InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Pitesti

violul (art.197 alin 1 C.p.)

(Sentinta penala nr. 1392 din data de 07.09.2009 pronuntata de Judecatoria Pitesti)

Domeniu Viol | Dosare Judecatoria Pitesti | Jurisprudenta Judecatoria Pitesti

Dosar nr. 3765/280/2009
R O M A N I A
JUDECATORIA PITESTI
SECTIA PENALA

SENTINTA PENALA Nr. 1392
Sedinta publica de la 07 Septembrie 2009
Completul compus din:
PRESEDINTE I.S.C.
Grefier E.S.

Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti este reprezentat prin procuror S.T.       Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpat C.S.I. si pe parte vatamata M.M.I., avand ca obiect violul (art.197 alin 1 C.p.)
      La apelul nominal facut in sedinta publica nu au raspuns partile.
      Procedura legal indeplinita fara citarea partilor.
      S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza instantei ca dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta publica din data de 31.08.2009, fiind consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, incheiere care face parte integranta din prezenta sentinta.
      

INSTANTA

           Constata ca prin rechizitoriul nr. 1695/P/2009 din data de 01.04.2009 al Parchetului de pe langa Judecatoria Pitesti s-a dispus trimiterea in judecata in stare de arest preventiv a inculpatului  C.S.I.  pentru savarsirea  infr. prev. de  art. 20 C.pen. rap la art. 197 alin 1 C.pen. cu aplic art. 37 lit b C.p. 
           In esenta, in actul de sesizare se retine ca la data  de  08.03.2009, prin constrangere, inculpatul  a incercat sa intretina raporturi sexuale cu partea vatamata M.M.I.
           Este de  precizat ca inculpatul  a fost arestat preventiv pe o durata de 29 de zile incepand cu data de 08.03.2009, conform incheierii Judecatoriei Pitesti pronuntate la data de 08.03.2009 in dosarul  nr. 2595/280/2009, iar pe parcursul cercetarii judecatoresti a fost mentinuta starea de arest a acestuia.
           La termenul  de judecata din data de 29.06.2009 au fost  audiati conform  art. 323 C.pr.pen. si art. 326 C.pr.pen. inculpatul si partea vatamata   in varsta de 16 ani, care au precizat in declaratiile lor in mod detaliat imprejurarile in care a avut loc fapta de tentativa de  viol din noaptea de 07/08.03.2009.
           Instanta a incuviintat probele cu inscrisuri si testimoniala solicitate de  catre parti, luand act ca partea vatamata s-a constituit  parte civila  cu suma de 10 000 lei  cu titlu  de daune  morale.
           In cauza au fost audiati conform  art. 327 C.pr.pen. martorii T.V.A.,  I.I.A, I.A. si mama partii vatamate P.I., care in depozitiile lor  au expus modalitatea in care  au perceput imprejurarile producerii incidentului, atat in calitate de martori directi, cat si indirecti.
           Din probatoriu administrat in faza de  urmarire penala si pe parcursul cercetarii judecatoresti s-a stabilit urmatoarea situatie de fapt:
           Anterior incidentului, partea vatamata  care este eleva in clasa a  XI-a la  Grupul Scolar Astra din mun. Pitesti era  prietena cu numitul  S.S.G., cu care se intalnea in mod frecvent si se deplasa la discoteci sau alte  localuri, cu acordul  mamei sale P.I..
           In acest  context, in seara zilei de 07.03.2009, in jurul orelor 22.00, partea vatamata s-a deplasat de la domiciliul sau din mun. Pitesti, cartierul Razboieni impreuna cu prietenul  sau S.S.G. cu un autoturism marca Renault, intentionand  sa ajunga la discoteca din com. Cosesti, jud. Arges, localitate  unde aveau foarte multi  prieteni si unde se deplasau frecvent.
           Prietenul partii vatamate ii precizase mamei acesteia ca ii va asigura transportul  cu autoturismul la domiciliul din Pitesti  si la intoarcere, asa cum proceda de regula.
