InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

infractiune de talharie, prev. si ped. de art. 211 al. 1, al. 2 lit. c, al. 21 lit. a C. pen..

(Sentinta penala nr. 27 din data de 27.05.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Infractiuni prevazute in legi si decrete | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

infractiune de talharie,  prev. si ped. de art. 211 al. 1,  al. 2  lit. c, al. 21 lit. a   C. pen.. ROMANIA
JUDECATORIA ORADEA- JUDETUL BIHOR
SECTIA PENALA               Operator de date cu caracter personal - _..
DOSAR NR.  ____.. SENTINTA PENALA NR.  ___..

Sedinta publica din data de ____.

PRESEDINTE: ____
GREFIER: ____.

Din partea Ministerului Public - Parchetul de pe langa Judecatoria __., a participat procuror ___..
Pe rol judecarea cauzei penale privind pe inculpatul ___.., trimis in judecata pentru savarsirea infractiunii de talharie,  prev. si ped. de art. 211 al. 1,  al. 2  lit. c, al. 21 lit. a   C. pen..
La apelul nominal facut in sedinta publica, se prezinta  inculpatul, personal si asistat de avocat din oficiu __.., lipsa fiind partea vatamata _..
Procedura de citare este legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefierul de sedinta, dupa care:
Instanta aduce la cunostinta inculpatului ___. fapta pentru care a fost trimis in judecata si incadrarea juridica, precum si faptul ca are dreptul sa solicite judecarea cauzei conform procedurii speciale prev. de art. 3201C.pr.pen. in sensul recunoasterii in totalitate a vinovatiei cu privire la fapta retinuta in rechizitoriu si solicita sa fie judecat in baza probelor administrate in cursul urmaririi penale pe care le cunoaste si le insuseste, situatie in care, conform art. 3201 ind. 1 al. 7 C.pr.pen. solutia poate fi condamnarea la pedeapsa inchisorii, cu reducerea limitelor de pedeapsa cu o treime.
Inculpatul arata ca este de acord sa fie asistat de avocatul din oficiu, recunoaste fapta si este de acord sa fie judecat conform art. 320 ind. 1 C.pr.pen.  
Nefiind alte cereri, in temeiul art. 322 C.pr.pen. se da citire actului de sesizare a instantei.
Dupa legitimare, instanta, in temeiul art. 3201 al. 3 C.pr.pen. procedeaza la ascultarea inculpatului ___.., declaratia acestuia fiind consemnata in proces-verbal si atasata la dosarul cauzei. 
Instanta acorda cuvantul cu privire la admisibilitatea procedurii speciale prev. de art. 3201C.pr.pen.
Reprezentantul parchetului, apreciaza ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru ca inculpatul sa beneficieze de procedura speciala de recunoastere a vinovatiei.
Avocatul inculpatului, apreciaza ca sunt indeplinite conditiile pentru ca inculpatul sa beneficieze de procedura speciala de recunoastere a vinovatiei.
Instanta considera ca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege si dispune ca judecarea cauzei sa se faca conform art. 3201 C.pr.pen.
Nemaifiind exceptii de invocat sau cereri de formulat, instanta, apreciind cauza lamurita, in temeiul dispozitiilor art. 339  C.pr.pen. inchide faza cercetarii judecatoresti si in baza art. 340 C.pr.pen. acorda cuvantul asupra fondului.
