InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Ramnicu Sarat

Actiune in evacuare

(Sentinta civila nr. din data de 05.07.2010 pronuntata de Judecatoria Ramnicu Sarat)

Domeniu Chemare in judecata (actiuni, cereri) | Dosare Judecatoria Ramnicu Sarat | Jurisprudenta Judecatoria Ramnicu Sarat



     Pe rol fiind  pronuntarea  asupra   actiunii   civile de   evacuare formulata de reclamantul  As  M.I  , domiciliat in comuna  , sat  , judetul   in contradictoriu cu parata  G  A  domiciliata in comuna  , sat  , judetul  .
     Dezbaterile cauzei au avut loc la data de    cand s-au pus concluzii pe fond ce s-au consemnat in incheierea din acea zi si care face parte integranta din prezenta.
     In vederea reexaminarii actelor si lucrarilor dosarului si pentru ca aparatorii partilor sa depuna concluzii scrise , instanta a amanat pronuntarea la data de     ,  cand in urma deliberarii se pronunta urmatoarea sentinta civila.
     
                                                   J U D E C A T A
     Asupra  actiunii civile de fata.
     Reclamantul  A  M.I  , domiciliat in comuna , sat  , judetul   a chemat in judecata pe  parata  G  A  domiciliata in comuna  , sat  , judetul   .  solicitind ca prin sentinta ce se va da , sa se dispuna evacuarea acesteia din imobilul  proprietatea sa  cu cheltuieli de judecata.
     In motivarea de fapt a actiunii , reclamantul  arata ca  este proprietarul unui imobil  casa de locuit  situata in comuna   sat   jud.  , iar parata  a venit in imobil in   in calitate de concubina a fiului sau,
     Arata ca anterior in anul 2003  in imobil  s-a mutat  fiul sau A  M  care pana in anul 2007 ,a avut mai multe concubine.
     Incepind cu primavara anului 2008 parata  a inceput sa-l ameninte cu moartea sa-l insulte si chiar sa-l loveasca cu bolovani alteori cu furca  de fier  fiind   nevoie  de interventia organuluui de politie .
     Astfel  la Judecatoria   este inregistrat un  dosar penal  avind ca obiect infractiunea de lovire.
     Mai arata   reclamantul ca parata nu-i permite  sa mai iasa din locuinta  si nici  sa ia apa de la fintina.
     Actiunea a fost intemeiata in drept pe dispozitiile Legii 114/l996.
     Reclamantul a depus la dosar  copie de pe adeverinta eliberata de primaria comunei   jud.   planul de amplasament si schita imobilului filele 4-6 dosar.
      La  fila 11 dosar, reclamantul a  depus cerere de completare a actiunii   solicitind evacuarea  si a paratilor  A  M  fiul sau si D A    si D  N   fii  ai paratei  dintr-o alta relatie.
      Prin incheierea din data de l0.06.2009 ,instanta a dispus introducerea in proces in calitate de   parati a numitilor A   M  , D  A  si D  N  .
      Prin intimpinare si cerere reconventionala fila l8 dosar  parata G   A  a solicitat  ca instanta sa  respinga actiunea reclamantului ridicind  doua  exceptii  si anume  lipsa calitatii procesuale   active a reclamantul care nu a facut dovada   dreptului de proprietate a imobilului si exceptia  inadmisibilatii  actiuni deoarece evacuarea sa din imobil in calitate de sotie a fiului reclamantului  ar atrage  dupa sine  desfacerea casatoriei  ori domiciliu comun al sotilor  tine de esenta casatoriei.
      A aratat ca pentru rezolvarea  litigiului  reclamantul are la indemina calea actunii in revendicare  intemeiata pe dispozitiile art. 480 cod  civil.
      Pe cale de cerere reconventionala a aratat ca  la imobil impreuna cu sotul Asanache Mariana  a realizat investii si a solicitat ca in cazul in care  actiunea se va admite relamantul sa fie obligat sa-i plateasca  contravaloarea iumbunatatirilor in suma de l9.900 lei respectiv :consolidare si tencuit casa , acoperit cu tabla ondulata , usi si geamuri noi , construit grajd  , construit  cotet de porci ,  cotet de pasari , montat tavan intr-o camera ,  refacut tavan intr-o camera , dusmea intr-o camera , fundatie la casa  spalieri de beton la vie si construit o  bucatarie de vara
      In sprijinul cererii reconventionale  s-a depus copie de pe certificatul de casatorie
      La fila 33 dosar , a depus intimpinare si cerere recocnventinala si paratul Asanache Marian care a ridicat aceleasi exceptii si a solicitat obligarea  reclamantului la contravaloarea imbunatatirilor aratind ca  suma totala a acestora este de 25.400 lei incluzind in despagubiri si contravaloarea operatiunii  de  placat casa  pe interior   si exterior cu scindura de stejar.
      La dosar  paratii au solicitat acordarea  de ajutor   public judiciar conform OUG  5l/2008 .
      Prin incheierea de la fila 46 dosar dupa verificarea situatiilor  invocate de paratii si efectuarea   referatuluiu de ancheta sociala la domiciliu acestora s-a admis   cererea paratii fiind scutiti de  plata taxelor judiciare de timbru.
