InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

uzucapiune

(Sentinta civila nr. 4333/2013 din data de 02.04.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Uzucapiune (Prescriptia achizitiva) | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

R O M A N I A

JUDECATORIA O_..
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA  Nr. __.
Sedinta publica de la ___

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant _.. si pe parat __, avand ca obiect uzucapiune.
La apelul nominal facut in sedinta publica nu se prezinta nimeni.
Procedura este completa.
        S-a facut referatul cauzei, dupa care :
Dezbaterile in fond au avut loc in sedinta publica  din data de _ fiind consemnate in acea incheiere, care face parte integranta din prezenta, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera si pentru a da posibilitate partilor sa depuna concluzii scrise, a amanat pronuntarea pentru data de __, cand in aceeasi compunere si pentru aceleasi motive a hotarat urmatoarele:

INSTANTA
DELIBERAND

Constata ca prin cererea de chemare in judecata, inregistrata pe rolul instantei la data de __, legal timbrata,  reclamanta _. a solicitat in contradictoriu cu paratul __, ca prin hotararea ce se va pronunta sa se constate ca reclamanta, impreuna cu defunctul sau sot _.., au dobandit cu titlu de uzucapiune dreptul de proprietate asupra imobilului in natura reprezentand teren intravilan aferent casei de locuit situat in Oradea, in suprafata de 588 mp, identificat cu nr. topo _.. inscris in CF _..; sa se constate ca pe imobilul - teren intravilan identificat mai sus a edificat o casa de locuit; sa se dispuna intabularea dreptului de proprietate, astfel dobandit, pe numele reclamantei si a defunctului sau sot __., dispunandu-se totodata notarea casei in CF pe numele acestora cu titlu de construire.
In motivarea cererii, reclamanta a aratat ca terenul in litigiu a intrat in posesia familiei sale, respectiv a reclamantei si a defunctului sau sot, prin anii 1970, ulterior in anii 1975 - 1977 acestia au edificat pe acest teren o casa de locuit.
Se mai arata ca de la data respectiva si pana in prezent au folosit neintrerupt acest imobil, pentru care au achitat, tot de atunci impozit atat pe teren cat si pe casa.
In ceea ce priveste motivarea in drept a cererii, reclamanta arata ca in speta sunt aplicabile dispozitiile art. 27 si 28 din Decretul lege nr. 115/1938.
In acest sens se invoca si Decizia Civila nr. 86/2007 pronuntata de ICCJ in solutionarea unui recurs in interesul legii, prin care s-a statuat ca in situatia prescriptiilor achizitive incepute sub impreiul Decretului lege nr. 115/1938 si implinite dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 7/1996 actiunile in constatarea dreptului de proprietate prin uzucapiune se poate face numai in conditiile prevazute de Decretul lege nr. 115/1938 si nu din prespectiva Codului Civil.
Totodata, reclamanta mai arata ca terenul in litigiu nu are inscris in carte funciara nici un proprietar, Statul Roman fiind inscris cu o posesie faptica, posesie ce nu mai este exercitata, cel putin din anul 1970 cand reclamanta a inceput sa foloseasca terenul.
In speta se poate retine o situatie atipica in sensul ca, desi nr. topografic ce face obiectul litigiului este inscris in carte funciara, totusi pentru suprafata de teren de 588 mp nu se poate stabili cu certitidine calitatea de proprietar al Statului Roman.
In drept se invoca dispozitiile legii nr. 115/1938, legea nr. 7/1996, art. 885 si 930 cod civil, legea nr. 18/1991.
In probatiune, reclamanta a depus la dosarul cauzei in copie inscrisuri.
Paratul Statul Roman prin Consiliul Local al Municipiului Oradea - AIO a depus la dosarul cauzei Intampinare prin care a solicitat respingerea cererii de chemare in judecata ca neintemeiata.
In motivarea pozitiei sale procesule, paratul a aratat in esenta ca in speta nu sunt intrunite conditiile legale pentru dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune asupra terenului.
Totodata, paratul a aratat ca terenul in litigiu a fost revendicat de fostul proprietar in temeiul legii nr. 10/2001.
In cauza au fost audiati in calitate de martori ___.), ___. si a fost efectuat un raport de expertiza topo de catre exp. ing. __
Instanta analizand actele si lucrarile dosarului retine urmatoarele:
In fapt, in ceea ce priveste imobilul teren in litigiu instanta va retine ca acesta este proprietatea Statului Roman, fiind identificat cu nr. topo ____ inscris in CF ___ si avand o suprafata de 588 mp.