           Acestia au ajuns la discoteca din com. Cosesti unde au dansat, au consumat  bauturi alcoolice,  iar partea vatamata  s-a intalnit cu martorul  T.A. de 18 ani,  cu care a stat mai mult  de vorba, ceea ce a determinat reprosuri din partea martorului S.S.G., care a refuzat sa o  transporte pe partea vatamata la  domiciliul din Pitesti si a lasat-o in compania lui T.A., cunoscut sub numele de D. de catre aceasta, in urma unor discutii anterioare pe Internet.
           Ulterior, partea vatamata a plecat insotita  de acesta la domiciliul sau, unde T.A. i-a propus sa intretina relatii sexuale, insa aceasta a  refuzat pe considerentul ca este  virgina, iar martorul nu a mai  insistat. Acesta a luat legatura cu inculpatul C.S.I. si i-a solicitat sa -i asigure partii vatamate transportul  pana in mun. Pitesti, acesta fiind de acord.
           In autoturismul  marca Dacia 1310 cu nr. de  inmatriculare SM-03-SFJ au urcat pe langa parti inca 3 tineri, care urmau sa se deplaseze in orasul Mioveni, jud. Arges.
           Astfel, in jurul orelor 02.30-03.00, inculpatul a inceput deplasarea cu autoturismul respectiv,  cu mentiunea ca pe scaunul din dreapta se afla un tanar, iar  pe bancheta din  spate partea vatamata, T.A. si un prieten al acestuia,  cunoscut sub numele de ,,A".
           Doi dintre tineri sunt martorii I.I.A  si I.A.  audiati in cauza.
           Pe drum partii vatamate i s-a facut rau, fie din cauza oboselii, fie din  cauza consumului de bauturi alcoolice, motiv pentru care aceasta a ocupat locul  pe scaunul din dreapta fata de langa inculpat.
           La solicitarea  celor 3 tineri, inculpatul  a oprit autoturismul la intersectia din   zona comunei Piscani, jud. Arges, unde acestia au coborat cu intentia de a se deplasa in orasul  Mioveni cu un autoturism de  ocazie, iar in autoturismul inculpatului  au ramas decat partile.
           Inculpatul  si-a  continuat deplasarea pana intr-o zona, despre care  partile au avut sustineri diferite, in sensul  ca partea vatamata a sustinut ca era vorba de comuna Piscani, iar inculpatul  intr-o  localitate mai in apropiere de mun. Pitesti.
           In momentul  in  care a oprit autoturismul,  inculpatul  a blocat usile acestuia si i-a precizat ca doreste sa intretina raporturi sexuale intrucat martorul  T.A. iar  fi spusa ca partea vatamata este ,,curva" si ca ,, daca se da tare la ea, va fi de acord sa intretina raporturi sexuale", deci trebuie sa insiste. Partea vatamata i-a precizat inculpatului ca nu doreste sa intretina raporturi sexuale si ca este virgina, insa acesta prin constrangere  fizica si morala  constand in exercitarea de violente si amenintari, a dezbracat-o pe aceasta si a incercat sa intretina raporturi sexuale cu ea, fara insa sa reuseasca.
           Din  declaratia partii vatamate reiese ca fiind fortata de inculpat, s-a dezbracat si imbracat  de mai  multe ori, intrucat in autoturism era  frig.
           De asemenea, si inculpatul s-a dezbracat,  iar intrucat nu a reusit sa intretina raporturi sexuale, a obligat-o pe partea vatamata sa-l masturbeze, dupa care a ejaculat pe burta acesteia, stergandu-se cu o carpa gasita in  autoturism si care a fost ridicata de catre organele de  politie ulterior.
           Partea vatamata a  suferit leziuni traumatice in regiunea fetei, lombara, bratelor si picioarelor, evidentiate in cuprinsul raportului de expertiza medico-legala nr. 112/A10/27.03.2009 intocmit de SML Arges, care atesta ca aceasta prezinta leziuni traumatice produse prin lovire cu sau de corp dur ce pot data din noaptea de 07/08.03.2009, ca necesita 11-12 zile ingrijiri medicale de la data  producerii, este virgina, iar in secretia vaginala  nu s-au decelat spermatozoizi (f. 30, 31 d.u.p. ).
