InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

Actiune in constatare

(Sentinta civila nr. 1 din data de 23.05.2013 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Succesiuni, mosteniri | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

actiune in constatare
R O M A N I A
JUDECATORIA ORADEA - JUDETUL BIHOR
SECTIA CIVILA

DOSAR NR. ____..

SENTINTA CIVILA NR. ____
Sedinta publica din data de _____.
Completul constituit din :
Presedinte : __..
 Grefier : ___

Pe rol, judecarea cauzei civile inaintata de reclamanta __.. in contradictoriu cu parata _.., avand ca obiect actiune in constatare.
Procedura este legal indeplinita, asa cum s-a consemnat in incheierea de sedinta din data de ___..
S-a facut referatul cauzei in sensul celor de mai sus, dupa care:
Se constata ca fondul cauzei a fost dezbatut in sedinta publica din ___.., cand partile prezente au pus concluzii in fond consemnate in incheierea din acea data, incheiere ce face parte integranta din prezenta hotarare si cand s-a amanat pronuntarea cauzei pentru data de ____., apoi pentru data de _____ zi in care s-a dat hotararea.

JUDECATORIA
 DELIBERAND,

Constata ca prin actiunea inregistrata la instanta sub dos. cu nr. de mai sus, timbrata cu 12 lei taxa timbru prin chit. de la fila 40 dosar si 0,5 lei timbru judiciar, reclamanta ___ a solicitat instantei, in contradictoriu cu parata ___, in calitate de unica mostenitoare a numitei ___, in prezent decedata, sa se constate prescrierea dreptului de a solicita executarea silita asupra sumei de 90.000.000 lei ROL (vechi), ridicata de catre Parchetul de pe langa Curtea de Apel ___, prin Ordonanta din data de ___ si consemnata la CEC prin recipisa nr. __, fata de parata care este unica mostenitoare a def. ___ - decedata, deoarece s-a depasit termenul de 3 ani prev. de art. 6 din Decr.-Lege nr. 167/1958.
S-a mai solicitat sa se constate ca respectiva suma ii apartine reclamantei in baza S. Civ. nr. _.. a Jud. __.., in urma partajului judiciar cu fostul sot al reclamantei, __. - decedat, pe numele caruia a fost consemnata suma, in urma ridicarii acesteia de catre organele de urmarire penala.
Pentru aceste motive, solicita reclamanta restituirea sumei cu dobanda la vedere aferenta.
In fapt, s-a invederat ca Parchetul de pe langa Curtea de Apel _. a ridicat si consemnat la CEC Bank ___, suma de 90.000.000 lei ROL, pentru o pretinsa infractiune care a fost savarsita de defunctul sot al reclamantei, numitul __. - decedat, cauza facand obiectul dos. nr. _. al Tribunalului ___. in care s-a pronuntat S. Pen. nr. __.., ramasa definitiva prin Dec. pen. nr. .. a ICCJ Bucuresti.
Astfel, de la data de __.., de cand s-a nascut dreptul numitei _.. de a cere executarea silita pentru recuperarea despagubirilor acordate acesteia, nici ea si nici parata  nu au intreprins nici o actiune, dand dovada de pasivitate si lipsa de interes, astfel ca acea suma de bani nu mai poate fi folosita la despagubirea numitei ___.. executarea ei fiind prescrisa.
Arata reclamanta ca, de la inceput, a formulat contestatie in cadrul procesului penal, mentionand faptul ca acea suma ii apartine ei, alaturi de alte bunuri, dar contestatia a fost admisa doar in parte. Astfel, reclamanta solicita ca suma sa-i fie restituita, deoarece nici o persoana nu mai poate pretinde un drept asupra acesteia.
Cererea formulata nu este motivata in drept.
In probatiune, s-au depus la dosar, in copie: Decizia Penala nr. __.. ICCJ , Decizia Pen. nr. __. Curtii de __, S. pen. nr. 208/P/2006 a Tribunalului ____, S. Civ. nr. _, cu Incheierea de indreptare a erorii materiale aferenta, proces-verbal de perchezitie domiciliara, certificat de deces al sotului reclamantei (__.).
Prin intampinarea de la fila 43 dosar, parata __. a solicitat respingerea actiunii reclamantei ca neintemeiata.
In motivarea pozitiei sale, arata parata ca este fiica defunctei __., in prezent decedata. Suma solicitata de catre reclamanta constituie un bun proprietatea mamei paratei, asa cum rezulta din dispozitivul S. pen. nr. __., data in dos. nr. _. al Tribunalului _, ramasa definitiva prin Dec. pen. nr. ___ a Curtii de .. si Dec. pen. nr. _ a ICCJ.  Aceasta suma de bani - proprietatea defunctei _.., a fost indisponibilizata de organele de urmarire penala, fiind consemnata la CEC cu recipisa nr. __.., pe numele inculpatului ___..
Prin S. penala pronuntata, s-a dispus restituirea acestei sume in favoarea mamei paratei. Practic, aceasta semnifica stabilirea calitatii de proprietar a acesteia asupra acestei sume si incetarea starii de indisponibilizare dispusa de organele de urmarire penala.  In aceasta situatie, considera parata ca nu se pune problema vreunei executari silite, astfel ca nu se poate pune problema nici  a prescriptiei dreptului de a cere aceasta executare silita.
Intampinarea formulata nu este motivata in drept.
Analizand actele dosarului, instanta a retinut urmatoarele:
Reclamanta din prezenta cauza este sotia supravietuitoare a defunctului _.., fost inculpat in dosarul nr. _. al Tribunalului __, in care s-a pronuntat S. Pen. nr. __...). Anterior pronuntarii acestei sentinte, prin S. Civ. nr. _.. a Jud. _., s-a desfacut casatoria celor doi soti si s-a sistat si proprietatea comuna asupra imobilului situat in .___, inscris in CF nr.  Oradea, nr. top. _.., in sensul atribuirii acestui imobil catre prezenta reclamanta (filele _..).
Prin sentinta penala mentionata anterior, inculpatul __. a fost condamnat pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 254 alin. 1 cu aplicarea art. 75 lit. a C. Penal.  Tot prin acea hotarare, s-a dispus si restituirea sumei de 800.000.000 lei ROL (in care era cuprinsa si aceasta suma de 90.000.000 lei ROL ce face obiectul prezentei actiuni), catre denuntatoarea __ - antecesoarea actualei parate. Aceasta prevedere de restituire a sumei de bani a fost mentinuta inclusiv in caile de atac formulate impotriva hotararii penale, retinandu-se in considerentele deciziilor pronuntate, faptul ca "sustinerile recurentei ____, in sensul ca suma de 90 milioane lei vechi se cuvenea a-i fi restituita sunt nefondate. In mod corect, instanta fondului a constatat din probele administrate ca aceasta suma provenea de la denuntatoarea __, care are dreptul la restituirea ei." (fila __..).  S-a mai facut mentiunea ca aceasta suma de 90.000.000 lei vechi este cea consemnata la CEC .___.. cu recipisa nr. __.. din data de __. (fila __.), adica exact suma ce face obiectul prezentei actiuni civile .
In consecinta, instanta va constata ca aceasta suma a fost bunul propriu al denuntatoarei ___.. - decedata in prezent, suma fiind indisponibilizata de organele de urmarire penala si consemnata la CEC pe numele inculpatului, fiind gasita la aceasta.
Prin hotararile penale pronuntate in cauza, s-a dispus restituirea acestei sume catre antecesoarea paratei, recunoscandu-se calitatea de proprietar a acesteia asupra acestei sume si incetarea starii de indisponibilizare dispusa in faza de urmarire penala.  Nu s-a pus in nici un fel problema de a fi obligat inculpatul ___. la plata acestei sume in favoarea numitei _., pentru a se pune problema unei eventuale executari silite. Neexistand deci, un titlu susceptibil de a fi pus in executare silita, nu se poate pune nici problema prescriptiei dreptului de a cere aceasta executare silita.
In consecinta, instanta va respinge ca neintemeiata actiunea formulata de reclamanta.
In baza art. 274 C.Pr.Civ., fiind in culpa procesuala, instanta o va obliga pe reclamanta la plata sumei de 500 lei cheltuieli de judecata in favoarea paratei, suma reprezentand onorariu avocatial, justificat si dovedit cu chitanta de la fila 49 dosar.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
H O T A R A S T E :