Instanta nu poate retine sustinerile reclamantei in sensul ca "terenul in litigiu nu are inscris in carte funciara nici un proprietar, Statul Roman fiind inscris cu o posesie faptica" si ca "in speta se poate retine o situatie atipica in sensul ca, desi nr. topografic ce face obiectul litigiului este inscris in carte funciara, totusi pentru suprafata de teren de 588 mp nu se poate stabili cu certitidine calitatea de proprietar al Statului Roman".
Astfel, dupa cum rezulta din inscrierile de sub B 1 din CF __ ( f. 120 - 122), terenul in litigiu cu nr. topo _.. ( ulterior dezmembrat) a fost adus in aceasta carte funciara din CF nr. __ ( f. __.), in prezent sistata. In CF nr. _ sub B 14 asupra terenului cu nr. topo .. apare inscris ca proprietar tabular Statul Roman - cu titlu de expropriere.
Referitor la capatul de cerere privind dobandirea dreptului de proprietate asupra terenului cu titlu de uzucapiune instanta retine ca problema uzucapiunii in sistemul cartilor funciare, poate fi rezolvata numai avand in vedere succesiunea legilor in timp pe aceste teritorii. In ce priveste Transilvania, doua momente prezinta importanta deosebita :
- 22 iunie 1943, cand prin Legea nr. 389 a fost extinsa, printre altele, aplicarea Codului civil si peste Carpati, fiind scoase din vigoare Codul civil austriac si legile maghiare.
- 12 iulie 1947, data la care, prin Legea nr. 241/1947, a fost pusa in aplicare Legea nr. 115/1938 pentru unificarea dispozitiilor privitoare la cartile funciare, fiind scoase din vigoare reglementarile locale in materie.
Pana la cele doua legi de extindere a legislatiei civile romanesti in Transilvania, uzucapiunea a fost reglementata prin legile maghiare si Codul civil austriac. In teritoriile unde se aplicau legile locale maghiare, uzucapiunea era de 32 de ani in cazurile obisnuite, de 40 de ani fata de biserica si de 100 de ani fata de stat. Iar in tinuturile unde se aplica Codul civil austriac, uzucapiunea opera printr-o posesie exercitata timp de 30 de ani in cazurile obisnuite, fata de biserica si de stat termenul prev. de lege pentru a uzucapa era de 40 de ani.
Prin Legea nr. 389/1943 si Legea nr. 260/1945 s-a mentinut, pe de o parte, vechea reglementare a cartilor funciare si, pe de alta parte, s-a prevazut ca uzucapiunile incepute inainte de extinderea legislatiei romane vor fi carmuite, in ce priveste natura, durata si efectele lor, de dispozitiile legilor sub care au inceput, adica de legile maghiare sau Codul civil austriac.
Uzucapiunile incepute intre momentul extinderii legislatiei civile romane in Transilvanie si data intrarii in vigoare a Legii nr. 115/1938, prin Legea nr. 241/1947, li s-au aplicat si li se aplica reglementarile din cartea a III-a, titlul XX a Codului civil roman.
Legea nr. 115/1938, intrata in vigoare la 12 iulie 1947, reglementeaza uzucapiunea diferit fata de reglementarile anterioare din Transilvania. Aceasta reglementare se aplica uzucapiunilor incepute sub imperiul ei.
In sinteza, prescriptiile implinite sau incepute inainte de extinderea Codului civil roman sunt si raman reglementate de legile maghiare sau, dupa caz, de Codul civil austriac. Prescriptiile incepute intre datele de extindere a legilor civile romane si momentul punerii in aplicare a Legii nr. 115/1938 sunt guvernate de Codul civil roman. Dupa 12 iulie 1947, uzucapiunea poate incepe si isi produce efectele  numai in cazurile si conditiile prevazute de Legea nr. 115/1938.
In consecinta, incepand cu anul 1947, in Transilvania nu se aplica dispozitiile Codului civil, ci cele cuprinse in D.L. nr. 115/1938.
In acest sens prin decizia nr. 86/2007, admitand recursul in interesul legii, I.C.C.J. a  s-a stabilit ca in situatia prescriptiilor achizitive incepute sub imperiul Decretului - Lege nr. 115/1938 si implinite dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 7/1996, actiunile in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune in regim de carte funciara sunt guvernate de dispozitiile legii vechi, respectiv cele ale Decretului - Lege nr. 115/1938.
Deciziile date de ICCJ in solutionarea unui recurs in interesul legii sunt obligatorii pentru instante de la data publicarii lor in M. Of. si nu pot fi indepartate.
Se retine ca Decretul - Lege nr. 115/1938  reglementeaza doua cazuri exceptionale de dobandire a dreptului de proprietate prin uzucapiune in art. 27-28. Un prim caz este acela in care s-au inscris fara cauza legitima, adica pe baza unui titlu nevalabil, drepturi reale ce pot fi dobandite prin uzucapiune, acestea vor ramane valabil dobandite, daca titularul astfel inscris le-a posedat cu buna credinta, potrivit legii, timp de 10 ani.
Al doilea caz este acela in care posesorul unui imobil pe care l-a posedat in conditiile legii, timp de 20 de ani de la moartea proprietarului tabular poate cere intabularea dreptului in favoarea sa in temeiul uzucapiunii.
