InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

fond funciar

(Sentinta civila nr. 8 din data de 23.05.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

fond funciar
ROMANIA
JUDECATORIA ORADEA
DOSAR NR.

SENTINTA CIVILA NR. ___
SEDINTA PUBLICA DIN __
PRESEDINTE :  ___.
GREFIER:  ____ Pe rol, pronuntarea in cauza civila inaintata de reclamantul __. in contradictoriu cu parata ___. Oradea s.a pentru fond funciar.
La apelul nominal facut in cauza nu se prezinta nimeni.
Procedura este completa.
S-a facut referatul cauzei, dupa care:
Se constata ca fondul cauzei a fost dezbatut la data de __, cand partile prezente au pus concluzii, consemnate in incheierea de sedinta din acea data, cand, in vederea deliberarii, s-a amanat pronuntarea pentru azi, ___., cand:

J U D E C A T O R I A
DELIBERAND:

Constata ca prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante la data de _.., ulterior precizata, scutita de plata taxei de timbru, reclamantul __ a solicitat, in contradictoriu cu paratele Comisia Locala pentru Aplicarea Legii nr. 18/1991 ____ pronuntarea unei hotarari prin care sa se constate ca reclamantul este indreptatit la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 1700 mp teren, sa fie obligate paratele sa intocmeasca documentatia necesara si in baza acesteia sa procedeze la punerea in posesie si eliberarea in favoarea reclamantilor a unui titlu de proprietate cu privire la suprafata de 1700 mp teren identificat prin cota de 1700/10629 parti din nr. top. __ Oradea, la scara 1:2880 si prin tarla ___.., parcela __ ____., la scara 1:10000.
In motivare, s-a aratat ca reclamantul a formulat cerere de reconstituire a dreptului de proprietate pentru terenurile detinute anterior cooperativizarii. In baza acestei cereri, reclamantul a fost trecut pe _____ pentru acordarea de despagubiri.
In drept, au fost invocate prevederile legilor nr. 18/1991, nr. 169/1997, nr. 1/2000, nr. 115/1938, nr. 7/1996, nr. 67/2010.
Prin intampinare ___. parata Comisia Locala ___.. a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a acesteia.
In motivare, s-a aratat ca reclamantul, prin cererea nr. __ a solicitat atribuirea unei suprafete de 1719 mp teren inscris in CF ___., nr. top. __.. Cu aceasta suprafata reclamantul a fost inscris in anexa nr. _.. pentru acordarea de despagubiri.
S-a mai aratat ca terenul cu nr. top. __.. . nu se gaseste pe teritoriul administrativ al Municipiului __.., acesta apartinand teritoriului administrativ al Comunei ____.., fapt ce rezulta din planul de situatie anexat.
In ceea ce priveste amplasamentul solicitat in compensare, s-a aratat ca terenul cu nr. top. ___ a facut obiectul reconstituirii dreptului de proprietate in favoarea altor persoane prin TP nr. ___...
La termenul de judecata din __.. reclamantul si-a precizat cererea (f..), solicitand reconstituirea dreptului de proprietate cu privire la cota de _____. mp din nr. top. ___, inscris in CF ___..
La termenul de judecata din ___ reclamantul a solicitat introducerea in cauza si a Comisiei Locale pentru Aplicarea Legii nr. 18/1991 ______.
Analizand materialul probator administrat in cauza, instanta retine urmatoarele:
Prin cererea nr. __.. reclamantul a solicitat atribuirea unei suprafete de 1719 mp teren inscris in CF __., nr. top. __.). Cu aceasta suprafata reclamantul a fost inscris in anexa nr. __ pentru acordarea de despagubiri.
Potrivit Planului de situatie anexat la filele ___. din dosarul cauzei, terenul cu nr. top. ___.. nu se gaseste pe teritoriul administrativ al __.., acesta apartinand teritoriului administrativ al Comunei ___.
Potrivit disp. Legii nr. 18/1991 si ale HG nr. 890/2005, reconstituirea  prin compensare  urmeaza a se face in aceeasi localitate si numai daca nu exista teren echivalent in aceeasi localitate reconstituirea prin compensare se va face si in alte localitati.
Asa cum reiese din adresa nr. __.., emisa de Primaria Comunei __., la dispozitia Comisiei Locale __.. se afla o suprafata de ___a teren, iar cu privire la o suprafata de _._.. ha exista litigii sau anchete privind schimburile de teren dintre Consiliul Local si proprietarii privati. De asemenea, pe rolul instantelor exista solicitari privind atribuirea din rezerva comisiei locale a unei suprafete de __. ha.
Instanta apreciaza ca reclamantul este indreptatit la reconstituire dreptului de proprietate cu privire la terenuri situate, in principal, in localitatea ____si numai in masura in care nu exista teren in aceeasi localitate, reconstituirea sa se faca  in alta localitate cat mai apropiata de vechiul amplasament, in ambele variante cu respectarea criteriului echivalentei valorice.
