InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

succesiune

(Sentinta civila nr. 4424/2013 din data de 20.05.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

R O M A N I A

JUDECATORIA ___..
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr. ___.

Sedinta publica de la ___..
Completul compus din:
PRESEDINTE __.
Grefier __.

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant ____.  si pe parat __.., avand ca obiect succesiune.
La apelul nominal facut in sedinta publica nu se prezinta nimeni.
   Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza faptul ca prin serviciul registratura s-a depus la dosar din partea reclamantilor concluzii scrise si dovada cheltuielilor de judecata  si din partea paratilor ___.. concluzii scrise, dupa care:
  Se constata faptul ca fondul cauzei a fost dezbatut in sedinta publica din __, cand partile au pus concluzii pe fond, concluzii ce au fost consemnate in incheierea de sedinta de la acea data , incheiere care face parte integranta din prezenta hotarare, cand instanta in vederea deliberarii si pentru a da posibilitatea partilor sa depuna la dosar concluzii scrise,  a amanat pronuntarea la data de ___.2013, data la care s-a amanat pronuntarea la data de ___, data la care s-a pronuntat prezenta hotarare.

INSTANTA,
DELIBERAND:
ISTORICUL CAUZEI
1. Prin cererea inregistrata la data de ____ reclamantii .. si ___ au solicitat instantei, in contradictoriu cu paratii __ sa constate ca masa succesorala dupa defunctul __. senior se compune din: suprafata de 4.000 mp teren extravilan inscris in CF _.. nr. top _. actualmente CF 5__cad. 5__ si din teren si casa inscrise in CF _.. nr. top ___. in suprafata de 719 mp; sa dispuna predarea succesiunii catre  mostenitorii defunctului recunoscuti prin sentinta civila __.; sa dispuna inscrierea lor in CF in calitate de proprietari cu titlu de mostenire asupra bunurilor astfel dobandite; sa constate nulitatea absoluta a actului de dezmembrare si vanzare cumparare autentificat sub nr. __. intre ___. pentru terenul inscris in CF __..in suprafata de 719 mp, urmata de radierea acestora din CF; sa constate nulitatea absoluta a contractului de vanzare cumparare 743/2008 privind suprafata de 4.000 mp teren extravilan incheiat intre ____, urmata de radierea acestuia din CF; sa dispuna nulitatea absoluta a contractului de vanzare cumparare nr. __ incheiat intre ____.., in calitate de vanzatori si ____ in calitate de cumparator, urmata de radierea din CF. Cu cheltuieli de judecata.
In motivarea de fapt se arata ca  prin sentinta civila __.. a Judecatoriei ______s-a constatat calitatea de mostenitori a reclamantilor dupa def. T___ T__.. sen. si s-a dispus anularea partiala a certificatului de mostenitor ______, dar, intentionand sa puna in executare hotararea judecatoreasca, au constatat din CF ca __ a dezmembrat si instrainat o parte din imobilele. Pretul pentru care a fost vandut terenul de 4.000 mp este unul nesincer si derizoriu, valoarea de piata fiind cu mult mai mare decat suma trecuta in contract, fata  de depozitia martorei ____ audiata intr-un dosar penal dintre parti si de alte tranzactii ce s-au efectuat in acea perioada. Un alt motiv de nulitate este acela dat de art. 6 din OG 12/1998 si Legea 87/1994. Nu doresc iesirea din indiviziune, ci doar constatarea masei si a cotelor succesorale.
Nu invoca motive de drept.
In probatiune depune inscrisuri.
Cererea a fost timbrara cu taxa judiciara de 1.632,24 lei (f. ____..si timbru judiciar de 17,5 lei.
2. Paratii _.. au formulat intampinare la 27__.. prin care au solicitat respingerea actiunii. Cu cheltuieli de judecata.
In motivarea de fapt arata ca reclamantii au renuntat la succesiune expres si tacit. Antecesorii comuni au intocmit inscrisul intitulat "intelegere" prin care bunurile au fost evaluate la suma de 30.000 lei, fiind impartite in mod egal, 15.000 lei catre parinti si ___, care si-a asumat intretinerea lor si cealalta jumatate catre reclamanti. Intentia antecesorilor a fost ca ___ sa primeasca casa parinteasca si terenul aferent, iar ceilalti mostenitori sa fie despagubiti cu sumele de mai sus, chestiune ce s-a realizat la acel moment. Casa batraneasca este intr-o stare deplorabila, fiind reconstruita de paratul O__ G___ din propriile resurse. Prin sentinta civila nr. ___ s-a stabilit calitatea de mostenitori cu privire la imobilul ce face obiectul titlului de proprietate __.., in acest sens fiind anulat certificatul de mostenitor, nu si cu privire la bunurile din certificatul de mostenitor, ce fac obiectul prezentei cauze. Nu exista nicio cauza de nulitate absoluta a actului de dezmembrare si vanzare cumparare ___. Reclamantii dau dovada de rea credinta atunci cand pretind dreptul de proprietate asupra constructiilor, intrucat pe parcursul litigiilor dintre ei si chiar in prezentul proces au aratat ca nu au pretentii asupra casei si terenului aferent, fiind de acord sa ramana paratei __ fara sulta. Parata figureaza ca proprietar in registrul agricol si achita anual taxele aferente.
In drept invoca art. 115 Cod proc. civ.
In probatiune depune inscrisuri.
3. Paratul _.. a formulat intampinare la _..) prin care a respingerea cereii reclamantilor in ce-l priveste.
