InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

actiune in constatare

(Sentinta civila nr. 14022 din data de 18.02.2011 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc. | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

Dosar nr.
R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr.
Sedinta publica de la
Completul compus din:
PRESEDINTE
Grefier Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamant A si pe paratii B si C, avand ca obiect actiune in constatare.
La al doilea apel nominal facut in sedinta publica de azi se prezinta reprezentantul reclamantei si reprezentantul paratei C, lipsa fiind restul partilor. 
Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier, dupa care:
Se procedeaza la ascultarea martorului prezent, propus de catre reclamant., conform prevederilor art. 196 Cod Procedura Civila, sub prestare de juramant in forma prevazuta de art. 193 al. 1 Cod Procedura Civila, consemnarea facandu-se conform art. 198 Cod Procedura Civila, potrivit caruia martorul semneaza declaratia data, dupa ce a luat in prealabil cunostinta de continutul acesteia.
Instanta acorda cuvantul asupra exceptiei lipsei calitatii procesuale pasive invocata de catre paratul B prin intampinare.
Reprezentantii prezenti ai partilor lasa la aprecierea instantei solutia asupra acestei exceptii.
Instanta uneste cu fondul exceptia invocata.
Reprezentantii prezenti ai partilor arata instantei ca nu mai au alte cereri de formulat sau probe de propus.
Instanta, vazand ca nu mai sunt alte probe, cereri, exceptii, probleme prealabile, considera cauza lamurita, declara inchisa faza probatorie si acorda cuvantul asupra fondului cauzei.
Reprezentantul reclamantei solicita instantei admiterea actiunii astfel cum a fost formulata, fara cheltuieli de judecata.
Reprezentantul paratei C nu se opune admiterii actiunii formulate de catre reclamant.

