InfoDosar.ro | Jurisprudenta | Spete Judecatoria Oradea

anulare act

(Sentinta civila nr. 7968 din data de 17.02.2011 pronuntata de Judecatoria Oradea)

Domeniu Bunuri si valori imobiliare | Dosare Judecatoria Oradea | Jurisprudenta Judecatoria Oradea

Dosar nr. 7968/271/2009
R O M A N I A

JUDECATORIA ORADEA
SECTIA CIVILA

SENTINTA CIVILA Nr. 1895/2011
Sedinta publica de la 17 Februarie 2011
Completul compus din:
PRESEDINTE- LORELEY EMESE MIREA
GREFIER- FELICIA SANDOR

     
Pe rol judecarea cauzei Civil privind pe reclamanta C R si pe parata U.I, avand ca obiect anulare act.
  La apelul nominal facut in sedinta publica se prezinta av. C D in reprezentarea reclamantei si av. G M in reprezentarea paratei.
  Procedura legal indeplinita.
S-a facut referatul cauzei de catre grefier , dupa care:
Reprezentantul reclamantei depune la dosar extrase CF la zi pentru imobilul in litigiu, arata ca nu mai are probe de propus in cauza si solicita cuvantul pe fond.
Reprezentanta paratei depune la dosar precizare a cererii reconventionale, arata ca nu mai are alte probe de propus in cauza si solicita cuvantul pe fond.
Nemaifiind alte cereri de propus , probe de administrat, exceptii de invocat , instanta considera cauza lamurita , in temeiul dispozitiilor art. 150 Cod procedura civila inchide faza probatorie si acorda cuvantul pe fond.
Reprezentantul reclamantei solicita admiterea cererii precizate , sa se ia act de tranzactia incheiata intre parti, fara cheltuieli de judecata. Reprezentanta paratei este de acord cu admiterea actiunii precizate, sa se ia act de tranzactia incheiata, fara cheltuieli de judecata.

INSTANTA
Deliberand asupra cauzei de fata, constata urmatoarele:
        
        1.Cererea de chemare in judecata
Prin cererea inregistrata pe rolul acestei instante, la data de 28.05.2009, precizata ulterior, sub nr.7968/271/2009, reclamanta C R a chemat in judecata pe  parata U I, solicitand instantei sa constatate nulitatea absoluta partiala a certificatului de mostenitor nr.24 din 21.05.1009 emis de BNP P I pentru cota de 1 din succesiunea dupa U A, sa dispuna reductia testamentului acestuia facuta in favoarea paratei in cota de 1 , in favoarea reclamantei pentru aceeasi cota, sa se constate ca reclamanta are calitatea de mostenitor legal acceptant in cata legala dupa defunctul tata U A cu privire la cota de 1 din imobilul situat in Oradea, str. Lacul Rosu nr.11A,bl.AN79, ap.10, inscris in CF 30244 Oradea, partajarea bunului intre parti conform tranzactiei intervenite pe parcursul procesului.
In motivarea cererii reclamanta a aratat ca asa cum rezulta din actele de stare civila anexate este fiica defunctului U A si are calitate de descendent de gradul I dupa tata ce a decedat la 04.03.2009, fiind o fiica ce a rezultat in urma unei relatii de concubinaj iar parata sotie supravietuitoare a obtinut certifcat de mostenitor omitand sa declare faptul ca defunctul are si o fiica, fapt pentru care se impune anularea certificatului si reductiunea testamentului potrivit cotei legale ce se cuvine fiicei reclamantei.
In drept s-a invocat art.668,847 Cod Civil, Lg.319/1994.
In probatiune s-au anexat inscrisuri.

