InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

plangere contraventionala

(Sentinta civila nr. 10786/2013 din data de 10.10.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Contraventii. Inchisoare contraventionala | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr. 10786/2013
Sedinta publica de la ___ 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE _..
Grefier _ Pe rol judecarea cauzei civile privind pe petent _si pe intimat ___.. avand ca obiect plangere contraventionala.
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta reprezentanta petentului, av. ___ in baza delegatiei de substituire de la dosar.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, invederandu-se instantei cele de mai sus,  faptul ca s-a depus la dosarul cauzei de catre agentul constatator proces verbal de executare a mandatului, dupa care:
Reprezentanta petentului  depune la dosar in probatiune un set de inscrisuri.
Avand in vedere disp. art.188 al.3 c.pr.civ. si continutul procesului verbal de executare a mandatului, instanta va trece la judecarea cauzei.
Nemaifiind alte cereri sau probe de administrat, in baza art.150 C.pr.civ., instanta constata cauza in stare de judecata, declara inchisa faza probatorie si acorda cuvantul in fond.
Reprezentanta petentei solicita admiterea plangerii asa cum a fost formulata, anularea procesului verbal, fara cheltuieli de judecata. Aceasta arata ca petenta a respectat conditiile legale cu privire la incheierea contractului individual de munca.

