InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

Actiune in constatare

(Sentinta civila nr. 5823 din data de 12.06.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Constructii | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

R O M A N I A

JUDECATORIA ___
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr. _.
Sedinta publica de la __
Completul compus din:
PRESEDINTE __

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant __. si pe parat ___ avand ca obiect actiune in constatare.
   La apelul nominal facut in sedinta publica nu se prezinta nimeni.
   Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza faptul ca prin serviciul registratura s-a depus la dosar din partea reclamantilor concluzii scrise, dupa care:
     Se constata faptul ca fondul cauzei a fost dezbatut in sedinta publica din ___, cand partile au pus concluzii pe fond, concluzii ce au fost consemnate in incheierea de sedinta de la acea data , incheiere care face parte integranta din prezenta hotarare, cand instanta in vederea deliberarii si pentru a da posibilitatea partilor sa depuna la dosar concluzii scrise,  a amanat pronuntarea la data de __, data la care s-a pronuntat prezenta hotarare.
    
INSTANTA,
DELIBERAND:
ISTORICUL CAUZEI
1. Prin cererea inregistrata pe rolul instantei __.), reclamantii ____.. au solicitat instantei ca, in contradictoriu cu paratii __. prin Ministerul Finantelor Publice si prin Consiliul Local al mun. _.. __, sa constate ca pe nr. topo __. inscris in CF __.Episcopia Bihor exista o constructie, reprezentand in natura constructii subterane de 56 mp si supraterane de 30 mp, edificate de __.., conform planului de situatie intocmit de _..cat ___.; sa dispuna notarea constructiei in CF si intabularea dreptului de proprietate astfel dobandit; sa dispuna sistarea starii de indiviziune asupra cotei de 123/4902 parti din imobilul  cu nr. __.2 si asupra cotei de 167/539 parti din nr. top __., conform planului de situatie intocmit de ___..; sa constate dreptul reclamantilor asupra constructiei si terenului aferent in suprafata totala de 290 mp reprezentand cota de 123/4902 parti din imobilul  cu nr. 2729/2 si cota de 167/539 parti din nr. top _.. din CF ___ Bihor in temeiul art. 28 din Decretul 115/1938; sa dispuna intabularea dreptului de proprietate in CF. Fara cheltuieli de judecata.
In motivarea de fapt, se arata ca terenul s-a aflat in folosinta lui _____, decedat in urma cu peste 20 de ani, care a edificat si constructia. De la acea data si pana in prezent imobilul a fost folosit continuu si neviciat de ___. si de succesorii sai, familiile __.. si reclamantii. Imobilul este delimitat cu un gard. ___.. a decedat fara mostenitori.
In drept invoca art. 28 in Decretul lege 115/1938, Legea 7/1996.
In probatiune, depune inscrisuri si solicita proba testimoniala.
Cererea a fost timbrata cu taxa judiciara de timbru de 1.023 lei (__.) si timbru judiciar de 0,6 lei (f__.
2. Paratul Statul Roman prin Ministerul Finantelor Publice a  formulat intampinare, depusa prin serviciul registratura la 11.10.2012 _.), prin care invoca lipsa calitatii de reprezentant al Ministerului Finantelor Publice.
3. Parata COMISIA LOCALA DE APLICARE A LEGII 18/1991 ORADEA a formulat intampinare __.) prin care a solicitat respingerea cererii precizate.