2.Intampinare si Cerere reconventionala
  
Parata legal citata a formulat intampinare si cerere reconventionala (21-23) prin care a aratat ca solicita doar admiterea in parte a cererii principale si admiterea cererii reconventionale.
Pe calea cererii reconventionale parata reclamanta reconvenienta a solicitat includerea in masa partajabila si a unui pasiv de 28.000 lei  din care 6.000 lei reprezentand cheltuieli de inmormantare iar restul diferenta contravaloarea monumentului funerar si cheltuieli ocazionate cu tratamentul medical al defunctului.
Ulterior parata a renuntat la aceasta cerere.
Cu privire la modalitatea de partajare parata a aratat ca din moment ce ii revine in total cota de 3 din intregul imobil, sa i se atribuie in natura cu obligarea sa la plata unei sulte.
In motivarea cererii sale parata reclamanta reconvenienta a aratat ca reclamanta desi este fiica defunctului dintr-o relatie de concubinaj anterioara casatoriei a manifestat un dezinteres total fata de acesta si nu il vizita in timp ce acesta a suferit o serie de afectiuni foarte grave, iar in tot acest timp doar reclamanta reconvenienta a fost aceea care l-a ingrijit.
In drept s-a invocat art.777, art.800, art.802, art.841 Cod Civil, Lg.319/1944, art.728 Cod Civil.

3.Taxa judiciara de timbru

Actiunea a fost legal timbrata de reclamanta la valoarea pretentiilor solicitate cu suma de 251 de lei taxa judiciara de timbru si 3 lei timbru judiciar (chitanta f 46 la dosar), potrivit dispozitiilor legale in vigoare la data introducerii actiunii.Cererea reconventionala a fost legal timbraza cu  suma de 720 lei taxa judiciara de timbru si 3 le timbru judiciar (chitanta f 50 la dosar), potrivit dispozitiilor legale in vigoare la data introducerii acesteia.

4.Probatoriul
         Instanta a incuviintat pentru parti in dovedirea pretentiilor proba cu inscrisuri, interogatorii, expertiza tehinca in constructii de evaluare a imobilului casa de locuit si cu expertiza topo de evaluare a imobilului si pentru formarea loturilor in vederea partajului.
In concecinta a fost administrata proba cu inscrisuri, cu interogatoriile reciproce in sedinta publica din 16.09.2009 (f.70 si 71).
La solicitarea instantei s-a depus la dosar copia dosarului succesoral nr.26/2009 de BNP Indries Patricia (f.30-45 la dosar).
In sedinta publica din 11.11.2010 partile au depus la dosarul cauzei o tranzactie (f.75) privind modul de partajare al imobilului prin atribuirea acestuia catre parata cu obligarea reclamantei la sulta.
Fata de aceasta imprejurare partile au renuntat la proba cu expertiza, instanta luand act de renuntare de asemenea s-au precizat ambele pozitia in sensul de a se admite actiunea principala si de a de partaja imobilul apartament conform tranzactiei realizate intre parti.

Analizand actele si lucrarile dosarului, din perspectiva probatoriului administrat instanta retine urmatoarele:

5.Starea de fapt retinuta de instanta
In fapt, din coroborarea inscrisurilor depuse la dosarul cauzei respectiv coala funciara colectiva nr. CF 155810-C1-U2 Oradea ( provenita din conversiunea pe hartie a CF nr.30244), rezulta ca imobilul situat in Oradea, str.Lacul Rosu nr.11/A, bl.AN 79, ap.17, constituit in natura din   apartamentu sub nr. topo 4987/21/10  a reprezintat coproprietatea paratei U.Isi a defunctului sot U.A, ca bun comun dobandit in timpul casatoriei, bun detinut in devalmasie.
In urma decesului lui U A, paratei U.I i-a revenit cota proprie de 1 ca bun propriu din bunurile commune dobandite din timpul casatoriei, cota rezultata prin incetarea devalmasie ca efect al decesului sotului U.A iar cu privire la cota de 1 din imobil, cea care intra in cota succesorala ramasa dupa acesta s-a emis in dosarul succesoral 26/2009,  certificatului de mostenitor nr.24 din 21.05.1009 emis de BNP P I pe numele paratei U.I sotie supravietuitoare si mostenitor testamentar in baza testamentului defunctului U.A autentificat prin incheierea nr.1694 din 12 septembrie 2008 de BNP P I.
Certificatul de mostenitor a fost emis fara a se lua in considerare faptul ca defunctul U.A are o fiica recunoscuta dintr-o relatie de concubinaj, respectiv reclamanta Kanta Renata, care a acceptat succesiunea dupa tatal sau expres prin declaratia notariala autentificata sub nr.1597/04.05.2009 de BNP Cherestesiu, in termenul de 6 luni de acceptare al succesiunii.
In aceste conditii certificatul de mostenitor emis doar pe numele paratei cu nesocotirea unui mostenitor legal de gradul intai acceptant este lovita de nulitate absoluta in limita cotei de 1 cota legala a reclamantei.
De asemenea testamentul defunctului U.A autentificat prin incheierea nr.1694 din 12 septembrie 2008 de BNP P I, care o instituie pe parata U.Ilegatara universala incalca rezerva succesorala a reclamantei si se impune reductiunea acestuia la cererea mostenitoarea interesate de culegerea rezervei sale.
Cu privire la  modalitatea de partajare solicitata de parti potrivit tranzactie ce a intervenit in timpul procesului instanta retine ca aceasta respecte dispozitiile legale si drepturile acestora.