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele:
Prin plangerea contraventionala inregistrata pe rolul Judecatoriei Oradea la data de _.. sub nr. de dosar _.., petenta _.. in contradictoriu cu intimatul INSPECTORATUL ___.. BIHOR,  a solicitat instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna, in principal, anularea procesului-verbal  de constatare si sanctionare a contraventiilor seria ___.., ca netemeinic si nelegal, iar in subsidiar inlocuirea amenzii cu avertismentul.
In motivarea in fapt a plangerii, petenta a aratat ca in urma efectuarii unui control de catre inspectorii intimatei, s-a constatat ca a primit la munca, fara a-i incheia contract individual de munca, pe numita __.., motiv pentru care i-a fost aplicata o amenda de 10.000 lei. Aceasta persoana emotiva a declarat inspectorilor ca a inceput sa presteze activitate la petenta din __...2012, aceasta fiind de fapt data la care a venit pentru prima data la sediul firmei pentru a purta discutii in vederea angajarii. S-a convenit ca pana in data de _...2012 aceasta sa vina in fiecare zi 2-3 ore pe post de observator pentru a vedea cum decurg lucrurile si sa vada daca se va incheia sau nu contractul de munca. Deoarece totul a decurs normal, in data de _..2012 s-a incheiat contractul individual de munca, nesemnat la momentul controlului, insa aceasta este o exceptie dilatorie, iar nu peremptorie, ce poate fi acoperita si ulterior. Nu se face vinovata de eroarea in care s-a aflat angajata la momentul completarii declaratiei.
In drept, plangerea a fost intemeiata pe dispozitiile OG nr. 2/2001.
In probatiune, petenta a depus, in copie: contract individual de munca nr __, instiintare de plata, procesul-verbal  de constatare si sanctionare a contraventiilor seria ___.
Plangerea contraventionala este scutita de plata taxei judiciare de timbru si a timbrului judiciar in baza art.36 din OG.2/2001.
Intimatul a depus intampinare prin care a solicitat respingerea plangerii si mentinerea procesului verbal contestat.
In motivare, intimatul a aratat ca petenta nu a incheiat contract individual de munca pentru numita ____, cu data inceperii activitatii __..2012, ceea ce constituie contraventie, conform Codului muncii. Aceasta a declarat pe proprie raspundere ca lucreaza in beneficiul societatii din data de __..2012, iar petenta a prezentat un act intitulat "contractul individual de munca cu nr __.." cu data inceperii activitatii __.., nesemnat de niciuna dintre parti, neexistand deci acordul de vointa al partilor.
In drept, intimatul a invocat Legea nr. 53/2003, OG nr. 2/2001, Legea 108/1999 si Legea 130/1999.
In probatiune, intimatul a depus la dosar proces verbal de control si anexele acestuia, procesul verbal de contraventie contestat, fisa de identificare, declaratii, contractul individual de munca cu nr 4/05.12.2012.
In cauza au fost administrate proba cu inscrisuri si proba testimoniala.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin procesul-verbal  de constatare si sanctionare a contraventiilor seria ___ petenta  a fost sanctionata contraventional cu amenda in cuantum de 10.000 lei, retinandu-se in sarcina sa contraventia prevazuta de art 260 alin. 1 lit e) din Codul muncii, respectiv ca a primit la munca, fara a incheia contract individual de munca, pe numita __..
Verificand plangerea din perspectiva art. 31 din OG nr. 2/2001, instanta constata ca aceasta a fost depusa cu respectarea termenului legal de 15 zile.
Verificand procesul verbal de contraventie atacat din perspectiva conditiilor de legalitate impuse sub sanctiunea nulitatii de art. 17 din OG nr. 2/2001 instanta retine ca acesta a fost intocmit cu respectarea acestor conditii.
De asemenea, instanta constata ca situatia de fapt retinuta de agentul constatator constituie contraventie in sensul prevazut de 260 alin. 1 lit. e) din Legea 53/2003.
Astfel, potrivit textului legal mentionat, "constituie contraventie primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata".
Art 16 prevede: (1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
    (2) Anterior inceperii activitatii, contractul individual de munca se inregistreaza in registrul general de evidenta a salariatilor, care se transmite inspectoratului teritorial de munca.
    (3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
 In ceea ce priveste temeinicia situatiei de fapt retinute de agentul constatator, instanta retine ca intimatul a facut dovada temeiniciei procesului verbal, starea de fapt retinuta in procesul verbal corespunzand celei reale. Astfel, agentul constatator, la momentul controlului- ___..2012- a gasit-o pe numita __ prestand activitate la bar (servea clienti). Aceasta a declarat ca lucreaza 2 ore pe zi, singura,  sub supravegherea patronului, intre orele 14-16, ca barman, incepand din data de ...2012. Aceasta a declarat ca nu a semnat contract de munca, iar la capitolul "drepturi salariale" este de mentionat "daca o sa ma angajeze". In plus, aceasta persoana a declarat ca a lucrat si intr-o zi de sambata, in perioada ___..2012 existand un singur week-end.
Nu se poate pune problema unei emotivitati a acestei persoane, ceea ce ar fi facut-o sa declare atat de multe detalii, toate eronate, in fata agentului constatator. Este evident ca aceasta lucra la petent din data de __.2012, fara a avea incheiat contract de munca si fara a primi nicio remuneratie pentru aceasta munca, acest aspect urmand a se stabili daca urma a fi angajata.
La control, petenta a aratat un contract de munca, cu nr __..2012, nesemnat insa de niciuna dintre parti, fara a fi indeplinite astfel conditiile prevazute de art 16 din legea nr 53/2003. Este evident ca un contract nesemnat nu poate avea valoarea juridica a unui contract, in sensul de acord de vointa al partilor. In speta nu are nicio relevanta teoria exceptiei dilatorii a lipsei semnaturii, nefiind in discutie vreo cerere de chemare in judecata nesemnata, ci un contract care trebuie semnat inainte de inceperea activitatii, tocmai pentru a exista certitudinea ca ambele parti, in special angajatul, cunosc toate aspectele (natura muncii, salariul, perioada de derulare). Acest contract prezentat insa la control nu este semnat de niciuna dintre parti, iar la rubrica "am primit un exemplar" este trecuta data de __...2012, desi contractul este datat ...2012.
Relevant este faptul ca si la o saptamana de la control acest contract era tot nesemnat, pentru ca la data de _...2012, petentul a anexat plangerii sale un exemplar identic cu cel prezentat la control (f. ___). In declaratia data la control, la _..2012, (f..) reprezentantul petentei sustine ca a incheiat cu aceasta persoana contract de munca incepand cu data de _2012. Aceeasi persoana revine si arata ca acest contract din _..2012 nu exista, exista numai cel din ..
Faptul ca _. nu este trecuta pe statul de salarii din luna noiembrie 2012, respectiv in decembrie anterior datei de 05.12. nu are nicio relevanta, este evident ca aceasta persoana nici nu putea fi trecuta, de vreme ce formalitatile de angajare nu erau facute, iar aceasta nu primea nici un salariu pentru munca prestata.
Pentru aceste considerente, instanta retine ca procesul-verbal este legal si temeinic, neexistand nici un motiv de anulare a acestuia.
Fata  de importanta valorilor sociale ocrotite prin norma de sanctionare, instanta considera ca sanctiunea aplicata petentei este proportionala cu gradul de pericol social al faptei, amenda aplicata avand cuantumul minim prevazut de lege si nu se cuvine inlocuirea acesteia cu avertismentul. Se are in vedere si atitudinea procesuala a petentei, de negare a savarsirii faptei si de incercare  de a arunca vina pe angajata care nu ar fi stiut ce sa declare.
Pentru aceste motive, in baza art. 34 al. 1 din OG nr. 2/2001, instanta va constata ca procesul-verbal de contraventie este legal intocmit si va respinge plangerea contraventionala ca nefondata, mentinand in intregime procesul verbal contestat.
Instanta va lua act ca intimatul nu a solicitat cheltuieli de judecata.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Respinge ca nefondata plangerea contraventionala formulata de petenta  __... cu sediul  procesual ales la cabinet de avocat .. jud Bihor, impotriva procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor seria BH nr. __.. in contradictoriu cu intimatul .. cu sediul in Oradea, str. Armatei ___. judetul Bihor.
Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, __..2013.