           Constatarile preliminare nr. 112/A10/09.03.2009  intocmite de SML Arges au  atestat ca partea vatamata prezinta himen inelar carnos, ce  delimiteaza un orificiu himeneal cu un diametru de 0,5 cm, cu marginile libere si fara rupturi (f.  29 d.u.p. ).
           Este de precizat ca mama partii vatamate, ingrijorata  de faptul  ca aceasta nu revine la domiciliu,  a  apelat-o insistent pe telefonul  mobil, iar la un moment dat partea vatamata a reusit  sa raspunda fara ca inculpatul sa-si dea seama,  telefonul a ramas deschis,  iar mama  sa  a  auzit discutiile contradictorii dintre parti, faptul ca  inculpatul incerca sa intretina  raporturi sexuale, momentele in care partea vatamata plangea si -l implora pe inculpat sa n-o mai  loveasca  si s-o lase in pace,  ca este virgina, ceea ce a determinat-o pe P.I. sa se deplaseze urgent la sediul Politiei Mun. Pitesti si sa alerteze organele de politie.
           Dupa  ce inculpatul si-a dat seama ca nu poate intretine raporturi sexuale cu partea vatamata in autoturism, a hotarat sa-si continue deplasarea spre  mun. Pitesti, insa pe raza comunei Micesti, jud. Arges a oprit autoturismul pe partea dreapta intrucat  a ramas in pana de benzina.
           Cele doua parti au coborat din  autoturism, cu mentiunea  ca partea vatamata avea fata tumefiata  si prezenta leziuni traumatice vizibile, deplasandu-se impreuna spre o statie Peco de  pe raza comunei Maracineni, jud. Arges,  pentru a cumpara benzina intr-un bidon in vederea alimentarii autoturismului.
           Fiind alertate de catre mama partii vatamate, organele  de politie aui identificat partile in zona SMA Maracineni, deplasandu-se pe  jos spre mun. Pitesti, inculpatul  avand in mana o  sticla  de plastic goala, iar partea vatamata prezentand la nivelul fetei urme de violenta fizica. Inculpatul a sustinut in fata  organelor de  politie ca  s-a deplasat cu autoturismul  sau din  com. Cosesti spre Pitesti pentru  a o conduce  la  domiciliu pe partea vatamata, insa cu circa  3 km  de locul  unde au fost depistati, autoturismul a ramas fara combustibil, recunoscand ca a lovit-o pe aceasta intrucat a refuzat sa intretina raporturi sexuale.
           Din  cuprinsul procesului-verbal de depistare mai  reiese ca  cele  doua parti  s-au cunoscut in cursul acelei  nopti  in com. Cosesti, ca in  autoturism s-au mai  aflat 3 tineri  care  au coborat la intersectia comunei Piscani cu orasul Mioveni.
           Autoturismul marca Dacia 1310 de culoare crem a fost gasit abandonat de  catre organele de politie pe  raza com. Micesti, sat. Purcareni, jud. Arges pe DN 73 la km 7+800 metri pe partea dreapta in directia de mers catre mun. Pitesti.
           In procesul  verbal de  examinare criminalistica a autoturismului se mentioneaza ca scaunul din partea dreapta  fata este rabatat, pe acel scaun a fost gasit  un cutit cu lama  rabatabila avand lungimea totala  de aproximativ 15,5 cm, lungimea lamei de 7 cm, iar latimea  de  2  cm, tot pe scaun au mai  fost  gasite mai  multe fragmente dintr-o pereche de cercei din  metal de culoare aurie, intre scaunele stanga si dreapta fata a  fost gasita o bucata de carpa de culoare galbena mototolita pe care pot fi observate mai  multe fire  de par  de culoare negru lung, care a  fost ridicata cu instrumentar steril si ambalata in plicul  nr.  3 si sigilata cu sigiliul MAI nr. 14870.
           De asemenea, pe podeaua din  spatele  autoturismului in zona centrala  se observa mai multe pete de culoare  brun roscat cu aspect de sange dispuse sub forma de stropi, care au fost prelevate, ambalate si sigilate.
           Partile au fost  conduse la sediul Politiei Mun. Pitesti in vederea audierii, unde se afla si P.I..
           Inculpatul  a avut o atitudine oscilanta pe parcursul  cercetarilor, recunoscand ca a  agresat-o pe partea vatamata,  insa nu cu intentia de a intretine raporturi sexuale cu aceasta.
