului.
Potrivit art.111 C.proc.civ., pentru exercitarea actiunii in constatare, este necesar a fi indeplinite, cumulativ, urmatoarele conditiile: partea sa nu poata cere realizarea dreptului, sa justifice un interes si prin actiune sa nu se urmareasca constatarea existentei sau inexistentei unei stari de fapt. Actiunea in constatare este inadmisibila in cazul in care reclamantul are la indemana o actiune in realizare.
In cauza, reclamantul nu are la indemana o actiune in realizare, interesul promovarii acestei actiuni fiind acela de a produce un titlu in vederea radierii inmatricularii autoturismului de pe numele sau si inmatricularii acestuia pe numele paratului. Instanta retine, de asemenea, ca nu se urmareste constatarea existentei unei situatii de fapt, ci intervenirea transferului dreptului de proprietate.
Pentru motivele de fapt si de drept anterior mentionate, avand in vedere ca, intre parti a fost incheiat un contract de vanzare - cumparare cu caracter translativ de proprietate, instanta va admite primul capat de cerere si, in temeiul art. 111 din C.proc.civ., va constata incheierea la data de 19.07.2001 a contractului de vanzare - cumparare intre reclamant, in calitate de vanzator, si parat, in calitate de cumparator, avand ca obiect dreptul de proprietate asupra autoturismului marca Dacia 1310 cu nr. de inmatriculare _, serie sasiu _, serie motor _, pentru pretul de 800 dolari.
In temeiul art.274 C.proc.civ, instanta va obliga paratul la plata catre reclamant a  cheltuielilor de judecata in cuantum de 27,60 lei, reprezentand taxa de timbru si timbrul judiciar, avand in vedere culpa procesuala a paratului in initierea de catre reclamant a acestui demers judiciar.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011