Presedinte,       Grefier,
           _____. Red_
4 ex./__ 2 com./
..

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Contraventii. Inchisoare contraventionala

Posibilitatea emitentului procesului - verbal de contraven?ie de a solicita instan?ei de contencios administrativ anularea acestuia. Inadmisibilitatea ac?iunii intemeiata pe prevederile art.1 alin. 6 din Legea nr.554/2004. - Hotarare nr. 1489 din data de 19.05.2017
Contraventii. Confirmare de primire. Obiectiuni. - Decizie nr. 99/R/2010 din data de 01.02.2010
Asigurare paza unitate. Subiect activ. - Decizie nr. 330/R/2010 din data de 15.03.2010
Rovinieta. Persoana responsabila. Leasing - Decizie nr. 136/R/2010 din data de 05.02.2010
Anulare proces verbal de contraventie. - Decizie nr. 118/CA din data de 01.02.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 28/CA din data de 08.01.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 36/CA din data de 15.01.2010
Anulare proces verbal de contraventie - Decizie nr. 25/CA din data de 08.01.2010
- Sentinta penala nr. din data de 26.03.2008
Nu este permisa detinerea simultana a doua permise de conducere, din care unul eliberat de autoritatile altui stat.Potrivit art. 102 alin 1 pct.8 din O.U.G. nr. 195/2002, constituie contraventie detinerea simultana a doua permise de conducere nationale - Decizie nr. 5649 din data de 15.11.2013
Inlocuire sanctiune amenda contraventionala cu avertisment - Decizie nr. 1270/R din data de 13.11.2009
Prescriptia aplicarii sanctiunii contraventionale - Decizie nr. 1095/R/C din data de 30.10.2009
Inlocuire sanctiune contravetionala cu amenda in avertisment - Decizie nr. 913/R/C din data de 09.10.2009
plangere contraventionala - Sentinta civila nr. 163 din data de 10.01.2011
Anulare proces verbal de contraventie - Sentinta civila nr. 4935 din data de 24.06.2010
- Sentinta civila nr. 3431 din data de 29.04.2010
Anulare proces verbal contraventie - Sentinta civila nr. 4164 din data de 27.05.2010
plangere pv - Sentinta civila nr. 1462 din data de 04.03.2009
Plangere PV - Sentinta civila nr. 1462 din data de 04.03.2009
Inlocuire amenda cu munca in folosul comunitatii - Sentinta civila nr. 1507/2013 din data de 02.07.2014