Respinge ca neintemeiata actiunea civila formulata de reclamanta .., in contradictoriu cu parata __.
Obliga reclamanta la plata sumei de 500 lei cheltuieli de judecata in favoarea paratei.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica din ___..

PRESEDINTE,            GREFIER,
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Succesiuni, mosteniri

Antecontract de vanzare cumparare. Cumparator - beneficiar decedat. Solicitarea mostenitorilor de a incheia contract in forma autentica. - Decizie nr. 222 din data de 03.04.2014
Acceptarea tacita a succesiunii in cadrul termenului de optiune succesorala de 6 luni - Decizie nr. 216 din data de 01.03.2012
Actiune succesorala. Compunerea masei succesorale. - Decizie nr. 263 din data de 02.05.2011
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 179 din data de 10.05.2010
Succesiune. Jonctiunea posesiilor. - Decizie nr. 829 din data de 17.12.2009
Succesiuni, mosteniri - Decizie nr. 66 din data de 01.02.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 711 din data de 19.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 690 din data de 13.09.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 488 din data de 30.05.2012
Succesiune - Sentinta civila nr. 1056 din data de 23.06.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1563 din data de 15.12.2011
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1515 din data de 07.12.2011
Succesiune - Sentinta civila nr. 1323 din data de 20.10.2011
Anulare act - Sentinta civila nr. 384 din data de 27.01.2011
Partaj succesoral - Sentinta civila nr. 1218 din data de 24.11.2010
Succesiune - iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1296 din data de 09.12.2010
Uzucapiune - Sentinta civila nr. 1223 din data de 24.11.2010
Iesire din indiviziune - Sentinta civila nr. 1239 din data de 02.12.2010
Revocare donatie - Sentinta civila nr. 822 din data de 06.10.2010
Succesiune - Sentinta civila nr. 551 din data de 03.06.2010