InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

plangere impotriva incheierii de carte funciara

(Sentinta civila nr. 12232/2013 din data de 10.10.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Cadastru. Intabulare | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA  Nr. 12232/2013
Sedinta publica de la ___ 2013
Completul compus din:
PRESEDINTE __..
Grefier ___

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe petent P.., avand ca obiect plangere impotriva incheierii de carte funciara (Art.52 alin.2 Legea nr.7/1996).
La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta in reprezentarea petentei av. ____ baza imputernicirii avocatiale de la dosar.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza instantei ca procedura de citare este legal indeplinita cu partile, cererea se afla la primul termen de judecata, a fost indeplinita procedura de regularizare prev. de art. 200 CPC, dupa care:
Instanta verificandu-si competenta conform art. 131 alin. 1 CPC constata ca este competenta general, material si teritorial in solutionarea prezentei cauze in baza art. 31 alin. 3 din Legea nr. 7/1996 Republicata.
Reprezentanta petentului depune la dosar practica judiciara, invedereaza ca nu mai are alte probe de propus in cauza si solicita cuvantul in fond.
In baza art. 255 cod procedura civila instanta incuviinteaza proba cu inscrisurile depuse la dosar, apreciindu-le pertinente, concludente si utile solutionarii cauzei.
Nemaifiind alte cereri de formulat ori probe de propus, in baza art. 392 C.pr.civ., instanta constata cauza in stare de judecata, declara inchisa faza probatorie si acorda cuvantul in fond.
Reprezentanta petentului solicita admiterea plangerii asa cum a fost formulata, conform petitului cererii. 

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei de fata, constata urmatoarele:
Prin plangerea impotriva incheierii nr. ___..2013 inregistrata pe rolul acestei instante la data de __.2013, sub numar de dosar __/2013, legal timbrata, petentul _. a solicitat instantei ca prin hotararea pe care o va pronunta sa dispuna desfiintarea incheierii si, pe cale de consecinta, inscrierea in sistemul de publicitate imobiliara a dreptului sau de proprietate asupra imobilului inscris in CF ___. Oradea, nr. topo ..
In motivare arata, in esenta, ca prin incheierea pronuntata, OCPI Bihor a procedat la respingerea cererii sale de reexaminare si notarea in CF 7__ a solutiei respective, mentinand incheierea nr. __.. a OCPI Bihor, prin care i s-a respins cererea de inscriere a dreptului sau de proprietate rezultand din intocmirea de catre executorul bancar ___ a actului de adjudecare din 10.02.1012 si a procesului verbal de licitatie publica din __.2012, ca efect al lipsei unei dovezi privind achitarea impozitului pe transferul dreptului de proprietate.
Apreciaza petentul ca se impune a se constata ca in mod gresit s-a respins cererea sa de inscriere in CF a dreptului sau de proprietate rezultand din intocmirea de catre executorul bancar a unor acte cu caracter translativ de proprietate, fiind necesar sa fie dispusa anularea incheierii de carte funciara.
Motivul respingerii a fost lipsa unei dovezi de plata a impozitului pe transferul dreptului de proprietate. Arata petentul ca actul de adjudecare serveste ca titlu de proprietate, urmand sa fie inscris in cartea funciara, dreptul de proprietate trecand de la debitor la adjudecatar, contribuabilii datorand un impozit doar la transferul dreptului de proprietate sau dezmembramintelor acestora, precum si asupra terenurilor de orice fel fara constructii, fara ca transferul dreptului de proprietate decurgand din intocmirea unor acte de executare silita sa fie asimilabil transferului decurgand din intocmirea actelor juridice intre vii.
Mai arata petentul ca actelor juridice intre vii le este specifica existenta unui consimtamant al partilor la realizarea acordului de vointa, in timp ce intocmirea actului de adjudecare exclude vointa proprietarului, in calitatea sa de debitor.
