InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Sectorului 2

nulitate contract de vanzare cumparare. neplata pretului.

(Sentinta civila nr. 3440 din data de 06.05.2004 pronuntata de Judecatoria Sectorului 2)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Sectorului 2 | Jurisprudenta Judecatoria Sectorului 2

"Potrivit art.948 C.civ.,  conditiile esentiale pentru validitatea unei conventii sunt: capacitatea de a contracta, consimtamantul valabil al partii ce se obliga, un obiect determinat si o cauza licita.
Neplata pretului de catre cumparator nu reprezinta o cauza de nulitate absoluta a contractului de vanzare cumparare, vanzatorul putand cere obligarea cumparatorului la executarea silita a obligatiei, invoca exceptia de neexecutare a contractului ori putand sa solicite rezolutiunea contractului in conditiile prevazute de lege pentru fiecare dintre aceste sanctiuni ale neindeplinirii de catre cumparator a obligatiei de plata a pretului." (sentinta civila nr.3440/06.05.2004)

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti in data de 05.02.2004, reclamantele H.E. si H.E. au chemat in judecata pe paratii A.D. si A.I., solicitand instantei ca prin hotararea ce va pronunta sa constate nulitatea absoluta a contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr.761 din 14.05.2002, pentru neplata pretului, si repunerea partilor in situatia anterioara, cu cheltuieli de judecata.
In motivarea cererii, intemeiata pe dispozitiile art.948, 977 C.civ., art.112 C.proc.civ., reclamantele arata ca obiectul contractului l-a constituit vanzarea imobilului situat in Bucuresti, str. C. nr.8, sector 2, compus din teren in suprafata de 290 m.p. si doua corpuri de cladire, in suprafata totala de 96,60 m.p., pretul convenit de parti si mentionat in contract fiind de 197.000.000 lei.
Se sustine ca, desi in contract se retine ca vanzatoarele au primit in intregime pretul la data autentificarii actului, acesta nu a fost niciodata achitat, paratii profitand de gradul de rudenie dintre parti si de sentimentele reclamantelor - mama si bunica paratului.
Arata reclamantele ca au crezut in promisiunile paratilor privind plata pretului ulterior perfectarii vanzarii, motiv pentru care nu au inserat in contract un pact comisoriu si nici nu au incheiat un contract de vanzare-cumparare cu plata in rate, si ca desi reclamanta H.E. are drept de habitatie viagera, paratul A.D.A. incearca sa o dea afara din casa prin amenintari si injurii.
Alaturat cererii de chemare in judecata s-a depus copie necertificata a  contractului de vanzare-cumparare autentificat sub nr.761 din 14.05.2002.
In dovedirea sustinerilor sale, reclamantele au solicitat administrarea probelor cu inscrisuri, interogatoriu si martori.
Paratii, prin intampinare depusa in termen legal, au solicitat respingerea actiunii ca neintemeiata aratand ca pretul a fost platit integral si ca relatiile dintre parti s-au deteriorat atunci cand reclamanta H.E. a adus sa locuiasca in imobil pe concubinul sau, cei doi ocupand parterul constructiei.
Arata ca  in data de 11.07.2002 reclamanta H.E. a renuntat la dreptul de habitatie viagera si, fara acordul paratilor,  a demolat corpul de cladire asupra caruia isi rezervase acest drept.
Pe locul constructiei desfiintate, paratii au edificat cu fonduri proprii o noua constructie, formata din parter, etaj si mansarda in care, datorita relatiilor de rudenie,  au permis sa locuiasca si reclamantele.
Arata paratii ca nu sunt reale sustinerile privind sentimentele profunde de dragoste ce le-ar fi animat pe reclamante, fapt dovedit prin aceea ca desi la divortul  de tatal paratului reclamanta a solicitat si obtinut incredintarea fiului sau, ulterior l-a lasat in ingrijirea fostului sot.
In aparare, paratii au solicitat administrarea probelor cu inscrisuri si interogatoriul reclamantelor.
