InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

anulare act

(Sentinta civila nr. 11582/2014 din data de 21.11.2014 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Contracte | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

SENTINTA CIVILA nr. 11582/2014
Sedinta publica de la 21 noiembrie 2014
Completul compus din:
PRESEDINTE : ___..
GREFIER : ____.
*****
Pe rol pronuntarea in cauza civila formulata de reclamanta ___. cu domiciliul in Mangalia str. __ in contradictoriu cu paratii _ cu domiciliul in Oradea, _., avand ca obiect anulare act.
La apelul nominal nu se prezinta nimeni.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei, dupa care:
Se constata ca fondul cauzei a fost dezbatut la data de 07.11.2014, cand partile prezente au pus concluzii, consemnate in  incheierea de sedinta din acea data, cand in vederea deliberarii /  pentru a da posibilitatea partilor sa depuna concluzii scrise  s-a amanat pronuntarea pentru 14.11.2014, apoi 21.11.2014,   cand:

INSTANTA
Asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin cererea inregistrata pe rolul instantei sub dosar nr. 15713/271/2011*, reclamanta __ cu domiciliul in ____..in contradictoriu cu paratii __ a solicitat sa se constate nulitatea absoluta a Contractului de Vanzare Cumparare autentificat cu nr. 7289 din 26.11.2004 si repunerea partilor in situatia anterioara; radierea inscrierilor de sub B _.. din CF__., precum si a inscrierilor din CF __..de sub B.l si 2, cu cheltuieli de judecata.
In motivare se arata ca parintii, ___.nu au vandut niciodata casa si terenurile din CF ___. intrucat la data semnarii contractului tatal sau nu era in masura sa-si exprime consimtamantul fiind grav bolnav.
Arata ca tatal sau __., la momentul semnarii contractului de vanzare cumparare nu si-a putut exprima consimtamantul intrucat  nu-i permitea starea de sanatate sa inteleaga astfel de acte, de altfel, 3 zile mai tarziu, in 29.11.2004 a decedat. De asemenea, ___ nu era transportabil inainte de moartea sa, astfel incat nu putea sa semneze acest act la biroul Notarului Public ____...
 Un alt aspect este ca niciodata pretul nu a fost platit, parintii sai neincasand acesti bani, astfel ca, daca s-ar presupune ca a existat consimtamant, acesta ar fi o donatie deghizata supusa raportului donatiilor.
Prin precizarea de actiunea de la fila nr. 53 reclamanta a schimbat obiectul actiunii in actiune in simulatie solicitand sa se constate nulitatea absoluta a contractului de vanzare cumparare autentificat sub nr. 7289/26.11.2004 in ceea ce priveste  natura actului incheiat ca fiind donatie deghizata supusa raportului, sa se dispuna intoarcerea bunului in masa succesorala, stabilirea dreptului de proprietate in cote egale de ¼ in favoarea tuturor mostenitorilor, radierea inscrierilor de sub B __. din CF __.. si inscrierilor de sub __si __.. din CF __, intabularea dreptului de proprietate a reclamantei in CF ____. si obligarea paratilor la cheltuieli de judecata.
In fapt s-a aratat ca nu sunt indeplinite conditiile de valabilitate ale actului juridic atacat, ca nu ar fi intrunite conditiile de exteriorizare a consimtamantului vanzatorului ____. semnatura de pe contract neapartinand acestuia, ca pretul contractului ar fi nereal nefiind achitat efectiv cumparatorii neavand disponibilitati financiare si nesincer, fiind sub valoarea reala a lucrului vandut. Se mai sustine ca atestarea in privinta locului incheierii contractului (biroul notarial) ar fi nula, vanzatorul nefiind transportabil.
Reclamanta mai invoca prezumtia relativa prevazuta in art. 845 Cod proc civ. cum ca instrainarea cu titlu oneros in favoarea unui succesibil in linie dreapta ar fi o donatie deghizata supusa raportului, aratand ca prin contract cumparatorii s-ar fi obligat sa intretina vanzatorii ceea ce ar indeplini conditia ca vanzarea sa fie facuta sub rezerva unei rendite viagere.