Desi Comisia Locala ____. a sustinut ca cererea reclamantului este prematura, deoarece nu s-a finalizat procedura de reconstituire a dreptului de proprietate la Comisia Locala ___, instanta constata ca prin adresele nr. ___., primita de Comisia Locala __..la data de ___. si nr. __., primita de Comisia Locala ___.., parata Comisia Locala __. a inaintat Comisiei Locale ___. documentatia privind reconstituirea dreptului de proprietate pentru reclamant, astfel ca parata Comisia Locala ___.avea timp suficient pentru solutionarea cererii de reconstituire a dreptului de proprietate formulata de reclamant.
Dispozitiile art. 79 alin. 2 din HG nr. 890/2005 prevad un termen de 45 de zile in care Comisiile locale au obligatia sa solutioneze cererile de reconstituire formulate de persoanele ce se considera indreptatite sa beneficieze de prevederile Legilor fondului funciar, termen care in prezenta speta nu a fost respectat.
Termenul prevazut de art. 79 alin 2 din HG nr. 890/2005 este similar celui prevazut de art. 25 alin 1 din Legea nr. 10/2001. Or, in privinta consecintelor determinate de nerespectarea termenului de 60 de zile prevazut de art. 25 alin 1 din Legea nr. 10/2001, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat prin Decizia nr. XX/2007 prin care a admis recursul in interesul legii introdus in vederea asigurarii aplicarii unitare a prevederilor art. 26 alin 3 din Legea nr. 10/200. Astfel, instanta  suprema a conchis ca lipsa raspunsului unitatii detinatoare in termenul prevazut de art. 25 alin 1 din Legea nr. 10/2001 echivaleaza cu refuzul restituirii imobilului, refuz ce nu poate ramane nesanctionat, persoana indreptatita avand posibilitatea sa se adreseze instantei de judecata si sa obtina solutionarea pe fond a cererii sale de restituire.        
 Existand identitate de ratiune, instanta apreciaza ca aceleasi sunt consecintele ce deriva si din nerespectarea termenului de 45 de zile prevazut de art. 79 alin 2 din HG nr. 890/2005. In acest context, reclamantul nebeneficiind de solutionarea cererii de reconstituire in terenul de 45 de zile prevazut de art. 79 alin 2 din HG nr. 890/2005, se va retine ca acesta este indreptatit sa se adreseze instantei de judecata pentru valorificarea efectiva a drepturilor sale.
In ceea ce priveste exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei Comisia Locala ____., invocata de aceasta, instanta o va respinge, deoarece aceasta comisie l-a validat pe reclamant pe Anexa nr. ____pentru acordarea de despagubiri, fiind recunoscuta astfel indreptatirea reclamantului la reconstituirea dreptului de proprietate asupra suprafetei de 1__ mp teren, astfel ca aceasta comisie are in speta calitate procesuala pasiva.
Pentru aceste motive, instanta va admite in parte cererea reclamantului, in sensul ca va constata ca reclamantul este indreptatit la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 1__.. mp teren, va obliga paratele sa intocmeasca documentatia in vederea punerii in posesie si eliberarii titlului de proprietate in favoarea reclamantului pentru suprafata de 17__. mp teren, in principal pe raza localitatii _., iar in subsidiar, in masura in care nu exista teren echivalent valoric in perimetrul localitatii ___.., reconstituirea sa se faca  in alta localitate cat mai apropiata de vechiul amplasament, in ambele variante pe un  teren echivalent valoric celui detinut de antecesorii reclamantului cu nr. top. ___. PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E:

Respinge exceptia lipsei calitatii procesuale pasive a paratei __.. invocata de aceasta.
Admite in parte cererea formulata de reclamantul ___ in contradictoriu cu paratele COMISIA LOCALA ___., COMISIA LOCALA PENTRU APLICAREA LEGII NR. 18/1991 __.., ___ COMISIA JUDETEANA PENTRU APLICAREA LEGII NR. 18/1991 ___.
Constata ca reclamantul este indreptatit la reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de ____ mp teren.
Obliga paratele sa intocmeasca documentatia in vederea punerii in posesie si eliberarii titlului de proprietate in favoarea reclamantului pentru suprafata de _.. mp teren, in principal pe raza localitatii _., iar, in subsidiar, in masura in care nu exista teren echivalent valoric in perimetrul localitatii _, reconstituirea sa se faca  in alta localitate cat mai apropiata de vechiul amplasament, in ambele variante pe un  teren echivalent valoric celui detinut de antecesorii reclamantului cu nr. top. ___.
Fara cheltuieli de judecata.
Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, ___...