           A mai precizat ca a  avut reprezentarea ca partea vatamata este ,, curva", intrucat acest aspect  ii  fusese invederat de catre martorul T.A., acesta sustinand insa ca  nu i-a  comunicat  inculpatului acest aspect si ca chiar in acea seara  i-a propus partii vatamate sa intretina raporturi sexuale de buna  voie, insa aceasta  i-a precizat ca este virgina, motiv pentru care nu a  mai  insistat.
           Cu privire la solicitarea aparatorului partii vatamate, de schimbare a incadrarii juridice a faptei inculpatului din  infractiunea de tentativa de viol in viol in forma consumata, pe considerentul ca au fost intretinute acte  sexuale in sensul  ca partea vatamata l-a masturbat  pe inculpat,  o va respinge ca neintemeiata, avandu-se in vedere decizia nr.  III/2005 a ICCJ prin care a fost admis recursul  in interesul  legii si prin care a fost definit ,,actul sexual de orice natura, susceptibil de a fi incadrat in infractiunea de viol prevazuta de art. 197 C.pen.".
           Fiind administrate  probe concludente si pertinente din care a reiesit ca imprejurarile expuse anterior,  inculpatul  prin exercitarea  de  violente  si prin amenintare, a incercat sa intretina raporturi sexuale cu partea vatamata in varsta de   16 ani,  in autoturismul  marca Dacia 1310 cu nr. SM-01-SFJ,  va dispune condamnarea sa pentru savarsirea infractiunii de tentativa de viol in modalitatea prev. de  art. 20 C.pen. rap la art. 197 alin 1 C.pen.
           La individualizarea pedepsei ce-i va  fi aplicata vor  fi avute in vedere criteriile generale de individualizare statornicite de  dispozitiile art. 72 C.pen., respectiv limitele de  pedeapsa fixate in textul incriminator, gradul  de pericol social al faptei comise dedus din natura si gravitatea leziunilor traumatice provocate partii vatamate, varsta acesteia, circumstantele personale ale  inculpatului, care a mai fost condamnat pentru savarsirea infractiunii de viol in forma consumata la pedeapsa de 6 ani inchisoare prin sent.pen. nr.  1708/21.10.2002 pronuntata de Judecatoria Satu Mare, aflandu-se in stare de recidiva  postexecutorie.
           In consecinta, il va condamna pe acesta la pedeapsa de 4 ani inchisoare in cond. art. 57 C.pen. si interzicerea drepturilor prev. de art.  64 alin 1 lit a, b C.pen. pe o durata de 4 ani.
           In temeiul  art. 71 C.pen. va  interzice acestuia drepturile prev. de art. 64 alin 1 lit a,b C.pen.  pe  durata executarii pedepsei.
           Avandu-se in vedere  ca temeiurile care au determinat arestarea preventiva a acestuia impun in continuare privarea sa de libertate, fiind intrunite cerintele cumulative prev. de art.  148 alin 1 lit f C.pr.pen. si in raport de  imprejurarea ca a mai fost condamnat pentru savarsirea de fapte similare, in temeiul art. 350 alin 1 C.pr.pen. va mentine arestare preventiva a inculpatului.
           In temeiul art.  88 C.pen. rap la art. 357 C.pr.pen. va deduce din  pedeapsa perioada retinerii si arestarii preventive incepand cu data de 08.03.2009 la zi.
            Referitor la latura civila a cauzei, este evident ca partea civila a suferit un prejudiciu moral urmare a  faptei inculpatului, leziunile  traumatice suferite, impactul asupra psihicului partii vatamate, care in prezent este foarte afectata, se sperie la  orice zgomot si are rezultate scolare inferioare celor obtinute inainte de data de 08.03.2009, justifica acordarea de daune morale in cuantumul  solicitat de  10 000 lei, la plata carora va fi obligat inculpatul in baza art.  14  C.pr.pen. rap la art. 346 C.pr.pen. si art. 998-999 C.civ.
           In temeiul  art.  191 si 193 C.pr.pen. il va obliga pe inculpat la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat si de catre partea civila cu titlu de onorariu avocat ales.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII

HOTARASTE

           Respinge cererea de schimbare a incadrarii juridice a faptei inculpatului C.S.I detinut in prezent in Penitenciarul Colibasi, din infr. prev. de art. 20 Cp rap. la art. 197 al. 1 Cp cu aplic. art. 37 lit. b Cp,  in infr. prev. de art. 197 alin 1 C.pen. cu aplic art. 37 lit b C.pen., ca neintemeiata.
           Condamna pe inculpatul C.S.I. la pedeapsa de:
           - 4 ani inchisoare si interzicerea drepturilor prev. de art. 64 al. 1 lit. a, b Cp pe o durata de 4 ani, pentru sav. infr. prev. de art. 20 Cp rap. la art. 197 al. 1 Cp cu aplic. art. 37 lit. b Cp.
           Dispune ca inculpatul sa execute pedeapsa prin privare de libertate in cond. art. 57 Cp.
           In temeiul art. 71 Cp interzice inculpatului drepturile  prev. de art. 64 al. 1 lit. a, b Cp pe durata executarii pedepsei.
           In temeiul art. 350 al. 1 Cpp mentine arestarea preventiva a inculpatului.
           In temeiul art. 88 Cp rap. la art. 357 Cpp deduce din pedeapsa aplicata perioada retinerii si arestarii preventive, incepand cu data de 08.03.2009 la zi.
           In temeiul art. 14 Cpp rap. la art. 346 Cpp si art. 998 - 999 C. civ. admite actiunea civila formulata de catre partea civila M.M.I., in sensul ca-l obliga pe inculpat sa-i plateasca partii civile M.M.I. prin reprezentant legal P.I.,  suma de 10.000 lei cu titlu de daune morale.
           In temeiul art. 191 Cpp obliga pe inculpat  la 900 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat, dintre care 500 lei in faza de urmarire penala si 200 lei onorariu avocat oficiu avansat din fondurile speciale ale Ministerului Justitiei .
           In temeiul art. 193 Cpp obliga pe inculpat sa-i plateasca partii civile M.M.I. prin reprezentant legal P.I., suma de 500 lei cu titlu de onorariu avocat ales.
           Cu drept de apel in termen de 10 zile de la pronuntare pentru partea civila,  respectiv de la comunicare pentru inculpat.
           Pronuntata in  sedinta publica din data de  07.09.2009.
           

Presedinte,
I.S.C. Grefier,
E.S.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Viol

Viol - Decizie nr. DP9/A/2008 din data de 31.03.2009
Violul savarsit asupra unei victime care nu a implinit varsta de 15 ani pe timp de noapte - Sentinta penala nr. 150 din data de 08.07.2010
Atingerea scopului educativ si sanctionator al pedepsei – majorarea cuantumului pedepsei inchisorii in apel - Sentinta penala nr. 92 din data de 30.04.2010
Infractiunea de tentativa la infractiunea de viol. - Decizie nr. 243/R din data de 21.04.2006
infractiunea de viol prevazuta de art. 197 al. 1 Cod Penal in tentativa la infractiunea de viol, prevazuta de art. 20 raportat la art. 197 al. 1 Cod Penal - Decizie nr. 44/R din data de 13.02.2012
Viol. Latura subiectiva. - Decizie nr. 10/R din data de 19.01.2010
Viol si incest. Gresita apreciere a probelor de catre instanta de fond cu consecinta achitarii unui inculpat. - Decizie nr. 2/A din data de 29.01.2008
art. 197 si art. 211 Cod penal - Sentinta penala nr. 1109 din data de 02.05.2012
Viol - Sentinta penala nr. 102 din data de 24.03.2016
Art. 197 C.p., violul - Sentinta penala nr. 110 din data de 28.03.2011
Viol, art. 86- 87 OUG 195/2002 - Sentinta penala nr. 253 din data de 30.09.2010
Viol - art.197 al.1 C.p. - Sentinta penala nr. 14 din data de 21.01.2010
Lipsirea de libertate, viol - Sentinta penala nr. 370 din data de 11.12.2008
2. Individualizarea pedepsei Prin sent. pen. nr. 1359/14.06.2006 Judecatoria Sectorului 3 Bucuresti l-a condamnat pe inculpatul B. B. in baza art. 197 al. 2 lit. c C.p. cu aplicarea 37 lit. b C.p. la o pedeapsa de 5 ani si 8 luni inchisoare pentru ... - Sentinta penala nr. 1359 din data de 14.06.2006
savaroirea infract. prev. de art. 197 alin.3 C.p. - Sentinta penala nr. 1297 din data de 28.09.2005
VIOL. INCEST. VIOLARE DE DOMICILIU. PORT FARA DREPT A UNOR OBIECTE FABRICATE ANUME PENTRU TAIERE ( LEGEA NR. 61/1991). INFRACTIUNI CU UN GRAD MARE DE PERICOL SOCIAL. CONSECINTE. - Sentinta penala nr. 418/2003 din data de 06.09.2005
violul - Sentinta penala nr. 126 din data de 19.02.2016
art. 197 C.p. - Sentinta penala nr. 408 din data de 15.06.2009
- Sentinta penala nr. 729 din data de 05.09.2007
Viol - Sentinta penala nr. 404 din data de 19.09.2011