Prin intampinarea depusa la fila 9 paratii __.. au invocat exceptia prescriptiei dreptului la actiune in sens material al reclamantei ___avand in vedere faptul ca se solicita constatarea nulitatii absolute a contractului deoarece acest act reprezinta in fapt o donatie deghizata supusa raportului donatiei; exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratilor ___.. si ___. Ioan. Pe fond solicita respingerea actiunii petentei ca netemeinica, nefondata si nedovedita, cu cheltuieli de judecata.
In motivare se arata ca prin cererea de chemare in judecata se solicita de catre reclamanta constatarea nulitatii absolute a Contractului de vanzare - cumparare autentificat sub nr. __.11.2004 de BNP ___ , repunerea partilor in situatia anterioara, radierea inscrierilor de sub __.. din CF _. precum si a inscrierilor din CF ___.. de sub Bl; 2. Ulterior, prin precizarea de actiune depusa la termenul din data de 17.09.2012, se solicita a se constata nulitatea absoluta a contractului autentificat sub nr. 7298/2004 deoarece acest act reprezinta o donatie deghizata; intoarcerea bunului donat in masa succesorala a defunctului __, stabilirea dreptului de proprietate in cote de 1/4 in favoarea fiecarui mostenitor, radierea inscrierilor de sub ___. din CF __. precum si a inscrierilor din CF __ de sub Bl si 2 precum si intabularea dreptului de proprietate al paratului in CF ___.
In motivarea actiunii se arata - in opinia reclamantei - faptul ca, parintii paratilor nu au vandut paratilor niciodata casa si terenurile evidentiate in CF ____. intrucat la data semnarii tatal nostru, ___ nu si-a putut exprima consimtamantul fiind grav bolnav.  Se mai sustine faptul ca, pretul nu a fost niciodata platit, banii nefiind incasati niciodata iar daca consimtamantul ar fi fost valabil exprimat am fi in prezenta unei donatii deghizate.
Actiunea este nefondata, netemeinica si nedovedita, avand un caracter sicanator.
Pe cale de exceptie, avand in vedere faptul ca, se solicita constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare - cumparare in forma autentica autentificat sub nr. 7_/26.11.2004 de BNP ___ deoarece acesta reprezinta o donatie deghizata invoca exceptia prescriptiei extinctive.
Conform art. 3 din Decretul 167/1958 (in vigoare la momentul implinirii prescriptiei) termenul de prescriptie al reductiunii este de 3 ani.
Acest termen prevede ca cei 3 ani incep sa curga de la data deschiderii mostenirii sau de la data de la care au luat la cunostinta de donatie in sine.
Reclamanta a cunoscut faptul ca intre paratul si parintii paratului s-a incheiat contractual de vanzare cumparare, aspect ce poate fi insa usor negat de catre reclamanta.
Tocmai de aceea intelege sa faca trimitere la data deschiderii mostenirii, 09.06.2005, data la care a fost dezbatuta succesiunea dupa defunctul lor tata, ___, sens in care a fost emis Certificatul de mostenitor nr. __. in dosarul nr.160/2005 din 09.06.2005.
In atare conditii, dat fiind faptul ca se solicita anularea actului raportat la faptul ca acesta ar reprezenta in sine o donatie deghizata, termenul de prescriptie s-a implinit la 09,06.2008, actiunea reclamantei fiind prescrisa.
Fata de acest aspect, solicita admiterea exceptiei si respingerea actiunii ca prescrisa.
Pe cale de exceptie, invoca  exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratilor de rand 2 si 3, respectiv ____..
Scopul urmarit de cele trei parti (reclamanta si paratii de rand 2 si 3) este acela de a se promova o actiune de catre reclamanta si a se obtine un "accept"in admiterea actiunii din partea celor doi parati. Raportat la precizarea de actiune, acestia ar justifica mai degraba o calitate procesuala activa in cauza.