Reprezentantul Parchetului sustine rechizitoriul prin care inculpatul a fost trimis in judecata pentru ca in data de ____ in jurul orelor 16.50 s-a aflat pe o alee situata pe str. 1 decembrie la imobilul _..impreuna cu minorul __.. si dupa o intelegere cu acesta i-a sustras partii vatamate __.. prin violenta, respectiv prin smulgere, lantul pe care il purta la gat, cauzandu-i un prejudiciu de 3.000 lei..
In temeiul art. 211 al. 1 si 2 lit. c si al. 2 ind. 1 lit. a C.pen., cu aplic. art. 75 al. 1 lit. c C.pen. si art. 320 ind. 1 al. 7 C.pr.pen., solicita condamnarea inculpatului la pedeapsa cu inchisoarea just individualizata cu executarea pedepsei in regim de detentie. In temeiul art. 71 al. 2 C.pen. solicita ca pe durata executarii pedepsei principale sa se dispuna interzicerea drepturilor prev. de art. 64 al. 1 lit. a teza II si lit. b C.pen. ca pedeapsa accesorie. In temeiul art. 88 C.pen. solicita deducerea perioadei retinerii din 07.10.2012. In temeiul art. 14 C.pr.pen., art. 346 al. 1 C.pr.pen. si art. 1357 C.civ solicita admiterea actiunii civile si obligarea inculpatului la despagubiri in favoarea partii civile in masura dovedirii pretentiilor civile. In temeiul art. 191 al. 1 C.pr.pen. solicita obligarea inculpatului la cheltuieli judiciare catre stat.
La intrebarea instantei, inculpatul arata ca nu stie sa citeasca.
Instanta dispune reluarea cercetarii judecatoresti si da citire declaratiei data de inculpat la acest termen de judecata.
Nemaifiind exceptii de invocat sau cereri de formulat, instanta, apreciind cauza lamurita, in temeiul dispozitiilor art. 339  C.pr.pen. inchide faza cercetarii judecatoresti si in baza art. 340 C.pr.pen. acorda cuvantul asupra fondului.
Reprezentantul Parchetului arata ca mentine concluziile formulate anterior.
Avocatul inculpatului, raportat la individualizarea pedepsei, solicita aplicarea unei pedepse just individualizate redusa cu o treime, conform art. 320 ind. 1 al. 7 C.pr.pen., indreptata sub minimul special si totodata solicita retinerea circumstantelor atenuante prev. de art. 74 al. 1 lit. a si c C.pen., respectiv conduita buna inainte de savarsirea faptei, atitudinea de recunoastere si regret si faptul ca s-a prezentat in cursul urmaririi penale si in fata instantei. Cu privire la circumstantele personale, solicita sa se aiba in vedere  faptul ca inculpatul are un copil minor, lipsa de educatie, acesta avand 2 clase si acesta a facut demersuri pentru a se angaja la RER si este de acord cu acoperirea prejudiciului, precum si atitudinea de recunoastere si regret. Solicita ca din pedeapsa aplicata sa se deduca perioada retinerii. Ca modalitate de executare a pedepsei, in temeiul art. 81 C.pen. solicita suspendarea conditionata a executarii pedepsei, inculpatul fiind la prima abatere, apreciind ca aceasta masura reprezinta o avertizare pentru inculpat. in subsidiar, in temeiul art. 86 ind. 1 C.pen. solicita suspendarea sub supraveghere a executarii pedepsei.
Inculpatul, avand ultimul cuvant, arata ca regreta si recunoaste savarsirea faptei.
J U D E C A T O R I A
  D E L I B E R A N D:

Prin rechizitoriul nr. ___ din ___. al Parchetului de pe langa Judecatoria ____ inregistrat la instanta la ___, inculpatul __.. a fost trimis in judecata pentru  savarsirea infractiunii de talharie,  prev. si ped. de art. 211 al. 1,  al. 2  lit. c, al. 21 lit. a   C. pen., cu aplic. art.  75 al. 1 lit. c C.pen.
In fapt s-a retinut ca la data de _, in jurul  orei _.., in timp ce partea vatamata ___ se afla pe aleea din fata imobilului cu nr. _ de pe str. ___, aceasta a fost deposedata prin violenta, respectiv prin smulgere, de lantul pe care il purta la gat, de catre inculpatul ____., care a actionat impreuna si dupa o intelegere prealabila cu minorul ___...
Prin acelasi rechizitoriu s-a dispus neinceperea urmaririi penale fata de numitul ___, sub aspectul savarsirii infractiunii de talharie,  prev. si ped. de art. 26 C.pen. rap. la art. 211 al. 1,  al. 2  lit. c, al. 21 lit. a   C. pen.
Examinand actele si lucrarile dosarului de urmarire penala, coroborate cu probele din cursul cercetarii judecatoresti, instanta retine in fapt urmatoarele:
La data de .. numita __. a sesizat Politia mun. __.. cu privire la faptul ca in data de _.., in jurul  orei 16:50, in timp ce se afla in fata imobilului in care locuieste, situat pe str. _., a fost acostata de doua persoane de sex masculin care i-au smuls de la gat un lantisor din aur care avea atasata o cruciulita, ambele in greutate totala de aproximativ 18 grame.
In urma verificarilor efectuate de catre organele de politie a rezultat ca autorul faptei este inculpatul ___, acesta savarsind fapta impreuna cu minorul ___.
Cu ocazia reconstituirii la fata locului, partea vatamata l-a recunoscut pe inculpatul __. ca fiind persoana care i-a smuls lantisorul de la gat, asa cum rezulta din procesul verbal de reconstituire (f___.).    
Partea vatamata a declarat ca se constituie parte civila cu suma de 3.000 lei reprezentand contravaloarea bunului sustras si a precizat inculpatul i-a smuls lantisorul, a lovit-o dupa care a cazut dar nu a suferit leziuni grave. A mai declarat ca l-a mai vazut pe inculpat in apropierea locuintei sale si dupa comiterea faptei dar a strigat dupa ajutor si atunci inculpatul s-a speriat si a fugit. (f. ___).
Inculpatul a fost retinut 24 de ore la data de __ incepand cu ora 23:45 (f___).
In cursul cercetarii judecatoresti la termenul din __.. inculpatul _.. a recunoscut in totalitate savarsirea faptei asa cum a fost descrisa in rechizitoriu  si a solicitat aplicarea dispozitiilor art. 3201  C.pr.pen. Inculpatul a mai precizat ca dupa ce a fugit a pus lantisorul in buzunar si ulterior l-a pierdut. (f. __.).
Starea de fapt retinuta si vinovatia inculpatului sunt pe deplin dovedite cu probele administrate in cauza: plangerea si declaratia partii vatamate, declaratiile inculpatului, declaratiile martorilor, proces verbal de reconstituire. 
In drept,  fapta inculpatului __.., constand in aceea ca la data de __.., in timp se afla pe o alee situata pe str. _.., in dreptul imobilului cu nr. __.., impreuna cu minorul _.. si dupa o intelegere prealabila cu acesta, i-a sustras partii vatamate _, prin smulgere, lantul pe care aceasta il purta la gat, in valoare de aproximativ 3.000 lei, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de infractiunii de talharie,  prev. si ped. de art. 211 al. 1, al. 2  lit. c, al. 21 lit. a   C. pen., text in baza caruia cu aplicarea art. 3201 C.pr.pen., art.  75 al. 1 lit. c C.pen. si art. 74 al. 1 lit.  c C.pen. rap. la art. 76 al. 1 lit. b C.pen., urmeaza a fi condamnat la o pedeapsa de 2 ani inchisoare.
La individualizarea pedepsei, conform criteriilor prevazute la art. 72 C. pen. instanta a avut in vedere limitele de pedeapsa fixate prin legea speciala, imprejurarile comiterii faptei, respectiv faptul ca inculpatul a recunoscut savarsirea faptei si cuantumul prejudiciului, care nu a fost recuperat.  
In cadrul individualizarii judiciare a pedepsei, retinerea circumstantelor atenuante prevazute la art. 74 C. pen. constatarea si caracterizarea acestora ca atare este lasata la aprecierea instantei de judecata.
La individualizarea judiciara a pedepsei se au intotdeauna in vedere si circumstantele reale ale faptei. In speta fapta  a constat in smulgerea lantisorului de la gatul partii vatamate, fara ca victima sa sufere leziuni sau sa aiba timp sa opuna rezistenta. Totodata trebuie avut in vedere ca asemenea fapte au constituit conform practicii judiciare mai vechi infractiunea de furt si nu cea de talharie, chiar daca in prezent nu exista dubii cu privire la incadrarea faptei la talharie.
In ceea ce priveste pericolul social abstract al infractiunii care este relevat in special de limitele de pedeapsa prevazute de norma de incriminare, acesta difera de pericolul social concret, care este dat in primul rand de imprejurarile comiterii faptei si urmarile acesteia. Practic aceasta a fost si ratiunea pentru care au fost reglementate circumstantele de agravare sau de atenuare a pedepsei pentru ca prin mecanismul aplicarii  lor sa fie inlaturate eventualele inechitati ce ar rezulta din stabilirea unor pedepse de o maniera abstracta aplicabila la un numar nedeterminat de situatii identice, fara a valorifica circumstantele concrete ale  faptei privita individual.