Tot prin intampinare, paratii au invocat si exceptia de necompetenta teritoriala a Judecatoriei sectorului 5 Bucuresti, exceptie admisa de instanta in sedinta publica de la 25.02.2004, prin sentinta civila nr.1010/2004 competenta solutionarii cauzei fiind declinata in favoarea Judecatoriei sectorului 2 Bucuresti pe rolul careia a fost inregistrata sub nr.2823/05.03.2004.
In sedinta publica de la 01.04.2004, au fost discutate probele solicitate de parti prin actiunea principala si, respectiv, intampinare, instanta incuviintand administrarea probelor cu inscrisuri si interogatoriu, proba testimoniala, a carei administrare a fost solicitata de reclamante pentru dovedirea unui fapt negativ nedefinit, acela al neplatii pretului, in lipsa unui inceput de dovada scrisa fiind respinsa ca inadmisibila fata de dispozitiile art.1191 alin.2 C.civ.
Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta constata si retine urmatoarele:
La data de 14.05.2002 s-a incheiat intre parti contractul de vanzare cumparare, autentificat sub nr.761, cu privire la imobilul situat in Bucuresti, str. C. nr.8, sector 2, pretul convenit fiind de 197.000.000 lei.
Promovand  actiunea de fata,  reclamantele arata ca pretul stabilit corespunde valorii imobilului vandut si intruneste conditiile generale esentiale, fiind stabilit in bani, este determinat, sincer si serios dar nu a fost achitat niciodata, motiv pentru care solicita constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare plata pretului fiind un element constitutiv al contractului de vanzare-cumparare.
Actiunea este neintemeiata  pentru urmatoarele considerente expuse in raport de cauza de nulitate invocata, respectiv neplata pretului:
Potrivit art.948 C.civ.,  conditiile esentiale pentru validitatea unei conventii sunt: capacitatea de a contracta, consimtamantul valabil al partii ce se obliga, un obiect determinat si o cauza licita.
Asa cum se arata si in cererea introductiva de instanta, fiind un contract sinalagmatic, obiectul  contractului de vanzare-cumparare il constituie cele doua obligatii reciproce carora le da nastere: obligatia vanzatorului avand ca obiect lucrul vandut si obligatia cumparatorului avand ca obiect pretul. In lipsa acestor elemente sau daca ele nu indeplinesc conditiile prevazute de lege, contractul de vanzare-cumparare nu poate fi considerat valabil incheiat.
Referitor la pretul vanzarii, tot reclamantele arata ca reprezinta obiectul contraprestatiei cumparatorului si corespunde valorii lucrului vandut si sustin, in cererea introductiva de instanta, ca pretul convenit si indicat in contractul de vanzare-cumparare autentificat sub nr.761/14.05.2002, indeplineste conditiile generale esentiale, fiind  stabilit in bani, determinat, sincer si serios.
Cum potrivit dispozitiilor art.1295 C.civ.: "vinderea este perfecta intre parti si proprietatea este de drept stramutata la cumparator, in privinta vanzatorului, indata ce partile s-au invoit asupra lucrului si asupra pretului, desi lucrul inca nu se va fi predat si pretul inca nu se va fi numarat"¸ iar reclamantele insele confirma existenta acestui element esential asupra caruia  trebuie sa se realizeze acordul de vointa in contractul de vanzare-cumparare a carui nulitate se solicita a fi constatata, actiunea urmeaza a fi respinsa ca neintemeiata.
Neplata pretului de catre cumparator nu reprezinta o cauza de nulitate absoluta a contractului de vanzare cumparare, vanzatorul putand cere obligarea cumparatorului la executarea silita a obligatiei, invoca exceptia de neexecutare a contractului ori putand sa solicite rezolutiunea contractului in conditiile prevazute de lege pentru fiecare dintre aceste sanctiuni ale neindeplinirii de catre cumparator a obligatiei de plata a pretului.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011