InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

succesiune

(Sentinta civila nr. 24 din data de 27.05.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

succesiune
Dosar nr.
R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr.
Sedinta publica de la
Completul compus din:
PRESEDINTE
Grefier

Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant si pe ____.,  avand ca obiect succesiune.
  La apelul nominal facut in sedinta publica nu se prezinta nimeni.
  Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier care invedereaza :
Se constata faptul ca fondul cauzei a fost dezbatut in sedinta publica din_____.., cand partile au pus concluzii pe fond, concluzii ce au fost consemnate in incheierea de sedinta de la acea data, incheiere care face parte integranta din prezenta hotarare, cand instanta in vederea deliberarii si pentru a da posibilitatea partilor sa depuna la dosar concluzii scrise, a amanat pronuntarea la data de-____, data la care s-a amanat pronuntarea la data de ______, data la care s-a pronuntat prezenta hotarare.

INSTANTA,
DELIBERAND:
ISTORICUL CAUZEI
1. Prin cererea inregistrata la data de ______ pe rolul Judecatoriei __.., precizata la ______ reclamantii ______..au solicitat instantei, in contradictoriu cu paratii ___________.., sa constate caracterul simulat al contractelor de vanzare cumparare nr. ___ si nr. _______ incheiate intre defunctul _______, ele fiind contracte de donatie; sa dispuna raportul acestor donatii ca fiind incheiate cu incalcarea rezervei succesorale; sa constate nulitatea absoluta a contractului de donatie incheit intre parata ____. si paratul _____ cu privire la imobilul nr. cadastral ____.. inscris in _____ .. sa dispuna anularea incheierilor de CF _____; sa constate nulitatea absoluta a tranzactiei incheiate la ______ intre ______ si parata _______. si a contractului de vanzare cumparare de drepturi succesorale nr. _____.. incheiat intre ______; sa constate ca masa succesorala ramasa dupa defunctul tata ___., decedat la ______, se compune din:  valoarea rezervei succesorale de 7/8 din imobilele dobandite de defunct in baza titlurilor de proprietate nr. ___.. si __, imobilul in suprafata de 5.800 mp dobandit de defunct in baza titlului de proprietate _____., imobilul casa si teren de 1.000 mp din ______.., cota de ½ din imobilul nr. top _____ din CF _____, cota de ½ din terenurile extravilane dobandite de defunct in baza titlului de proprietate ____.; sa constate ca reclamantii si paratii rd. 1 si 3 sunt mostenitorii defunctului ______..; sa dispuna predarea mostenirii su inscrierea in CF a drepturilor astfel dobandite. Cu cheltuieli de judecata in caz de opunere.
In motivarea de fapt se arata ca prin contractele de vanzare cumparare nr. __o parte din imobilele defunctului __ , cele mai valoroase datorita situarii acestora pe soseaua de centura, au fost instrainate paratei rd. 1. Ele reprezinta o donatie dat fiind pretul derizoriu inscris in contract, pret care nu a fost un element real si efectiv al tranzactiei partilor. Fiind donatii deghizate, ele urmeaza a fi supuse reductiunii in masura in care se incalca rezerva succesorala. Paratul ______. a semnat declaratie autentica notariala de renuntare, dar a fost in eroare asupra valorii succesiunii; parata _____.. a instrainat o mare parte din terenurile din masa succesorala pentru sume mari de bani, iar fratelui i-a achitat suma de 5.000 euro reprezentand contravaloarea cotei lui succesorale. Reclamantii au fost, de asemenea, in eroare cand au cedat drepturile lor succesorale paratei ____
In drept invoca art. 644, 651 si urm., 685, 696, 700, 751, 843, 847, 1716  Cod civil, art. 111 Cod proc. civ., Legea 7/1996.
In probatiune depune inscrisuri.
Cererea a fost timbrara cu taxa judiciara de 164 lei  si timbru judiciar de 3,45 lei.
2. Paratii ______ au formulat intampinare la __.prin care au solicitat respingerea capatului de cerere privind caracterul simulat al contractelor de vanzare cumparare si a celui privind nulitatea contractului de donatie. Sunt de acord cu admiterea celorlalte capete de cerere privind calitatea de mostenitor si includerea in masa succesorala a celorlalte bunuri ale defunctului.
In motivarea de fapt arata ca pretul a fost stabilit de comun acord cu defunctul si a fost platit la data semnarii contractelor, dovada fiind declaratia paratului ____. ca a primit de la defunct suma de 220.000.000 lei vechi pentru a-i servi la finalizarea constructiei.
In drept invoca art. 115 Cod proc. civ.