      La termenul din data de l5.0l.20l0 paratii prin aparator au precizat ca numai insista  in admiterea exceptiilor invocate.
      Pentru solutionarea actiunii instanta a administrat probe cu inscrisuri , interogatoriu  martori si expertiza  privind imbunatatirile.
      In cauza au fost audiati martorii D G  si D  M  , B  C  si D  S .
      Expertiza  tehnica a fost executata de  expert Rotaru Mioara si depusa la fila 89 dosar.
      La data solutionarii actiunii  reclamantul a precizat  ca are obiectiuni la expertiza in sensul ca valorile stabilite nu sunt cele reale ,expertul a supraevaluat  lucrarile efectuate si a stabilit o suma prea mare  si de asemenea a inclus  in imbunatatiri si alte lucrari care nu au fost mentionate  in cererile  reconventionale .
     Obiectiunile au fost respinse dupa verificarea fiecarei lucrari mentionate in lucrarea de expertiza si mentiunile din cererile reconventionale si dupa verificarea temeiului de  drept al calculelor  efectuate.
     Tot la data  solutionarii in fond a cauzei   paratii prin aparator au revenit  cu privire la exceptiile  invocate anterior solicitind ca  instanta sa respinga actiunea  pentru lipsa calitatii procesuale active a reclamantului  ia in cadrul solutionarii in fiind a cauzei sa se tina cont de exceptia inadmisibilitatii actiunii si sa o respinga ca atare.
     A aratat ca referitor la temeiul de drept invocat in actiune  nu exista nici o prevedere referitoare la  evacuare in speta  fiind vorba de rude apropiate.
     Analizind actele si lucrarile dosarului instanta retine  urmatoarele .
     Reclamantul este proprietarul imobilului casa de locuit si teren aferent  situat in comuna Podgoria sat Plesesti jud. Buzau dovada fiind facuta cu inscrisurile  depuse la filele 4-6 dosar.
     In imobil reclamantul locuieste  cu concubina   sa  B   I   fosta sotie.
     In anul 2003 dupa ce paratul A  M  a fost  disponibilizat de la locul de munca din municipiul B s-a mutat in imobilul proprietatea tatalui sau reclamantul   locuind efectiv din anul 2007 ,intr-un corp separat  tot proprietatea reclamantului impreuna cu concubina sa  ulterior sotie  G  Au  (As  A  )si cei doi copii ai acesteia  dintr-o alta relatie  D  A   si D  N .
     Intre parti au intervenit neintelegeri mai ales intre parata si reclamant  cu concubina acestuia ,neintelegeri care in timp s-au amplificat  ajungindu-se pana la scandalul ,amenintari ,  si chiar loviri  cu obiecte  contondente , imprejurari relatate de martori audiati (declaratiile  de la filele 59-60 dosar in care martori D  G  si D  M   au  fost de fata cind parata  l-a lovit  cu  bolvani pe reclamant).
     Referitor la  exceptia  lipsei calitatii procesuale active a reclamantului ,instanta  retine ca este neintemeiata deoarece  cu inscrisurile deouse la filele 4-6 dosar  acesta a facut dovada  ca este proprietarul imobilului   din care solicita  evacuarea paratilor .
     Cu privire la   exceptia inadmisibilitatii actiunii  asa cum s-a  dispus  la data  concluziilor in fond  instanta se pronunta  impreuna cu fondul.
     Cu privire la actiunea principala  in evacuare  , in legatura cu care paratii  sustin ca litigiul  se poate  solutiona  numai pe calea unei   actiunii in revendicare  se retine :
     Pornind de la dispozitiile art. 480 cod civil ,  dreptul de proprietate este definit ca fiind acel drept real  ce confera  titularului  atributele posesiei  , folosintei  si dispozitiei  asupra unui bun ,  atribute  pe care numai acesta  le poate exercita  in plenitudinea lor  si in interesul sau propriu  cu respectarea normelor juridice  in vigoare.
     Apararea  intregului drept de proprietate se realizeaza pe calea actiunii in revendicare  prin care proprietarul obtine  recunoasterea dreptului sau si inapoierea bunului  dar si  abtinerea  celui ce a incalcat  acest drept  in viitor , de la orice fapta  ce a ar aduce atingere  exercitiului normal si deplin  al dreptului de proprietate.
     Insa ori de cate ori ,  sunt incalcate  numai   unele din atributele dreptului de proprietate , titularul dreptului are posibilitatea  de a alege  si  de a recurge la mijloace  juridice indirecte  de aparare  a dreptului de proprietate care tind   spre aceeasi finalitate ,  asa numitele actiunii personale care se intemeiaza  pe drepturi de creanta  nascute insa  in stransa legatura cu  dreptul de proprietate.