In speta nu sunt indeplinite conditiile uzucapiunii reglementata de art. 28 din Decretul- Lege nr. 115/1938, intrucat proprietarul de carte funciara este Statul Roman.
Pe de alta parte se retine ca, anterior   consacrarii legale  a  proprietatii private  a  statului, prin dispozitiile  Legii nr. 18/1991   si   ale  Legii nr. 213/1998, bunurile  apartinand  statului  si unitatilor  administrativ  teritoriale  nu puteau  fi  dobandite  prin  uzucapiune, fiind  declarate   imprescriptibile.
Pentru reglementarea  situatiei juridice a ocuparii  terenului, reclamanta  trebuie sa faca demersurile  la Primaria Mun. Oradea  in  vederea  concesionarii, inchirierii  sau  cumpararii terenului proprietatea  Statului Roman.
Mai mult, din inscrisurile depuse in probatiune la dosarul cauzei de catre parata ( f. ____..) terenul in litigiu cu nr. topo nr. topo ___. inscris in CF __. a fost revendicat de numitul __. prin formularea Notificarii cu nr. 180/2002 in temeiul legii nr. 10/2001, situatie in care un eventual termen de prescriptie achizitiva s-a intrerupt.
Pentru considerentele mai sus aratate, instanta va respinge ca neintemeiat capatul de cerere prin care se solicita constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune asupra terenului cu nr. topo ___. inscris in CF __.
In ceea ce priveste imobilul - casa de locuit, astfel cum  fost acesta identificat prin raportul de expertiza topo intocmit in cauza de catre exp. ing. ..), care face part integranta din prezenta hotarare, instanta retine urmatoarele.
Astfel, dupa cum rezulta din declaratiile martorilor audiati in cauza ____.) casa de locuit amplasata pe terenul cu nr. topo _.. inscris in CF _ a fost construita de reclamamanta impreuna cu defunctul sau sot.
De asemenea, din inscrisurile de la dosar ( f. 11), rezulta ca reclamanta impreuna cu defunctul sau sot sunt cei care achita impozitul aferent imobilului in litigiu.
In consecinta, in temeiul art. 111 cod procedura civila si art. 480 cod civil, instanta va constata ca reclamanta __.. impreuna cu defunctul sau sot .. sunt proprietarii casei de locuit edificata pe terenul identificat cu nr. topo ____. __, conform raportului de expertiza topo intocmit in cauza, ce face parte integranta din prezenta hotarare.
In ceea ce priveste capatul de cerere prin care se solicita notarea casei de locuit in carte funciara pe numele reclamantei si a defunctului sau sot, instanta retine urmatoarele.
Potrivit art. 36 din legea nr. 7/1996 republicata, “(1) Dreptul de proprietate asupra constructiilor se inscrie in cartea funciara in baza autorizatiei de construire si a procesului-verbal de receptie la terminarea lucrarilor semnat de reprezentantul autoritatii locale sau a unui certificat eliberat de autoritatea locala pe raza careia este edificata constructia, precum si a unei documentatii cadastrale.
    (2) In cazul constructiilor realizate inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 453/2001 pentru modificarea si completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii si unele masuri pentru realizarea locuintelor, inscrierea se face in baza:
    a) autorizatiei de construire sau, in lipsa acesteia, a certificatului, prin care se atesta informatiile referitoare la constructie si detinatorul acesteia, conform evidentelor fiscale sau, dupa caz, celor din registrul agricol, eliberat de primarul unitatii administrativ-teritoriale unde este amplasata aceasta constructie;
    b) documentatiei cadastrale."
Avand in vedere textul legal mai sus amintit, instanta va dispune notarea in carte funciara a casei de locuit cu anexe, identificata in raportul de expertiza topo intocmit in cauza, pe seama reclamantei si a defunctului sau sot, conditionat de intocmirea documentatiei cadastrale aferente.
In consecinta, pentru motivele de fapt si de drept aratate, instanta va admite in parte cererea de chemare in judecata si va constata ca reclamanta ___. impreuna cu defunctul sau sot __. au edificat o casa de locuit cu anexe gospodaresti pe terenul identificat cu nr. topo __, inscris in ___ Oradea, conform raportului de expertiza topo intocmit in cauza, ce face parte integranta din prezenta hotarare; va dispune OCPI Bihor intabularea dreptului de proprietate dobandit prin construire de care reclamanta _.. impreuna cu defunctul sau sot ___ asupra constructiilor edificate pe terenul inscris in CF __, conform raportului de expertiza topo intocmit in cauza, ce face parte integranta din prezenta hotarare, conditionat de intocmirea documentatiei cadastrale aferente si va respinge capatul de cerere prin care se solicita constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune asupra terenului inscris in __
Cheltuieli de judecata nu se vor acorda nefiind solicitate.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