In ceea ce priveste circumstanta agravanta prev. de art.  75 al. 1 lit. c C.pen. se retine ca minorul a avut un aport redus la activitatea infractionala practic l-a insotit pe inculpat si a fugit impreuna cu el si retinerea acesteia nu constituie un impediment pentru valorificarea unei circumstante atenuante in cazul in care exista argumente care pledeaza in acest sens.
In speta, infractiunea dedusa judecatii, raportat la modul de operare, respectiv smulgere si fuga, fara ca partea vatamate sa sufere leziuni nu releva un pericol social concret deosebit de ridicat, avand in vedere si varsta inculpatului, situatia familiala a acestuia (are un copil de 1 an) si ca nu a mai fost condamnat anterior.
Pentru toate aceste motive se apreciaza ca se poate da eficienta circumstantei atenuante a sinceritatii, prev. la art. 74 al. 1 lit. c C. pen. chiar daca se retine si circumstanta agravanta de comitere a faptei impreuna cu un minor.
In baza art. 71 alin. 2 C.pen. va interzice condamnatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a teza a II-a si b C. pen. pe durata executarii pedepsei, ca pedeapsa accesorie.
In ceea ce priveste modalitatea de individualizare a executarii pedepsei se retine ca inculpatul nu a mai suferit condamnari anterioare, chiar daca a fost sanctionat administrativ pentru infractiunea de furt.
De asemenea nu se poate face abstractie de faptul ca violenta a fost exercitata in principal asupra bunului si doar in mod indirect asupra persoanei vatamate, care de altfel nici nu a suferit leziuni. In ceea ce priveste circumstantele personale ale inculpatului se retine ca acesta este analfabet, este tanar si are in intretinere un copil minor. Acest lucru  desigur nu inlatura obligativitatea conformarii la regulile sociale privind respectarea patrimoniului si a integritatii fizice a altora, dar totusi trebuie avut in vedere ca in ceea ce priveste vinovatia ca si trasatura esentiala a infractiunii inculpatul are desigur o mai slaba reprezentare a elementului intelectiv ceea ce influenteaza si factorul volitiv. Cu alte cuvinte exigentele pe care trebuie sa le aiba societatea si in speta organele judiciare fata de o persoana cu un nivel mai scazut de reprezentare a conduitei antisociale trebuie sa fie proportionale. Acesta este si argumentul pentru care la persoanele la care aceasta capacitate, de a distinge ilicitul de licit (sau binele de rau) lipseste cu desavarsire, (in speta nu e cazul) nu raspund penal. Astfel considerente de  echitate ar cere ca unei persoane care evident a actionat cu vinovatie, in cazul primului contact cu legea penala, pedeapsa sa fie just individualizata tinand cont de toate circumstantele concrete ale comiterii faptei.   
Fata de cele ce preced avand in vedere si ca pedeapsa aplicata este de 2 ani inchisoare, ca inculpatul a fost sincer, s-a prezentat in fata autoritatilor, are un copil minor, are perspective de reintegrare sociala, se apreciaza ca pronuntarea condamnarii constituie un avertisment pentru acesta si o garantie ca nu va mai savarsi infractiuni, instanta in baza art. 861 C.pen., art.71 alin. 5 C.pen. va dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a pedepsei accesorii, sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de 4 ani, stabilit conform art. 862 C.pen.    
In baza art. 359 C.pr.pen. va atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 864 C.pen. privind revocarea suspendarii sub supraveghere.
In baza art. 863 al. 1 C.pen. va obliga inculpatul ___.. ca, pe durata termenului de incercare, sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul __, la datele fixate de acesta;
 b) sa anunte acestui serviciu, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
 c) sa comunice acestui serviciu si sa justifice schimbarea locului de munca;
  d) sa comunice acestui serviciu informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
In baza art. 88 C.pen. deduce durata retinerii de 24 de ore din 07.10.2012. 
Sub aspectul laturii civile, in baza art. 14 C. pr. pen. si art. 346  C. pr. pen. va admite actiunea civila exercitata de catre partea civila _. si va obliga inculpatul la plata catre aceasta a sumei de  la plata catre aceasta, a sumei de 3.000  lei daune materiale.
In baza art. 191 al. 1 C.pr.pen. va obliga inculpatul la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare in favoarea statului.
In conformitate cu art. 189 al 2 C.pr.pen., suma de 200 lei reprezentand onorariu aparator din oficiu __, conform delegatiei pentru asistenta judiciara obligatorie nr. __ se va plati din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul __.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Condamna pe inculpatul __.   fara antecedente penale,  dupa cum urmeaza:  