   PRESEDINTE                                                          GREFIER
       Red. _.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete

Reziliere contract de concesiune - Conditii - Decizie nr. 132/R din data de 07.02.2014
Rectificare carnet de munca. Dispozitii legale - Sentinta civila nr. 651/LM din data de 13.03.2014
Divort. Exerxitarea autoritatii parintesti - Decizie nr. 503/A din data de 25.09.2014
Atribuire folosinta imobil. O.P. - conditii de admisibilitate - Decizie nr. 404/A din data de 18.07.2014
Rezolutie antecontract de vanzare cumparare - Decizie nr. 607/R din data de 24.11.2014
trafic de droguri - Sentinta penala nr. 9 din data de 22.01.2014
Acordul de recunoa?tere a vinova?iei incheiat de procurorul militar cu inculpatul cercetat pentru savar?irea infrac?iunii de conducere a unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante prev. de art.336 alin.1 C.pen. Amanarea aplicarii pedepsei - Sentinta penala nr. 8 din data de 16.02.2016
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 1230/Ap din data de 30.06.2017
Decizia de revocare din functia de conducere este o modificare unilaterala a contractului individual de munca in lipsa acordului salariatului. - Sentinta civila nr. 771/Ap din data de 04.05.2017
Insolventa. Anulare acte frauduloase. - Sentinta civila nr. 510/Ap din data de 22.04.2017
Contractele individuale de munca incheiate intre persoane fizice in calitate de experti desemnati si persoane juridice in derularea unor proiecte POSDRU finantate din Fondul Social European au natura unor contracte atipice de munca - Sentinta civila nr. 496/A din data de 16.04.2017
Insolventa. Art. 72 din Legea nr. 85/2014. Respingerea cererii de deschiderea procedurii insolventei formulata impotriva garantului ipotecar. Solidaritatea nu se prezuma potrivit art. 1034-1056 Cod civil. - Sentinta civila nr. 473/Ap din data de 16.03.2017
EXPROPRIERE. Art. 26 din Legea nr. 33/1994. Stabilirea valorii despagubirii. Metoda comparatiei directe. Alegerea comparabilei cu cea mai mica ajustare, cu caracteristicile cele mai asemanatoare cu terenul in litigiu. - Sentinta civila nr. 336/AP din data de 23.02.2017
Expropriere. Reglementand dreptul de retrocedare a imobilelor expropriate, Legea nr. 33/1994 prevede la art. 35 ca „daca bunurile imobile expropriate nu au fost utilizate in termen de un an potrivit scopului pentru care au fost preluate de la expropriat, - Sentinta civila nr. 71/Ap din data de 19.01.2017
Solicitare de sesizare a Curtii de Justi?ie a Uniunii Europene cu o intrebare preliminara, in temeiul dispozitiilor art. 276 din Tratatul privind func?ionarea Uniunii Europene. - Hotarare nr. 56/CP din data de 05.07.2017
Aplicarea unei pedepse mai reduse decat cea mentionata in acordul de recunoastere a vinovatiei. - Sentinta penala nr. 107/Ap din data de 14.02.2017
Legatura de cauzalitate intre fapta inculpatului si rezultatul produs. - Sentinta penala nr. 209/Ap din data de 17.03.2017
Reprezentarea succesorala in materia Legii nr. 10/2001. Amenajari de utilitate publica ulterioare notificarii, fara existenta unei autorizatii de constructie. - Decizie nr. 1500/Ap din data de 01.10.2016
Actiune in revendicare inadmisibila in conditiile in care s-a uzat de dispozitiile Legii nr. 10/2001. Imobil revendicat achizitionat in baza Legii nr. 112/1995. Securitatea raporturilor juridice. - Decizie nr. 1033/Ap din data de 15.07.2016
Obligatia de despagubire a A.A.A.S. –art 32 ind. 4 din O.U.G. nr. 88/1997. Contracte incheiate anterior intrarii in vigoare a Legii nr. 137/2002. - Decizie nr. 295/Ap din data de 23.02.2016