In motivarea de fapt arata ca fiind constructor de meserie, in cursul anului __ s-a interesat de terenuri in zona localitatii __ A aflat ca terenul in discutie este de vanzare, sens in care s-a intalnit cu paratul ___, care i-a prezentat un extras de CF in care figura ca proprietar impreuna cu sotia sa, incheind in final contractul de vanzare cumparare nr. __.. Este cumparator de buna credinta intrucat nu avea cum sa cunoasca situatia de fapt la data achizitionarii, nefiind in relatii de prietenie sau rudenie cu vreuna dintre parti. A avut convingerea ca achizitioneaza de la un proprietar si a depus toate diligentele pentru a cunoaste situatia reala a bunului. Nu i se poate cere cumparatorului sa verifice valabilitatea titlului, astfel de operatiuni revenind instantei de judecata.  Inscrisurile in cartea funciara au forta probanta absoluta  conform caruia cel care si-a inscris in cartea funciara un drept real dobandit cu buna credinta este aparat de orice evictiune avand o prezumtie absoluta de proprietate.
In drept invoca art. 30 si 31 din Legea 7/1996.
4. Reclamanta _. a decedat in cursul procesului, la 12.03.2011, lasand ca mostenitori pe copiii sai, __.
In cauza au fost administrate proba cu inscrisuri, interogatoriul reclamantilor (f. 80-89 vol.1) si proba testimoniala (f_.
La dosarul cauzei au fost atasate dosarele .. si __ ale judecatoriei ____.
ANALIZA INSTANTEI
1. Situatia de fapt retinuta de instanta
_..T.T. sen., decedat la ___, a avut sase copii: _. Maria, ______
T. Gh. sen a decedat la 04.02.2002, mostenitorii lui fiind reclamantii ____.
B.Iu__. a decedat la 08.01.1990, lasand ca mostenitori pe descendentii de grad 1 __
C__ M__.. a decedat la ___ mostenitoarea sa fiind reclamanta ___..
T_..Te__ a decedat la 27.09.1999, lasandu-i ca mostenitori pe sotia supravietuitoare __.. si pe descendentii de grad 1 _..
Prin certificatul de mostenitor nr. __. de Notariatul de stat Oradea s-a constatat calitatea de mostenitoare dupa def. T_.. Gh. sen a paratei __ in masa succesorala intrand imobilul din _. din CF _. nr. top _.. reprezentand casa de locuit si teren de 1.430 mp.  S-a constatat ca ceilalti mostenitori au renuntat la mostenire.
Prin sentinta civila _.. pronuntata de Judecatoria Oradea in dosar nr. ___.. irevocabila prin decizia Tribunalului Bihor nr. _. certificatul de mostenitor _.. a fost anulat partial, in ce priveste calitatea de unica mostenitoarea paratei _.., constatandu-se ca sunt mostenitori, dupa def. __., fiecare in cota de 1/4 . De asemenea, s-a dispus modificarea titlului de proprietate _ eliberat de Comisia Locala de aplicare a legii 18/1991 S__.in sensul inscrierii alaturi de parata __ si a celorlalti mostenitori, respectiv ___..Pentru a hotari astfel, Judecatoria Oradea a retinut in considerente ca cei patru mostenitori au acceptat succesiune a defunctului ___. asupra intregii suprafete de 1,5 ha  teren cu care defunctul s-a inscris in CAP in anul 1991, prin cererile de reconstituire formulate.
Prin titlului de proprietate 8410/2008 s-a reconstituit dreptul de proprietate in baza legii 18/1991 asupra terenului extravilan de 4.000 mp nr. top ____
Prin sentinta civila nr. _ pronuntata de Judecatoria Oradea in dosar nr. __ irevocabila prin decizia Tribunalului Bihor __., s-a respins actiunea formulata de ___. in contradictoriu cu descendentii lui _..si Comisia de aplicare a legilor fondului funciar, obiect constatarea dreptului de mostenitor in cota de 1/5 la masa succesorala dupa __.. sen., retinandu-se in considerente ca antecesorul sau a renuntat la mostenire chiar prin certificatul de mostenitor 48/1995.
In CF 2_. este inscris terenul de 1.439 mp nr. top __. sub B3 fiind notat dreptul de proprietate a def. T_. T_.. sen.  Conform inscrierii de sub B5 din CF _.., prin actul de dezmembrare si vanzare-cumparare nr. ___, nr. top __.. se dezmembreaza in doua loturi: nr. top _.. - 719 mp  si __.. - 720 mp, primul ramanand in favoarea vechiului proprietar, iar al doilea fiind cumparat de T_.. T_ jr. si E.).
Prin actul de dezmembrare si contractul de vanzare cumparare autentificat de BNP __ sub nr. __.., parata O_.. __ in calitate de proprietar tabular al terenului de 719 mp nr. top _.. formeaza doua loturi - nr. top _. in suprafata de 360 mp reprezentand teren intravilan si casa si nr. top . in suprafata de 359 mp, reprezentand teren intravilan, acest ultim lot fiind vandut fiului sau, _.., pentru pretul de 3.000.000 ROL (f.11 vol. 1).
Dupa ce au dobandit dreptul de proprietate de la parata _, sotii __ vand paratului __... terenul extravilan de 4.000 mp nr. cad. 2651 din CF _.(adus din parcela 657/19 CF ______) pentru pretul de 5.000 lei, prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. _.  de BNP _..
In urma divortului sotilor _, acestia au convenit prin tranzactia din _.. ca terenul de 359 mp nr. top _.. sa treaca in lotul paratului _.. in urma partajului voluntar, fara sulta (___.
2. Solutia instantei
a. Mostenitorii dupa def. T. T___ sen.