Admite in parte actiunea civila, formulata de reclamanta .. si, in consecinta:
Constata ca reclamanta .. impreuna cu defunctul sau sot _. au edificat o casa de locuit cu anexe gospodaresti pe terenul identificat cu nr. topo __, inscris in CF _., conform raportului de expertiza topo intocmit in cauza, ce face parte integranta din prezenta hotarare.
Dispune OCPI Bihor intabularea dreptului de proprietate dobandit prin construire de care reclamanta _ impreuna cu defunctul sau sot _.. asupra constructiilor edificate pe terenul inscris in CF .., cu nr. topo __., conform raportului de expertiza topo intocmit in cauza, ce face parte integranta din prezenta hotarare, conditionat de intocmirea documentatiei cadastrale aferente.
Respinge capatul de cerere privind constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune asupra terenului inscris in CF .., cu nr. topo _..
In act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din _____
    
     PRESEDINTE                                GREFIER                                                              _. __

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Uzucapiune (Prescriptia achizitiva)

Neindeplinirea conditiilor pentru a uzucapa. Posesie intrerupta si neexercitata ulterior sub nume de proprietar - Decizie nr. 116 din data de 01.04.2015
Actiune respinsa fata de paratul decedat - Decizie nr. 16 din data de 17.01.2014
Cerere de uzucapiune intemeiata pe Codul civil - Decizie nr. 354 din data de 28.04.2011
Uzucapiune - Decizie nr. 42 din data de 20.01.2011
Dobandirea unui imobil prin prescriptie achizitiva - Decizie nr. 970 din data de 03.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 951 din data de 02.12.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 222 din data de 25.03.2010
Uzucapiune - Decizie nr. 407 din data de 31.05.2010
Uzucapiunea-mod de dobandire a dreptului de proprietate. - Decizie nr. 79 din data de 04.02.2010
Uzucapiune-mod de dobandire a dreptului de proprietate - Sentinta civila nr. 150 din data de 05.03.2009
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 681 din data de 12.09.2012
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 117 din data de 25.01.2012
uzucapiune - Sentinta civila nr. 629 din data de 09.12.2009
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 6 din data de 08.01.2009
Uzucapiune in regim de carte funciara. Legea aplicabila. Uzucapiunea extratabulara. - Decizie nr. 338 din data de 02.10.2009
Art. 304 pct. 5 cod procedura civila - Decizie nr. 100 din data de 02.02.2006
uzucapiune si accesiune - Sentinta civila nr. 2955 din data de 11.04.2011
- Sentinta civila nr. 4508 din data de 10.06.2010
- Sentinta civila nr. 489 din data de 27.01.2009
- Sentinta civila nr. 6012 din data de 28.10.2005