- 2 ani inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de talharie,  prev. si ped. de art. 211 al. 1,  al. 2  lit. c, al. 21 lit. a   C. pen., cu aplic. art. 3201 C. pr. pen.  art.  75 al. 1 lit. c C.pen. si  art. 74 al. 1 lit.  c C.pen. rap. la art. 76 al. 1 lit. b C.pen.   

In baza art. 71 al. 2 C.pen. interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevazute de art. 64 lit. a) teza a II-a si lit. b) C. pen. pe durata executarii pedepsei, ca pedeapsa accesorie.
In baza art. 861 C.pen., art.71 alin. 5 C.pen. dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei principale si a pedepsei accesorii, sub supraveghere, pe durata unui termen de incercare de 4 ani, stabilit conform art. 862 C.pen.    
In baza art. 359 C.pr.pen. atrage atentia inculpatului asupra prevederilor art. 864 C.pen. privind revocarea suspendarii sub supraveghere.
In baza art. 863 al. 1 C.pen. obliga inculpatul _. ca, pe durata termenului de incercare, sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la Serviciul de probatiune de pe langa Tribunalul ___ la datele fixate de acesta;
 b) sa anunte acestui serviciu, in prealabil, orice schimbare de domiciliu, resedinta sau locuinta si orice deplasare care depaseste 8 zile, precum si intoarcerea;
 c) sa comunice acestui serviciu si sa justifice schimbarea locului de munca;
  d) sa comunice acestui serviciu informatii de natura a putea fi controlate mijloacele lui de existenta.
In baza art. 88 C.pen. deduce durata retinerii de 24 de ore din _. 
In baza art. 14 C. pr. pen. si art. 346  C. pr. pen.  admite actiunea civila exercitata de catre partea civila __. si obliga inculpatul la plata catre aceasta a sumei de  la plata catre aceasta, a sumei de 3.000  lei daune materiale.
In baza art. 191 al. 1 C.pr.pen. obliga inculpatul la plata sumei de 500 lei cheltuieli judiciare in favoarea statului.
In conformitate cu art. 189 al 2 C.pr.pen., suma de 200 lei reprezentand onorariu aparator din oficiu _., conform delegatiei pentru asistenta judiciara obligatorie nr. 5848/04.12.2012 se va plati din fondurile Ministerului Justitiei catre Baroul __
Cu drept de recurs la Curtea de Apel __ in 10 zile de la pronuntare cu procurorul si inculpatul si de la comunicare cu partea vatamata.  
Pronuntata in sedinta publica din __..