Prin sentinta civila nr. __ pronuntata de Judecatoria Oradea s-a stabilit cu autoritate de lucru judecat ca au calitate de mostenitori acceptanti dupa def. __. sen. descendentii de grad. 1 __ senior, __. si _., in cote de ¼ fiecare. De asemenea, prin sentinta civila nr. __. pronuntata de Judecatoria Oradea s-a stabilit cu autorizate de lucru judecat ca descendentul de grad. 1 T_.. T.nu a acceptat mostenirea dupa tatal sau.
Despre mostenitorii lui B_. I.__., din certificatul de mostenitor nr. .. instanta retine ca acestia au renuntat in mod expres la succesiunea dupa def. T_..Te___ sen. Totodata, ei nu se afla printre semnatarii cererii de reconstituire a dreptului de proprietate, astfel cum reiese cu putere de lucru judecat din considerentele sentintei civile nr. __.. a Judecatoriei Oradea.
Ca atare, va fi admis acest capat din cererea precizata.
b. Masa succesorala dupa def. T_.. T___. sen.
S-a stabilit deja prin sentinta civila nr. ___ ca in masa succesorala a def. T_.. T___.r sen. intra terenul extravilan de 4.000 mp nr. top __.. actualmente nr. cadastral __.. inscris in CF _________..
Problema litigioasa o constituie terenul de 719 mp cu casa de locuit, nr. top ___.. inscrise in CF ___.
Martora ___.. a declarat ca in timpul vietii defunctul __. si-a inzestrat copiii cu terenuri, casa batraneasca si terenul aferent revenind paratei __, care a ramas langa el si l-a ingriji (f__      
Imparteala de ascendent in baza careia terenul si casa nr. top  __ ar fi proprietatea exclusiva a paratei ___ nu poate fi retinuta de instanta pe baza probei testimoniale, intrucat art. 795 alin. 1 Cod civil de la 1864 prevede ca partajul parintilor sa se faca prin donatie sau prin testament cu conditiile si regulile prescrise pentru aceste acte juridice. Nici inscrisul sub semnatura privata denumit "intelegere" nu poate fi interpretat ca un testament olograf intrucat nu poarta semnatura defunctului __. sen. si nu s-a dovedit ca a fost scris de acesta (___..
Cererile de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenurilor cooperativizate sunt interpretate ca o acceptare tacita a succesiunii. Actul juridic al optiunii succesorale este irevocabil si indivizibil, in sensul ca acceptarea mostenirii nu se poate retracta si se face in mod unitar, cu privire la toate bunurile din masa succesorala, dupa principiul "totul sau nimic". Mostenitorii __... sen., ___, exprimandu-si optiunea in anul 1991, nu si-o pot schimba ulterior, in anul 1995, renuntand la terenul de 719 mp.
Fata de argumentele de mai sus, va fi admis capatul din cererea precizata privind includerea in masa succesorala a terenului extravilan de 4.000 mp nr. cadastral 2__ inscris in CF __.si a terenului intravilan cu casa de 719 mp nr. top ___.. inscrise in CF ______.
In temeiul art. 20 din legea 7/1996, se va dispune inscrierea in CF a dreptului de proprietate al mostenitorilor, in indiviziune, cu cotele aratate.
c. Nulitatea absoluta a actelor juridice incheiate de parata _____ cu privire la imobilele din masa succesorala si a actelor subsecvente
Nulitatea prevazuta de art. 6 din OG 12/1998 se refera la situatie cand partile prevad in contract un pret mai mic decat cel predat pentru a nu achita taxele notariale la valoarea reala, aspect care nu a fost dovedit in speta.
Actul de dezmembrare si contractul de vanzare cumparare autentificat de BNP ___ contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. __. de BNP __. si contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. __  de BNP __. sunt acte de dispozitie facute de un coproprietar fara acceptul celorlalti, care, sub imperiul Codului civil de la 1864, sunt afectate de conditia rezolutorie ca bunurile sa nu cada in lotul coproprietarului vanzator. Pentru se putea da o solutie, este necesar ca partile sa efectueze partajul, capat de cerere cu care instanta nu a fost investita, soarta actelor juridice de mai sus depinzand de modalitatea de partajare. Asadar, este irelevant a se analiza scopul urmarit de parata ___. la data instrainarii imobilelor (pe care reclamantii il deduc din pretul nesincer si neserios), atat timp cat aceste acte juridice nu sunt in masura sa prejudicieze in vreun fel comostenitorii.
Ca atare, capetele de cerere privind constatarea nulitatii absolute a actelor juridice de mai sus si radierea acestora din CF vor fi respinse ac neintemeiate.
3. Cheltuieli de judecata
Actiunea a fost admisa in parte, astfel ca reclamantii sunt indreptatiti la  a primi taxa de timbru aferenta capatului din cerere privind constatarea masei succesorale, de 897,68 lei. Cum paratii __ au cazut in pretentii, in temeiul art. 276 Cod proc. civ., acestia vor fi obligati sa achite in solidar suma de 897,68 lei. In temeiul aceluiasi text legal , celelalte cheltuieli de judecata ale reclamantilor si paratilor __. vor fi compensate.
Actiune a fost respinsa in ce priveste capatul de cerere in contradictoriu cu paratul _.., astfel ca acesta este indreptatit la cheltuieli de judecata, in temeiul art. 274 Cod proc. civ, reclamantii urmand a fi obligati in solidar a-i achita onorariul de avocat de 1.000 lei, conform chitantei nr. _..
Calea de atac este recursul, dat fiind valoarea imobilelor mai mica de 100.000 lei, in temeiul art. 282 ind. 1 Cod proc. Civ (__.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:

Admite in parte cererea de chemare in judecata precizata formulata de reclamantii ___.in contradictoriu cu paratii ___..
Constata ca in masa succesorala dupa defunctul ____ intra terenul extravilan in suprafata de 4.000 mp cu nr. top 2__ inscris in CF __. si terenul intravilan in suprafata de 719 mp cu casa de locuit, nr. top ___. inscrise in CF _..
Constata calitatea de mostenitori dupa defunctul __. senior a descendentilor de grad 1 _.. senior, __., ___., in cote de ¼ fiecare.
Dispune inscrierea dreptului de proprietate in indiviziune in CF.
Respinge ca neintemeiate celelalte capete de cerere.
Obliga reclamantii, in solidar, sa achite paratului __ cheltuieli de judecata de 1.000 lei.
Obliga paratii ___, in solidar, sa achite reclamantilor cheltuieli de judecata de 897,68 lei.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
        Pronuntata in sedinta publica, azi, .

PRESEDINTE                                       GREFIER
.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

Antecontract de vanzare cumparare. Cumparator - beneficiar decedat. Solicitarea mostenitorilor de a incheia contract in forma autentica. - Decizie nr. 222 din data de 03.04.2014
Acceptarea tacita a succesiunii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni - Decizie nr. 216 din data de 01.03.2012
Actiune succesorala. Compunerea masei succesorale. - Decizie nr. 263 din data de 02.05.2011
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 179 din data de 10.05.2010
Succesiune. Jonctiunea posesiilor. - Decizie nr. 829 din data de 17.12.2009
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 66 din data de 01.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1563 din data de 15.12.2011
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1515 din data de 07.12.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1323 din data de 20.10.2011
Anulare act - Sentinta civila nr. 384 din data de 27.01.2011
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 1218 din data de 24.11.2010
Succesiune - iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1296 din data de 09.12.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1223 din data de 24.11.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1239 din data de 02.12.2010
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 822 din data de 06.10.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 551 din data de 03.06.2010