Modalitatea in care a fost conceputa si formulate actiunea dovedeste incontestabil faptul ca, in prezenta cauza drepturile procesuale sunt exercitate abuziv atat de reclamanta de cei doi parati.
Pe fond, solicita a se constata caracterul nefondat, netemeinic si nedovedit al prezentei actiuni pe care solicita a o respinge.
La data de 26.11.2004 a fost incheiat Contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. 7289 de BNP _. intre parintii mei __.. si ___. (decedata intre timp) pe de o parte in calitate de vanzatori si paratul in calitate de comparator. Contractul a fost semnat in loc. ___, Bihor, asa cum rezulta din incheierea de indreptare a erorii material nr.7308/20.09.2011 intocmita de BNP __. in prezenta partilor semnatare ale contractului, a notarului public, a persoanei care insotea notarul public si in prezenta a doi martori - __.., surorile tatalui meu.
Obiectul contractului l-a reprezentat transferul dreptului de proprietate de la vanzatori la cumparatori asupra imobilelor casa si cota de ___ parti teren din top ___ si cota de __ parti teren identificat cu nr. top ___. inscrise in CF ____.
Anterior incheierii contractului de vanzare cumparare in forma autentica, paratul a achitat vanzatorilor integral suma evidentiata in contract, respectiv suma de 1.100.000.000 lei, aspect retinut in mod corect si in actul incheiat in forma autentica dar care poate fi dovedit si cu martori.
Mai mult, dupa decesul tatalui partilor, mama lor a dat parte din acesti bani reclamantei si paratilor de rand 2 si 3 , aspect ce de asemenea poate fi dovedit cu martori.
Dupa decesul mamei partilor, unul dintre parati - _____..- a inceput sa faca demersurile pregatitoare promovarii prezentei actiuni, intreband vecinii care a fost comportamentul paratului cu parintii sai, daca si-a batut mama, etc, convingand in cele din urma reclamanta sa promoveze prezenta actiune.
Prin cererea de chemare in judecata se invoca nulitatea actului datorita imposibilitatii tatalui partilor de a-si exprima consimtamantul deoarece acesta era grav bolnav.
In primul rand, raportat la aceasta sustinere solicita a se avea in vedere faptul ca, actiunea a fost promovata dupa decesul mamei - ___.., speculandu-se astfel faptul ca cei doi vanzatori nu mai sunt in viata si ca reclamanta impreuna cu ceilalti 2 parati va putea invoca orice raportat la starea de sanatate a tatalui partilor.
Contrar insa celor sustinute si nedovedite, defunctul _____ era perfect lucid la momentul semnarii actului in fata notarului public, starea de luciditate nefiindu-i alterata pana Ia momentul decesului,  aspect ce urmeaza a fi dovedit cu martori, martori care au fost prezenti la momentul semnarii contractului dar si langa defunct in ultimele clipe ale vietii sale.
Boala de care suferea defunctul - ciroza hepatica (virus C) nu este o boala care sa altereze starea de luciditate a bolnavului!
De altfel, notarul public, la semnarea unui act in forma autentica se asigura despre faptul ca partile au citit, au inteles continutul actului si isi exprima in mod liber, constient si neviciat consimtamantul.
Reclamanta nu produce nici o dovada care sa ii confirme simplele sustineri, iar simplele sustineri, in nici o imprejurare nu pot fi luate in considerare de catre onorata instanta
Mai mult, solicita a se avea in vedere faptul ca, contractul a fost semnat de ambii vanzatori, parintii paratului, insa semnatura si luciditatea mamei noastre nu este contestata.
Ori, ar fi greu probabil de crezut ca aceasta ar fi semnat un contract de vanzare cumparare in lipsa sotului.
In ceea ce priveste neindeplinirea conditiilor de valabilitate a contractului de vanzare la momentul incheierii deoarece acestea nu sunt indeplinite deoarece lipseste consimtamantul vanzatorului, pretul contractului, locul incheierii si mai mult, acesta ar avea o cauza ilicita.
Sustinerile reclamantei sunt nefondate.
