InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

Rezolutiune contract

(Sentinta civila nr. 5594/2012 din data de 10.04.2012 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Rezolutiune | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

Pe rol solutionarea cauzei civile formulata de catre reclamantul N A S  in contradictoriu cu parata SC S E A S.R.L., avand ca obiect rezolutiune contract.
La apelul nominal facut in sedinta publica partile nu se prezinta.
Procedura de citare este legal indeplinita.
Dezbaterile in fond au avut loc in sedinta publica  din data de 03.04.2012, fiind consemnate in acea incheiere, care face parte integranta din prezenta, cand instanta, avand nevoie de timp pentru a delibera, a amanat pronuntarea pentru data de 10.04.2012, cand in aceeasi compunere si pentru aceleasi motive a hotarat urmatoarele:
INSTANTA,

Deliberand asupra actiunii civile de fata, constata urmatoarele:
Prin actiunea inregistrata pe rolul acestei instante la data de ..., sub numar de dosar ..., reclamantul N A S a solicitat instantei in contradictoriu cu parata S.C. S E A S.R.L. rezolutiunea contractului de prestari servicii incheiat intre parti, obligarea paratului la restituirea sumei de 636,5 lei reprezentand contravaloare album foto, cu cheltuieli de judecata.
In motivare, reclamantul a aratat ca a incheiat cu parata la data de 18.07.2011 un contract de prestari servicii. Conform sustinerilor reclamantului, a convenit cu paratul ca fiul acestuia sa participe la o serie de sedinte foto iar apoi sa apara in diverse reclame. A mai aratat reclamantul, ca i-a platit paratului suma 636,5 lei. Conform sustinerilor reclamantului, parata urma sa posteze pe un site de internet fotografii ale minorului, insa, desi a incasat banii nu si-a indeplinit aceasta obligatie. A mai aratat reclamantul, ca parata s-a obligat sa organizeze anumite cursuri de initiere insa nu si-a respectat aceasta oblgatie.
In drept, reclamantul a invocat prevederile art. 1020 - 1021 C.civ.
In probatiune, reclamantul a depus la dosar contract de reprezentare (f. 10-12),  bonuri fiscale si chitante (f. 13, 27-28).
Desi legal citata cu mentiunea depunerii intampinarii, parata nu a depus intampinare la dosar si nu s-a prezentat la instanta in vederea sustinerii pozitiei sale procesuale.
Instanta a incuviintat pentru parti proba cu inscrisurile depuse la dosar. De asemenea, instanta a incuviintat pentru reclamant proba testimoniala, fiind ascultat martorul M I F (f. 21). Instanta a incuviintat pentru reclamant proba cu interogatoriul paratei insa parata, desi citata cu mentiunea personal la interogatoriu, nu s-a prezentat in vederea administrarii acestei probe.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
Intre parti s-a incheiat un contract nenumit intitulat contract de reprezentare completat printr-un inscris intitulat anexa  in temeiul careia parata s-a obligat fata de reclamant sa-i predea un album foto ca urmare a unei sedinte foto (f. 12) in schimbul unui pret in cuantum de 198 euro. Reclamantul i-a platit paratei suma de 636,5 lei astfel cum rezulta din bonurile fiscale si chitantele depuse la dosar (f. 13, 27-28). Parata nu si-a indeplinit obligatia de a tine cursuri de initiere si de a-i preda reclamantului albumul foto, fapt ce rezulta din declaratia martorului M I F (f. 21) precum si din imprejurarea ca parata, desi citata cu mentiunea personal la interogatoriu, nu s-a prezentat la instanta in vederea administrarii probei incuviintate, fapt pe care instanta il echivaleaza, in temeiul art. 225 C.civ. cu o marturisire deplina a pretentiilor reclamantului.
In speta sunt aplicabile prevederile vechiului Cod civil in temeiul  prevederilor art. 3 si 102 din Legea 71/2011.
Articolul 969 C.civ. vechi consacra principiul fortei obligatorii a contractelor intre parti, principiu care impune partilor sa-si execute intocmai obligatiile asumate printr-un contract.
Potrivit art. 1020 C.civ. vechi "conditia rezolutorie este subinteleasa in contractele sinalagmatice in caz cand una din parti nu indeplineste angajamentul sau".
Din interpretarea acestui text de lege, aplicabil in cazul contractelor nenumite, rezulta ca pentru a se putea dispune rezolutiunea contractelor sinalagmatice cu executare dintr-o data sau rezilierea contractelor sinalagmatice cu executare succesiva este necesar sa fie indeplinite doua conditii : sa existe o neexecutare a unei obligatii a partii si neexecutarea sa fie culpabila. In plus, in cadrul raporturilor juridice civile, mai este necesara si punerea in intarziere a celeilalte parti.
In ceea ce priveste prima conditie ceruta de lege pentru a se putea dispune rezolvirea contractului dintre parti, respectiv neexecutarea obligatiei de prestare a serviciilor asumate de catre parata, instanta retine ca aceasta conditie este indeplinita. Astfel, din probele de la dosar, rezulta ca parata nu i-a predat albumul foto reclamantului.
Instanta retine ca este indeplinita si ce-a de-a doua conditie ceruta de lege pentru a se putea dispune rezolvirea contractului dintre parti, respectiv neexecutarea sa ii fie fost imputabila paratei.
Astfel, instanta constata ca din nicio proba de la dosar nu rezulta ca parata nu si-a executat obligatia fata de reclamant datorita vreunui caz de forta majora, a faptei reclamantului sau a faptei unui tert, imprejurari de natura a exclude culpa paratului pentru neexecutarea obligatiei.
Fiind vorba despre un contract comercial, in intelesul acestei notiuni anterior aplicarii noului Cod civil, parata este de drept in intarziere.
Prin urmare, constatand ca in speta sunt indeplinite conditiile pentru a se putea dispune rezolvirea contractului incheiat intre parti, instanta va dispune rezolvirea contractului incheiat intre parti la data de 18.07.2010 cu nr. _ avand ca obiect prestarea de catre parata a unor servicii de prezentare pentru reclamant.
Avand in vedere ca instanta urmeaza sa desfiinteze contractul incheiat intre parti, ca efect al desfiintarii acestui act juridic, se impune repunerea partilor in situatia anterioara prin restituirea catre reclamant a avansului din pret achitat paratei, in cuantum de 636,5 lei.
Prin urmare, instanta va admite actiunea, va dispune rezolvirea contractului nr. _ incheiat intre parti avand ca obiect servicii de prezentare si  o va obliga pe parata la restituirea catre reclamant a  avansului de pret platit in cuantum de 636,5 lei.
Conform art. 274 alin. 1 C.proc. civ. partea care cade in pretentii va fi obligata, la cerere, la plata cheltuielilor de judecata. In speta, parata este cea care a cazut in pretentii existand si cererea reclamantului de obligare a paratei la plata cheltuielilor de judecata. Prin urmare, instanta va admite cererea reclamantului de obligare a paratei la plata cheltuielilor de judecata si o va obliga pe parata la plata catre reclamanta a sumei de 663,42 lei reprezentand taxa judiciara de timbru, timbru judiciar si onorariu avocatial dovedit cu chitante anexate la dosar (f. 27-28).

