InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Rosiori de Vede

FURT CALIFICAT

(Sentinta penala nr. 183 din data de 12.09.2012 pronuntata de Judecatoria Rosiori de Vede)

Domeniu Circumstante si stari (atenuante si agravante) | Dosare Judecatoria Rosiori de Vede | Jurisprudenta Judecatoria Rosiori de Vede

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Rosiorii de Vede nr.273/P/2012 din data de 03.05.2012, inregistrat la aceasta instanta la nr. 1532/292 din 05.05.2012, au fost trimisi in judecata, inculpatii: I. R. D, D.M., B.I. si M. F. H., pentru savarsirea infractiunii de furt calificat, prevazuta de art. 208 alin.1 - 209 alin.1 lit. a, e, g Cod penal, cu aplicarea art.75 alin.1 lit.c Cod penal si art. 41 alin.2 si art.99 si urmatoarele Cod penal, parti vatamate fiind M. M. si G. S..
Din analiza mijloacelor de proba administrate in faza de urmarire penala, coroborate cu probele administrate in faza cercetarii judecatoresti, instanta a retinut urmatoarea situatie de fapt :
In noaptea de 12/13.02.2012, inculpatul D. M., cu autoturismul marca Dacia Logan, proprietatea sa, avand asupra sa o foarfece tip "gura de lip", impreuna cu ceilalti inculpati, s-a deplasat in municipiul R. V.  "pentru a fura ceva". Astfel, ajunsi in  zona Aleea CFR, in fata blocului nr.4, au observat un moped marca Peugeot, motiv pentru care inculpatii I. R. D.  si M. F. H. , au coborat din autoturism , au mers la moped  si, observand ca acesta nu este asigurat , au hotarat sa-l sustraga. Intrucat nu-l puteau transporta cu autoturismul inculpatului D. M., cei patru inculpati s-au intors la locuinta inculpatului B. I.  si au luat autoutilitara acestuia, marca Iveco, dupa care au revenit la locul unde se afla mopedul, l-au sustras si l-au transportat la locuinta acestuia ascunzandu-l in garaj, in zilele urmatoare vanzandu-l contra sumei de 600 lei, numitului C. M., caruia nu i-au spus ca provine din furt. Ulterior, nemultumit de faptul ca mopedului ii lipseau unele piese componente, C. M.  l-a restituit  inculpatilor I. R. si B. I., fara sa le achite banii promisi. Cei doi inculpati au demontat mopedul iar cu ocazia perchezitiei domiciliare efectuate la domiciliul inculpatului B. I. a fost identificata si ridicata o roata a acestui moped, cealalta roata fiind identificata si ridicata de martorul A. A. .
In urma cercetarilor efectuate a rezultat ca mopedul marca Peugeot, sustras de cei patru inculpati era proprietatea partii vatamate M. M., caruia i-au fost restituite cele doua roti, celelalte piese componente ale mopedului nemaiputand fi  recuperate. Cu ocazia audierii, partea vatamata M. M. a declarat ca valoarea mopedului sustras este de 1200 lei, suma cu care s-a constituit parte civila in procesul penal.
In noaptea de 13/14.03.2012 , inculpatul D. M., cu autoturismul sau marca Dacia Logan,  impreuna cu inculpatii B. I.  si M. F. H , s-au deplasat in aceeasi localitate cu intentia de a sustrage ceva, si astfel  au observat in zona Scolii Generale nr.6 de pe str. Carpati, autotrenul marca DAF,  proprietatea  partii  vatamate G. S.  si s-au hotarat sa-i sustraga acumulatorul. Astfel inculpatul D. M.  i-a dat inculpatului minor M.F.H. o foarfeca  tip "gura de lup", pe care o avea in portbagajul masinii, cu care a taiat lacatul ce asigura lantul metalic cu care era incuiata lada acumulatorului autotrenului, apoi a desfacut cablurile de alimentare de la acumulator, pe care l-a sustras, in timp ce inculpatul B. I. ii asigura paza langa gardul scolii .Intrucat acumulatorul era voluminos si greu inculpatul M. F. H.  a fost ajutat de inculpatul B. I.  sa-l transporte pana la autoturism, iar ulterior, inculpatii B. I.  si D. M.  l-au vandut unei persoane necunoscute si au impartit banii obtinuti.
Pe parcursul urmaririi penale , inculpatii au platit partii vatamate G. S. suma de 1.000 lei, reprezentand contravaloarea acumulatorului sustras, motiv pentru care aceasta a declarat ca nu se constituie parte civila in procesul penal.
Desi din cercetari a rezultat ca inculpatul I. R. nu a participat la comiterea acestui furt, asa cum au declarat ceilalti inculpati, acesta a contribuit la despagubirea partii vatamate G. S.
Situatia de fapt astfel retinuta este probata cu urmatoarele mijloace de proba: declaratiilor partilor vatamate, declaratiile inculpatilor, procese verbale de cercetare la fata locului; procese verbale de reconstituire; procese verbale de perchezitie, declaratii martori, planse fotografice, precum si dovada de predare-primire bunuri sustrase.
Audiati in faza de judecata, inculpatii au  recunoscut si regretat  faptele comise, solicitand ca judecata sa se faca pe baza probelor administrate in faza de urmarire penala.
Fata de probele administrate in faza de urmarire penala si de declaratiile de recunoastere a faptelor date de catre inculpati, s-a apreciat ca s-a facut dovada savarsirii de catre inculpatii I. R. D., D. M.  a infractiunii de furt  calificat prevazuta de art. 208 al.1 -209 al.1 lit.a,e,g si i Cod penal, cu aplic. art. 41 al.2 Cod penal si a art. 75 lit. c Cod penal de catre inculpatul B. I.  a infractiunii de complicitate la  furt calificat prev. de art. 26 rap. la art. 208 al.1 -209 al.1 lit.a,e,g si i Cod si de catre inculpatul M. F.  H. a infractiunii de furt calificat, prevazuta de art. 208 alin.1 - 209 alin.1 lit. a, e, g Cod penal, cu aplicarea art. 41 alin.2 si art.99 si urmatoarele Cod penal.