Ca element de noutate, prin precizarea de actiune se sustine faptul ca, contractul de vanzare cumparare nu a fost semnat de tatal lor, __..
__. a semnat in fata notarului public _.. contractul de vanzare cumparare.
Acest aspect poate fi confirmat de martorii prezenti la fata locului la momentul vanzarii ____, martori ce vor imlatura aceasta sustinere. In egala masura, reclamanta poate solicita si efectuarea unei expertize in cauza, expertiza care sa inlature aceasta sustinere mincinoasa.
Pretul contractului a fost achitat integral de paratul anterior incheierii contractului parintilor mei, vanzatorii, mama noastra, dupa decesul tatalui nostru, a dat parte din aceasta suma celorlalti 3 frati.
Este o minciuna faptul ca parintii partilor nu aveau disponibilitati financiare la momentul decesului tatalui nostru.
Pretul contractului este unul sincer la valoarea reala a lucrului vandut, iar in ceea ce priveste locul incheierii contractului, contractul a fost incheiat la domiciliul defunctului - ___, aspect evidentiat de notarul public prin incheierea de indreptare a erorii materiale nr. 7308/20.09.2011.
Cu privire la sustinerea potrivit careia am fi in prezenta unei donatii deghizate, aceasta este din nou o simpla sustinere ce nu poate fi luata in considerare, intre parti fiind incheiat un contract de vanzare cumparare in forma autentica.
Prezumtia relativa instituita de art. 845 din vechiul Cod Civil la care face trimitere reclamanta nu isi gaseste aplicabilitate in speta de fata.
In materia donatiei, Codul civil, prin art. 845 C. civ. se prevede in favoarea mostenitorilor rezervatari o prezumtie relativa potrivit careia instrainarea cu titlu oneros facuta unui succesibil in linie dreapta reprezinta o donatie deghizata, dar numai daca instrainarea s-a facut cu rezerva uzufructului sau cu sarcina unei rente viagere, iar deghizarea nu este invocata de un mostenitor in linie dreapta care sa fi consimtit la incheierea actului.
Cum in speta instrainarea nu s-a facut cu rezerva uzufructului sau a unei rente viagere este lipsita de eficacitate prezumtia relativa la care face trimitere reclamanta, in prezenta cauza nefiind vorba de nici o donatie deghizata.
In prezenta speta, contractul de vanzare - cumparare autentificat sub nr. ___/2004 a fost incheiat cu respectarea conditiilor de fond si de forma prevazute de lege si nu in fraudarea legii, neexistand niciodata intentia vanzatorilor de a gratifica cumparatorul.
In drept au fost invocate prevederile art. 112 si urm cod procedura civila; art.3 Decretul 167/1958.
In cursul judecatii reclamant a sustinut si ca vanzatorul nu ar fi avut discernamant datorita bolii sale.
In cauza s-au administrat proba cu depozitia martorilor, interogatoriile partilor, proba cu expertiza medico-legala, proba cu inscrisuri.
Desi s-a solicitat s-a respins proba cu expertiza grafoscopica, proba cu expertiza evaluatoare, proba cu depozitia martorilor.
Analizand actele si lucrarile aflate la dosarul cauzei, instanta retine urmatoarele:
Reclamanta si paratii sunt membri ai aceleiasi familii extinse si isi disputa drepturile asupra unui bun imobil, care a reprezentat in natura casa parinteasca a patru din cele cinci parti in litigiu.
In concret reclamanta __.., sunt frati, coti copii ai lui __(ambii in prezent decedati), iar parata ____. este sotia lui _...
Prin contractul de vanzare cumparare (fila nr. 19 din dosarul initial) autentificat sub incheierea nr. 7289/26.11.2004 la BNP _.. din Oradea, defunctii __. imobilul identificat in natura prin casa din caramida, compusa din doua camere si anexe si cota parte de __/3344 parti teren aferent, identificat cu nr. top. _ si cota de __ parti identificat cu nr. top _., inscris in CF ____, la un pret de 1.100.000 lei.