In motivarea de fapt arata ca terenul ce a constituit proprietatea minorului ___.. a fost cooperativizat si ulterior preluat de Statiune de Cercetare si Dezvoltare Pomicola Bihor, aceasta fiind cea care l-a transmis in anul 1991 Comisiei Locale pentru aplicarea Legii 18/1991. Reclamantii nu au formulat cerere privind reconstituirea dreptului de proprietate si nici nu intra in categoria persoanelor indreptatite la beneficiul reconstituirii. Intre parti s-a mai purtat un litigiu in care reclamantii au invocat prevederile Codului civil de la 1864, in decizia Tribunalului Bihor retinandu-se ca posesia exercitata de reclamanti nu se incadreaza la niciuna dintre cele doua modalitati de dobandire a dreptului de proprietate, asadar nici cu privire la art. 28 din Decretul lege 115/1938.
In probatiune depune inscrisuri.
4. Paratii P____ nu au formulat intampinare.
5. In sedinta publica din 14.02.2013 a fost invocata din oficiu exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratului Statul Roman prin cei doi reprezentanti, exceptia fiind admisa (f.98).
 In cauza au  fost administrate proba cu inscrisuri si proba testimoniala. A fost depus de reclamanti un raport de expertiza topografica extrajudiciara de identificare a imobilului in litigiu, intocmit de ing. __..
ANALIZA INSTANTEI
1. Situatia de fapt retinuta
In CF __.. este inscris sub nr. top __ terenul in suprafata de 539 mp,  iar sub nr. top __.. terenul in suprafata de 4.902 mp, al caror proprietar tabular a devenit in anul 1905 minorul __). Acesta  a decedat in anul 1970, in __, astfel cum reiese din extrasul din registrul de decese depus la fila .
Terenurile au fost cooperativizate si din 1991 se afla la dispozitia Comisiei Locale de Aplicare a Legii 18/1991 (f__). Pentru cota de 100/539 din nr. topo ___ si pentru cota de 131/4902 mp din nr. topo __ a fost reconstituit dreptul de proprietate in favoarea lui __, in baza Legii 18/1991, care a transmis dreptul sau de proprietate catre paratii ..
Reclamantii au intrat in posesia cotei de 123 mp din nr. topo __.. mp din nr. topo _.. la _.., astfel cum reiese din antecontractul de vanzare cumparare incheiat cu __.. si din declaratia martorului __). Pe baza acelorasi mijloace de proba instanta mai retine ca pe cele doua nr. topo existau constructii subterane si constructii supraterane reclamantii au folosit de atunci imobilele in continuu si fara a fi tulburati.
Nu este contestat faptul ca posesia asupra cotelor de 123/4.902 mp si 167/539 mp a fost exercitata anterior, in mod netulburat si sub nume de proprietar, de antecesorii _. posesie care a inceput in anul 1967.  Aceasta situatie de fapt este retinuta de Tribunalul _..r, in decizia _.., irevocabila, pronuntata in dosarul nr. _. fapt care a intrat astfel sub puterea lucrului judecat _
Imobilele in litigiu au fost identificate prin planul de situatie intocmit de ing. ___ ): reclamantii folosesc 123 mp din nr. topo __..167 mp din nr. topo__.. si 47 mp din nr. topo ___.. Pe toate cele trei nr. topo se intinde o constructie subterana, cu destinatia de pivnita, avand o suprafata totala de 56 mp. Pe nr. topo __2 a fost identificata o anexa, iar pe nr. ____ - o terasa, ambele cu o suprafata de 30 mp. Parata Comisia Locala pentru aplicarea legii 18/1991 a aratat in sedinta publica din _. ca schita extrajudiciara corespunde situatiei faptice.
2. Solutia instantei
Pe nr. topo ___ se afla o constructie subterana, iar pe nr. topo ___.. se afla o camera anexa, construite de _., inainte de anul 1970, cand nu era in vigoare Legea 50/1991 ce reglementa obligativitatea autorizatiei de constructie, astfel ca se va dispune notarea acestor constructii in CF, cu titlu de construire in favoarea acestuia.
Problema principala acre se impune a fi lamurita este daca in speta sunt aplicabile dispozitiile art. 28 alin. 1 din Decretul 115/1938.