La alegerea si individualizarea pedepselor ce au fost aplicate inculpatilor, instanta a tinut seama de gradul de pericol social al faptelor comise, determinat de circumstantele reale ale producerii acestora dar si de circumstantele personale ale inculpatilor, care au recunoscut faptele comise, nu au antecedente penale iar inculpatul M. F. H.  era minor la data savarsirii infractiunii.
La stabilirea modalitatii de executare a pedepsei instanta a avut in vedere si concluziile referatului de evaluare intocmit de Serviciul de Probatiune de pe langa Tribunalul Teleorman, apreciind astfel ca scopul coercitiv si preventiv al pedepselor ce au fost aplicate inculpatilor poate fi atins prin aplicarea unor pedepse cu inchisoarea intr-un cuantum orientat spre minimul prevazut de legea penala, reduse cu 1/3, conform dispozitiilor art.3201 alin.7 Cod procedura penala, respectiv de cate 2 ani si 6 luni inchisoare, pentru inculpatii majori, 1 an inchisoare, pentru inculpatul minor, cu retinerea dispozitiilor art. 99 si urmatoarele Cod penal.
Inculpatului I. R. D. i-au fost interzise drepturile prev. de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal in conditiile art.71 Cod penal, a fost dedusa la zi, conform art.88 Cod penal, perioada executata in baza Ordonantei din data de 10 aprilie 2012 emisa de Politia Rosiorii de Vede  si a  mandatului de arestare preventiva nr.20 din 13 aprilie 2012 emis de Tribunalul Teleorman iar in baza art.86/1 Cod penal s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei, in baza art.71 alin. 5 Cod penal  pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei s-a dispus si  suspendarea  executari pedepselor accesorii. De asemenea, s-a fixat termen de incercare de 4 ani si 6 luni conform art.86/2 Cod penal si s-a atras atentia inculpatului asupra disp. art.86/4 Cod penal  privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
 Inculpatului  D. M. : i-au fost interzise drepturile prev. de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal in conditiile art.71 Cod penal; s-a dedus, conform art.88 Cod penal, perioada executata in baza Ordonantei din data de 10 aprilie 2012 emisa de Politia Rosiorii de Vede  si a  mandatului de arestare preventiva nr.19 din 13 aprilie 2012 emis de Tribunalul Teleorman; in baza art.86/1 Cod penal s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei; in baza art.71 alin. 5 Cod penal  pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei s-a suspendat si executarea pedepselor accesorii; s-a fixat termen de incercare de 4 ani si 6 luni, conform art.86/2 Cod penal ; i s-a atras atentia asupra disp. art.86/4 Cod penal  privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
 Inculpatului B. I. :  i-au fost interzise drepturile prev. de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal in conditiile art.71 Cod penal; s-a dedus, conform art.88 Cod penal, perioada executata in baza Ordonantei din data de 10 aprilie 2012 emisa de P. R.V. si a  mandatului de arestare preventiva emis de T. T.  ; in baza art.86/1 Cod penal s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei ; in baza art.71 alin. 5 Cod penal  pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei s-a dispus si suspendarea executarii pedepselor accesorii ; s-a fixat un termen de incercare de 4 ani si 6 luni conform art.86/2 Cod penal ; i s-a atras inculpatului atentia asupra disp. art.86/4 Cod penal  privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
Inculpatului M. F. H. ,  s-a dispus interzicerea drepturilor prev. de art.64 alin.1 lit. a teza a II-a si lit. b Cod penal in conditiile art.71 Cod penal; s-a dedus, conform art.88 Cod penal, perioada executata in baza Ordonantei din data de 10 aprilie 2012 emisa de P. R.V. ; in baza art.110/1 Cod penal s-a dispus suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei;  in baza art.71 alin. 5 Cod penal  pe durata suspendarii sub supraveghere a executarii pedepsei s-a suspendat si executarea pedepselor accesorii;  conform art. 110 Cod penal si art. 110/1 Cod penal s-a  fixat un termen de incercare de 2 ani; i s-a atras inculpatului atentia asupra dispozitiilor art.110/1 alin.3 Cod penal privind revocarea suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere.
In baza art. 14 urmatoarele si art.346 Cod procedura penala, instanta a obligat pe inculpati in solidar, pe inculpatul M. F. H. in solidar si cu partile responsabile civilmente, la plata catre partea civila M. M. a sumei de 600 lei reprezentand prejudiciu nerecuperat, iar pe inculpatii I. R. D. si  D. M. sa plateasca in solidar partii civile D. G.  suma de 1000 lei reprezentand prejudiciu nerecuperat,  a luat act ca partea vatamata G. S. nu s-a constituit parte civila in procesul penal.
 In baza art.118 alin.1 lit. b Cod penal, a dispus confiscarea speciala a foarfecii tip " Gura de lup" si a lacatului aflate la Camera de corpuri delicte a P. M. R. V., In baza dispozitiilor art.191 procedura penala a obligat pe fiecare dintre inculpati, pe inculpatul M. F. H.  in solidar si cu partile responsabile civilmente, la plata catre stat  a cheltuielilor judiciare in cuantum de cate 400 lei.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Circumstante si stari (atenuante si agravante)