6.Solutia instantei
In drept potrivit dispozitiilor art.77 din Legea 36/1995 a notarilor publici actualizata :" Calitatea de mostenitor si numarul acestora se stabilesc prin acte de stare civila si cu martori, iar bunurile ce compun masa succesorala se dovedesc prin inscrisuri sau orice alte mijloace de proba admise de lege" iar potrivit art.88 din acelasi act normativ:" Cei care se considera vatamati in drepturile lor prin emiterea certificatului de mostenitor pot cere instantei judecatoresti anularea acestuia si stabilirea drepturilor lor, conform legii." Actiunea in anulare poate fi inaintata in baza art.100 din Legea 36/1995 a notarilor publici actualizata care prevede ca:" Actele notariale pot fi atacate de parti sau de orice persoana interesata prin actiune in anulare la instanta judecatoreasca, in conformitate cu prevederile Codului de procedura civila."
In baza art.841 Cod Civil liberalitatile facute prin testament nu pot trece de jumatatea bunurilor dispunatorului daca la moartea-i a lasat un copil legitim iar potrivit art.847 Cod Civil libertatile cand vor trece peste partea disponibila vor fi reduse la aceasta parte.
In temeiul art. 728 C.civ., potrivit caruia nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune, instanta constata ca actiunea este intemeiata urmand sa o admita si sa dispuna partajarea imobilului care  face obiectul litigiului.
In ceea ce priveste modalitatea de partajare, instanta va lua act de tranzactie.
In baza art.728 Cod Civil coroborat cu disp. art. 673/5 si urm. C.p.c., instanta va admite cererea principala si va admite in parte cererea reconventionala conform dispozitivului prezentei hotarari.
In consecinta va constata ca masa partajabila ramasa in urma defunctului U.A, decedat la data de 04 martie 2009 in Oradea, se compune dintr-un imobilul apartament, respective cota de 1 apartamentul nr.10, situate in Oradea, str.Lacul Rosu, nr.11/A, bl.AN.79, jud.Bihor, compus din 2 camere si dependinte, inscris in CF 30244 Oradea, sub nr.top.4987/21/10, sub A1. 
Va dispune reductiunea testamentului defunctului U.A autentificat prin incheierea nr.1694 din 12 septembrie 2008 de BNP P T I, in limita rezervei succesorale a reclamantei C R de 1/2 din intreaga masa succesorala.
Va constata nulitatea  absoluta partiala a certificatului de mostenitor nr.24 din 21.05.2009 emis de BPN P T I emis in dosarul nr.26/2009 pentru cota de 1/2 din intreaga masa succesorala ce reprezinta rezerva succesorala a reclamantei C R.
   Va constata ca mostenitori cu vocatie succesorala  concreta ai defunctului U.A sunt:
-reclamanta C R- in  calitatea de fiica,  cu o cota de 1/2 din totalul de 1/2 adica 1 din intreg ce ii revine ca urmare a reductiunii testamentului in limita rezervei sale succesorale. 