Conform contractului pretul ar fi fost achitat in intregime la data incheierii contractului, iar locul incheierii ar fi biroul notarului. De asemenea trebuie mentionat ca actul susmentionat a fost semnat numai de vanzatori si cumparator nu si de cumparatoarea _...
La data incheierii contractului vanzatorul _.. era grav bolnav, ciroza hepatica in stare terminala astfel ca la data de 29.11.2004 (la trei zile de la incheierea contractului) vanzatorul ___ a decedat.
Prin certificatul de mostenitor nr. __./09.06.2005 emis in dosarul succesoral 100/2005 al BNP ____.-a dezbatut succesiunea dupa defunct, fiind declarati mostenitori sotia supravietuitoare si cei patru copiii, insa  bunul in litigiu nu a fost cuprins in masa succesorala declarata. 
In aprilie 16.04.2009 a decedat si vanzatoarea __... mama celor patru frati.
Prin incheierea (fila nr. 20 din dosarul actual) de indreptare a erorii materiale nr. 7308/20.09.2011 notarul public a trecut la corectarea erorii materiale privind locul incheierii contractului, acesta fiind domiciliul vanzatorilor si nu biroul notarial.
Prin certificatul de mostenitor nr. 83/29.06.2009 emis in dosarul succesoral 99/2011 al __. s-a dezbatut succesiunea dupa defuncta .., si in acest caz bunul in litigiu nefiind cuprins in masa succesorala declarata.
Ulterior cumpararii s-a efectuat un partaj, deci paratii ___.. au solutionat problema starii de indiviziune asupra terenului, astfel ca acesta nu mai face in prezent obiectul dreptului de proprietate pe cote parti fiind transcris sub B1 si B2 din CF ___...
Cu privire la exceptiile invocate:
Cu privire la exceptia prescriptiei dreptului material la actiune, invocata de paratii ___. instanta o va respinge. In concret reclamanta invoca prin actiune nulitatea absoluta a unui contract de vanzare cumparare si caracterul simulat al contractului, ori dreptul la actiunea in simulatie si la actiunea in constatarea nulitatii absolute este prin esenta imprescriptibil.
Imprejurarea ca anumite motive de fapt invocate ar putea atrage alte sanctiuni (pentru care dreptul la actiune este prescriptibil) sunt aspecte care tin de fondul litigiului, urmand a fi analizate ca atare.
S-a mai invocat de catre paratii __ si exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratilor ___.. exceptie respinsa de instanta la termenul din 25.05.2013, pentru motivele indicate in incheierea de sedinta.
Cu privire la fondul cauzei instanta retine:
Reclamanta sustine ca actul juridic atacat nu ar fi un contract de vanzare cumparare ci un contract de donatie simulat, invocand ca atat acest aspect cat caracterul neserios si nereal al pretului, nevalabilitatea semnaturii si nevalabilitatea atestarii locului incheierii contractului ar fi motive de nulitate absoluta.
In prealabil trebuie aratat ca sanctiunea aplicabila in cazul incalcarii unei norme de drept este stabilita de legiuitor si nu de catre persoanele interesate, iar nulitatea absoluta trebuie prevazuta expres, neputand fi dedusa.
Prin urmare tinand cont de invocarea mai multor argumente in sprijinul nulitatii absolute a actului juridic acestea vor fi analizate separat, urmand a se stabili care motivul invocat este temeinic si apoi daca este apt sau nu a atrage nulitatea absoluta.
In primul rand instanta retine ca locul incheierii contractului nu este biroul notarial ci domiciliul vanzatorilor, astfel reiese din contract asa cum a fost modificat prin incheierea (fila nr. 20 din dosarul actual) de indreptare a erorii materiale nr. 7308/20.09.2011.
Desi reclamanta sustine ca aceasta indreptare s-a facut pro causa, nu exista dovezi temeinice in acest sens si acest aspect nu ar fost apt sa atraga nulitatea absoluta
Similar, cu privire la semnatura defunctului vanzator aplicata pe contractul de vanzare cumparare instanta arata ca a respins ca inadmisibila proba cu expertiza grafoscopica intrucat atat locul incheierii contractului cat si prezenta si identitatea semnatarilor si aplicarea semnaturilor ca a fost certificat personal de notar, ca urmare a constatarilor facute prin propriile simturi, prin urmare beneficiaza de prezumtia de valabilitate pana la inscrierea in fals, procedura care nu s-a dovedit ca ar fi fost urmata.