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite actiunea formulata de reclamantul N A S cu domiciliul in localitatea _ in contradictoriu cu parata S.C. S E AS.R.L. cu sediul in _.
Dispune rezolutiunea contractului nr. _ incheiat intre parti avand ca obiect servicii de prezentare.
Obliga pe parata sa-i restituie reclamantei suma de 636,5 lei reprezentand pret.
Obliga pe parata la plata catre reclamant a sumei de 663,42 lei reprezentand cheltuieli de judecata.
Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, _.
Presedinte                                                                                     Grefier
Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Rezolutiune

Actiunea in rezolutiune a unui contract de intretinere respinsa. Cerere Reconventionala admisa. Obligatia de intretinere in natura transformata in obligatia de a plati o suma lunara. - Sentinta civila nr. 101 din data de 13.04.2016
Contractul de vanzare-cumparare a unui bun mobil, contract consensual. Formalitatile ulterioare nu au efect asupra transmisiunii dreptului de proprietate, ci doar asupra posibilitatii de a circula cu vehiculul respectiv - Decizie nr. 915 din data de 25.11.2015
Rezolutiunea contractului de realizarea unor lucrari de constructii - Decizie nr. 349 din data de 28.04.2011
Rezolutiune - Decizie nr. 291 din data de 22.04.2010
Retragerea unui mandat european de arestare, in temeiul dispozitiilor art. 94 din Legea nr. 302/2004, republicata, ca urmare, a renuntarii la executarea acestuia de catre autoritatea care l-a emis, dupa ce s-a dispus de catre autoritatile judiciare din Ro - Sentinta penala nr. 304/64/2013 din data de 28.08.2013
Rezolutiune contract de vanzare cumparare. Neplata pretului vanzarii conform transelor stabilite prin contract. - Sentinta civila nr. 96/S din data de 03.04.2012
Rezolutiune contract de constructii montaj. - Decizie nr. 27/A din data de 01.04.2009
Rezolutiunea titlului de proprietate al constituitorului ipotecii. Consecinte asupra dreptului de ipoteca. - Decizie nr. 253 din data de 22.05.2009
Rezolutiunea antecontractului de vanzare - cumparare - Decizie nr. 921 din data de 14.12.2006
desfintarea rezolutiei de neincepere a urmaririi penale (art 278" alin 8 lit b.cpp) - Hotarare nr. 165 din data de 02.05.2011
PLANGERE IMPOTRIVA REZOLUTIILOR SAU ORDONANTELOR PROCURORULUI. INTIMATI MAGISTRATI JUDECATORI. INSUFICIENTA A ACTELOR PREMERGATOARE. NEAUDIEREA PETITIONARULUI - Sentinta penala nr. 134 din data de 01.10.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 8438 din data de 16.12.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 7930 din data de 04.12.2009
Rezolutiune - Sentinta civila nr. 11658 din data de 10.06.2010
rezolutiune contract - Sentinta civila nr. 8685 din data de 24.11.2010
Rezolutiune contract de vanzare cumparare- daune interese - Hotarare nr. 1535 din data de 05.03.2010
rezolutiune contract - Hotarare nr. 10766 din data de 19.11.2008
rezolutiune contract de vanzare-cumparare - Hotarare nr. 8950 din data de 25.06.2010
Rezolutiune contract de intretinere - Sentinta civila nr. 8428 din data de 30.09.2008
Clauza rezolutorie. Regimul juridic al unui imobil dobandit de soti in anul 1932, anterior intrarii in vigoare a Codului Familiei din anul 1954, care instituie regimul devalmasiei. Interpretarea mentiunii cumpararii in solidar existenta in cuprinsul ... - Decizie nr. 964 A din data de 24.09.2010