PRESEDINTE                                             GREFIER
                    _____..
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Infractiuni prevazute in legi si decrete

Vatamare corporala din culpa - Decizie nr. DP262/A/2008 din data de 31.03.2009
Plangere 278 Cpp - Sentinta penala nr. Sp263/2008 din data de 31.03.2009
TRAFIC DE DROGURI - Hotarare nr. 46 din data de 22.04.2015
Trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
trafic interna?ional de droguri de risc - Hotarare nr. 9 din data de 22.01.2014
Evaziune fiscala. Folosirea cu rea credinta a bunurilor societatii in interesul propriu al administratorului - Sentinta penala nr. 47 din data de 31.12.2013
Trafic de persoane. Schimbarea incadrarii juridice. Inlaturare agravanta - Sentinta penala nr. 17 din data de 31.12.2013
Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de o persoana care are o inhibatie alcoolica peste 0,8g/l alcool pur in sange. Corecta apreciere a probelor privind determinarea valorii alcoolemiei . - Decizie nr. 70 din data de 23.02.2011
Evaziune fiscala ; Fals intelectual la legea contabilitatii ; Fals in inscrisuri sub semnatura privata ; Spalare de bani ; - Sentinta penala nr. 171 din data de 22.10.2008
Trafic de persoane . Schimbarea incadrarii juridice din forma simpla in forma continuata a infractiunii [legea 678 / 2001 ] - Sentinta penala nr. 40 din data de 19.02.2010
Reproducerea neautorizata pe sisteme de calcul a programelor de calculator piratate .Suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere .Obligarea inculpatului la plata contravalorii drepturilor de autor - Sentinta penala nr. 166 din data de 08.09.2010
Plangere impotriva rezolutiei / ordonantei procurorului de netrimitere in judecata .Inexistenta faptei de reproducere fara drept a unui model industrial [ legea 129/1992 ] - Sentinta penala nr. 180 din data de 28.10.2009
Executare lucrari de construire fara autorizatie Suplimentarea probatoriului .Trimiterea cauzei la procuror in vederea inceperii urmaririi penale - Decizie nr. 169 din data de 10.05.2010
Repunerea inculpatului in termenul de apel Desfiintarea in apel a hotararii si trimiterea cauzei spre rejudecare pentru nelegala citare a inculpatului - Decizie nr. 237 din data de 27.09.2010
Contestatie la executare [art 461 cpp] Inadmisibilitatea invocarii viciilor de procedura pe calea contestatiei la executare .Respingerea in recurs, a contestatiei la executare - Decizie nr. 181 din data de 17.05.2010
Trafic de droguri [ legea nr 143 / 2000 ] . Gradul de pericol social al faptei luat in considerare la individualizarea judiciara a pedepsei - Sentinta penala nr. 108 din data de 14.05.2010
Infractiunea de conducere autovehicul neinmatriculat si infractiunea de conducere a unui autovehicul cu numere false de inmatriculare . Concurs de infractiuni - Decizie nr. 155 din data de 21.05.2010
Taiere fara drept de arbori din fondul forestier si furt. Incadrare juridica in functie de R.I.L. 12 / 2008. Individualizarea pedepsei si latura civila - Decizie nr. 14 din data de 21.01.2010
Comert electronic . Legea 365/2002. Individualizare pedeapsa. - Decizie nr. 22 din data de 01.02.2010