Mai trebuie aratat ca desi impotriva lui ___ s-a depus o plangere penala pentru fals material in inscrisuri oficiale, uz de fals si inselaciune, pe motiv ca ar fi falsificat semnatura tatalui lor pe contractul de vanzare cumparare, in lipsa unor scripte pentru comparatie pentru a putea face o expertiza grafologica, cauza penala s-a finalizat cu o solutie de neincepere a urmaririi penale (file 15-16), din datele de la dosar solutia nefiind atacata.
Reclamanta a mai invocat ca la data incheierii contractului, vanzatorul nu avea discernamant ca urmare a starii sale medicale.
Desi lipsa discernamantului poate atrage numai nulitatea relativa nu si nulitatea absoluta, pentru lamurirea acestui aspect, in cauza s-a administrat proba cu depozitia martorilor, interogatorii si expertiza medico-legala psihiatrica post mortem (filele 190-192) efectuata in baza actelor medicale depuse de parti si trimise de spitalul la care defunctul a fost internat pana cu cateva zile inainte de deces. La efectuarea expertizei s-a tinut cont de diagnosticele puse de medicii curanti, de tratamentele medicale urmate, de starea medicala descrisa de medici.
In afara sustinerilor reclamantei si paratilor  ____. (adica a partilor care au interesul direct in admiterea actiunii), toate celelalte probe converg in sensul ca in ciuda afectiunilor medicale de care suferea defunctul acesta avea discernamantul pastrat si ca ar fi avut capacitatea fizica de a semna actul.
Trebuie aratat ca reclamanta a contestat concluziile raportului de expertiza, precum si modul de realizare a expertizei (sustinand ca la stabilirea concluziilor s-ar fi tinut cont de depozitiile martorilor si ca acesta este atributul instantei), astfel ca a solicitat efectuarea unei noi expertize sau a unei contraexpertize.
Instanta a constatat ca desi raportul detine o rubrica separata pentru declaratiile martorilor (fila nr. 191), in concluzii de face referire la actele pe care se bazeaza expertiza si anume actele medicale, prin urmare temerile reclamantei sunt nejustificate.
 Ca un argument suplimentar comun celor trei motive analizate mai sus trebuie aratat ca toate trei vizeaza aspecte ce tin strict de vanzator neavand legatura cu vanzatoarea, prin urmare, chiar daca sustinerile reclamantei ar fi fost dovedite si s-ar fi dovedit ca ar fi apte a atrage nulitatea sau macar anularea contractului, aceasta sanctiune ar fi putut fi aplicata numai cu privire la cota de ½ apartinand vanzatorului, neafectand valabilitatea cotei de ½ apartinand vanzatoarei.
Pe de alta parte, ultimele argumente vizeaza contractul in ansamblul sau, deci cotele ambilor vanzatori.
In privinta presupusului caracter simulat al contractului trebui aratat in primul rand ca prezumtia relativa prevazute in art. 845 din fostul cod civil, aceasta nu opereaza intrucat contractul este cu titlu oneros si fara clauza de intretinere sau retinerea uzufructului viager de catre vanzatori.
Lipsa de aplicabilitate a prezumtiei nu inseamna ca contractul nu ar putea totusi simulat, revenind reclamantei sarcina de a dovedi nu numai clauzele actului public, ci si existenta si clauzele actului secret, insa in cauza nu s-au dovedit astfel de aspecte.