3. Paratul _____. a formulat intampinare la ___. prin care a aratat cp este de acord cu actiunea reclamantilor.
Prin acelasi inscris a formulat cerere reconventionala in contradictoriu cu parata ____., solicitand sa se constate nulitatea absoluta a declaratiei notariale nr. ______..
In motivarea de fapt arata ca a fost in eroare cu privire la valoarea masei succesorale.
Nu invoca motive de drept.
Cererea reconventionala a fost timbrata cu taxa judiciara de timbru de 19 lei (f. si timbru judiciar de 0,3 lei.
4. Parata _____ a formulat cerere reconventionala la _________ prin care a solicitat, in contradictoriu cu reclamantii parati reconventionali si cu paratul reconventional ______. ca, in situatia in care nu s-ar tine cont de apararile din intampinare, sa constate calitatea sa de mostenitor testamentar  asupra terenului in suprafata de ________. mp din titlul de proprietate ____., conform testamentului nr. _______..
Cererea reconventionala a fost timbrata cu taxa judiciar de timbru de 50 lei ______.. si timbru judiciar de 4 lei.
5. In sedintele publice din_____.au fost disjunse urmatoarele capete din cererea principala: raportul donatiilor, constatarea masei succesorale si a calitatii de mostenitori legali si predarea succesiunii si a cererii reconventionale formulate de parata _______ formandu-se dosar nr. _____.., suspendat pana la solutionarea irevocabila a prezentului dosar.
Rezumand, in prezentul dosar au ramas de solutionat urmatoarele capete din cererea principala precizata: sa se constate caracterul simulat al contractelor de vanzare cumparare nr. ______. incheiate intre defunctul ________..ele fiind contracte de donatie; sa se constate nulitatea absoluta a contractului de donatie incheiat intre parata ______ cu privire la imobilul nr. cadastral _____.. inscris in _____. Oradea; sa se dispuna anularea incheierilor de _____..; sa se constate nulitatea absoluta a tranzactiei incheiate la ___.. intre ____.. si parata ____.. si a contractului de vanzare cumparare de drepturi succesorale nr. 948/2007 incheiat intre ____.. si cererea reconventionala formulata de paratul reclamant reconventional _____..
In cauza au fost administrate proba cu inscrisuri, interogatoriul reclamantilor, al paratei _.. si al reclamantului reconventional __., proba testimoniala ____ si proba cu expertiza de evaluare imobiliara.
ANALIZA INSTANTEI
Situatia de fapt retinuta
Defunctul _.., decedat la _.., a lasat patru descendenti de grad 1: ___
Prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr. _ de BNP _., defunctul a vandut paratei _. cota de _. parti din terenul arabil intravilan  nr. top _din _.. pentru pretul de 200.000.000 ROL .
Prin contractul de vanzare cumparare autentificat sub nr_.de BNP _., defunctul a vandut paratei _. cota de __ parti  din terenul arabil intravilan avand sola _.., parcela __., inregistrat in titlul de proprietate _.. pentru pretul de 50.000.000 ROL (f.10 vol.1).
Prin contractul de vanzare cumparare de drepturi succesorale autentificat sub nr. _.. de BNP _.., reclamantul ___. vinde paratei ___ toate drepturile succesorale dupa defunctul sau tata pentru pretul total de 22.500 euro, pe care l-a primit in intregime inainte de autentificarea contractului. In contract se mentioneaza ca pe rolul Judecatoriei Oradea exista dosarul nr. ___ in care reclamantul se obliga sa instiinteze instanta despre pierderea calitatii sale procesuale active ca urmare a vanzarii drepturilor succesorale .
Prin tranzactia incheiata sub semnatura privata la __.  reclamanta ___ si parata ___. convin ca dosarul nr. ___.. al Judecatoriei Oradea sa se finalizeze prin atribuirea masei succesorale dupa defunct catre parata, in schimbul unei sulte de 35.000 euro pe care parata a achitat-o reclamantei la data semnarii tranzactiei. Reclamanta se obliga sa renunte la judecata dosarului nr. __
Prin contractul de vanzare-cumparare de drepturi succesorale autentificat sub nr. __.., paratul __ vinde toate drepturile sale succesorale dupa defunctul _ catre parata _.., pentru pretul de 5.000 euro, declarand ca va aduce la aduce la cunostinta instantei pierderea calitatii sale procesuale active din dosarul nr. _., nemaiavand nicio pretentie fata de parata ...
Martorii __ au aratat ca defunctul __. a fost un om avar si necomunicativ, care obisnuia sa cumpere terenuri, nu sa le vanda. Cu fiii sai a fost distant, refuzand ajutorul acestora, dar si sa-i ajute, cu exceptia paratului ___ caruia i-a donat o portiune de teren pentru a-si ridica o casa si ulterior, la __.., suma de 220.000.000 ROL pentru a-si termina casa, astfel cum paratul recunoaste in declaratia autentificata sub nr. __.. de BNP __ Martorii au evidentiat faptul ca defunctul obisnuia sa spuna ca nu isi da averea copiilor, acestia urmand sa faca imparteala dupa moartea sa, cum doresc. Defunctului i-a parut rau de donarea terenului catre fiul sau, __. (declaratia martorilor _..).