In cadrul dosarului nr. ___, care s-a judecat intre aceleasi parti, reclamantii au solicitat sa se constate intervenita uzucapiunea in temeiul art. 1890 Cod civil de la 1864. Tribunalul Bihor, in decizia ___.., data in recurs, a apreciat ca cererea reclamantilor este neintemeiata, intrucat nu sunt aplicabile cazurile de uzucapiune prevazute de Codul civil; tot in considerente Tribunalul Bihor a aratat ca posesia reclamantilor  nu se incadreaza nici in modalitatea de dobandire a dreptului de proprietate prevazut de decretul lege 115/1938.
Instanta apreciaza ca aceasta ultima constatare a Tribunalului Bihor nu se incadreaza in sfera autoritatii de lucru judecat, intrucat in dosarul nr. __.. Judecatoria ___.. au fost investite cu o cauza avand un alt temei de drept,  aceasta institutie de drept procesual operand doar in cadrul triplei identitati. Nu se poate retine nici puterea de lucru judecat, aceasta fiind aplicabila situatiilor de fapt retinute de o instanta pe baza probelor administrate in mod direct, nu aprecierilor de drept.
Din art. 28 alin. 1 din Decretul lege 115/1938 se desprind urmatoarele conditii pentru uzucapiunea extratabulara: titularul tabular al dreptului de proprietate sa fie decedat; mostenitorii sai sau Statul Roman (pentru succesiunea vacanta) sa nu-si fi inscris dreptul de proprietate in CF; exercitarea unei posesii utile timp de 20 de ani de la data decesului proprietarului si in continuare, pana la formularea unei cereri de inscriere in CF.
Proprietarul tabular, ___ a decedat in anul ___. De atunci niciun mostenitor al sau nu si-a inscris dreptul in cartea funciara in cei 20 de ani de la decesul proprietarului tabular si nici ulterior, pana la momentul formularii prezentei cereri, fapt care ar fi impiedicat producerea efectelor uzucapiunii,  conform art. 130 alin. 10 din Decretul lege 115/1938.
Aflarea terenurilor nr. top __.din CF __. la dispozitia Comisiei pentru aplicarea legilor fondului funciar nu le confera caracterul de inalienabil, pentru ca fostele terenuri cooperativizate nu sunt scoase in mod expres de Legea 18/1991 din circuitul civil si nu sunt incluse in domeniul public al statului sau al unitatilor teritorial administrative. Pe de alta parte, Statul Roman nu si-a inscris vreun drept de proprietate asupra imobilelor in CF __. Bihor, conform art. 7 din Legea 18/1991, or doar mentiunile din CF sunt avute in vedere la uzucapiunea prevazuta de art. 28 alin. 1, denumita tocmai de aceea si "uzucapiune in contra cartii funciare".
Reclamantii exercita o posesie utila asupra terenurilor identificate in schita intocmita de ing. .. din anul 2003, iar antecesorii lor, __., au stapanit imobilele din anul 1967; asadar, prin  jonctiunea posesiilor, s-a implinit termenul de 20 de ani de la moartea proprietarului tabular din 1970, iar posesia a continuat sa fie utila pana la data formularii prezentei cereri.
Pentru motivele de mai sus, instanta apreciaza ca sunt indeplinite conditiile uzucapiunii prevazute de art. 28 alin. 1 din Decretul lege 115/1938 cu privire la imobilul folosit de reclamanti, conform schitei extrajudiciare intocmite de ing. ____.., reprezentand cota de 123/4.902 mp din nr. top  __. cu pivnita si cota _.. mp din nr. top ____ cu pivnita si anexa.
In temeiul art. 673 ind. 9 Cod proc. civ., se va dispune iesirea din indiviziune cu privire la terenul nr. top __ prin formarea unui lot de 123 mp si cu privire la nr. top __. prin formarea unui lot de 167 mp, ambele in favoarea reclamantilor, corespunzator folosintei si cotei de proprietate, astfel cum sunt identificate in schita extrajudiciare intocmite de ing. __.., ce face parte integranta din prezenta hotarare ___..
In temeiul art. 130 din Decretul 115/1938 se va dispune inscrierea dreptului de proprietate in CF.
Nu au fost solicitate cheltuieli de judecata.
PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:

Admite cererea de chemare in judecata precizata formulata de reclamantii __. in contradictoriu cu paratii ___.
Constata ca pe nr. topo .. Bihor se afla o anexa edificata de defunctul __ si dispune notarea constructiei in CF cu titlu de construire in favoarea acestuia.
Constata ca pe nr. topo ___..din CF __ Bihor se afla o pivnita subterana edificata de defunctul __. si dispune notarea constructiilor in CF cu titlu de construire in favoarea acestuia.
Dispune sistarea starii de indiviziune a terenului nr. top __. din CF 511 prin formarea unui lot de 123 mp si a terenului nr. top __ din CF __.. prin formarea unui lot de 167 mp, ambele in favoarea defunctului _.., conform schitei extrajudiciare intocmite de ing. __, ce face parte integranta din prezenta hotarare (___..
Constata ca reclamantii au dobandit un drept de proprietate, cu titlu de uzucapiune, prin jonctiunea posesiilor, asupra celor doua loturi formate in urma partajului,  cu anexa si constructie subterana.
Dispune inscrierea dreptului de proprietate al reclamantilor in CF.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi__

PRESEDINTE                                       GREFIER
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Constructii

Desfiin?are lucrari executate fara autoriza?ie de construc?ie - Decizie nr. 163 din data de 27.02.2017
ANULARE PROCES VERBAL - Decizie nr. 134 din data de 19.03.2015
Refacere lucrari de constructie realizate necorespunzator. Lipsa calitatii procesuale pasive a administratorului societatii executante. - Decizie nr. 714 din data de 01.09.2011
Refuzul proprietarului de a permite edificarea unei constructii noi deasupra imobilului, fara avizarile si autorizarile expertilor - Decizie nr. 411 din data de 16.09.2011
Construirea unui garaj pe terenul aflat in coproprietate. Refuzul justificat al paratilor de a-si da consimtamantul la edificarea constructiei. - Decizie nr. 406 din data de 19.12.2008
Invocarea un drept propriu de proprietate asupra constructiei, pe calea procedurii necontencioase a plangerii impotriva unei incheieri de carte funciara dau un caracter contencios cererii petentei. Exceptia lipsei calitatii procesuale de folosinta a - Decizie nr. 655/R din data de 28.03.2013
Refuzul Primarului Municipiului B de a emite autorizatia de construire pentru mansarde este nejustificat si arbitrar in situatia in care solicitantul indeplineste toate conditiile legale pentru obtinerea acestei autorizatii. - Decizie nr. 3270/R din data de 18.06.2013
Autorizatie de construire Legea nr. 50/1991 Autorizatia de construire constituie actul final de autoritate al administratiei publice locale pe baza caruia este permisa executarea lucrarilor de constructii corespunzator masurilor prevazute de l... - Decizie nr. 2068/R din data de 24.04.2012
Conform art. 11 din O.U.G. nr. 7/2003 privind constatarea acceptarii tacite hotararea primei instante este definitiva si irevocabila. - Decizie nr. 277/R din data de 07.11.2006
obligatie de a face - demoleze acoperis constructie - Hotarare nr. **** din data de 14.04.2014
obligatia de „a face” - Sentinta civila nr. 1898 din data de 24.07.2009
Obligatia de a face- accesiune- evacuare - Hotarare nr. 5061 din data de 07.07.2010
obligatia de a face - Sentinta civila nr. 38 din data de 12.01.2010
Decizia civila nr.394 - Decizie nr. 394 din data de 20.03.2006
Servitute, ridicare constructii - Sentinta civila nr. 999 din data de 19.03.2010
Contructie - Sentinta civila nr. 3206 din data de 10.11.2011
Constructii - Sentinta civila nr. 3035 din data de 14.12.2010
Constructii - Sentinta civila nr. 2546 din data de 05.11.2010
Consctructii - Sentinta civila nr. 2714 din data de 17.11.2010
Constructii - Sentinta civila nr. 2488 din data de 03.11.2010