     Fie ca izvorasc din contract , delicte civile  , fapte juridice   licite ,  aceste drepturi de creanta apar in patrimoniul proprietarului care urmare a incalcarii  dreptului de proprietate  astfel proprietarul poate sa recurga la actiunile personale  prin care  sa solicite realizarea dreptului de creanta si pe cale indirecta insasi  restabilirea dreptului de proprietate.
      Asa fiind atributul  folosintei din continutul dreptului de proprietate   asupra locuintei  poate fi valorificat  de titularul dreptului de proprietate pe calea actiunii in evacuare a persoanei care  ocupa fara titlu  bunul sau .
      Cauza actiunii in evacuare  o constituie  ocuparea locuintei  fara titlu de catre parati  si vointei  reclamantului de a face aceasta ocupare sa inceteze, stabilindu-se o stare   corespunzatoare  dreptului pretins respectiv predarea locuintei  in materialitatea ei , iar cauza cererii de chemare  in judecata   o  reprezinta   creanta reclamantului  creditor  impotriva  paratilor debitori  fiind vorba de o  obligatie de a face  respectiv  eliberarea locuintei.
     Reclamantul in speta  nu valorifica dreptul de proprietate exclusiv si absolut ca in cazul  unei actiuni  in revendicare, nu solicita sa i se recunoasca  dreptul de proprietate asupra imobilului  ci doar un drept de creanta  avind caracter relativ  in cadrul actiunii in evacuare  urmarind  sa constringa pe parati sa execute  o obligatie de a  face adica  de a evacua  si preda  locuinta  in materialitatea ei.
     In concluzie instanta  va respinge exceptia lipsei calitatii procesuale a reclamantului invocata  de parati  si pe fond :
     Instanta apreciaza  intemeiata actiunea formulata de reclamant  motiv pentru care in baza art. l075 cod civil cu art. 6l  din Legea ll4/l996  o va admite  urmind a dispune  evacuarea paratilor din locuinta proprietatea  reclamantului  situata in comuna    sat  jud.  .
     Cu privire la cererile reconventionale instanta apreciaza ca sunt intemeiate in parte.
     Cu probele administrate la dosar respectiv declaratiile martorilor audiati si inscrisurile depuse s-a dovedit ca paratii au efectuat imbunatatiri la imobilul proprietatea reclamantului ce au fost evidentiate si evaluate corespunzator prin  raportul de expertiza depus la fila 89 dosar.
     Obiectiunile formulate de reclamant fata de raportul de expertiza nu sunt intemeiate.
      La executarea lucrarii la fata  locului a fost prezent si reclamantul care nu a avut obiectiuni fata de constatarile expertului ,lucrarile fiind indicate la pagina 3 din expertiza fila 9l  dosar si anume cele metionate in cererile reconventinale care au fost dovedite cu probele  administrate si care sunt in valoare totala de  l9.l40 lei.
      Tinind cont de  zona de amplasare a imobilului  impactul in zona  accesul  foarte dificil si valoarea de piata  prin aplicarea indicelui de individualizare expertul a stabilit in final ca valoare reala a imbunatatirilor  suma de ll480 lei suma pe care instanta  nu o considera exagerata.
      Ca urmare instanta in baza art.998 din codul civil cererile  reconventionale se admit in parte  urmand ca instanta sa dispuna  obligarea reclamantului sa plateasca paratilor suma de ll480 lei reprezentand  contravaloarea imbunatatirilor la imobil .
     Urmeaza ca instanta sa stabileasca un drept de retentie in favoarea  paratilor  asupra imobilului pana la achitarea  de catre reclamant a sumei de ll.480 lei.
     In baza art.274 cod procedira civila  in urma compensarii partiale  a cheltuililor de judecata obliga pe reclamant la 800 lei catre parati  reprezentind onorariu expertiza.
      Pentru aceste motive
        In numele legii
      Hotaraste
     Respinge exceptia  lipsei calitatii procesuale active  a reclamantului ridicata de paratii A  M   si G  A  (A A ).
     Admite actiunea civila in  evacuare formulata de reclamantul  A  M.I  , domiciliat in comuna  , sat  i, judetul   in contradictoriu cu paratii   G A  ,A  M  ,D  A   si D N  toti cu domiciliu in comuna  , sat  , judetul  .
     Admite in parte cererile  reconventionale  formulate  de paratii G   A ( A  A  ) ,A  M  ,  domiciliati in comuna P  sat   jud.   .
     Dispune evacuarea paratilor G  A (A   Au ) ,A  M  ,D  A   si D  N   din mobilul proprietatea reclamantului situat in comuna   sat    jud.  .
     Obliga reclamantul la ll480lei catre parati reprezentind contravaloarea imbunatatirilor  la imobil .
     Stabileste un drept de retentie  in favoarea paratilor  asupra imobilului pana la achitarea sumei de ll480 lei.
     Obliga reclamantul  la 800 lei  catre parati  reprezentind onorariu expertiza , suma rezultata in urma compensarii  cheltuielilor de judecata.
     Cu apel in termen de  l5 zile de la comunicare.
     Pronuntata in sedinta publica azi  .
          