-parata U I-in calitate de sotie supravietuitoare si legatar universal, cu o cota de 1/2 din totalul de 1/2 adica 1 din intreg, la care se adauga cota proprie de 1, astfel incat detine in total 3 din intregul imobil.
Va dispune  sistarea starii de  indiviziune dintre parti cu privire la imobilul reprezentand in natura apartamentul nr.10, situate in Oradea, str.Lacul Rosu, nr.11/A, bl.AN.79, luand act de tranzactia partilor, in baza art.271 Cod de procedura civila.
Astfel consfiinteste invoiala partilor consemnata in scris si intitulata’’ Tranzactie’’ cu urmatorul cuprins: “ TRANZACTIE’’ incheiat la 30 septembrie 2010 inte  U I, in calitate de parata-reclamanta reconventionala si C R, in calitate de reclamanta parata reconventionala a intervenit prezenta tranzactie privind solutionarea cauzei civile ce formeaza obiectul dosarului nr.7968/271/2009, avand ca obiect succesiune, anulare certificat de mostenitor si partaj, in urmatoarele conditii.
Subsemnata, C R sunt de acord cu atribuirea in intregime a imobilului situat in Oradea str.Lacul Rosu, nr.11/A, bl.AN.79, ap.10, jud.Bihor, inscris in C.F.nr.155810-C1-U2 Oradea (provenit din conversiunea pe hartie a C.F. nr.30244 Oradea) cu nr.top 4987/21/10, catre parata U I, in schimbul sultei in valoare de 20.000 lei(douazecimiilei), reprezentand contravaloarea cotei de 1 parte din imobil, suma pe care am primit-o in intregime azi data incheierii tranzactiei.
 Subsemnata parata U.Ideclare ca sunt de acord cu achitarea sumei de 20.000 lei(douazecimiilei), cu titlu de sulta pe seama reclamantei C R, urmand sa imi ramana in proprietate in intregime imobilul ce constituie obiectul prezentului dosar.
Subsemnatele parti ale prezentei tranzactii declaram ca suntem de acord cu intabularea in intregime a dreptului de proprietate asupra apartamentului situate in Oradea str.Lacul Rosu, nr.11/A, bl.AN.79, ap.10, jud.Bihor, inscris in C.F.nr.155810-C1-U2 Oradea (provenit din conversiunea pe hartie a C.F. nr.30244 Oradea) cu nr.top 4987/21/10 in favoarea paratei U I.
Subsemnatele parti ale prezentei tranzactii solicitam ca instata sa ia act de prezenta tranzactie urmand sa pronunte o hotarare de expedient, care sa consfiinteasca intelegerea intervenita intre parti., ss indescifrabila."
Va dispune efectuarea cuvenitelor mentiuni in C.F.nr.155810-C1-U2 Oradea (provenit din conversiunea pe hartie a C.F. nr.30244 Oradea) sub nr.top 4987/21/10,  ca efect al reductiunii testamentare si al constatrii nulitatii absolute partiale a certificatului de mostenitor, cat si inscrierea dreptului de proprietate al paratei reclamantei reconventionale U.Iasupra imobilului, cu titlu de partaj succesoral.