Mai precizeaza ca potrivit art. 518 alin. 2-3 C.pr.civ., intabularea consfinteste dobandirea de catre adjudecatar a dreptului de a dispune de imobilul respectiv, iar stingerea sarcinilor urmeaza ca, in cazul platii in rate a pretului de adjudecare, sa aiba loc la plata celei din urma rate.
In probatiune a depus in copie urmatoarele inscrisuri: incheierea nr. __. (f.6-7;16-18), incheierea nr. 1__.. (f.13), cererea de reexaminare (f.14-15), act de adjudecare (f.19), proces verbal de licitatie publica (f.20-22).
OCPI a inaintat instantei copia dosarului nr. _..07.2013.
Instanta a incuviintat proba cu inscrisurile depuse la dosarul cauzei.
Analizand actele si lucrarile dosarului, retine urmatoarele:
In cadrul procedurii ce a constituit obiectul dosarului executional nr. _.al CEB - executor bancar _.. s-a demarat procedura de executare silita impotriva debitorului __., la solicitarea creditoarei __Bank.
Executarea silita a avut ca obiect imobilele casa in regim de inaltime P+M si teren intravilan in suprafata de 2218 mp, avand nr. topo _.., gradina intravilan in suprafata de 214 mp, avand nr. topo _., teren arabil in Podgorie in suprafata de 383 mp, avand nr. topo __., teren arabil in Podgorie in suprafata de 136 mp, avand nr. topo __., teren arabil in Podgorie in suprafata de 3441 mp, avand nr. topo _., situate in Oradea str. _ jud. Bihor, inscrise in CF 7__.. Oradea.
Prin actul de adjudecare din _...2012, imobilele mai sus aratate au fost adjudecate in favoarea petentului __.
Potrivit dispozitiilor art. 516 alin. 1 pct. 8 C.pr.civ., actul de adjudecare este titlu de  proprietate si poate fi inscris in cartea funciara.
Instanta constata, insa, ca cererea  adjudecatarului de a intabula in favoarea sa imobilul dobandit prin actul de adjudecare, a fost respinsa prin  Incheierea CF nr. __.2013 a OCPI Bihor, fiindu-i respinsa si cererea de reexaminare formulate impotriva acestei incheieri, prin incheierea nr. __.2013 a OCPI Bihor.
In motivarea incheierii, Biroul de carte funciara  a invocat dispozitiile art. 77 ind. 1 alin. 1 si 3  Cod fiscal si art. 30 din Legea nr. 7/1996 republicata, retinand in esenta ca adjudecatarul petent nu a facut dovada prealabila a achitarii impozitului pe venitul obtinut din transferul proprietatilor imobiliare.
Instanta retine ca dispozitiile legale incidente in speta sunt art. 77 ind. 1  din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal si Normele Metodologice emise in aplicarea codului.
Potrivit art. 77 ind. 1 alin. 1 si 6 Cod fiscal, "la transferul dreptului de proprietate prin acte juridice intre vii asupra constructiilor de orice fel si a terenurilor aferente acestora, contribuabilii datoreaza un impozit [_] Impozitul prevazut la alin. (1) si (3) se va calcula si se va incasa de notarul public inainte de autentificarea actului sau, dupa caz, intocmirea incheierii de finalizare a succesiunii. Instantele judecatoresti care pronunta hotarari judecatoresti definitive si irevocabile comunica organului fiscal competent hotararea si documentatia aferenta in termen de 30 de zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii. Pentru alte proceduri decat cea notariala sau judecatoreasca contribuabilul are obligatia de a declara venitul obtinut in maximum 10 zile de la data transferului, la organul fiscal competent, in vederea calcularii impozitului. Pentru inscrierea drepturilor dobandite in baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de mostenitor sau, dupa caz, a hotararilor judecatoresti si a altor documente in celelalte cazuri, registratorii de la birourile de carte funciara vor verifica indeplinirea obligatiei de plata a impozitului prevazut la alin. (1) si (3) si, in cazul in care nu se va face dovada achitarii acestui impozit, vor respinge cererea de inscriere pana la plata impozitului".