Martorul ___, ocupandu-se cu intermedierea de terenuri, a relatat ca in august 2001 a discutat cu defunctul ___. despre vanzarea terenului de 13.400 mp __.., vizavi de ___, oferindu-i pretul de 160.000.000 ROL, dar nu au cazut la intelegere;  in aprilie 2012 a aflat de la acesta ca a vandut imobilul fiicei sale pentru pretul de 220.000.000 ROL .. Vanzarea este confirmata si de martorul __.., prieten al familiei __.., care stie ca parata ___. a platit tatalui sau pentru teren 35.000 euro, un pret mai mare, tocmai ca acesta sa dea banii fiului __ pentru terminarea casei sale _ Martora _.. cunoaste de la parata ca pretul pe terenul de la ___.a fost achitat de aceasta, desi s-ar fi asteptat ca tatal sau sa i-l doneze; intentia defunctului a fost sa-si ajute fiul cel mic cu pretul primit pe teren (.).
Prin raportul de expertiza de evaluare imobiliara nr. __.. realizat de expert _. s-a stabilit ca valoarea de circulatie a terenului ce a facut obiectul contractului de vanzare cumparare nr. __. era, la data de __.., de 1.155.000.000 ROL, iar valoarea de circulatie a terenului ce a facut obiectul contractului de vanzare cumparare nr. _ era, la __., de 156.000.000 ROL.
Solutia instantei
Simulatia sub forma deghizarii presupune a se stabili daca  defunctul ___ au incheiat in realitatea doua contracte de donatie la ___ si _, dar, urmarind sa le tina secret fata de ceilalti descendenti cu vocatie succesorala, le-au mascat sub forma celor doua contracte de vanzare cumparare deduse judecatii.
Instanta retine din declaratiile martorilor ___ a achitat defunctului sau tata pretul mentionat in contractele nr. ___.., in total 220.000.000 ROL, bani pe care ulterior, la ___, acesta i-a donat paratului __ pentru a-si termina casa.
Ceilalti martori audiati nu au cunostinta ca defunctul sa fi vandut sau donat paratei, dat fiind caracterul sau si declaratiile sale exprese,  dar, pe de o parte, faptul negativ nu poate face obiectul probei, iar pe de alta parte exista inscrisuri evidente cu privire la transmisiunea dreptului de proprietate.
La analiza caracterului serios al pretului, in sensul art. 1303 Cod civil de la 1864, se are in vedere relatia dintre parti  si ca acesta sa constituie o cauza suficienta a obligatiei de transmitere a dreptului de proprietate pentru defunctul _____.
Pretul inserat in cele doua contracte reprezinta cel putin nivelul valorii inscrise in tabelul Camerei Notarilor Publici, fapt acceptat de parti in sedinta publica din __., cand a fost pus in discutie acest aspect. Intr-adevar, exista o diferenta de 5, respectiv 3 ori mai mare dintre pret si valoarea de piata a imobilelor de la acele date, stabilita prin raportul de expertiza, dar partile contractante sunt tata si fiica, iar motivul determinant al defunctului a fost ca pretul primit sa-l doneze fiului ___., nu sa inlocuiasca cele doua terenuri iesite din patrimoniul sau.
Apreciind ca pretul achitat de parata __.. nu este unul derizoriu, care sa dovedeasca existenta unor contracte secrete de donatie, instanta va respinge ca nefondate capetele de cerere privind constatarea caracterului simulat al contractelor de vanzare cumparare nr__. si constatarea nulitatii absolute a contractului de donatie subsecvent, precum si a inscrierilor din CF.
Analizand capetele din cererea principala precizata si cererea reconventionala privind nulitatea contractelor de vanzare a drepturilor succesorale nr. ___, respectiv din _.., acestea sunt neintemeiate pentru urmatoarele motive:
 Eroarea asupra valorii economice a prestatiei sau a contraprestatiei nu reprezinta un viciu de consimtamant si nu atrage vreo sanctiune a actului juridic, neconfundandu-se cu eroarea asupra substantei obiectului.  In speta nu sunt aplicabile nici dispozitiile privitoare la leziune, art. 1165 Cod civil de la 1864 excluzand in mod expres de la protectia legii majorul care a suferit o paguba ca urmare a unei disproportii vadite intre prestatiile ce se efectueaza in baza actului juridic.
Pentru motivele de mai sus, vor fi respinsa cererea principala precizata si cererea reconventionala.
Paratii __..nu au solicitat cheltuieli de judecata.
Calea de atac este apelul, dat fiind valoarea imobilelor expertizate mai mare de 100.000 lei, in temeiul art. 282 ind. 1 Cod proc. Civ.