 7.Cheltuielile de judecata.
    In baza art.274 Cod de procedura civila instanta va lua act de faptul ca nu s-au solicitat cheltuielile de judecata de parti.

PENTRU ACESTE MOTIVE
IN NUMELE LEGII
HOTARASTE

Admite cererea principala modificata formulata de reclamanta C R in contradictoriu cu parata U I
        Admite in parte cererea reconventionala formulata de parata reclamanta reconvenient U.I in contradictoriu cu reclamanta parata reconvenienta C R.
          Ia act de renuntarea reclamantei reconveniente la  primul capat al cererii reconventionale, privind stabilirea pasivului succesoral de 28.000 lei.
Constata ca masa partajabila ramasa in urma defunctului U.A, decedat la data de 04 martie 2009 in Oradea, se compune dintr-un imobilul apartament, respective cota de 1 apartamentul nr.10, situate in Oradea, str.Lacul Rosu, nr.11/A, bl.AN.79, jud.Bihor, compus din 2 camere si dependinte, inscris in CF 30244 Oradea, sub nr.top.4987/21/10, sub A1. 
Dispune reductiunea testamentului defunctului U.A autentificat prin incheierea nr.1694 din 12 septembrie 2008 de BNP P T I, in limita rezervei succesorale a reclamantei C R de 1/2 din intreaga masa succesorala.
Constata nulitatea  absoluta partiala a certificatului de mostenitor nr.24 din 21.05.2009 emis de BPN P T I emis in dosarul nr.26/2009 pentru cota de 1/2 din intreaga masa succesorala ce reprezinta rezerva succesorala a reclamantei C R.
   Constata ca mostenitori cu vocatie succesorala  concreta ai defunctului U.A sunt:
-reclamanta C R- in  calitatea de fiica,  cu o cota de 1/2 din totalul de 1/2 adica 1 din intreg ce ii revine ca urmare a reductiunii testamentului in limita rezervei sale succesorale. 
-parata U I-in calitate de sotie supravietuitoare si legatar universal, cu o cota de 1/2 din totalul de 1/2 adica 1 din intreg, la care se adauga cota proprie de 1, astfel incat detine in total 3 din intregul imobil.
Dispune  sistarea starii de  indiviziune dintre parti cu privire la imobilul reprezentand in natura apartamentul nr.10, situate in Oradea, str.Lacul Rosu, nr.11/A, bl.AN.79, luand act de tranzactia partilor, in baza art.271 Cod de procedura civila.
Astfel consfiinteste invoiala partilor consemnata in scris si intitulata’’ Tranzactie’’ cu urmatorul cuprins: “ TRANZACTIE’’ incheiat la 30 septembrie 2010 inte  U I, in calitate de parata-reclamanta reconventionala si C R, in calitate de reclamanta parata reconventionala a intervenit prezenta tranzactie privind solutionarea cauzei civile ce formeaza obiectul dosarului nr.7968/271/2009, avand ca obiect succesiune, anulare certificat de mostenitor si partaj, in urmatoarele conditii.
Subsemnata, C R sunt de acord cu atribuirea in intregime a imobilului situat in Oradea str.Lacul Rosu, nr.11/A, bl.AN.79, ap.10, jud.Bihor, inscris in C.F.nr.155810-C1-U2 Oradea (provenit din conversiunea pe hartie a C.F. nr.30244 Oradea) cu nr.top 4987/21/10, catre parata U I, in schimbul sultei in valoare de 20.000 lei(douazecimiilei), reprezentand contravaloarea cotei de 1 parte din imobil, suma pe care am primit-o in intregime azi data incheierii tranzactiei.
 Subsemnata parata U.Ideclare ca sunt de acord cu achitarea sumei de 20.000 lei(douazecimiilei), cu titlu de sulta pe seama reclamantei C R, urmand sa imi ramana in proprietate in intregime imobilul ce constituie obiectul prezentului dosar.
Subsemnatele parti ale prezentei tranzactii declaram ca suntem de acord cu intabularea in intregime a dreptului de proprietate asupra apartamentului situate in Oradea str.Lacul Rosu, nr.11/A, bl.AN.79, ap.10, jud.Bihor, inscris in C.F.nr.155810-C1-U2 Oradea (provenit din conversiunea pe hartie a C.F. nr.30244 Oradea) cu nr.top 4987/21/10 in favoarea paratei U I.
Subsemnatele parti ale prezentei tranzactii solicitam ca instata sa ia act de prezenta tranzactie urmand sa pronunte o hotarare de expedient, care sa consfiinteasca intelegerea intervenita intre parti., ss indescifrabila."
Dispune efectuarea cuvenitelor mentiuni in C.F.nr.155810-C1-U2 Oradea (provenit din conversiunea pe hartie a C.F. nr.30244 Oradea) sub nr.top 4987/21/10,  ca efect al reductiunii testamentare si al constatrii nulitatii absolute partiale a certificatului de mostenitor, cat si inscrierea dreptului de proprietate al paratei reclamantei reconventionale U.Iasupra imobilului, cu titlu de partaj succesoral.
Fara cheltuieli de judecata.
         Definitiva.
Cu recurs in 15 zile de la comunicare.
        Pronuntata in sedinta publica, azi, 17.02.2011.

