InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

lamurire dispozitiv

(Sentinta civila nr. 6781/2013 din data de 16.11.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Minori | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

JUDECATORIA SECTIA CIVILA

Dosar nr.
INCHEIERE
Camera de consiliu din data de 
Completul compus din:
PRESEDINTE:
GREFIER:

Pe rol judecarea cererii de lamurire a dispozitivului S. Civ. nr. formulata de petentul __.., sentinta pronuntata in cauza civila de minori si familie privind pe reclamanta __.. si pe paratul ___, avand ca obiect obligatie de a face - ordonanta presedintiala.
La apelul nominal facut in camera de consiliu de azi, se prezinta av. ___. in reprez. petentului, precum si fosta reclamanta __., reprez. de av. ___ lipsa fiind petentul personal.
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier in sensul celor de mai sus, dupa care:
Reprez. petentului sustine cererea formulata.
Av. __. depune la dosar intampinare. Apreciaza ca instanta trebuie sa califice aceasta cerere formulata de catre petent, ori este cerere de lamurire, ori este cerere de completare dispozitiv.
Instanta comunica reprez. petentului un exemplar din intampinare.
Av. __.. apreciaza ca instanta nu poate sa califice altfel cererea formulata, eventual daca apreciaza ca nu este intemeiata sau este inadmisibila, sa o respinga ca atare.
Instanta califica cererea formulata ca fiind cerere de lamurire dispozitiv.
Reprez. partilor arata ca nu mai au alte cereri de formulat.
Nemaifiind alte cereri de formulat sau probe de administrat, instanta constata cauza in stare de judecata si in baza art. 392 C.proc.civ., acorda cuvantul pe fond.
Av. petentului solicita admiterea cererii formulate, lamurirea dispozitivului sentintei, in sensul de a se preciza daca executarea hotararii se va face fara somatie si fara trecerea unui termen, ori potrivit dispozitiilor speciale de la executarea hotararilor referitoare la minori.
Av. ___.solicita lamurirea dispozitivului, in sensul ca hotararea este executorie potrivit cadrului legal special de la executarea silita a cauzelor cu minori, potrivit N.C.proc.civ.

JUDECATORIA
DELIBERAND,

Constata ca prin cererea inregistrata la instanta la data de __.., petentul __. a solicitat sa se lamureasca dispozitivul S. Civ. nr. __.., data de Jud. __ in dos. cu nr. de mai sus, in sensul de a se preciza daca executarea hotararii se va face fara somatie si fara termen sau se va urma procedura prev. de art. 909 si urm. C.Pr.Civ.
In motivarea cererii formulate, se arata ca, in conformitate cu disp. art. 909 C.Pr.Civ., privind executarea hotararilor judecatoresti referitoare la minori, procedura punerii in aplicare a masurii privind exercitarea dreptului de a avea legaturi personale cu minorul, este una anevoioasa.
Or, in cauza, fiind vorba de o cerere de ordonanta presedintiala, caracterul vremelnic si urgenta care caracterizeaza o hotarare pronuntata in aceasta procedura NU este compatibil cu procedura de la art. 909 si urm. C.Pr.Civ.
De aceea, s-a formulat prezenta cerere, cu atat mai mult cu cat prin actiunea reconventionala depusa la dosar, s-a solicitat ca executarea sa se faca fara somatie si fara trecerea vreunui termen.
In drept, s-au invocat disp. art. 443 C.Pr.Civ.
Prin intampinarea depusa la dosar, fosta reclamanta ___ - intimata in prezenta cerere de lamurire dispozitiv, prin avocat ales, a solicitat respingerea cererii petentului.
A solicitat ca instanta sa o recalifice ca fiind vorba de o cerere de completare dispozitiv, iar ca urmare a acestei recalificari, sa o respinga ca tardiv formulata, deoarece o cerere de completare dispozitiv se poate formula in termenul in care se declara calea de atac impotriva hotararii date, or acest termen a fost depasit deja.
Pe fondul cererii formulate, se arata ca prezentul petent forteaza punerea in executare silita a hotararii date, cu ignorarea totala a normelor speciale in materia privind executarea referitoare la minori. Or, aceste norma speciale sunt prevazute tocmai in considerarea abuzurilor care se pot produce in procedura de executare.
Pe de alta parte, se arata ca intimata __.., de buna-voie, a pus in executare sentinta data prin care s-a stabilit programul de vizitare al prezentului petent cu minora sa, ramanand la domiciliul lui chiar mai multe ore decat s-a dispus prin hotarare, respectiv atata timp cat minora s-a simtit bine si chiar si in week-endul care nu este arondat tatalui prin sentinta.
Analizand cererea formulata, instanta retine ca S. Civ. nr. __.. a Jud. Or__. este executorie, fiind vorba de o ordonanta presedintiala.
Este adevarat ca art. 909 si urm. din Noul C.Pr.Civ. prevad o procedura speciala de executare a hotararilor judecatoresti referitoare la minori, insa instanta va aprecia ca aceste dispozitii nu sunt aplicabile in speta de fata.
Procedura speciala si urgenta a ordonantei presedintiale, asa cum este ea reglementata la art. 996 si urm. din Noul C.Pr.Civ. permite ca, la cererea reclamantului, executarea sa se faca fara somatie si fara trecerea unui termen.
In aceste conditii, instanta va aprecia ca prevederile speciale de la art. 909 si urm. C.Pr.Civ. se aplica doar cauzelor de drept comun referitoare la minori si familie, NU si la cele vremelnice, ce se solutioneaza in procedura ordonantei presedintiale. Daca aceste textele legale mentionate anterior s-ar aplica si in cazul ordonantei presedintiale, nu ar mai avea nici un rost dispozitiile de la alin. 3 al art. 996 C.Pr.Civ.
In consecinta, fata de cele aratate mai sus, instanta va invedera partilor faptul ca hotararea pronuntata in dos. nr. __.al Jud. Or__.., este executorie fara somatie si fara trecerea vreunui termen, asa cum s-a solicitat, atat de catre reclamanta initiala, cat si de catre paratul reclamant reconventional - prezentul petent.
Pentru aceste considerente, in baza art. 443 din Noul C.Pr.Civ., va admite cererea formulata de petent si va lamuri dispozitivul S. Civ. nr. ______.. a Jud. _____, potrivit celor retinute mai sus.
Cf. art. 443 alin. 3 din Noul C.Pr.Civ., prezenta incheiere va face parte integranta din S. Civ. nr. ______...