Desi reclamanta si paratii _____ au sustinut ca au aflat de existenta contractului de vanzare cumparare de abia la parastasul mamei, o asemenea sustinere nu este verosimila, iar proba unei asemenea chestiuni nu este admisibila intrucat dupa ce contractul de vanzare cumparare a fost incheiat in forma autentica, s-au indeplinit formalitatile de publicitate imobiliara dreptul cumparatorilor devenind opozabil erga omnes. Apoi, imprejurarea ca imobilul nu a facut obiectul nici uneia din cele doua  dezbateri succesorale dupa parinti, confirma faptului ca reclamanta si ceilalti doi frati stiau ca imobilul a fost deja vandut. In plus, nici vanzatoarea nu a tinut secreta incheierea contractului, povestind despre aceasta martorei __..), care insa nu cunoaste detalii legate de plata pretului.
Trebuie mentionat si ca chiar daca s-ar fi dovedit caracterul simulat al contractului, sanctiunea simulatiei nu este nulitatea absoluta ci inopozabilitatea fata de terti, si daca s-ar fi dovedit ca in realitate ar fi fost vorba de o donatie, raportul donatiilor putea fi solicitat intr-un termen de trei ani de la data deschiderii succesiunii.
Cu privire la pretul contractului, instanta nu apreciaza ca acesta ar fi nereal sau neserios.
Pe de-o parte instanta retine ca pretul a fost inscris in contractul incheiat de parti, impreuna cu mentiunea ca acesta ar fi fost achitat de cumparatori, cumparatorii au declarat cu ocazia interogatoriilor ca au avut resursele financiare necesare achitarii pretului, iar paratii ___..au declarat cu ocazia interogatoriilor ca ulterior decesului tatalui lor mama lor a efectuat investitii majore (mansardare, centrala termica, zugraveli, instalatie electrica, mormantul tatalui). Este adevarat ca aceiasi parati au declarat si ca mama lor avea venituri din chirie si ca se imprumutau reciproc cu diverse sume de bani, insa per ansamblu, amploarea investitiilor efectuate de mama dovedesc existenta unor disponibilitati banesti si achitarea pretului.
In privinta caracterului neserios, instanta retine ca sarcina probei revenea reclamantei.
Pretul reprezinta contraprestatia primita de vanzator in schimbul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui bun, insa in practica stabilirea pretului nu este intotdeauna o operatiune la care sa se tina cont doar de criterii obiective. Pretul poate fi influentat de valoarea materialelor incorporate, de natura bunului, de valoarea de piata a bunului, de identitatea partilor, de existenta sau inexistenta unor cereri/oferte de bunuri similare pe piata, de existenta lichiditatilor, evolutia preturilor pe piata, de lungimea perioadei in care se doreste vanzarea respectiv cumpararea (graba de vanzare duce la un pret mai mic si invers), diversi factori subiectivi etc.
Desi reclamanta a solicitat efectuarea unei expertize evaluatoare si a solicitat prin interogatoriile formulate sa fie intrebati paratii daca cunosc ca valoarea imobilelor este crescuta raportat la amplasarea lor intr-o zona turistica si faptul ca exista posibilitatea de inchiriere, si sa se solicite paratilor sa estimeze pretul de vanzare cunoscand valoarea de piata din acea perioada, aceste probe au fost respinse de instanta ca irelevante.
In primul rand in cauza era irelevant a se analiza si stabili valoarea actuala a imobilului (teza probatorie a expertizei evaluatoare si a listei cu preturilor de comparatie depuse la dosar de reclamanta) intrucat in cauza nu s-a solicitat partajul efectiv (dupa declararea nulitatii) ci numai constatarea cotelor egale de coproprietate. Apoi valoarea actuala este influentata si de evolutia pietei imobiliare, de investitiile efectuate in ultimii 10 ani de catre defuncta si/sau paratii cumparatori si de cresterea interesului turistilor pentru Baile Felix.
 Datorita multitudinii de criterii care pot influenta pretul de vanzare, intre aceasta sintagma ci cea de "valoare de circulatie" exista doar o sinonimie partiala si nu totala.
Relevanta in cauza ar fi prezentat eventual pretul de circulatie al imobilelor similare la data incheierii contractului, criteriu de la care se putea apoi porni in aprecierea caracterului serios sau neserios al pretului cu care a fost vandut efectiv, tinand cont si de alti factori, insa prin probatoriul propus reclamanta nu a vizat aceste aspecte.