INSTANTA

Deliberand asupra cauzei  de fata, constata urmatoarele :
Prin actiunea civila inregistrata la Judecatoria Oradea pe data de 13 iulie 2010, sub dosar cu numar 14022/271/2010, reclamanta a a chemat in judecata pe paratii B si C, solicitand instantei:
- sa constate ca in Cimitirul R., proprietatea paratului B si administrat de paratul C, pe numarul cadastral __.. Oradea exista una constructie in suprafata de 56 m.p. identificata sub nr. C 3 in fisa corpului de proprietate, cu destinatie de Capela edificata de reclamanta A in anul 1938, potrivit autorizatiei nr_, folosita sub denumirea de             ,, Capela’’ de  reclamanta A ca si Capela mortuara;
- sa dispuna notarea dreptului de proprietate al reclamantei asupra constructiei in suprafata de 56 m.p. identificata sub nr. C 3 in fisa corpului de proprietate, pe numarul cadastral __.. Oradea, cu titlu de construire;
- sa dispuna catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Oradea inscrierea proprietatii in coala CF NDF aferenta numarului cadastral __. Oradea.
In motivarea in fapt a actiunii, reclamanta a invederat instantei faptul ca in anul 1938 a fost autorizata de catre Primaria municipiului Oradea edificarea unei capele in Cimitirul R., potrivit autorizatiei nr. emisa pe seama reclamantei A. S-a mai sustinut ca respectiva capela construita de reclamanta a fost finantata de Episcopul din acea perioada. S-a mai aratat ca, de la data edificarii pana in prezent, constructia poarta denumirea de Capela si este folosita ca si capela mortuara pentru serviciul religios al cultului greco-catolic de catre reclamanta A. Reclamanta a mai aratat ca solicita rezolvarea situatiei proprietatii asupra capelei, conform celor de mai sus, deoarece situatia juridica a terenului nu a fost reglementata decat in anul 2006, cand prin Hotararea Consiliului Local s-a dispus trecerea in proprietatea publica a Municipiului a terenului ocupat de Cimitirul R., iar in urma intocmirii fisei corpului de proprietate capela a fost identificata sub nr. C 3, in suprafata de 56 m.p., fiind localizata pe cadastralul___ Oradea.
In drept, au fost invocate prevederile art. 111 din Codul de procedura civila si Legea nr. 7/1996.
Reclamanta a evaluat constructia care face obiectul actiunii la suma de 10.000 lei (f.23), timbrand corespunzator cu 711 lei taxa judiciara de timbru si 3 lei timbru judiciar.
Paratul B a depus intampinare. S-a motivat ca prin Hotarare de Consiliu Local, incepand cu data de 01.07.2007, s-a infiintat parata C, aceasta avand personalitate juridica. S-a sustinut ca potrivit unei HCL din 2006, s-a aprobat trecerea in proprietatea publica a municipiului si administrarea de catre parata C a terenului identificat cu nr. cadastral ___ Oradea, in suprafata de 552.587 m.p. si nr. cadastral __.Oradea in suprafata de 103.940 m.p. reprezentand ,,teren aferent Cimitirului R.’’. S-a mai sustinut ca parata C este persoana juridica si functioneaza pe baza de gestiune economica proprie si autonomie financiara, iar potrivit art. 4 este administratoarea Cimitirului.
Instanta a incuviintat proba cu inscrisurile depuse la dosarul cauzei si proba testimoniala, fiind ascultat martorul propus de petent.
Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:
In fapt, prin Decizia nr. 7918 a fost autorizata pentru edificarea unei capele in Cimitirul R.
Instanta constata ca, potrivit art. 5 din Hotararea Consiliului Local a Municipiului Oradea nr. _ din 2006 (f.7), s-a aprobat trecerea in proprietatea publica a Muinicipiului si administrarea de catre parata C a terenului identificat cu nr. cadastral __. Oradea, in suprafata de 552.587 m.p. si nr. cadastral ___ Oradea in suprafata de 103.940 m.p. reprezentand ,,teren aferent Cimitirului R.’’.
Din declaratia martorului X (f.36-37), reiese ca acest martor are cunostinta de faptul ca reclamanta A a detinut si folosit capela cunoscuta sub denumirea de Capela  din cimitirul R. inca din perioada anului 1937. Martorul a mai relatat ca are cunostinta de faptul ca in perioada anului 1990, in urma dispozitiei episcopului greco-catolic din acea perioada, capela a fost reabilitata, lucrarile de reabilitare fiind efectuate de chiar fratele martorului, astfel de lucrari de reabilitare fiind efectuate si in urma cu doi ani, din dispozitia Parohiei. Acelasi martor a mai declarat ca, asemenea schitelor de la filele 19—22 din dosar care i-au fost prezentate de instanta, capela este construita in stil romanesc neobrancovenesc, in acelasi stil cu cladirea liceului greco-catolic de pe str. IM si a seminarului greco-catolic din Parcul Traian.
Instanta are in vedere ca parata C, prin reprezentant, la termenul din data de 18 februarie 2011, si-a precizat in fata instantei pozitia procesuala. Astfel, parata a aratat ca este de acord cu admiterea actiunii deoarece Capela  din Cimitirul R. este construita si detinuta de reclamanta din momentul construirii, astfel cum aceasta capela este identificata in fisa corpului de proprietate depusa la fila 7 din dosar, avand o suprafata de 56 m.p. si localizata pe nr. cadastral __. Oradea sub C 3.
Avand in vedere argumentele de fapt si de drept aratate anterior, in temeiul art. 111 Cod procedura civila, instanta va admite actiunea civila formulata de reclamanta.
In consecinta, instanta va constata ca in Cimitirul R, proprietatea paratei B si administrat de parata C, pe numarul cadastral ___.. Oradea exista una constructie in suprafata de 56 m.p. identificata sub nr. C 3 in fisa corpului de proprietate, cu destinatie de Capela edificata de reclamanta ___. in anul 1938, potrivit autorizatiei emisa de Primarie, folosita sub denumirea de ,,Capela’’ de cultul greco-catolic ca si Capela mortuara.
De asemenea, instanta va dispune notarea dreptului de proprietate al reclamantei A asupra constructiei in suprafata de 56 m.p. identificata sub nr. C 3 in fisa corpului de proprietate, pe numarul cadastral __. Oradea, cu titlu de construire
In temeiul art. 20, alin. 1 si 3 din Legea nr. 7/1996, republicata, privind cadastrul si publicitatea imobiliara, instanta va dispune catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara inscrierea proprietatii reclamantei in coala CF NDF aferenta numarului cadastral.
Instanta va lua act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.


PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE:


Admite actiunea civila formulata de reclamanta in contradictoriu cu paratii si, in consecinta:
Constata ca in Cimitirul R, proprietatea Municipiului si administrat de parata C, pe numarul cadastral __.. Oradea exista una constructie in suprafata de 56 m.p. identificata sub nr. C 3 in fisa corpului de proprietate, cu destinatie de Capela edificata de reclamanta ____.. in anul 1938, potrivit autorizatiei nr. .emisa de Primarie, folosita sub denumirea de ,,Capela’’ de reclamanta A ca si Capela mortuara.
Dispune notarea dreptului de proprietate al reclamantei A asupra constructiei in suprafata de 56 m.p. identificata sub nr. C 3 in fisa corpului de proprietate, pe numarul cadastral ___. Oradea, cu titlu de construire.
Dispune catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara Bihor inscrierea proprietatii in coala CF NDF aferenta numarului cadastral.
Ia act ca nu s-au solicitat cheltuieli de judecata.
Definitiva. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare.
Pronuntata in sedinta publica, azi, 18 februarie 2011.

Presedinte:   Grefier: Red./Tehnored. M.V.
6 ex. 15.03.2011
4 com.

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Actiuni (in): anulare, posesorie, regres, pauliana etc.

Anulare act - Decizie nr. 523 din data de 27.06.2017
Anulare act - Decizie nr. 502 din data de 21.06.2017
II.Procesul verbal de contraventie care nu intruneste conditiile prev. de art. 19/1 din OG nr. 2/2001 reactualizata, va fi anulat. - Decizie nr. 267/R din data de 23.05.2005
Anularea actelor frauduloase incheiate de debitori in dauna creditorilor se poate dispune daca se dovedeste existenta intentiei de frauda - Sentinta civila nr. 506/CA din data de 19.05.2004
COMPETENTA MATERIALA . ANULARE ACT FALSIFICAT - Decizie nr. nr. 5/A din data de 05.01.2004
Obligare la incheierea unui act autentic de vanzare-cumparare iar in caz de refuz, Sentinta sa tina loc de contract de vanzare cumparare - Decizie nr. 155 din data de 31.12.2013
Lipsa calitatii procesuale pasive ca urmare a divizarii unei societati in mai multe societati comerciale. Imposibilitatea introducerii unor noi parati in apel. - Decizie nr. 404 din data de 09.09.2011
Actiune in constatare - Sentinta civila nr. 293 din data de 03.06.2009
- Sentinta civila nr. 526 din data de 29.10.2008
Rectificare carte funciara - Sentinta civila nr. 118 din data de 10.02.2009
Exceptia inadmisibilitatii cererii pentru neparcurgerea procedurii plangerii prealabile. Dovada depusa dupa inchiderea dezbaterilor - Sentinta civila nr. 84/F din data de 15.09.2015
Raportul de evaluare intocmit de A.N.I.. Consecintele incalcarii dispozitiilor art. 70 si 79 alin. 1 din Legea nr. 161/2003. Contestarea raportului de evaluare. - Decizie nr. 5/F din data de 23.01.2015
Admisibilitatea actiunii in anulare a actului administrativ-fiscal adresate direct instantei de judecata, fara a urma, in prealabil, procedura prevazuta de art. 205-208 din Codul de procedura fiscala. - Decizie nr. 611/R din data de 21.05.2015
Vechiul cod de procedura civila – Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 2130/R din data de 19.09.2014
Vechiul cod de procedura civila - Recurs respins. Inadmisibilitate actiune constatare a unei situatii de fapt in materia contenciosului administrativ. Sanctiunea necomunicarii modificarii actiunii – nulitate relativa in conditiile art. 105 alin. 2 c.pr.ci - Decizie nr. 1449/R din data de 25.04.2014
Actiune pentru anularea permisului sau de conducere - Sentinta civila nr. 4798/CA din data de 19.09.2012
Actiune in anulare. Decizie emisa in baza Legii 10/2001 de catre o persoana juridica ce nu avea calitatea de unitate detinatoare. - Sentinta civila nr. 101/S din data de 03.04.2012
Interesul in promovarea unei ac?iuni in constatarea nulita?ii absolute a unui act juridic. - Decizie nr. 251/A din data de 28.10.2011
Cheltuieli de judecata pe cale separata. - Decizie nr. 1290/R din data de 20.10.2011
Uzucapiune.Posesia exerciatata asupra unui teren proprietatea C.A.P. - Decizie nr. 1473/R din data de 24.11.2011