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII
D I S P U N E :

Admite cererea formulata de petentul ___.., domic. in __. str. ___.., jud. Bi____., si in consecinta:
Lamureste dispozitivul S. Civ. nr. ____, pronuntata de Jud. Oradea in dos. nr. ___., in sensul ca hotararea pronuntata este executorie fara somatie si fara trecerea vreunui termen, in conformitate cu disp. art. 996 alin. 3 din Noul C. Pr.Civ.
Prezenta incheiere face parte integranta din S. Civ. nr. ___.. a Jud. Oradea.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu apel in 5 zile de la pronuntare.
Data in camera de consiliu din data de ____..       Presedinte,                                                                                Grefier,
 ___..
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Minori

Majorare pensie de intretinere. Venituri obtinute in strainatate - Sentinta civila nr. 159 din data de 21.02.2018
Stabilire program vizitare minor - Hotarare nr. 508 din data de 23.06.2017
Situatia legala a copilului. Stabilirea numelui copilului din casatorie, ai carui parinti nu au un nume de familie comun. - Decizie nr. speta 3 din data de 08.01.2008
Reducere contributie de intretinere minor stabilita prin conventie notariala - Decizie nr. 535 din data de 16.05.2016
Incetare masura de plasament - Sentinta civila nr. 41 din data de 07.03.2014
Exercitarea drepturilor parintesti. Stabilirea domiciliului minorului. Obligatia de plata a pensiei de intretinere - Decizie nr. 149 din data de 21.05.2012
Minori - Decizie nr. 193 din data de 22.03.2011
Situatia juridica minor - Decizie nr. 321 din data de 27.09.2010
Contributie de intretinere. Motiv de ordine publica. - Decizie nr. 122 din data de 18.02.2010
Minori - Decizie nr. 718 din data de 12.11.2009
Minori - Decizie nr. 41 din data de 15.02.2010
Minori - Decizie nr. 301 din data de 02.04.2009
Art.103 Cp.Revocarea masurii educative a libertatii supravegheate.Inadmisibilitatea cererii in situatia in care minorul a devenit major. - Decizie nr. 5 din data de 19.01.2009
Pensie intretinere - Sentinta civila nr. 1348 din data de 15.12.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 1201 din data de 12.11.2010
Incredintare minor - Sentinta civila nr. 1245 din data de 08.12.2010
Inregistrare tardiva a nasterii - Sentinta civila nr. 624 din data de 05.08.2010
Pensie intretinere/Majorare pensie - Sentinta civila nr. 317 din data de 05.05.2010
Reincredintare minor - Sentinta civila nr. 174 din data de 24.03.2010
Stabilire pensie intretinere minori - incredintare minori - Sentinta civila nr. 172 din data de 18.03.2010