InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

Anulare act

(Sentinta civila nr. 4350 din data de 27.03.2012 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

JUDECATORIA _..
SECTIA CIVILA
Dosar nr. ___..

SENTINTA CIVILA Nr. __

Sedinta publica de la ___..

Completul compus din:
PRESEDINTE _

Pe rol judecarea cauzei civile  privind pe reclamant __. si pe parat __.), avand ca obiect anulare act.
La apelul nominal facut in sedinta publica nu au raspuns partile.
Procedura de citare este legal indeplinita.
Grefierul de sedinta expune referatul cauzei, invederandu-se instantei ca in prezenta cauza s-a amanat pronuntarea pentru astazi, dupa care:
Dezbaterile asupra fondului au avut loc in sedinta din _., fiind consemnate in incheierea din acea data, incheiere ce face parte integranta din prezenta sentinta, cand instanta, pentru a da posibilitatea partilor sa depuna concluzii scrise la dosar, a amanat pronuntarea solutiei pentru astazi.
Se constata ca in termenul de pronuntare, in data de _, paratul  V_.____. a depus la dosar concluzii scrise.

INSTANTA:

Deliberand asupra cauzei civile de fata, constata urmatoarele :
Prin actiunea inregistrata pe rolul acestei instante la data de _., sub nr. de dosar _., reclamant _.. a solicitat in contradictoriu cu paratii __ sa dispuna anularea inscrisului falsificat respectiv a certificatului de mostenitor nr. _.. eliberat de Notariatul de Stat Bihor in ceea ce priveste mentiunea " este strain de succesiune _ numitul __, nepot".
In motivare, reclamanta a aratat ca prin Rezolutia din data de _.. data in dosar penal nr. _.. al Parchetului de pe langa Judecatoria _.. s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala pentru savarsirea infractiunii de uz de fals fata de invinuitii ___. S-a retinut ca organele de cercetare penala au fost sesizate prin plangerea numitului __.. in prezent decedat prin care acesta reclama savarsirea de catre cei trei a infractiunilor de fals in declaratii si uz de fals . prin rezolutia din data de __. s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de cei trei invinuiti sub aspectul savarsirii infractiunii de uz de fals constatand ca au avut cunostinta ca cele doua acte autentice sunt false respectiv certificatul de mostenitor nr. __.. eliberat de Notariatul de Stat si certificatul suplimentar de legatar nr. ___ eliberat de BNP ___ respectiv ca au date necorespunzatoare adevarului prin consemnarea eronata a mentiunii renuntarii numitului __.. la succesiunea defunctei __ iar utilizarea acestora in fata instantei civile si penale in perioada anilor 2004-2008 a produs consecinte juridice. Numitul V__ a sustinut ca invinuitii au acceptat o donatie de la mama lor __. desi stiau ca terenul donat nu a apartinut donatarei. Terenul din __ a fost proprietatea numitei __. matusa _... Iar in baza testamentului si a unei declaratii de renuntare la mostenire false __.. a devenit proprietara terenului. Mai arata ca si certificatul de mostenitor nr. _. este fals pentru ca __ nu a dat nicio declaratie de renuntare.  In 2004 _.. a formulat o actiune civila la Judecatoria _..a proces finalizat prin decizia .. a Curtii de Apel O__. prin rezolutia Parchetului s-a constatat ca numai defuncta __. are cunostinta de fals iar invinuitii nu au avut cunostinta ca certificatul de mostenitor contine date false, astfel ca s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala in temeiul art. 10 lit. d Cpp. , respectiv lipsa unui element constitutiv al infractiunii. In temeiul ____.. a ICCJ solicita admiterea actiunii intrucat actiunea publica s-a stins in faza de urmarire penala
In drept, nu e motivata actiunea.
In probatiune,  reclamanta a depus la dosar inscrisuri.
Paratii ___.. nu au formulat intampinare dar s-au prezentat in instanta prin avocat ales si au invocat exceptia lipsei calitatii procesuale active a Parchetului de pe langa Judecatoria __. __, exceptia autoritatii de lucru judecat - _.., iar prin incheierea din data de __, instanta a unit cu fondul cele doua exceptii.
La solicitarea instantei s-au atasat dosar nr. __.., dosar nr. __ a tribunalului __.. dosar _. al Judecatoriei _., dosar nr. _.. al Parchetului de pe langa Judecatoria __... la adresa instantei s-au depus de catre Camera notarilor Publici Bihor si Camera Notarilor Publici _.. inscrisurile solicitate.
Instanta a incuviintat pentru parti proba cu inscrisurile depuse la dosar.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Prin Rezolutia de scoatere de sub urmarire penala din data de _.. pronuntata in dosar nr. .. a Parchetului de pe langa Judecatoria _ s-a dispus scoaterea de sub urmarire penala a paratilor __.. cercetati pentru savarsirea infractiunii de uz de fals , deoarece faptele nu intrunesc elementele constitutive ale infractiunii.
Prin plangerea penala a numitului ___. in prezent decedat acesta reclama savarsirea de catre cei trei a infractiunilor de fals in declaratii si uz de fals . prin rezolutia din data de .. s-a dispus inceperea urmaririi penale fata de cei trei invinuiti sub aspectul savarsirii infractiunii de uz de fals constatand ca au avut cunostinta ca cele doua acte autentice sunt false respectiv certificatul de mostenitor nr. __. eliberat de Notariatul de Stat si certificatul suplimentar de legatar nr. __eliberat de __. respectiv ca au date necorespunzatoare adevarului prin consemnarea eronata a mentiunii renuntarii numitului ___la succesiunea defunctei __. iar utilizarea acestora in fata instantei civile si penale in perioada anilor 2004-2008 a produs consecinte juridice.
Aceeasi rezolutiune retine ca la incheierea celor doua acte autentice a participat doar defuncta ____.. in prezent decedata, astfel ca s-ar putea concluziona ca doar ea a stiut de acel fals, astfel ca s-a considerat de procuror ca nu sunt indeplinite elementele constitutive ale infractiunii de uz de fals sub aspectul laturii subiective.
In concluzie pe baza acestei rezolutii reclamanta a formulat actiune de anulare a unui act autentic.
Prin Decizia _.. a ICCJ s-a stabilit ca procurorul are legitimare procesuala activa de a formula actiunea civila pentru desfiintarea in tot sau parte a unui inscris falsificat atunci cand actiunea penala s-a stins in faza de urmarire penala printr-o solutie de netrimitere in judecata.
Fata de aceste dispozitii instanta urmeaza a respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei Parchetul de pe langa Judecatoria __, invocata de paratii __...
In ceea ce priveste exceptia autoritatii de lucru judecat invocata de paratii __ instanta urmeaza a o respinge avand in vedere ca pentru a opera autoritatea de lucru judecat trebuie sa existe o identitate de parti, obiect si cauza. In speta nu este intrunita conditia identitatii de parti, avand in vedere ca actiunea este formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea care nu a fost parte in procesele anterioare.
Pe fondul cauzei instanta urmeaza a respinge actiunea avand in vedere ca din probatoriul administrat reiese ca in registrul de renuntari  a Notariatului de Stat - __.. la pozitia ulterioara numarului 854 este inregistrata cererea defunctului ___ in calitate de nepot al defunctei _.. , insa asa cum se arata din notele camerei Notarilor Publici ___ fila cu acesta mentiune din registru este partial deteriorata si se poate doar deduce la se refera. Declaratia de renuntare in materialitatea sa nu mai exista in arhiva Camerei Notarilor Publici.
Din certificatul de mostenitor nr. ___. . reiese ca defunctul __.. este strain de succesiune conform declaratiei inregistrata sub nr. __
Potrivit adresei nr. ___. reiese ca dosarele succesorale se puteau casa dupa 10 ani, ceea ce s-a intamplat cu dosarul succesoral nr. ___ care a fost casat de Judecatoria ___.
Astfel ca se presupune de catre reclamanta ca lipsa unui act, respectiv a declaratiei de renuntare in materialitatea sa in conditiile in care dosarul succesoral a fost casat,  justifica cererea sa de anulare a acestuia, pe motiv ca e fals, desi in faza de urmarire penala nu s-au facut acte de urmarire specifice constatarii unui fals. Nici macar nu s-a cercetat infractiune de fals a inscrisului ci doar infractiunea de uz de fals.
Astfel retinand ca din registrul de renuntari sub nr. _. este inregistrata declaratia de  renuntare a defunctului ___, chiar si in lipsa acestuia datorata casarii dosarului succesoral dupa expirarea timpului legal de pastrare, instanta va respinge actiunea reclamantei, neexistand nicio dovada clara a falsului, ba mai mult prin inscrierea declaratiei in registrul de renuntari a anului 1981, se prezuma ca ea exista in materialitatea ei la data emiterii certificatului de mostenitor.
Instanta va lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:



Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale active a reclamantei Parchetul de pe langa Judecatoria .. invocata de paratii _.
Respinge exceptia autoritatii de lucru judecat invocata de paratii _
Respinge actiunea formulata de Parchetul de pe langa Judecatoria Oradea cu sediul in _., in contradictoriu cu paratii  ..
Fara cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica de azi, _..
Presedinte,                                                             Grefier,
_____..

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

Antecontract de vanzare cumparare. Cumparator - beneficiar decedat. Solicitarea mostenitorilor de a incheia contract in forma autentica. - Decizie nr. 222 din data de 03.04.2014
Acceptarea tacita a succesiunii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni - Decizie nr. 216 din data de 01.03.2012
Actiune succesorala. Compunerea masei succesorale. - Decizie nr. 263 din data de 02.05.2011
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 179 din data de 10.05.2010
Succesiune. Jonctiunea posesiilor. - Decizie nr. 829 din data de 17.12.2009
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 66 din data de 01.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1563 din data de 15.12.2011
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1515 din data de 07.12.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1323 din data de 20.10.2011
Anulare act - Sentinta civila nr. 384 din data de 27.01.2011
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 1218 din data de 24.11.2010
Succesiune - iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1296 din data de 09.12.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1223 din data de 24.11.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1239 din data de 02.12.2010
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 822 din data de 06.10.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 551 din data de 03.06.2010