In aplicarea dispozitiilor codului fiscal privitoare la impozitul pe venitul obtinut din transferul proprietatilor imobiliare au fost emise Normele metodologice aprobate prin HG nr. 44/2004 (astfel cum au fost modificate prin HG nr. 1195/2007), care la art. 151 ind. 2 lit. a definesc notiunea de contribuabil ca fiind persoana fizica careia ii revine obligatia de plata a impozitului. In cazul transferului dreptului de proprietate prin acte juridice intre vii, contribuabil este cel din patrimoniul caruia se transfera dreptul de proprietate: vanzatorul, credirentierul, transmitatorul in cazul contractului de intretinere, al actului de dare in plata, al contractului de tranzactie etc., cu exceptia transferului prin donatie.
In Normele Metodologice,  la art. 151 ind. 2 lit. e, se defineste notiunea de  transfer al dreptului de proprietate ca fiind instrainarea, prin acte juridice intre vii, a dreptului de proprietate, indiferent de tipul sau natura actului prin care se realizeaza acest transfer: vanzare-cumparare, donatie, renta viagera, intretinere, schimb, dare in plata, tranzactie, aport la capitalul social, inclusiv in cazul cand transferul se realizeaza in baza unei hotarari judecatoresti si altele asemenea.
De asemenea, la art. 77 ind. 1 alin. 2 Cod fiscal sunt stabilite situatiile in care nu se datoreaza impozitul pe venitul obtinut din transferul proprietatilor imobiliare, astfel: a) la dobandirea dreptului de proprietate asupra terenurilor si constructiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate in temeiul legilor speciale; b) la dobandirea dreptului de proprietate cu titlul de donatie intre rude si afini pana la gradul al III-lea inclusiv, precum si intre soti.
Rezulta din  reglementarile mai sus evocate ca situatia din speta, aceea a dobandirii dreptului de proprietate in cadrul procedurii de executare silita, nu este enumerata in mod expres nici in categoria tranzactiilor supuse platii impozitului pe venitul obtinut din transferul proprietatilor imobiliare, nici in  categoria tranzactiilor exceptate de la plata impozitului pe venitul obtinut din transferul proprietatilor imobiliare.
Cert este, insa, ca, chiar si in situatia in care dobandirea dreptului de proprietate in cadrul procedurii de executare silita ar fi supusa obligatiei de a plati impozitul pe venitul obtinut din transferul proprietatilor, aceasta obligatie ii revine celui care are calitatea de contribuabil in sensul dispozitiilor pct. 151 indice 2 din Normele Metodologice.
Situatia similara cea mai apropiata celei in speta, este aceea a  vanzatorului, chiar daca in speta vanzarea nu a fost una voluntara, ci silita, obligatia de plata a impozitului  revenindu-i nu cumparatorului, ci vanzatorului, intrucat el este cel care a realizat venitul  din pretul de adjudecare, chiar daca acest venit nu a fost  efectiv incasat de el, insa i-a profitat, fiind utilizat la rambursarea datoriei pe care o avea fata de creditorul urmaritor.
Rezulta din cele de mai sus ca in cazul transferului dreptului de proprietate cu titlu oneros, voluntar sau silit, obligatia de plata a impozitului pe venit ii revine transmitatorului.
In  ceea ce priveste obligatia de a calcula si incasa impozitul, aceasta le revine notarilor publici pentru actele autentificate de acestia - notarul retinand  impozitul pe care apoi il vireaza la buget, respectiv organului fiscal competent in celelalte cazuri - pe baza hotararii judecatoresti irevocabile care i se comunica de instanta din oficiu.
Potrivit dispozitiilor pct. 151 ind. 7 alin. penultim din Normele Metodologice, in cazul transferurilor prin alte modalitati decat procedura notariala sau judecatoreasca, contribuabilul are sarcina declararii venitului la organul fiscal competent in vederea stabilirii impozitului in conditiile legii.