 
                    PRESEDINTE                                             GREFIER
MIREA LORELEY EMESE                               SANDOR FELICIA red. jud. M.L.E.
S.F./4ex./14.03.2011                                 -2com./14.03.2011
                                     - C R
                                  -U.I

 

Sursa: Portal.just.ro


Alte spete Bunuri si valori imobiliare

Recurs inadmisibil - incheiere premergatoare - Decizie nr. 2115 din data de 25.01.2010
Contract de vanzare-cumparare anulat. Evacuarea fostilor proprietari - Decizie nr. 654 din data de 28.11.2014
Bunuri si valori imobiliare - Decizie nr. 520 din data de 28.06.2010
Imbogatire fara just temei - Decizie nr. 19 din data de 25.01.2010
Obligarea autoritatii publice locale la incheierea unui contract de inchiriere in vederea asigurarii serviciului public - Decizie nr. 141/R din data de 23.02.2010
Nulitatea absoluta a actelor de instrainare a bunurilor, efectuate de debitor dupa deschiderea procedurii insolventei nu poate fi inlaturata de buna – credinta a dobanditorului. - Decizie nr. 431/R din data de 20.09.2007
Schimbare destinatie imobil prin hotararea consiliului judetean - Decizie nr. 103/R din data de 17.04.2007
Contencios fiscal - Posibilitatea deducerii TVA conform art. 145 alin. 3 din Legea nr. 571/2003 – bunuri si servicii destinate utilizarii in folosul operatiunilor sale taxabile. - Decizie nr. 93/R din data de 18.04.2006
Contract de locutiune. Exceptia de neexecutare a contractului . Daune interese - Decizie nr. 53/Ap din data de 02.05.2006
Masuri asiguratorii. Sechestru asigurator. Disproportie intre valoarea creantei si valoarea bunului indisponibilizat. Cuantumul cautiunii raportat la valoarea creantei. - Decizie nr. 89/R din data de 24.02.2006
Actiune in evacuare. Obligativitatea exercitarii actiunii de catre toti coindivizarii, in conditiile in care nu s-a efectuat partajarea fizica a bunului imobil in care se regasesc mai multe apartamente. - Decizie nr. 34/R din data de 31.01.2006
Art. 17 pct. B lit. a din O.U.G. Nr. 17/2000.Taxa pe valoarea adaugata - cota zero, la exportul de bunuri, transportul si prestarile de servicii legate direct de exportul bunurilor - conditii de aplicare. - Decizie nr. 222/R din data de 11.10.2005
Neobligativitatea formularii cererii reconventionale pentru completarea masei succesorale - Decizie nr. 702/R din data de 21.11.2005
Paratj succesoral. Momentul ramanerii definitive a hotararii judecatore?ti de partaj al bunurilor comune. - Decizie nr. 213/A din data de 03.10.2011
Inadmisibilitatea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune de catre detentor precar. - Decizie nr. 1366/R din data de 10.11.2011
Contestatie impotriva Dispozitiei emisa in temeiul Legii nr. 10/2001 formulata de un tert. Competenta de solutionare a cererii apartine instantei competente potrivit dreptului comun. - Decizie nr. 106 din data de 01.03.2012
Legea nr. 10/2001. Constatarea nulitatii dispozitiei de retrocedare in natura a unui imobil. Reclamanti care au calitatea de persoane indreptatite la masura reparatorie. Competenta. - Decizie nr. 16 din data de 12.03.2004
Imobil revendicat in conditiile Legii nr.10/2001. Unitate detinatoare. Instanta competenta teritorial. - Decizie nr. 1973/A din data de 17.12.2004
Cult religios. Imobil preluat de stat. Constatarea nulitatii absolute a contractului de vanzare-cumparare a unui imobil in baza Legii nr. 112/1995 si a Legii nr.85/1992. - Decizie nr. 1487/A din data de 07.10.2004
Aur confiscat abuziv. Notiunea de “obiect de aur”. Restituire in temeiul OUG nr.190/2000. - Decizie nr. 1484/A din data de 07.10.2004