PENTRU ACESTE MOTIVE,
IN NUMELE LEGII,
HOTARASTE:

Respinge ca nefondata cererea de chemare in judecata precizata formulata de reclamantii __., domiciliat in . cu domiciliul procesual ales la _ in contradictoriu cu paratii ___, ambii domiciliati in __. si ___ , domiciliat in _...
Respinge ca neintemeiata cererea reconventionala formulata de paratul reclamant reconventional _. in contradictoriu cu parata reconventionala ___..
Fara cheltuieli de judecata
Cu drept de apel in termen de 15 zile de la comunicare
        Pronuntata in sedinta publica, azi, ___..

  PRESEDINTE                                            GREFIER
.

red. jud.
.
                 

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

Antecontract de vanzare cumparare. Cumparator - beneficiar decedat. Solicitarea mostenitorilor de a incheia contract in forma autentica. - Decizie nr. 222 din data de 03.04.2014
Acceptarea tacita a succesiunii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni - Decizie nr. 216 din data de 01.03.2012
Actiune succesorala. Compunerea masei succesorale. - Decizie nr. 263 din data de 02.05.2011
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 179 din data de 10.05.2010
Succesiune. Jonctiunea posesiilor. - Decizie nr. 829 din data de 17.12.2009
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 66 din data de 01.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1563 din data de 15.12.2011
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1515 din data de 07.12.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1323 din data de 20.10.2011
Anulare act - Sentinta civila nr. 384 din data de 27.01.2011
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 1218 din data de 24.11.2010
Succesiune - iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1296 din data de 09.12.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1223 din data de 24.11.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1239 din data de 02.12.2010
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 822 din data de 06.10.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 551 din data de 03.06.2010