Este putin probabil, insa, ca, in situatia vanzarii la licitatie publica, contribuabilul  debitor urmarit, caruia i s-a executat silit imobilul, sa se prezinte benevol la organul fiscal pentru a declara venitul obtinut din pretul de adjudecare, in vederea stabilirii impozitului.
Tocmai de aceea, potrivit pct. 151 ind. 7 alin. ultim din Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal (aliniat introdus prin HG nr. 1620/2009), "in cazul transferurilor prin executare silita, dupa expirarea termenului de 10 zile inclusiv, in care contribuabilul avea sarcina declararii venitului la organul fiscal competent, pentru transferurile prin alte modalitati decat procedura notariala sau judecatoreasca, organul de executare silita sau cumparatorul, dupa caz, trebuie sa solicite organului fiscal competent stabilirea impozitului si emiterea deciziei de impunere, conform procedurilor legale, prin depunerea documentatiei aferente transferului".
Rezulta din cele de mai sus, ca obligatia principala de a declara si de a achita impozitul pe venitul obtinut din transferul proprietatilor ii revine  transmitatorului. Dobanditorul adjudecatar are doar obligatia subsidiara ca in situatia neindeplinirii de catre contribuabil a obligatiei de declarare, sa solicite organului fiscal competent stabilirea impozitului si emiterea deciziei de impunere. Insa obligatia de plata a impozitului ii revine in toate situatiile  contribuabilului fiscal, in speta debitorului urmarit.
In cauza, contribuabilul din patrimoniul caruia s-a transferat dreptul de proprietate este fostul proprietar ___... Intrucat transferul dreptului de proprietate s-a facut prin executare silita, fostul proprietar avea sarcina declararii venitului la organul fiscal in vederea stabilirii impozitului pentru transferul dreptului de proprietate si emiterea deciziei de impunere. Avand in vedere ca aceta nu si-a indeplinit obligatia, potrivit pct. 151 ind. 7 alin. ultim din Normele Metodologice de aplicare a Codului Fiscal, organul de executare sau cumparatorul aveau obligatia de a solicita organului fiscal competent sa emita decizia de impunere pentru contribuabilul executat silit.
Intr-adevar, art. 77 ind. 1 alin. 6 Cod fiscal conditioneaza inscrierea in cartea funciara a dreptului de proprietate dobandit prin acte autentificate de notarii publici ori a certificatelor de mostenitor sau, dupa caz, a hotararilor judecatoresti si a altor documente in celelalte cazuri, de dovada achitarii  impozitului  pe venitul  obtinut din transferul proprietatilor si, in cazul in care nu se va face dovada achitarii acestui impozit, registratorii de carte funciara vor respinge cererea de inscriere pana la plata impozitului.
Insa, in cazul vanzarii la licitatie publica, singura obligatie ce revine cumparatorului este de a solicita organului fiscal competent stabilirea impozitului si emiterea deciziei de impunere pe seama debitorului urmarit, prin depunerea documentatiei aferente transferului.
Asadar, a conditiona inscrierea in evidentele de publicitate imobiliara a dreptului de proprietate dobandit in mod valabil de catre adjudecatar prin actul de adjudecare de indeplinirea obligatiei fiscale ce ii revine unei terte persoane si impotriva careia adjudecatarul nu are niciun mijloc legal de constrangere la indeplinirea obligatiei  de achitare a  impozitul  pe venitul  obtinut din transferul proprietatilor reprezinta pentru acesta o sarcina exagerata si disproportionata, de natura sa-i afecteze insasi substanta dreptului de proprietate garantat prin art. 44 din  Constitutia Romaniei,  ceea ce contravine dispozitiilor art. 1 din Protocolul aditional nr. 1 la Conventia Europeana a Drepturilor Omului.