CIRCUMSTANTE ATENUANTE - Decizie nr. 63/A din data de 02.02.2004
Purtare abuzuva.-Reducere pedeapsa ca urmare a retinerii provocarii .Termen de incercare - Decizie nr. 6 din data de 18.01.2010
Circumstanta legala atenuanta a provocarii. Conditii neindeplinite. - Decizie nr. 42/Ap din data de 28.02.2007
Individualizarea pedepselor. Retinerea de circumstante atenuante judiciare in cazul infractiunilor concurente. - Decizie nr. 877 din data de 05.09.2011
Circumstante atenuante facultative. Aplicarea prevederilor art.74 Cod penal doar pentru una din infractiunile retinute in sarcina inculpatului - Decizie nr. 741 din data de 15.11.2007
Circumstanta atenuanta legala prevazuta de art. 72 Cod penal. Conditii. - Decizie nr. 362 din data de 30.05.2006
Omor savarsit asupra unei rude apropiate. Omisiunea retinerii dispozitiilor art.175 lit."c" cod penal - Decizie nr. 222/A din data de 22.06.2004
Apel impotriva unei hotarari de anulare ca netimbrata a actiunii avand ca obiect solicitarea de restrangere a dreptului la libera circulatie intr-un stat din Uniunea Europeana conform Legii 248/2005; Conditiile ce justifica inlaturarea sanctiunii; sa... - Decizie nr. 39 din data de 14.04.2010
Drept penal. Retinerea circumstantei atenuante prevazute de art. 74 lit. c C.p. neobligativitatea mentionarii in considerentele sentintei a prevederilor art. 74 ,76 C.p. - Decizie nr. 42 din data de 20.05.2010
Circumstante atenuante - Decizie nr. 1134 din data de 14.06.2013
Procedura prevazuta de art. 320 ind.1 Cpp. Conditii privind retinerea circumstantei atenuante prevazute de art. 74 alin.1 lit.c Cp. - Hotarare nr. 1134 din data de 14.06.2013
Recurs. Individualizarea pedepsei. Gresita retinere a circumstantelor atenuante judiciare prevazute de art.74 lit.a si c din Codul penal. - Decizie nr. 1953 din data de 13.12.2010
Criterii generale de individualizare. Pedeapsa si scopul ei. Imprejurari care pot constitui circumstante atenuante. Concursul intre cauzele de agravare si de atenuare - Decizie nr. 297 din data de 26.02.2009
INDIVIDUALIZAREA PEDEPSELOR. CRITERII GENERALE DE INDIVIDUALIZARE. CIRCUMSTANTE ATENUNATE - Decizie nr. 15 din data de 27.01.2009
Circumstante atenuante. - Decizie nr. 762/r din data de 23.04.2003
Cerere de contopire a executarii pedepselor - Sentinta penala nr. 356 din data de 14.11.2013
Apel impotriva unei hotarari de anulare ca netimbrata a actiunii avand ca obiect solicitarea de restrangere a dreptului la libera circulatie intr-un stat din Uniunea Europeana conform Legii 248/2005; Conditiile ce justifica inlaturarea sanctiunii; sa... - Decizie nr. 39 din data de 14.04.2010
Drept penal. Retinerea circumstantei atenuante prevazute de art. 74 lit. c C.p. neobligativitatea mentionarii in considerentele sentintei a prevederilor art. 74 ,76 C.p. - Decizie nr. 42 din data de 20.05.2010
Cerere de contopire a executarii pedepselor - Sentinta penala nr. 356 din data de 14.11.2013
Purtare abuzuva.-Reducere pedeapsa ca urmare a retinerii provocarii .Termen de incercare - Decizie nr. 6 din data de 18.01.2010