Astfel nu trebuie uitat ca desi transmiterea s-a facut cu titlu oneros, intre vanzatori si cumparatori exista o relatie afectiva (bazata pe gradul apropiat de rudenie) ceea poate constitui un motiv de fixare a unui pret mai mic. Apoi instanta mai are in vedere faptul ca desi in incinta exista cel putin doua constructii denumite de parti "casa" potrivit contractului s-a vandut o casa cu doua camere si anexe construite de vanzatori in timpul vietii, cu terenul aferent, prin urmare si acest aspect ar fi putut influenta pretul contractului. Totusi trebuie aratat ca intinderea respectiv obiectul concret al contractului nu au facut obiectul litigiului, reclamanta invocand numai nulitatea absoluta a contractului pentru motivele strict indicate anterior.
In concluzie desi revenea reclamantei sarcina de a dovedi existenta unor motive de nulitate absoluta legate de incheierea contractului de vanzare cumparare, astfel de aspecte nu au fost dovedite, motiv pentru care instanta va respinge actiunea.
Respingand actiunea reclamantei instanta o va obliga pe aceasta sa achite paratilor ____. cu titlul de cheltuieli de judecata suma de 2.000 lei reprezentand contravaloarea onorariului avocatial, ceilalti parati nesolicitand cheltuieli cu acest titlu.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Respinge exceptia prescriptiei dreptului material la actiune, invocata de parati.
Respinge actiunea civila formulata de reclamanta ___ in contradictoriu cu paratii __..judetul Bihor, __., judetul Bihor, __ __.., judetul Bihor avand ca obiect anulare act si actiune in simulatie.
Obliga reclamanta sa achite paratilor ___.. cu titlul de cheltuieli de judecata suma de 2.000 lei reprezentand contravaloarea onorariului avocatial.
Cu drept de a formula recurs in termen de 15 de zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica de la 21 noiembrie 2014.
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contracte

Nulitate act - Hotarare nr. 735 din data de 10.10.2017
Dobanzi comerciale. Titlu executoriu. Inadmisibilitate. - Decizie nr. 17/R/2010 din data de 04.01.2010
Prestari servicii apa. Necontorizat. - Decizie nr. 111/R/2010 din data de 01.02.2010
Recurs prest tab - Sentinta civila nr. 05695 din data de 25.01.2010
LITIGII CU PROFESIONISTI - Sentinta civila nr. 180 din data de 24.02.2016
Cerere cu valoare redusa. Cerere de restituire a unui imprumut, formulata inainte de termenul scadent. - Sentinta civila nr. 429 din data de 09.10.2014
Instrainarea si dobandirea terenurilor prin acte juridice intre vii, doar prin incheierea ad validitatem a actului in forma autentica - Decizie nr. 156 din data de 28.02.2013
Constatare a nulitatii absolute a clauzei privind onorariul de succes din contractul de asistenta juridica - Decizie nr. 755 din data de 27.09.2012
Obligare incheiere contract in forma autentica - Decizie nr. 367 din data de 18.10.2010
Despagubiri contractuale - Sentinta comerciala nr. 791/C din data de 20.04.2010
Contract de vanzare-cumparare - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
Contract de leasing - Sentinta comerciala nr. 221/C din data de 16.02.2010
EFECTELE TERMENULUI DE 45 DE ZILE PREVAZUT LA ART.31 ALIN. 3 DIN LEGEA NR. 47/1992 - Decizie nr. 103 din data de 15.02.2010
Perfectare act - Sentinta civila nr. 683 din data de 12.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 688 din data de 13.09.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 622 din data de 05.07.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 235 din data de 07.03.2012
Revendicare - Sentinta civila nr. 54 din data de 25.01.2012
Ordonanta de plata - Sentinta civila nr. 76 din data de 26.01.2012
Hotarare care sa tina loc de act autentic - Sentinta civila nr. 1576 din data de 21.12.2011