Fata de cele de mai sus, instanta va admite plangerea petentului si va dispune intabularea dreptului de proprietate al petentului _.. asupra imobilului inscris in CF 7___ Oradea, nr. topo __.. in baza actului de adjudecare din 10.02.2012 al executorului bancar ___. din cadrul Corpului Executorilor Bancari al __.. Bank Romania SA.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:

Admite plangerea formulata de petentul __.. jud. Bihor, impotriva incheierii nr. ____0 din 22.0.2013 a OCPI Bihor.
Dispune intabularea dreptului de proprietate al petentului ..asupra imobilului inscris in CF 7__Oradea, nr. topo __, in baza actului de adjudecare din 10.02.2012 al executorului bancar __..le.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu drept de apel in termen de 30 de zile de la pronuntare, apelul urmand a se depune la Judecatoria Oradea.
Pronuntata in sedinta publica, azi, ____.2013.

Presedinte Grefier
___
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Cadastru. Intabulare

Cadastru, Intabulare - Decizie nr. 251 din data de 29.03.2011
Servitute - Sentinta civila nr. 634 din data de 02.08.2012
Constatare nulitatea absoluta contract vanzare- cumparare incheiat in baza Legii nr.112/1995 - Decizie nr. 400/R din data de 08.04.2011
Inaplicabilitatea at.35 din Legea 33/1994 dupa intrarea in vigoare a Legii 10/2001. - Sentinta civila nr. 396/s din data de 11.11.2011
Inscriereea dreptului de proprietate asupra terenului in cartea funciara, in favoarea ceta?eanului strain, fost asociat intr-o societate comerciala dizolvata, potrivitprevederilor legale interne in raport cu cele comunitare. - Decizie nr. 244/Ap din data de 27.10.2011
STINGEREA IPOTECII PRIN PRESCRIPTIE; EXCEPTIA PRESCRIPTIEI DREPTULUI LA ACTIUNE. - Decizie nr. 40/Ap din data de 12.02.2009
ACTIUNE IN REVENDICARE A UNUI IMOBIL PRELUAT DE CATRE STAT IN PERIOADA 1945-1989. ADMISIBILITATEA ACTIUNII DUPA APARITIA LEGII NR.10/2001. - Decizie nr. 140/Ap din data de 12.05.2009
Admisibilitatea actiunii in constatarea nulitatii documentatiei cadastrale - Hotarare nr. 2328 din data de 03.04.2008
Anulare certificat atestare drept proprietate - Hotarare nr. 8108 din data de 05.11.2008
Accesiunea imobiliara artificiala - Hotarare nr. **** din data de 13.07.2016
Civil - prestatie tabulara - Sentinta civila nr. 241/2009 din data de 04.05.2009
Civil - fond funciar - Sentinta civila nr. 1295/2008 din data de 21.08.2008
Civil - actiune in constatare - NULITATE TITLU DE PROPRIETATE - Sentinta civila nr. 1221/2009 din data de 29.06.2009
Modificarea suprafetelor tabulare. Alipirea imobilelor invecinate . Stabilirea liniei de granita. - Sentinta civila nr. 2361 din data de 04.06.2008
Plangere de carte funciara. Imposibilitatea intabularii unui drept de proprietate in temeiul unei posesii. Lipsa calitatii procesuale pasive a Oficiului de Cadastru si Publicitate - Decizie nr. 167 din data de 28.01.2013
Plangere impotriva incheierii de intabulare pronuntata de Oficiul de Cadastru si Publicitate. Calitatea procesuala activa. - Decizie nr. 1638 din data de 05.11.2008
Conditii de admisibilitate a actiunii in restituirea pretului incasat pentru vanzarea imobilelor in baza Legii nr. 112/1995, intemeiata pe dispozitiile L 10/2001 astfel cum a fost modificata prin L 1/2009. - Sentinta civila nr. 7007 din data de 23.06.2009
Plangere impotriva incheierii de carte funciara - Hotarare nr. 4597 din data de 09.09.2015
Cadastru, Intabulare - Decizie nr. 251 din data de 29.03.2011
Rectificare carte funciara - schita de amplasament imobil. - Sentinta civila nr. 2707 din data de 19.11.2010