     
     
     
      
     
     
     
     
     
     
       
      
5
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Chemare in judecata (actiuni, cereri)

DISCRIMINARE SI HARTUIRE MORALA IN CADRUL DERULARII RAPORTURILOR DE MUNCA. DAUNE MORALE. NETEMEINICIA CERERII DE CHEMARE IN JUDECATA. - Sentinta civila nr. 1752/LM/2009 din data de 14.05.2009
Neindeplinirea procedurii prevazute de art. 720/1 Cod proc. civila atrage respingerea cererii ca inadmisibila. - Decizie nr. 77/R din data de 23.03.2006
Cerere pentru recunoasterea tranzactiei formulate pe cale principala - Decizie nr. 186 din data de 25.06.2015
Restituire bursa de studii ca urmare a pierderii calitatii de student - Sentinta civila nr. 612 din data de 10.12.2014
Actiune in contencios administrativ avand ca obiect cererea de contestare a unui fapt negativ. Inadmisibilitate. Respingere recurs reclamant - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Drepturi revolutionari - Decizie nr. 173/R din data de 02.03.2010
Cheltuieli de judecata. Momentul de la care se datoreaza in caz de renuntare la judecata. - Decizie nr. 316 din data de 07.04.2006
Motive de recurs invocate dupa expirarea termenului prevazut de art. 303(1) Cod procedura civila - Decizie nr. 201 din data de 08.03.2006
Apel declarat peste termen de mostenitorul paratului nelegal citat - Decizie nr. 217 din data de 10.03.2006
Repunerea in termenul de exercitare a cailor de atac - Decizie nr. 184 din data de 02.03.2006
Compensare bugetara-situatii de inadmisibilitate - Decizie nr. 775 din data de 12.10.2004
Anulare act - Sentinta civila nr. 3761 din data de 13.05.2010
Hotarare care sa tina loc de act autentiv - Sentinta civila nr. 4692 din data de 17.06.2010
Internare medicala - Hotarare nr. 182 din data de 23.05.2011
Autoritate de lucru judecat - Hotarare nr. 1543 din data de 29.06.2011
Prescriptia dreptului de a cere executarea silita - Hotarare nr. 1598 din data de 05.07.2011
Perceptia dreptului la actiune in repararea pagubei pricinuite prin fapta ilicita - Hotarare nr. 1591 din data de 05.07.2011
Art. 248,215,292 CP cu aplicare Art. 33 lit A CP - Hotarare nr. 315 din data de 07.11.2011
Schimbare incadrare juridica - Hotarare nr. 3462 din data de 03.05.2011
Atribuire termen aferent DL 42/1990 - Hotarare nr. 2514 din data de 15.11.2011